...al se ne pojavljuju na svakoj slici... to se i kod mene dešava, ali mene to baš ne frustrira... i ne znam razlog, ali koliko se sjećam to je mučilo i "wb-a" na njegovoj T1...
Ovako...kada slikam po mraku ili dosta slabijem svijetlu na fotkama imam kao neke fleke...na svakoj fotki fleke se nalaze na drugom mjestu...fleke su u obliku kruga i različite su veličine...na nekim slikama ih ima više na nekima manje...sad ne znam da li se radi o tome da na objektivu ima prašine ili nečemu drugom? Samo znam da me dosta to frustrira...
Bom Chicka WahWah
...al se ne pojavljuju na svakoj slici... to se i kod mene dešava, ali mene to baš ne frustrira... i ne znam razlog, ali koliko se sjećam to je mučilo i "wb-a" na njegovoj T1...
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Znam da se to na starijim Sonyjevim digitalcima ne dešava...i zbilja me zanima u čemu je problem, jer od Sonyja to nebi nikad očekivao, zbilja mi je to malo čudno...mislio sam da je objektiv zamazan, ali ipak mislim da nije stvar u tome...evo jednog primjera, pa pogledajte fleke na vratima, jer se tu najviše ističu...kaj da nosim na servis ili nema pomoći?
![]()
Zadnji uredio .El Nino. : 15-01-2006 u 03:34
Bom Chicka WahWah
...uf, ti imaš bome dosta fleka... ja zasad nisam imao toliko...
To me zbilja ljuti...kupim novi uređaj u ovlaštenom Sonyjevom dućanu i onda se ovo događa...najradije bi došao u dućan i vratio im to...nebi niš rekao da imam koju točkicum na slici, ali ovo je zbilja intenzivno i uočljivo...
Bom Chicka WahWah
mislim da ti je reklamacija rijesenje
Bez brige nije ti uređaj pokvaren.
Radi se o 'lens flare' efektu koji se obično događa kada su leće male te "pakirane" gusto u grupama i kada svijetlost tako padne, gotovo obavezno u mračnijim uvjetima s korištenjem fleša, pa dolazi do 'odbijanja' svijetlosti s jedne leće na drugu, kao između ogledala, pa ako je više leća uključeno onda bude i više 'fleka'.
Mene to ne zabrinjava, jer to se jednostavno može (i mora) očekivati od takvih fotića. Više puta će ti slike biti savršene, a koji put sa tim efektima, pa i do takvih ekstrema da je slika neupotrebljiva... ali onda 'delete' pa slikaj ponovno... ili se malo igraj s Photoshopom...
Yebiga, minijaturizacija nosi svoje negativne strane, no danas se i tome doskakuje raznim premazima preko leća i novim materijalima od kojih se rade leće...
I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
Kao što kaže Eminem, očito ima još ljudi iste probleme...najbolje da još pričekam Bimbija da dade svoj komentar, pa ću onda vidjeti kaj ću napraviti...
Bom Chicka WahWah
To sam i pretpostavljao, ali mi je to čudno...prvo, na drugim fotićima to još nisam vidio, a koristio sam još Casio Exilim i Panasonic Lumix...
Drugo, čudno mi je da su te fleke tak razbacane, odnosno čudi me da se svijetlost tako može odbijati...imao sam digitalnu kameru i na njoj je kod "lens flarea" uvijek bila kao neka linija po kojoj su se te flekice iscrtavale, ali ovdje su neravnomjerno raspoređene i u svim veičinama...
P.S. to je malo teško izvesti da izbrišem sliku i slikam ponovo jer se te flekice ne zamijete na fotiću kada ih gledam, nego tek kad slike prebacim na komp...
Bom Chicka WahWah
To ovisi o tome kako su leće posložene i kako padne svjetlost. Na kameri si to brijem primjetio kada je snimano po danu, možda prema suncu?Izvorno postao PhytoSculpt
Ovo s fotićem se događa baš u mraku, kada slabašan fleš opali. Nije lijepo, znam, ali tako je i nije kvar.
Istina, primjetio sam da se taj efekt više događa na Sony-jevim aparatima...No iznimka nisu, to je sigurno...
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
To s kamerom je točno da se događalo kod nekog izvora svijetlosti...makar koliko mi se čini da fleš i nije tak slabašan, jer ova gore slika je slikana u potpunom mraku, bez ikakvog izvora svijetlosti osim fleša...
E, da sam to prije znao...
P.S. jel znaš možda kak slike ispadaju kada slikaš npr. navečer u gradu, kad je izvor svijetlosti gradska rasvjeta ili bilo kaj drugo? Jel se i onda to pojavljuje?
Bom Chicka WahWah
Nema pravila, fotka može biti prepuna toga ali isto tako zna biti fotka fenomenalna makar je slikao sekundu kasnije u istim uvjetima. (možda se samo malo pomakao kut slikanja, pa svjetlost fleša drukčije upada)
Uglavnom jedino pravilo je da se to događa kad se slika u uvjetima slabije rasvjete (može biti totalni mrak ili, kak veliš, u gradu sa nešto rasvjete), no kažem, ne znači da će sve fotke biti takve, dapače, može ih biti dosta odličnih.
Nisam nikad primjetio taj efekt kod dnevnih fotki.
Zbilja sam razočaran, moram priznati...zbilja glupa situacija kad odem nekam na izlet ili nekam van i onda kad dođem doma skužim da moram izbrisati pol slika...
Bom Chicka WahWah
Pa vidiš i na ekranu fotića valjda da je slika onak zasrana, pa je odmah obriši...
Možda nisam obraćao pozornost na to...dobro, tvoj fotić ima dosta veći ekran nego S80 tak da lakše uočiš takve anmalije na slici...
Bom Chicka WahWah
...ali ne kužim, jer kod mene se to dosad nije dogodilo... stvarno sam slikao puno slika (nekih 2000 dosad) i nikad dosad nisam imao toliko fleka... stvarno imaš peh...Izvorno postao PhytoSculpt
Slikao sam nekih 20ak slika u petak i od njih je barem 5-6 slika imalo flekove, ali ova koju sam dao za primjer imala ih je najviše...
Bom Chicka WahWah
...pregledat ću slike pa budem stavio onu koja ima najviše fleka da vidiš... stvarno mi je krivo što ti se to dešava, pogotovo jer sam ti i ja preporučio taj fotić...
Ma joj, pa nisi ti kriv, kaj ti je...možda ima toliko fleka jer je slika slikana u potpunom mraku, uz to se ovaj lik puno micao, tak da uvjeti za slikanje nisu bili povoljni...ali ajde pukni neku sliku, pa da vidim![]()
Bom Chicka WahWah
Evo, sad sam za probu u potpunom mraku opalio nekoliko slika u svojoj sobi i niti jedna nije imala niti fleke...mislim da to možda ovisi o tome koliko se miče objekt koji slikaš, jer sam skužio da u potpunom mraku ima najviše fleka na slikama gdje je bilo najviše pokreta i micanja, makar sam možda u krivu...
Bom Chicka WahWah
Evo sorry, nisam stigao bas posljednjih dana ovdje!
Ova slika dolje je produkt flare efekta!
Nazalost, na ovako "uskim" objektivima on zna zadavati glavobolje. Nezgodan je pogotovo zato sto se na display - ima manjih dimenzija niti ne primjeti, pogotovo ako aparat nema opciju zooma fotke na displayu nakon fotografiranja, a nekada cak niti gore navedeno ne pomaze, jer se neke situacije ne mogu po volji ponoviti pa tako niti fotografirati. Postoje neki plug in alati za Photoshop koji se bave ovim problemom, ali ih ne posjedujem, pa ti ih niti ne mogu dati. Jedan sam vidio na djelu kod frenda fotografa (ima tome dosta vremena) i nisam bio osobito zadovoljan razultatima.
Zasto ovako mnogo "fleka" i kako to da nisu linijski rasporedjene. Zbog vise leca od kojih se sastoji objektiv. "Lose svjetlo" koe uzrokuje ovaj efekt, kada padne na prvu lecu u nizu uzrokuje odredjeni broj ovih anomalija, prolazi kroz prvu lecu i dolazi na drugu, koja je razlicito zakrivljena od prve, tamo se formiraju anomalije na drugim mjestima upravo zbog nejednake zakrivljenosti leca, zatim na trecu...skuzio si do sada, ne moram dalje. U konacnici sve anomalije koje se generiraju na svim lecama vide se na slici!
Jedina situacija kada sam vidio nesto slicno na fotkama bila je kada sam bio prisutan jednom prilikom kada je tip fotkao sa aparatom koji mu je nedavno pao sa nesto vece visine "od dopustene" pa mu se naknadno radi razlike u temperaturi (pri padu je objektiv ocito bio nacet) kondenzirala vlaga unutar objektiva. Tada je ovakva svjetlosna anomalija bila uzrokovana "krivim" odbijanjem svjetla pri prolazu kroz kapljice koje su se kondenzirale na jednoj od leca!
Moj savjet...izbjegavati vrlo mracne ili mracne situacije koliko god to mozes, ako vec slikas u takvim situacijama pazi da li ima koji izvor svjetla (zarulja, lampa...) u neposrednoj blizini i ako ima i baca direktno jako svjetlo na objektiv, tada rukom kojom ne drzis aparat naprevi sjenu iznad objektiva, pritom pazeci da ne pokrijes blic. U takvim uvjetima naravno ne slikati prema jakome izvoru svjetla jer ces dobiti efekt spaljene fotke. Probati nabaviti alatku za Photoshop, koja uklanja flare efekt sa fotki.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Hvala Bimbi, tvoja pomoć je uvijek dobrodošla
Stvar je kaj meni nije fotić pao sa bilo kakve visine, pa mi je čudno da se takve stvari događaju...
Bom Chicka WahWah
Nemoj se ništa čuditi, nema to veze u tvom slučaju s tim dal je tebi pao fotić, rekoh ti da to nije kvar.
Od ovlaštenog Sonyjevog servisa "Silnica" dobio sam odgovor da je kvar evidentna i da ga donesem na popravak...sad, jel se zbilja radi o "lens flare" efektu, odnosno ne o kvaru ili da ga nosim na servis?
P.S. trebao bih savjete koje su najbolje opcije za slikanje u macro modu i na kaj moram obratiti pozornost da mi slika ispadne kristalno čista? Kako da podesim ekspoziciju, brzinu zatvarača, otvor blende i slično? I, da li da odaber kod opcije fokusiranja Center AF ili Multiple AF za macro mode?
Zadnji uredio .El Nino. : 16-01-2006 u 18:07
Bom Chicka WahWah
Bookmarks