Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Hybrid View

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mobitel
    Iphone 3gs 32gb
    Operater
    T-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Fleke na slici

Da li je moguće da se prašina s senzora ne vidi kod kratke ekspozicije a kod dugih da se vidi. Naime to se meni dešava kad okidam iz ruke ništa kad stavim na stativ sa dužom ekspozicijom onda se vidi. Da li može biti prašina na još kojem dijelu tijela fotoaparata da utječe na sliku osim senzora znači ne na objektivu nego samo na tijelu?

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Nick Pregledaj post
    Da li je moguće da se prašina s senzora ne vidi kod kratke ekspozicije a kod dugih da se vidi. Naime to se meni dešava kad okidam iz ruke ništa kad stavim na stativ sa dužom ekspozicijom onda se vidi. Da li može biti prašina na još kojem dijelu tijela fotoaparata da utječe na sliku osim senzora znači ne na objektivu nego samo na tijelu?
    Jest, moguce je.

Isto mi se nedavno desilo nakon ciscenja tijela. Naime, imao sam prilicno primjetnu prasinu, kako po senzoru, tako i po samoj prizmi foto aparata, vjerujem kako je ponesto bilo i na staklu. Nakon ciscenja u vlastitom aranzmanu (komprimirani zrak, eclipse i swabs - ovi i lens pen), sve mi naoko izgleda izvrsno odradjeno, prasine vise nema, niti se njena prisutnost vidi na testnim fotkama koje sam okinuo.

Medjutim, uskoro sam imao snimanje po noci sa ekspozicijama koje su trajale minutu, dvije ili vise. U tome su se rezimu fotografiranja vidjele mrlje koje su bile rezultat nesistoca na senzoru, a koje ocito nisu bile ociscene u prethodno opisanome ciscenju. Posto sam vise nisam imao niti ideja niti alata kako da ocistim nevedene mrlje, morao sam tijelo predati u servis da ga oni podvrgnu detaljnome ciscenju. Istina je da je kostalo 400 njak kuna, ali je i unutrasnjost i vanjstina tijela ociscena prvoklasno. Opisane mrlje se vise nisu pojavljivale niti pri duljim ekspozicijama.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Velika većina onih koji čiste aparate u vlastitoj režiji čiste senzor, a zaboravljaju očistiti i unutrašnjost kućišta. Prašina koju pokupe sa senzora ne ostane sva na sredstvu za čišćenje nego leti okolo, posebice kad se koriste neke puhalice. Isto tako kontrola očišćenosti se radi tako da se stavi neki fiksni objektiv (ja stavim 50/1.7), zatvori blenda do kraja, fokus stavi na najbliže i okrene u neku jednoličnu pozadinu (najbolje je u vedro nebo). Tada se vide i najmanje točkice.

E, sad. Kako čistiti a da ne napravimo još više točkica.
    Nakon nekoliko eksperimenta pokazalo mi se da je najbolja varijanta ovakva:
    1. pomoću komprimiranog zraka ispuhati prvo otvor sa zatvorenim zatvaračem.
    2. s nekom krpicom koja ne pušta dlake, namočena u 97% industrijski alkohol detaljno obrisati otvor, ogledalo i mutno staklo
    3. tek sada uključiti funkciju čišćenja senzora (digne se ogledalo i otvori zatvarač)
    4. pomoću nekog od mokrih sistema čisititi senzor (svetko ima svojeg favorita), uvijek povlačeći u jednom smjeru.
    5. očistiti dijelove otvora do koji nismo mogli doći od ogledala (isto alkoholom)
    6. završni potezi na senzoru

Ponoviti testnu sliku na isti način. Veći komadi se vide odmah kod povećanja na aparatu. Ukoliko tu štima, sliku staviti u photoshop i stisnuti autolevels. Tada se pokaže i najmanje zrnce prašine. Ukoliko smo s time zadovoljni, stavi na kontinuirano snimanje i maksimalnom brzinom okini (pod istim uvjetima) barem 10..15 slika. SVE provjeritii u PS-u na isti način. Time ćete vidjeti da li ste dobro očistili otvor. Tu dolazimo do toga zašto se nakon čišćenja prašina pojavi nakon kratkog vremena.

Naime, ako postoji prašina u otvoru, propuh koji stvara ogledalo je dovoljan da ona letu unutar aparata i na onih 10..15 slika može na jednoj biti na drugoj ne. Zato je bitno da se i otvor očisti jednakom pažnjom kao i sami senzor. Samo za otvor ne moramo koristiti skupe stvari, odnosno možemo koritistiti krpice od prethodnog čišćenja.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. O šumu na slici digitalnih aparata (moje viđenje)
    By pepi_31 in forum Fotografiranje # Softverska obrada # Foto radnje # Foto materijal
    Odgovora: 13
    Posljednji post: 31-08-2007, 09:41
  2. DSC S80 fleke na slikama
    By .El Nino. in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 31
    Posljednji post: 17-01-2006, 17:10

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove