Četvrtak, 22 Veljača 2007
Kultni klubovi Kulušić i Lapidarij trebali bi ponovno otvoriti svoja vrata već ovoga ljeta, najavio je danas gradonačelnik Milan Bandić tijekom gostovanja na Radiju 101.
Gradski čelnici već neko vrijeme najavljuju rješavanje problema u vezi s ta dva prostora i otvaranje klubova, no danas je prvi put postavljen konkretan rok.
Dva su kluba zatvorena još prije nekoliko godina, no Kulušić je još krajem 90-ih promjenom vlasnika izgubio svoj prepoznatljivi identitet, organizirajući čak i techno partyje.
S posljednjim vlasnikom Grad vodi sudski spor, u kojem on, navodno, traži odštetu u milijunima zbog zatvaranja prostora. Zbog trajanja sudskog spora, dosad je bilo nemoguće klubove dati u najam novim vlasnicima. Gradonačelnikovu najavu potvrdio je član Poglavarstva zadužen za kulturu Duško Ljuština.
- Klubovi će sasvim sigurno biti otvoreni do ljeta. Nama je cilj mladim ljudima osigurati prostor za alternativne programe i tražimo način da to i učinimo - rekao je Ljuština te dodao da je spor s bivšim vlasnikom kompliciran. Ipak, Grad je sada pred donošenjem konačnog rješenja.
Klubovi Kulušić i Lapidarij ostali su zaštitni znak vremena kada se rađao rock na ovim prostorima, no i prije posljednjeg zatvaranja nisu bili profitabilni i izgubili su rokerski predznak.
Osim organiziranja techno partyja, bivši je vlasnik u prostoru Kulušića čak registrirao vjersku zajednicu, klub su zatvarali inspektori, zabranjivalo se točenje alkohola, a stanari se bunili zbog prevelike buke.
U međuvremenu je donesen propis da klub ne može dobiti dozvolu za dulje radno vrijeme bez suglasnosti stanara, pa je pitanje kakav će program u ponovno otvorenom klubu biti dopušten.
Darko Putek, direktor i pokretač Tvornice, a nekada programski urednik Kulušića i Lapidarija u njihovim ‘zlatnim godinama’, pozdravlja ponovno otvorenje, ali smatra da oni teško mogu danas imati isti značaj kao prije.
- Zlatna vremena Kulušića bila su vrijeme kada se rađao novi val. Ti su klubovi svima ostali u sentimentalnom sjećanju zahvaljujući tadašnjim programima koji su bili značajni na prostoru cijele bivše Jugoslavije.
Ne treba očekivati da će klubovi danas imati taj značaj i ne treba od njih činiti muzej onoga što je nekada bilo jer to ne bi trajalo dulje od pet mjeseci - smatra Putek koji misli da bi onaj tko zakupi prostor morao ponuditi nešto novo, prilagođeno današnjoj generaciji, no istodobno u skladu sa starim identitetom kluba.
Jutarnji list
Ljeto stiglo, od ovoga ništa, bar koliko sam ja upoznat, ili su mi neke informacije promakle? Ima netko koliko toliko inforiran o ovome ili Milan umjesto otvorenja prije ima na umu preselit Mirogoj ?

Odgovori uz citat
najjači mi je na vratima onaj krst!!
ja se nadao cijelu zimu da će milan prije sredit kulušić pa onda preselit mirogoj, al izgleda da sam se zaje.....

Bookmarks