Bok,
imam računalo spojeno utp kabelom na zyXel-ov modem (od T-coma)
i laptop spojen bezžićno na taj isti modem.
Internet radi super na oba.
Moje pitanje je slijedeće
kako mogu umrežit ta dva kompa da razmjenjujem datoteke i sl????![]()
Bok,
imam računalo spojeno utp kabelom na zyXel-ov modem (od T-coma)
i laptop spojen bezžićno na taj isti modem.
Internet radi super na oba.
Moje pitanje je slijedeće
kako mogu umrežit ta dva kompa da razmjenjujem datoteke i sl????![]()
Ako su spojena na router, morao bi bez problema prebacivati podatke s jednog na drugi.
Pokušaj sherati nešto pa prebaciti.
Pokušaj na search upisati Ip adresu računala.
Ja imam kasdu u router modu i radi.
"kasda"=modem
da li su ti IP adrese ručno postavljene?
moraš nešto Share-at da bi mogo vidket drugi komp.....
kako da sheram, cijeli jedan disk mi je sheran (ima onu ikonicu ruke)
gdje da podesim ip?
Krivo, ako tako stavi neće moči na net. treći red mora biti adresa od routera/modema, a to je sve 192.168.X.1 u pravilu (na ZyXEL-u je default 192.168.1.1). Za file share ti ne trebaju fiksne adrese. Mislim da ZyXEL ima po default-u ukljucenu opciju na firewall-u da blokira promet između WLAN-a i LAN-a. Ako netko ima ZyXEL nek pogleda.
A može biti i do firewall-a na laptopu ili kompu, ako imaš.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
probo ovo ip, neradi onda net.
Riješenje?
uspio vratit net,
mreža i dalje u banani
Znači xp i vista preko zyxel-a, vista na laptopu i on ide bežično, (dali su driveri generički vistini, ili baš podržana kartica od viste? može al nemora stvarat problem)
Na visti pogasit one neke 2 zaštite user acc control i još neki programčić iz control panela.
Zatim obavezno imat fiksne adrese na oba adaptera (na visti tcp/ip v4.0), naravno gateway isti.
Firewall u oba slučaja pogasit i maknut kvačice iz advanced i exeptions koje se odnose na local area connection i na wireless network connection.
Na oba računala obavezno nešto mora bit share-ano. (prilikom search-a na xp-u upisuješ točno ime kompa nakojem je vista) A u visti se u networku pojavljuje share-ano s viste i ime xp kompa...
Zatim, vrlo važno, da su oba xp bilo bi lako, ali meni za isti tvoj slučaj radi jedino kad prvo upalim komp sa vistom, zatim sa xp-om, zatim restartam opet ovaj sa vistom - vista je malo čudna kao da već prilikom bootanja mora sve bit dobro podešeno inače naknadno nećeš vidjet drugo računalo.
Može se dogodit da samo jedno računalo vidi drugo, na dobrom si pututad se već može obavit razmjena u oba smjera...
Na oba računala bi otvarnje konfiguratora zyxela trebalo šljakat, ping rutera isto, zatim pingaj s jednog drugo računalo i obrnuto, možda izvučeš neki zaključak i iz toga.. Usput, ako preko utpa direktno radi, ako imaš tu mogućnost, onda hardverski reset i konfiguracija zyxela (hard reset iza ima rupica, čačkalicom pritisaneš i držiš 10sec dok je upaljen)
Imao sam isti problem, svaki treći put kad upalim računala..
Ponekad sve ovo prođem i ništa - zatim putem ghosta vratim windowse na xp-u i sve radi, znači xp mi u međuvremenu nakupi neki malware i pozadinske servise koji ne igraju kod viste..
Sretno!![]()
Zadnji uredio The Judge : 29-02-2008 u 19:24
Bookmarks