Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Hybrid View

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Vječita dvojba Nikon-Canon

Dakle ovako,
    dosta čitam ove teme ove dane i moram priznati da mi dvojba još ostaje.
    Naime interesira me Nikon d80...
    Cijena mu je dosta pala s obzirom na početnu. Sad ga nalazim u kitu w/ 18-135 za oprilike 6 700,00 kn.

U nekim starijim kritikama je dosta ishvaljen i uspoređivan s d200, ustvari da više ide ka d200 nego d70s, koji je njegov predhodnik.

U novijim kritikama, pogotovo odkad je izašao d90, ga spominju u kontekstu da ga je ipak malo vrijeme pregazilo. Nema "live wiew", nema samočistač ogledala, i još po koju sitnicu. Nemojte mi zamjeriti na lošoj terminologiji i lošem engleskom izrazu, nadam se da ste shvatili o čemu govorim.

6 700,00kn je gornja granica do koje bi išao s troškom.

U nekoliko postova dosta je uspoređivan Nikon d80 s Canon D400. Iz te dvojbe se dalo zaključiti da Nikon daje bolje fotografije, naročito u kit varijantama. Naravno da je uzeto u obzir da je Canon D400 ulazni model dok Nikon d80 nije, naime on još ima iza sebe d40 i d40x.

Pokušat ću skratiti!

Isto tako sad je dosta jeftin model iznad Canona d400, d450.
    Nalazim ga na nabava.net za:

Hg-spot = kit 18-55 IS + 2 GB, za 4 800 kn

Optimum računalo= kit 18-55 Is + 50 mm f/1.8 + Spedlight 430 EX II + 4 GB SD, za nevjerojatnih 5 700 kn

Kad se zna da Spedlight 430 EX II košta oko 1 800 kn, a 50 mm f /1.8 oko 700 kn, 4 GB oko 500 kn, ispada da aparat s objektivom( koji ima stabilizaciju), košta 2 700 kn.

Ako Nikon snima stvarno bolje slike ja bih se unatoč cijeni i starosti odlučio za Nikon. No onda bi se dvojba mogla proširiti i na Canon d30, koji je klasa iznad d450.
    I tako u nedogled vječite dvojbe!!

Molio bih pomoć, naravno da se zna od koga!

Pročitao sam tvoju recenciju o d80, koja je napisana 2007 godine. Radi nje sam i proširio dvojbu. Prije nje je uopće nisam imao, naime bio sam siguran da će moj aparat biti Canon D450.

Moje znanje o fotografiji nije veliko, slikavao bi ono što slikava i svaki običan turist i obiteljski čovjek.

Zanima me koji od gore navedena dva aparat bi bila dugoročnija uz eventualno kasnije kupovanje bljeskalice za Nikona i još kojeg objektiva?

Znam da je kod Canona manje izražen šum na višim iso postavkama i to je jedina njegova prednost nad Nikonom.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne razmišljaš o drugim markama? Npr. Pentax?

Ako te već Nikon zanima probaj se dobacit do D90.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ma dvojba ostaje. Ne mogu se protegniti dalje d80.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Canoni serije xxxD su ipak klasa ispod D80 koji je aparat sa kojim je počela većina Nikonaša koje ja poznajem.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao profi Pregledaj post
    Optimum računalo= kit 18-55 Is + 50 mm f/1.8 + Spedlight 430 EX II + 4 GB SD, za nevjerojatnih 5 700 kn

Kad se zna da Spedlight 430 EX II košta oko 1 800 kn, a 50 mm f /1.8 oko 700 kn, 4 GB oko 500 kn, ispada da aparat s objektivom( koji ima stabilizaciju), košta 2 700 kn.
    Sami ste si odgovorili na svoje pitanje. Prije tri mjeseca sam prešao na 450D, 430exII imam mjesec dana a 50-tka je kod mene već dugo vremena i nema boljeg početničke kombinacije od te. Još razbijam glavu kad vidim koliko je to jeftinije od cifre koju sam ja platio...

D80 sam probao i realno ima prednost u boljoj izradi i to bi bilo to. Bolje slike ne daje... Pogotovo ako koristite RAW.
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovo ko daje bolje slike je relativan pojam. Canoni npr. da ubiju šum ubijaju detalje i slike sa njih izgledaju plošne i umjetne.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bara Pregledaj post
    Ovo ko daje bolje slike je relativan pojam. Canoni npr. da ubiju šum ubijaju detalje i slike sa njih izgledaju plošne i umjetne.
    To je stvarno relativno... Ja osobno ne primjecujem cuveno Canon-ovo gubljenje detalja kod redukcije šuma i isto mi je puno više izraženo na starijim generacijama Nikona. Onda priče o boljim/lošijim bojama isl... Gluposti...

Realno uz osnovno poznavanjem fotografije i s osnovnom 5 minutnom obradom u PS bilo koji današnji dSLR daje fotografije koje je realno nemoguće razlikovati jedne od druge u printu na A5/A4 format.
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao stas Pregledaj post
    Realno uz osnovno poznavanjem fotografije i s osnovnom 5 minutnom obradom u PS bilo koji današnji dSLR daje fotografije koje je realno nemoguće razlikovati jedne od druge u printu na A5/A4 format.
    Si siguran da moš na Canonove slike stavit Nikonove tonske krivulje?

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bara Pregledaj post
    Si siguran da moš na Canonove slike stavit Nikonove tonske krivulje?
    Hm, da ne kompliciramo pretjerano naravno da ne. Nit cu na Nikonu dobiti dinamicki raspon jednog Fuji-a, nit Canonom dobit punocu boja jednog Olympusa. Svaki brand ima neku posebnost koju potencira i svaki ima svoju primjenu.

Dal ce 95 posto ljudi u 90% slucajeva primjetiti neku od tih razlika ili dal ce im biti bitna ako je primjete? Po meni ne...

Ne predlažem Canon zato što imam Canon već zato što je taj combo najbolja kupnja trenutno...

Da je u pitanju nikon D60 kit s SB600 i 50mm1.8 za tu cijenu predlagao bih njegovu kupnju jer kvalitetan stabiliziran kit, dobar 50mm prime i solidna bljeskalica za tu cijenu više znace od realno prepotenciranih razlika u kvaliteti snimke bez obzira na brand u pitanju.

Forumaš
    Datum registracije
    Dec 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    vječita dvojba će takvom i ostati - zauvijek, jer i canon i nikon su izvrsni aparati i objektivi
    izaberi bilo kojeg i nećeš pogriješiti
    moj savjet je da razmisliš što želiš fotografirati, koliko love želiš upucati na sve to (a to će biti puno, vjeruj mi) i da se onda prema sistemu objektiva jednog od tih proizvođača odlučiš za odgovarjuće tijelo (njega ćeš mijenjati a objektive, pogotovo kvalitetne, nećeš)

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran25000 Experience PointsTagger Second ClassSocial

Datum registracije
    Dec 2005
    Mobitel
    HTC Desire 510
    Operater
    VIP
    Godina
    38
    Bodovi
    33.654
    Nivo
    44
    Bodovi: 33.654, Nivo: 44
    Bodovi: 33.654, Nivo: 44
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao profi Pregledaj post
    Moje znanje o fotografiji nije veliko, slikavao bi ono što slikava i svaki običan turist i obiteljski čovjek.
    čemu onda trošiti toliku lovu na nešto za što je potrebno nešto i znati o fotografiji i fotografiranju, nije to samo stisnuti gumb na fotiću od 6 tisuća kuna... za početak si uzmeš canon 1000d npr. koji je sada najjednostavniji za upravljati, a ima i solidne mogućnosti...
    Seriously?

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Nov 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nema tu velike dvojbe sve zavisi što želiš slikat koje znanje i koliko novaca.
    Svaki od njih ima svoje dobre i loše strane, a i novac igra veliku ulogu jer SLR-ovi su rupa bez dna.
    Ja sam osobno radio vjenčanja sa Nikonom D80, D200, D2Xs za 80 i 200 šum u printu je podnošljiv do 640 asa ali oba aparata savršeno leže u ruci s tim da je D200 ima bolji pristup komandama jer je profesionalnije napravljen za neke komande ne moraš ulazit u meni.
    D2Xs je profi aparat ali print je 1250 asa je ok ali i 1600 prolazi ali ako želiš slikat i sport onda je to D300 on je riješio šum ali Nikon ima problem sa balansom bijele boje i D700 i D3 imaju isti problem. Odlučiš li se za Nikona prvi izbor je D300, a onda D90 i onda kombiniraj sa sigminim objektivima 18-50mm f/2,8 i 50-150mm f/2,8 ali prije svega Nikor 17-55mm f/2,8 jer je objektiv bombon.

Canon radio sam sa 400D to je igračka u ruci sad imam i radim sa 5D to je aparat. Canon ispod 40D se ne isplati kad uzmeš u ruku ta dva aparata vidjet ćeš razliku. Canon daje pastelne boje ali radiš u row-u i sa DPP-om sve riješiš.

Fuji FinePix S5pro ima tijelo Nikona D200 i nikonov mount ima najbolji dinamički raspon i savršeno izjednačava svijetlo i tamu (kad nekog slikaš uz prozor) u zatvorenom prostoru sa SB800 blicom baca u mađentu, a trenutno nije skup. Pogledaj slike Marine Filipović ona radi sa Fuji FinePix S3pro pa ćeš vidjet njene slike i što ti taj aparat nudi.

Bitna je stvar što ti se najviše sviđa ili što ti najbolje leži u ruci jer ćeš tako lakše prebolit mane, ne kupuj ono što ne možeš isplatit ako misliš u budućnosti radit nešto konkretnije.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. dvojba: Canon S5 IS ili Olympus E-410
    By AutoXpert in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 22-08-2008, 20:59
  2. Dvojba - canon 40D, sony A700 i pentax k20D
    By dio in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 10
    Posljednji post: 14-05-2008, 23:24
  3. Nikon D80 vs Nikon D200 vs Canon EOS 30D
    By rommel in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema