Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 26
    Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Problem s postavkama monitora

Kupila sam novi monitor (Samsung 940nw), namjestila rezoluciju na 1440x900 i frekvenciju na 60 (tako pise, a i to je jedina ponudena opcija), slika je kristalno jasna, ali mutna su mi slova i boli me glava od njih. Trazila sam po uputama kako promjenit frekvenciju ali nigdje nista ne pise, osim: "Frekvencija se može promijeniti ponovnim konfiguriranjem video kartice."

Zanima me jel uopce problem u frekvenciji i ako je, gdje da ju promjijenim?
    Since youre gone there is an empty space, since youre gone the world is not the same...

Motorator Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Bodovi: 36.030, Nivo: 46
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jel' ti uključen "ClearType"? To izoštri slova...

A reza ti je tzv. Native Resolution, što će reći "ona koju proizvođač preporuča" i slika bi na toj rezi trebala bit najbolja. 1440x990 je widescreen reza, da li monitor je WS ili je 4:3?

EDIT: Vidim da je WS. Google zna
    Uglavnom, uključi ClearType i provjeri (to se meni desilo) da je data kabel od monitora dobro uključen (čvrsto) i u monitor i u karticu, te da kartica dobro leži u ploči (zna se kao malo pomaknut kad ukjlučuješ monitor). I morala bi slika bit za 5.

frekvencija se mijenja na postavkama videokartice, dakle na Desktopu desni klik --> properties --> settings --> advanced --> monitor. Naravno, tu je korisno da vidiš da je napisano ime (model) tvog monitora, a ne neki "generic" monitor. Ako nije tvoj nego je "generic" onda mu digni INF driver (dobila si ga na CDu uz monitor)
    Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    WS je, rezolucija mi je ok, mislim da je problem u frekvenciji, ali ne moze se mijenjat nigdje. Na starom monitoru mi je jednom bilo ovako i imala sam pun tab opcija za frekvenciju i bilo je bolje kad sam promjenila. Sad pise samo 60Hz i to je to...grrrr

A di se ukljuci taj "clear type"?
    Since youre gone there is an empty space, since youre gone the world is not the same...

stargazer Postignuća:
    VeteranTagger Second ClassOverdrive50000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Bodovi: 56.617, Nivo: 58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rezolucija je dobra za taj model, bar tako piše u specs:
    http://www.samsung.com/ca/products/m...Specifications

Clear type je u mom slučaju isključen jer u suprotnom dobijem katastrofalne rezultate Čudno, ali tako je..
    Uglavnom, podešavaš ga u: CPanel - Settings - Display - Apperance - Effects - "Use the following method to smooth..." - Odabereš standard ili clear type.

EDIT: LCD monitore nema smisla tjerat preko 60Hz i to je normalna frekvencija Provjeri kabel, drivere za grafičku i LCD po potrebi, ali ta rezolucija i frekvencija su određene od strane proizvođača.

Preko kojeg kabla spajaš LCD? Onaj plavi VGA ili bijeli DVI?
    Keep calm and fastboot oem unlock.

Motorator Postignuća:
    SocialVeteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2004
    Mobitel
    iPhone 6
    Operater
    HT
    Godina
    50
    Bodovi
    36.030
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Za freq: tamo gdje se podešava freq imaš ispod jedan checkbox koji veli "hide modes that this monitor cannot display". Isključi ga pa ćeš dobit sve freq.

No zato ti je bitno da je driver dobar, baš za TAJ model monitora, jer ti onda pokazuje samo "dobre" freq a s onim ostalima koje ne pokazuje ionako ne možeš ništa...
    Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao xlr Pregledaj post
    Rezolucija je dobra za taj model, bar tako piše u specs:
    http://www.samsung.com/ca/products/m...Specifications

Clear type je u mom slučaju isključen jer u suprotnom dobijem katastrofalne rezultate Čudno, ali tako je..
    Uglavnom, podešavaš ga u: CPanel - Settings - Display - Apperance - Effects - "Use the following method to smooth..." - Odabereš standard ili clear type.

EDIT: LCD monitore nema smisla tjerat preko 60Hz i to je normalna frekvencija Provjeri kabel, drivere za grafičku i LCD po potrebi, ali ta rezolucija i frekvencija su određene od strane proizvođača.

Preko kojeg kabla spajaš LCD? Onaj plavi VGA ili bijeli DVI?
    Namjestila "clear type", malo je drukcije, ali i dalje bode oci...Frekvencija se ionako ne moze promjenit i kad maknem kvacicu za druge opcije. Driver od monitora je instaliran, za graficku isto. Kablovi su isto ok, preko VGA kabla je spojen...Kaj sad to znaci da nis ne mogu?

stargazer Postignuća:

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jedino da pitaš nekoga da ti posudi DVI kabel pa da vidiš ima li razlike.. Isto tako, grafička ti mora imati taj izlaz (neki bijeli konektor), a monitor vidim da podržava to.

Ovaj problem ne bi smio biti do frekvencije jer većima LCD-a radi na 60Hz (pa i moj) i sve što je iznad se niti ne primjećuje. Možda su slova mutna zbog nekog softverskog problema - to bi mogla najjednostavnije provjeriti spajanjem monitora na neki drugi komp.

PS: kako ne možeš mjenjati frekvenciju ako isključiš onu kvačicu? Moraš vidjeti sve frekvencije koje ti podržava grafička. Naravno, nećeš sve moći koristiti jer je tu monitor "usko grlo". Meni ovo malo baca na drivere od grafičke, možda da ih probaš reinstalirati?

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Di si vidio da mi monitor podrzava DVI? Nije da je bitno s obzirom da mi graficka ionako nema izlaz

Mislila sam da je do frekvencije jer je tako bilo na proslom monitoru, pa mi je zero reko da je do frekvencije i popravilo se kad sam je promijenila.

Sad sam probala sve zivo, pa i reinstalirat drivere, ali nista ne pomaze. Jer postoji mogucnost da mi je graficka preslaba za monitor? Ako i da, ne kuzim zasto je slika savrsena, samo ta slova sugava ko da imaju sijenu.

P.S. Nema drugih opcija za frekvenciju ni nakon sto sam reinstalirala drivere za grafu, ne znam zasto...

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Bodovi: 21.706, Nivo: 35
    Bodovi: 21.706, Nivo: 35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne mozes na lcd monitorima ws te rezolucije imat frekvenciju vecu od 60...

da imas 4:3 monitor, vjerojatno bi bila mogućnost da staviš na 75, ali sa time apsolutno nista ne bi dobila...

provjeri si svjetlinu, kontrast, gammu... kad se to fino podesi ne smiju bolit oči...

stargazer Postignuća:

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Peky Pregledaj post
    Di si vidio da mi monitor podrzava DVI? Nije da je bitno s obzirom da mi graficka ionako nema izlaz
    Mea culpa, gledao sam krivu stavku u specifikacijama.. Al ako ti graf ne podržava, onda niš..

Mislila sam da je do frekvencije jer je tako bilo na proslom monitoru, pa mi je zero reko da je do frekvencije i popravilo se kad sam je promijenila.
    Prošli monitor ti je isto bio LCD?

Sad sam probala sve zivo, pa i reinstalirat drivere, ali nista ne pomaze. Jer postoji mogucnost da mi je graficka preslaba za monitor? Ako i da, ne kuzim zasto je slika savrsena, samo ta slova sugava ko da imaju sijenu.

P.S. Nema drugih opcija za frekvenciju ni nakon sto sam reinstalirala drivere za grafu, ne znam zasto...
    Neznam koju grafičku imaš Napiši puno ime pa ćemo vidjet dalje... Čim si dobila željenu rezoluciju sa tom grafičkom znači da podržava i da nije slaba.

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 6500s,samsung B2100
    Operater
    vip,T-mobile,tele2
    Godina
    42
    Bodovi
    9.427
    Nivo
    23
    Bodovi: 9.427, Nivo: 23
    Bodovi: 9.427, Nivo: 23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tak je i meni bilo ispocetka,al malo boje poriftas,jasnocu,kontrast i bit ce ok. btw meni je jasnija slika na standard nego na clear type

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mea culpa, gledao sam krivu stavku u specifikacijama.. Al ako ti graf ne podržava, onda niš..

Prošli monitor ti je isto bio LCD?

Neznam koju grafičku imaš Napiši puno ime pa ćemo vidjet dalje... Čim si dobila željenu rezoluciju sa tom grafičkom znači da podržava i da nije slaba.
    CRT je prije bio. Graficka je ATI Radeon 9200.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Grrr, sad mi se poceo i gasit monitor. Sam od sebe se ugasi i ako ga ponovo ugasim i upalim onda je ok - 10 sekundi dok se opet ne ugasi Ne mogu vjerovat da imam toliko srece.

Zvala sam jucer lika za ta mutna slova i kaze to je normalno, jedino moze pomoc DVI kabel koji on ne podrzava, ali taj monitor ima veliku rezoluciju pa "ljudi ponekad i vide stvari kojih nema" grrr, da, pricinjava mi se Malo previse to sr*** kosta da si oci kvarim s njim, a sad se jos i gasit poceo

Moderator Postignuća:
    SocialVeteranOverdrive25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2006
    Mobitel
    Xiaomi 14T PRO
    Operater
    A1
    Godina
    40
    Bodovi
    45.488
    Nivo
    52
    Bodovi: 45.488, Nivo: 52
    Bodovi: 45.488, Nivo: 52
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Cek,a gdje si to trazila za promjenit frekvenciju? Zar ATi Catalyst driveri nemaju neki svoj program za podesavanje dolje u trayu?

stargazer Postignuća:

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ništa konkretno nisam našao na netu, vezano za grafičku ili monitor
    Jedino što bi možda (!) moglo pomoći ili poboljšati stvar je neki tweak program. Na jednom forumu sam našao preporuku za MS PowerToys koji navodno može popraviti prikaz teksta na ekranu (ima neki Clear Type Tuner)..

Što se tiće ovog gašenja monitora - definitivno ne miriše dobro. Valjda si provjerila kablove da nisi štogod povukla..
    Ovo za rezoluciju se ne slažem s tipom, to je standardna rezolucija za 16:10 monitore i tu nema nikakve priče. A gle, prije nego monitor odeš mjenjati ili štoveć, probaj ga negdje drugdje piknuti pa usporediti.

:wonderfull electric:
    Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    Xperia Z
    Operater
    tele2
    Godina
    42
    Bodovi
    22.828
    Nivo
    36
    Bodovi: 22.828, Nivo: 36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Stvar je u analognom signalu. Vužgi Menu, odi na Image postavke. Igraj se sa Coarse (vertikalni šum), Fine (horizontalni šum) i Sharpness. Kad uspiješ maknut "šum", ak ti slika pobjegne iz centra, naknadno ju poštelaj na H i V-Posittion.

Na mojem je, kad lupim auto, slična situacija. Sitni font lijevo i desno je bistar, a prema sredini lagano zamučen. Imam opciju Clock i Focus, te pehanjem po njima dobijem bistri font .
    When shit turns to gold, the poor will be born without ass

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao V3rt!g(o) Pregledaj post
    Na mojem je, kad lupim auto, slična situacija. Sitni font lijevo i desno je bistar, a prema sredini lagano zamučen.
    heh, meni je obrnto mutno pa bistro pa mutno, probala sam mijenjat malo kaj si mi reko, al cini mi se da se samo mijenja pozicija zamucenosti.

Sreca, ne gasi se vise (kucam u drvo)

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala svima na pomoci...Nazalost nisam uspjela nista rijesiti pa razmisljam o zamjeni za nesto sa DVI izlazom s time da mi je receno da iako nemam izlaz na kartici, postoji neki "nastavak" pomocu kojeg se ipak moze spojit, jel zna netko sta o tome?

:wonderfull electric:
    Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    Xperia Z
    Operater
    tele2
    Godina
    42
    Bodovi
    22.828
    Nivo
    36
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    postoji adaper, no s time nebuš niš konkretno dobila - izlaz na grafi ostaje isti...

(no, ak se ima za monitor, ima se i za drugu grafu ^^)
    When shit turns to gold, the poor will be born without ass

Pravi forumaš Postignuća:
    VeteranTagger Second Class1000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2007
    Mobitel
    LG GT540 Optimus
    Operater
    Tele2
    Godina
    39
    Bodovi
    4.233
    Nivo
    15
    Bodovi: 4.233, Nivo: 15
    Bodovi: 4.233, Nivo: 15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    VGA<->DVI adapter može samo još dodatno zeznuti stvar (pogoršati sliku).

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao V3rt!g(o) Pregledaj post
    postoji adaper, no s time nebuš niš konkretno dobila - izlaz na grafi ostaje isti...

(no, ak se ima za monitor, ima se i za drugu grafu ^^)
    Novi monitor je sila prilike (stari se pokvario), graficka je cisto ok (bila do sad ). Rade bi kupila crt mon. sad nego mijenjala monitor, dala par sto kuna vise i jos za grafu...bankrotirat cu prije nego dobim prvu placu u zivotu (koja bas i nije pozamasna)

Ali recimo da cu za koju godinu moc kupit grafu, opet mi se vise isplati uzet DVI nego da mi ovak ostane trajno, jer u ova slova ne mogu dugo gledat, pokvarit cu si oci prije reda. Jooooj, bem ti sve!

stargazer Postignuća:

Datum registracije
    Sep 2004
    Mobitel
    Note9
    Godina
    39
    Bodovi
    56.617
    Nivo
    58
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Adapter ti se definitivno ne isplati jer ne dobivaš ništa

Grafičku sa DVI izlazom nađeš za par sto kuna: npr GeForce 4 serija, tu je negdje sa Radeonom 9200, možda čak i malo bolja. Ili Radeon 9600 - još bolja stvar, a jeftina. Pitanje je jedino ima li ih još za nabaviti u trgovinama.

A vid nemoj tratiti uzalud. Ja sam se dobrih 4-5 godina patio na CRT-u dok nisam uzeo LCD baš zbog vida. Prodao sam i mob, sad furam kramu Razlika nebo-zemlja, nema više umora očiju, mogu čitat tekst na kompu do kasno u noć.. Ne žalim ni jedne uložene lipe

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    A vid nemoj tratiti uzalud. Ja sam se dobrih 4-5 godina patio na CRT-u dok nisam uzeo LCD baš zbog vida. Prodao sam i mob, sad furam kramu Razlika nebo-zemlja, nema više umora očiju, mogu čitat tekst na kompu do kasno u noć.. Ne žalim ni jedne uložene lipe
    A meni je na LCD-u-u gore nego kaj je bilo na CRT-u, sad mi vec suze oci Ne znam kaj cu, skombinirat cu nekaj, znam samo da ovak ne moze ostat.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE J10 Elm
    Operater
    Tele2
    Godina
    41
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo da se javim, zamjenila sam monitor za LG (u tom ducanu bio je jedini sa DVI izlazom a da nadoplata nije prevelika), slova su malo bolja, ali kad budem u mogucnosti kupit cu Radeonovu grafu 9600, kosta 350 kn (hvala XLR na savijetu). Eto, bar znam da stanje nije trajno i da nisam bacila pare. Tnx jos jednom svima

Edit: Zaboravih reci, iako je na Samsungu slika na desktopu bila mrak, boje u browseru, wordu i td. su mi se cinile dosta kricavima, na ovom je sve bolje. Puno ljudi mi je reklo da je Samsung N°1, no ocito sam ja naletila na nekog sa greskom ili je Samsung, da bi napravio povoljniji model, smanjio kvalitetu (s obzirom na karekteristike, inace meni i nije bas bilo malo novaca za dat).
    Zadnji uredio Peky : 24-11-2007 u 01:29

Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mobitel
    Nokia 8800
    Operater
    T-mobile
    Godina
    42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa taj Samsung 940nw i nije baš neki monitor, on je onaj od jeftinijih tako da i ne možeš očekivati čuda,kolko love tolko muzike!

+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji

Slične teme

1. slika sa monitora na tv
    By flOoKi in forum Aplikacije
    Odgovora: 45
    Posljednji post: 12-10-2006, 22:33
  2. Čišćenje LCD monitora
    By frish in forum Stolna računala
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 04-06-2006, 14:54
  3. molim pomoc sa Vodafon postavkama za A925