Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7
    Forumaš
    Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Maximalna kontrola i kvaliteta fotografije koju moze dati kompaktni fotoaparat

Potrazih fotoforum u nuzdi, i sad sam tu, pa unaprijed zahvaljujem na svakoj pomoci.

Posjedujem Nikon Coolpix S10 kompaktni fotoaparat, koji je zgodan, ali su mu manualne kontrole vrlo limitirane.

Sada bih zeljela kupiti novi kompaktni fotoaparat, ali sa potpunom kontrolom nad ekspozicijom, otvorom blende, ISOm, white balansom, fokus
    Dodat cu jos nesto o tome sta sve fotkam, a raspon je poprilican i zahtjevan: u prvom redu surfanje (potremna brzina), prirodu, ljude, koncerte...

Nakon iscrpne analize trzista odluka mi je jos teza. Odabir je olaksan utoliko sto imam znacajan popust pri kupovini Canon-a, i sto sa sigurnoscu mogu reci da zelim maximum kvalitete fotografije sto mi moze dati fotoaparat koji nije SLR. (sa SLRom ne moku doci i fotkati tetku, a da se ne ukoci pred velikim strojem ;-) )

Pitanje je suzeno na slijedece: zeljela bih da mi netko kompetentan usporedi dolje navedene modele, s obzirom na cijenu i kvalitetu fotografije. (Da li G9 ima 2200 kn bolje performanse/kvalitetu fotke od A590IS?).

Canon Powershot A 590 IS – 1300 kn,
    Canon Powershot S 5 IS – 2700 kn,
    Canon Powershot G 9 – 3500 kn.

p.s. Postoji li kompaktni fotoaparat koji na ISOu 400+ nema katastrofalne fotke?

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao indiana Pregledaj post
    Potrazih fotoforum u nuzdi, i sad sam tu, pa unaprijed zahvaljujem na svakoj pomoci.

Posjedujem Nikon Coolpix S10 kompaktni fotoaparat, koji je zgodan, ali su mu manualne kontrole vrlo limitirane.

Sada bih zeljela kupiti novi kompaktni fotoaparat, ali sa potpunom kontrolom nad ekspozicijom, otvorom blende, ISOm, white balansom, fokus
    Dodat cu jos nesto o tome sta sve fotkam, a raspon je poprilican i zahtjevan: u prvom redu surfanje (potremna brzina), prirodu, ljude, koncerte...

Nakon iscrpne analize trzista odluka mi je jos teza. Odabir je olaksan utoliko sto imam znacajan popust pri kupovini Canon-a, i sto sa sigurnoscu mogu reci da zelim maximum kvalitete fotografije sto mi moze dati fotoaparat koji nije SLR. (sa SLRom ne moku doci i fotkati tetku, a da se ne ukoci pred velikim strojem ;-) )

Pitanje je suzeno na slijedece: zeljela bih da mi netko kompetentan usporedi dolje navedene modele, s obzirom na cijenu i kvalitetu fotografije. (Da li G9 ima 2200 kn bolje performanse/kvalitetu fotke od A590IS?).

Canon Powershot A 590 IS – 1300 kn,
    Canon Powershot S 5 IS – 2700 kn,
    Canon Powershot G 9 – 3500 kn.

p.s. Postoji li kompaktni fotoaparat koji na ISOu 400+ nema katastrofalne fotke?
    Obicno oni koji krenu u detalniju analizu onoga sto se nudi zavrse sa ovakvim zakljuckom...odabir je tezi nego se na pocetku cinilo.

Proizvodjaca je mnogo, modela jos vise, cijene su vrlo slicne i otprilike svi nude slicne performanse za slican iznos. Upravo stoga bi bilo nerazumno ne iskoristiti popust koji mozete ostvariti na Canon opremu.

Sto se fotografskih rezultata pri visim ISO vrijednostima, trenutno u odnosu na Canonovu gamu sitnu prednost ipak imaju Olympus i Fuji recentni modeli (radi se o modelima Olympus 570 i Fuji S100), ali ponovno naglasavam da je s obzirom na popust koji mozete ostvariti za Canon, takva kupnja najisplativija i najbolji omjer ulozeno/dobiveno.

Od navedenih modela moja preporuka bi bila Canon S5 IS. Radi se o ultra zoom modelu koji je vec neko vrijeme na trzistu i upravo ta cinjenica je odgovorna za njegovu, trenutnu, relativno nisku cijenu. Po mome misljenju trenutno je upravo S5 jedan od best buy modela za ljude koji zele vise fotografske slobode, ali ne zele ulagati u kupnju SLR opreme. Radi se o modelu koji je pretrpan opcijama, sa velikim rasponom objektiva, dobre optike i ergonomije...sve u svemu, za novac koji kosta...odlicna kupnja.

Sto se ostala dva modela tice A590 nikako ne bih svrstao uz bok ostala dva modela. Radi se o pravom kompaktnom aparatu koji korisniku ne nudi niti iz blizu toliko slobode u radu kao preostala dva. Takodjer i optika je losija, a i izrada i zavrsna obrada.

Canon G serija je skupina aparata koja je korisnicima pokusala u sto manjem paketu donjeti sto vise, kvalitete i kvantitete. Gledajući omjer ulozeno/dobiveno, S5 je isplativija kupnja.

Premda moram za kraj spomenuti da cinjenica koja cijeni ide u prilog, da je aparat duze na trzistu, ne ide u prilog njegovoj recentnosti (dakle valja uzeti u obzir da aparati novijega datuma, bez obzira o kojemu se proizvodjacu radilo, po meni imaju prednost pri kupnji).

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš
    Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala bimbi na 'straight forward' odgovoru :-)

Losa vijest po mene, ako sam dobro shvatila po forumima i testovima, je da ne mogu ocekivati prihvatljiv fotografski rezultat pri slabom svjetlu (odnosno na visem ISOu) od dzepnog/torbicnog fotoaparata :-(

U medjuvremenu od kad sam postavila ovo pitanje, jos sam malo istrazivala i doznala da postoji model A650IS sa istom optikom i senzorom kao i G9, a cijena mu je kao za S5 IS. Losije je izrade od G9, a 12x zoom od S5 bi mijenala za kvalitetniju fotku.

Dok tehnologija ne uznapreduje do tog nivoa da nocne fotke stavim u dzep, cini mi se da bi najbolja solucija za mene bila imati kvalitetan mali fotic, opet tipa A590IS (ili neki drugi sa kvalitetnijom optikom, sto jeftiniji?), i polovni Fuji S9600. Vjerojatno bi neki rekli da onda za slicne novce mogu dobiti i EOS350, ali poslusat cu savjet da kad krenes u SLR vode, to je rupa bez dna, a vec jedan hobi koji je rupcaga bez dna imam, tako da mi dodatni ne treba :-P.
    Zelim imati fotic uvijek pokraj sebe, a opet i relativno kvalitetno pofotkati koncert, tulum i slicno.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Znam da ga nećeš nigdje naći u prodaji ali je mene Fuji F30, kao maleni i kompakt aparatić oduševio....Ne znam kakav je F40, jer nisam fotkao sa njime, ali F30 je strava.

Ni navedeni Fuji 9600 nije loš, dapače...
    Camera Obscura - the best camera ever :)

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao indiana Pregledaj post
    hvala bimbi na 'straight forward' odgovoru :-)

Losa vijest po mene, ako sam dobro shvatila po forumima i testovima, je da ne mogu ocekivati prihvatljiv fotografski rezultat pri slabom svjetlu (odnosno na visem ISOu) od dzepnog/torbicnog fotoaparata :-(

U medjuvremenu od kad sam postavila ovo pitanje, jos sam malo istrazivala i doznala da postoji model A650IS sa istom optikom i senzorom kao i G9, a cijena mu je kao za S5 IS. Losije je izrade od G9, a 12x zoom od S5 bi mijenala za kvalitetniju fotku.

Dok tehnologija ne uznapreduje do tog nivoa da nocne fotke stavim u dzep, cini mi se da bi najbolja solucija za mene bila imati kvalitetan mali fotic, opet tipa A590IS (ili neki drugi sa kvalitetnijom optikom, sto jeftiniji?), i polovni Fuji S9600. Vjerojatno bi neki rekli da onda za slicne novce mogu dobiti i EOS350, ali poslusat cu savjet da kad krenes u SLR vode, to je rupa bez dna, a vec jedan hobi koji je rupcaga bez dna imam, tako da mi dodatni ne treba :-P.
    Zelim imati fotic uvijek pokraj sebe, a opet i relativno kvalitetno pofotkati koncert, tulum i slicno.
    Nacelno se slazem sa natipkanim, iako je vrlo upitno koliko ce fotografije uslikane A650 modelom biti kvalitetnije od oniih dobivenima S5 modelom.

Naime, nije mogucnost optickoga povecanja jedino sto optika ugradjena u S5 nudi vise od optike koja se ugradjuje u aparate kompaktne klase.

Svakako, kvalitetna fotografija u uvjetima smanjena svjetla, je prilicno zahtjevna kategorija za fotografsku opremu. Ultra compact i compact foto aparati se sa takvim zadacima prilicno tesko snalaze ili kao razultat daju fotografije vrlo upitne kvaliete.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš
    Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Naime, nije mogucnost optickoga povecanja jedino sto optika ugradjena u S5 nudi vise od optike koja se ugradjuje u aparate kompaktne klase.
    znam da S5 ima bracketing funkciju, i to mi se cini zanimljivo (to je softwarska opcija, zar ne?), ali voljela bih da meni kao poprilicnom neznlici objasnite opticke prednosti S5. Ono sto znam u odnosu na A650 i G9 da imaju veci senzor 1/1.7" vs 1/2.5" kod S5, sto bi teoretski sa istim objektivom rezultiralo boljom fotkom.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bimbi je načelno u pravu glede S5IS i G9 (A serija je po meni odmah otpala). Kvaliteta slike je na strani G9, ali S5 je upotrebljiviji zbog optičkog zooma. I jedan i drugi ima hot-shoe, pa kakav mali speed light će bitno popraviti noćne i koncertne snimke.

Zapravo izbor bi bio slijedeći: G9 ako hoćeš aparat nositi u torbi, a S5 ako te ne smeta nositi ga oko vrata.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. mali kompaktni fotic do 1500kn
    By Eponine85 in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 07-05-2008, 23:18
  2. Koliko okidanja podnose kompaktni digitalci?
    By ddarkok. in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 19
    Posljednji post: 17-02-2007, 00:13
  3. E730 isplati li se dati...
    By mstaglicic in forum Samsung
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 04-02-2007, 20:52
  4. kako dati ime linku??
    By tutlek in forum Pravila / Obavijesti / Prijedlozi
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 19-08-2006, 12:45
  5. HP phptosmart 130 pisač za fotografije+HP photosmart 320 digitalni fotoaparat
    By sms freak in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 13-04-2003, 17:07

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove