Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9
    Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

CD-i i čuvanje fotki

Već se ovdje pričalo da fotke čuvamo na 3 načina-kompać, CD i klasična fotografija.

Cd je vječan, ne gubi kvalitetu zapia...itd..mislio ja do jučer.
    Ali, eto, baš za CD, sinoć na dnevniku gledam i slušam navodno senzacionalno otkriće iz jednog francuskog znanstvenog instituta da se fotke na CD-u praktički same uništavaju nakon 5 godina, i to zbog neadekvatne emulzije kojom je medij premazan.
    Sad, to valjda zavisi od više faktora, ali pitam one koji ih imaju na CD-u 5 ili koju godinu više, u kakvom su stanju?
    Zapravo, zanima me općenito vaše iskustvo i mišljenje.
    A o onom da fotke klasične traju 100 god, garantirano od proiizvođača printera i boja pričaće valjda tko doživi.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zagi07 Pregledaj post
    Već se ovdje pričalo da fotke čuvamo na 3 načina-kompać, CD i klasična fotografija.

Cd je vječan, ne gubi kvalitetu zapia...itd..mislio ja do jučer.
    Ali, eto, baš za CD, sinoć na dnevniku gledam i slušam navodno senzacionalno otkriće iz jednog francuskog znanstvenog instituta da se fotke na CD-u praktički same uništavaju nakon 5 godina, i to zbog neadekvatne emulzije kojom je medij premazan.
    Sad, to valjda zavisi od više faktora, ali pitam one koji ih imaju na CD-u 5 ili koju godinu više, u kakvom su stanju?
    Zapravo, zanima me općenito vaše iskustvo i mišljenje.
    A o onom da fotke klasične traju 100 god, garantirano od proiizvođača printera i boja pričaće valjda tko doživi.
    Imam CD ove sa forografijama starijima od 5 godina i nisam primjetio ovaj self destruct fenomen. Imao sam slucajeva kada DVD mediji jednostavno postanu necitljivi (dakle, provjerim nakon snimanja i sve je u redu, spremim u kutiju i u ladicu, DVD ne napusta kutiju i ladicu niti ga itko dira, a nakon godinu dana ipak ne radi, odnosno necitljiv je ). Razlog jos uvijek ne mogu dokuciti.

Sto se fotografija tice imam ih na dva HDD - a, te backup na DVD - ovima (iako je ovo sve problematicnije za izvesti radi broja fotografija, cca 100 njak GB, pa vjerujem kako cu skoro back up prebaciti na DL DVD - ove).

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Odgovor je vrlo jednostavan.

Jedina provjerena tehnologija čuvanja slika na rok duži od 20 godina je fotografija osvjetljena na papiru.

CD/DVD trajnost ovisi o proizvođaču (Princo mi je nečitljiv nakon par mjeseci, a Kodaka čitam i nakon 12 godina). Ink-jet ispis imam napravljen od prije 10 godina i bez obzira na to da je slika uokvirena i nije nikada izložena suncu, boje su vidljivo izblijedile. Bez obzira što je na fotopapiru i iza stakla. Sublimacijsku sliku imam najstariju 2 godine, pa ne mogu reći niti za niti protiv.

Ali isto tako imam slike od 70ak godina, analogne, C/B i još su više nego dobre. One od prije 50ak godina, kada su počele u boji, boje su malo otišle, ali kad sam ih skenirao i popravljao, sve se može vratiti. U ovom slučaju su se boje pomaknule, ali ne i izbljedile.

Drugim riječima, one fotke koje želite pokazati unucima, napraviti u fotostudiju, na osvljetljivaču. One koje ćete na zidu mijenjati svakih par godina, ink-jet i sublimacija zadovoljava, a one koje ćete samo pokazivati na TV-u ili računalu, CD/DVD sasvim zadovoljava.

Inače, Bimbi, HDD ima garanciju 3 godine, a većina krepa u 4. ili 5. godini rada. Vanjski USB hardovi traju vremenski duže, ali zapravo je u pitanju broj radnih sati. Postoje i diskovi koji imaju garanciju 10 godina i to stvarno izdrže u 24 satnom pogonu (industrijski), samo to ne možemo platiti i uglavnom su SCSI.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

još malo

Eto, zadovoljan sam s odgovorima za razliku od zadovoljstva situacijom.
    I onda, što sada raditi?
    Na kakve Cd-e koje marke ih je najbolje stavljati?
    Da li će i fotografije u foto-studijama rađene današnjim tehnikama biti dovoljno trajne da ih "i unuci vide"?

I treba li od fotografazatražiti neki "specijalni" način izrade fotke, ili je to danas "sve na isti kalup"?
    Da li da se za posebne trenutke zaustavljanja prošlosti, ipak vratim analognoj aparaturi, i hoće li film imati duže trajanje? I fotografije s njega izrađene, također?
    Eto, sinoć sam pogledao stare c/b filmove od prije 25 i više godine a i kolorce i stanje onako odoka mi na negativima izgleda zadovoljavajuće.
    neke su pak fotke u boji vrlo dobro očuvane, dok su neke druge, otprilike iz iz istog razdoblja, zamjetno lošije.

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nema smisla vraćati se na film, barem ne sa stanovišta trajnosti jer i tako će film odskenirati i opet digitalno osvjetliti jer analogni lab mašina više nema.

Osnovna stvar je da je foto papir iste tehnologije, odnosno danas čak i bolji od prije par godina. Da li osvjetljavaš s laserom (digitalno) ili kakvom lampom kroz film (analogno) nema veze jer je podloga ista. I to je jedina garancija trajnosti.

Kaj se tiče CD-a, najstariji čitljivi su mi Kodakovi i Verbatimovi. Najprije su riknuli Princo i prve Traxdate. Sad koristim Verbatima i Philipsa i za sada nemam problema (zadnje tri godine). I jedna bitna stvar. Ne koristiti multisession zapis. Isto kao i snimati tako da se ne treba uključivati buffer underrun zaštitu. Takvi CD-i obično prestanu biti čitljivi unutar godine dana, posebice ako promijeniš pržilicu ili ako hoćeš pročitati na nekoj drugoj. Potvrdilo mi se nekoliko puta.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pravilo je manja brzina, veća trajnost. Ono što je kvaliteta CD-a u odnosu na analogne tehnologije je što CD možete prekopirati praktički proizvoljan broj puta bez gubitka kvalitete. Ako je nešto važno, CD, zatvorena kutija i silica gel u njoj, te sigurnosna kopija spremljena na isti način, te kontrola kvalitete medija svakih par mjeseci, te ako je potrebno, presnimiti.
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Veteran3 months registered10000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    xperia Neo "Slow boy"
    Operater
    bonbon
    Bodovi
    11.227
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zbozic Pregledaj post
    ...koje ćete samo pokazivati na TV-u ili računalu, CD/DVD sasvim zadovoljava.

Inače, Bimbi, HDD ima garanciju 3 godine, a većina krepa u 4. ili 5. godini rada. Vanjski USB hardovi traju vremenski duže, ali zapravo je u pitanju broj radnih sati. Postoje i diskovi koji imaju garanciju 10 godina i to stvarno izdrže u 24 satnom pogonu (industrijski), samo to ne možemo platiti i uglavnom su SCSI.

mozda je long-shot al isto kazes na (povece) usb flash diskove? za njih ne vidim neki nacin da zaborave kaj je pisalo..mogu biti ektremni mali , mislim da postoje sa 8 GB kapaciteta to je dosta za 5-6 godina najvaznijih slika..

ja konkretno skupljam slike na kompu od 2003e.vecina je moja ali jedno trecina je skinutih s interneta- sve zajedno 6 GB.vjerujem da ce prosjecni user se kretati oko te brojke , + - par gigabajta.

sto se mojih isustava sa dvdima tice , i najstariji koej sam JA sprzio su i dalje citljivi (~3 godine) . cdi - cca 4 godine najstariji kaj mogu nac , nakon sto prebrisem prasinu rade.
    Potrubi ak ti se sviđa moj avatar

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    Nokia 5800XM
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da flash memorija i nije tako pouzdana. Ima relativno mali ciklus brisanja - pisanja, ali to tu ne igra ulogu. Ono što igra je način zapisa, nisam 100% siguran, ali mislim da bi se ipak kroz neko vrijeme mogao izgubiti sadržaj.
    Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
    Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    U svim podacima flash memorije, proizvođači kažu da je "data retention" 10 godina. Drugim riječima, za pouzadno čuvanje podataka na bilo kojem tipu flash memorije treba svakih, recimo, 5 godina, pročitat SVE, napraviti full format i vratiti natrag. Ali dokaz još uvijek ne postoji da je to tak.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. spremanje fotki na mem karticu
    By motorola user in forum Samsung
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 11-12-2007, 17:10
  2. Čuvanje baterije
    By Siemens in forum Općenito
    Odgovora: 7
    Posljednji post: 17-12-2006, 17:25
  3. batch resize fotki
    By gog in forum Fotografiranje # Softverska obrada # Foto radnje # Foto materijal
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 24-09-2006, 16:10
  4. Aplikacija za deformaciju fotki
    By Moby in forum Symbian aplikacije (software)
    Odgovora: 13
    Posljednji post: 16-02-2006, 20:58
  5. K700 - gledanje fotki
    By .El Nino. in forum Općenito
    Odgovora: 8
    Posljednji post: 26-02-2005, 00:10

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove