Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 19 od 19
    Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Problem sa matičnom Abit AN7 + SATA i IDE HDD

1.
    Dakle kao što ste mogli vidjeti iz prijašnje teme ( http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=23475 ), zamjenio sam matičnu, za Abit AN7, prema preporukama. Inače ploča ima gotovo sve (što se tiče ploča za socket A), no imam problem.

Naime kada su bili priključeni SATA disk (sistemski) i IDE disk u isto vrijeme, uopće se nisu htjeli dići windowsi sa SATA diska, te nije bio niti detektiran u BIOSu, dok se je IDE disk vidio, no kako nije sistemski nije bilo dizanja.
    Kada sam isključio IDE disk, a SATA ostavio priključenog na ploču, windowsi su se normalno dignuli, no u BIOSu se disk i dalje ne vidi, uopće ga ne detektira imenom i prezimenom kao što je detektirao IDE disk.
    Instalirani su SATA driveri i nForce ultra 400 čipset driveri. Iako su ti driveri instalirani još od prije (stara matična je također bila isti čipset i trebala je isti driver za SATA disk), opet sam instalirao SATA drivere pa opet ništa. Čudi me posebno da se uopće win žele dići, s obzirom da ga matična ne vidi!?
    BIOS sam flešao najnovijim. Ništa.

Što da radim!?

Da li moram nanovo instalirat win, sve ispočetka sa svim oriđiđi driverima?

2.
    Još jedan problem - matična ne registrira procesor kako treba. U BIOSu ne mogu mjenjati množitelje. U jednom trenutku (prije flešanja biosa) ga je prepoznavala, ali više ne. Što napraviti?
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

kaj gledaš? Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Bodovi: 35.932, Nivo: 46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Za početak podesi boot priority u biosu, tako da kada su svi diskovi prištekani da na prvom mjestu bude sata disk...

Super-forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2004
    Mobitel
    HTC Desire, iPhone
    Operater
    vip,t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ma on to ni ne vidi izgleda da je onda matična nekaj u banani

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao gog
    Za početak podesi boot priority u biosu, tako da kada su svi diskovi prištekani da na prvom mjestu bude sata disk...
    Ne nudi mi opciju SATA diska uopće. Odnosno nudi neki SATA peripheral device uz PCI peripheral device, ali kada to namjestim, ploča neće dat video signal prema monitoru.

Budem slikao malo kasnije pa pustim ovdje...
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Bodovi: 21.706, Nivo: 35
    Bodovi: 21.706, Nivo: 35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Extra zanimljivo... cuj, to je ploca starog socketa, stara tehnologija... mora biti nesta sa primary, secondary i third... stavi na primary SATA... potrazi malo... mora biti... ili disableaj sve raid funkcije...

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sad povremeno se začuje i PC speaker (onaj zvučnik u kućištu), tu i tamo nekaj zacvrči, makar se ništa ne događa (temp proca je ok, sve štima)... sve se bojim da nije i ova matična loša...

Ništa sad ću reinstalirat windowse, da se nisu neki driveri poklali od prije, pa da vidimo... možda bu sve OK. Ak ne, ak ne uspijem niti instalirat win i sve ode u qurac... ne znam kaj ću...

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK, skužio sam konačno kako ga namjestiti da prvo diže SATA, a tek onda sve ostale diskove (uključujući i USB disk koji je htio bootat pa nije mogao i zato je srao).
    Al ovako loše i neintuitivno sređeno namještanje toga još nisam vidio... ostatak BIOSa je čak i OK, ali ovaj dio gdje se bootanje narihtava - koma.

Također sam na friško instalirao i windowse, tak da se driveri više ne kolju (prije je tražio reinstalaciju nekih drivera za PCI komponente, pa ih nije dobro prepoznavao...) sad je to sve tip-top.

E da, i procesor je sad ispravno prepoznat.

NO, ono što me još muči je da se ponekad (vrlo rijetko) zna oglasiti PC zvučnik, samo malo drekene ili zapišti, kao da se radi o kakvoj greškici, a na kompu (meni vidljivo) se ništa ne događa. Niti izbacuje ikakva upozorenja. Sad do čega bi to moglo biti!? Neću valjda morat odrezat taj zvučnik...

kaj gledaš? Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nećeš, on se spaja s pinovima na matičnu, pa ga možeš samo ištekati

p.s. Zar si stvarno sumnjao da ono kaj sam ti napisao nije točno kojim slučajem Mislim stvarno...

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nećeš, on se spaja s pinovima na matičnu, pa ga možeš samo ištekati
    Ajd ti si pametan , zakaj bi zvučnik mogao davati takve znakove, uz sve gore napisano?
    p.s. Zar si stvarno sumnjao da ono kaj sam ti napisao nije točno kojim slučajem Mislim stvarno...
    Koje??
    Ma uopće nema SATA diks, matična i dalje 'ne vidi' SATA disk imenom i prezimenom ko IDE ili USB diskove (njih fino zna prepoznat), nego nudi nekakvu drugu opcije da se onboard SATA kao periferni device stavi na prvo mjesto... uglavnom katastrofalno riješen BIOS, budeš to vidio kad dođeš do mene. Epox-ica mi je sad neprežaljena ljubav kad ovo vidim.

Hardcore forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    LG Optimus P350
    Operater
    Tele2
    Godina
    47
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja iam abiticu i neam nikakvih problema s diskovima, dodushe imam 2 SATA diska i prepoznaje ih bez frke, pod first boot device mi je stavljeno Serial ATA i sve radi savrseno

Kaj se tice zvucnika, moguce je vise stvari; nesto nisi dobro spojio kad si spajao komponente, drugo je da je mozda neka komponenta prilikom izgaranja ploce ipak dobila ostecenje.

Provjeri za pocetak jel si dobro sve pospojio, onda imas s maticnom softveric, mislim da se zove abit monitor il tako nesto, instaliraj si ga pa provjeri voltaze jel sve u redu
    Give me a kiss to build a dream on, And my imagination will thrive upon that kiss
    Sweetheart, I ask no more than this, A kiss to build a dream on

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Jan 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pc speaker mozes smanjit da se uocpe ne cuje ili ga mutat ..
    cemo ga micat, djeco..
    Zadnji uredio Ljubav : 10-06-2006 u 20:52
    tebi je lako kada te vole
    sada te mnogi za ljubav mole
    al znaj ti dobro doći će dan kada ćes ostati sama

31 days registered

Datum registracije
    Feb 2004
    Mobitel
    HTC Desire, iPhone
    Operater
    vip,t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    OK, skužio sam konačno kako ga namjestiti da prvo diže SATA, a tek onda sve ostale diskove (uključujući i USB disk koji je htio bootat pa nije mogao i zato je srao).
    Al ovako loše i neintuitivno sređeno namještanje toga još nisam vidio... ostatak BIOSa je čak i OK, ali ovaj dio gdje se bootanje narihtava - koma.

Također sam na friško instalirao i windowse, tak da se driveri više ne kolju (prije je tražio reinstalaciju nekih drivera za PCI komponente, pa ih nije dobro prepoznavao...) sad je to sve tip-top.

E da, i procesor je sad ispravno prepoznat.

NO, ono što me još muči je da se ponekad (vrlo rijetko) zna oglasiti PC zvučnik, samo malo drekene ili zapišti, kao da se radi o kakvoj greškici, a na kompu (meni vidljivo) se ništa ne događa. Niti izbacuje ikakva upozorenja. Sad do čega bi to moglo biti!? Neću valjda morat odrezat taj zvučnik...

ma nikad nisam ni sumnjao u tvoje sposobnosti doc
    kao što rekoh igraj se sa tim a ako ti dosadi i ak nekaj
    nebu bilo ok onda budemo zamjenili za nekaj bolje!

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hmmm sad evo i novog problema: narihtao sam da se komp pali kad stisnem određeno slovo na tipkovnici (u BIOSu se može to narihtati da se komp pali na password, koji može biti i jedno slovo).

To mi je najnormalnije radilo na Epox-ici.

Ali sad ja zgasio komp i hoću ga upalit preko tog slova, a kad ono muk. Naravno više se neće niti upaliti na gumb na kompu! Dakle BIOS je zapamtio da ga ne palim preko gumba, već preko passa, no nije zapamtio pass (a radi se o jednom yebenom slovu).

Počistio sam CMOS preko jumpera i upalio komp na gumb i opet u BIOSu narihtao kako da se pali preko tog slova (nema tu greške da sam ja nešto krivo napisao, jer on traži i potvrdu) i opet ga išao upalit, ali opet ne radi. Opet čistim CMOS i sad ga ostavljam da se pali preko gumba kompa. Mislim nije mi jasno. Fakat nije!

kaj gledaš? Postignuća:

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    43
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    Dakle BIOS je zapamtio da ga ne palim preko gumba, već preko passa, no nije zapamtio pass (a radi se o jednom yebenom slovu).
    Nisam baš siguran da bi to trebalo biti defaultno ponašanje, ja mogu uključiti računalo i sa tipkovnice i sa tipkom na kućištu.

31 days registered

Datum registracije
    Feb 2004
    Mobitel
    HTC Desire, iPhone
    Operater
    vip,t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa pročitaj si manual od matične i skužit ćeš da se tako i nemože upalit komp
    osim preko tipki f1-f12

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nisam baš siguran da bi to trebalo biti defaultno ponašanje, ja mogu uključiti računalo i sa tipkovnice i sa tipkom na kućištu.
    Nudi 'Button only', 'Password' 'Hotkey', 'Anykey', 'Mouse Left'... i tako dalje.
    I u uputstvima piše da kada je narihtan da se pali preko passworda NE može se upalit preko gumba na kućištu, što je kad razmisliš i logično, zato to i je password.
    Druga stvar da je narihtano da se pali na 'Anykey', onda bi se mogao paliti i prek power-on gumba, ali ne želim da mi je narihtano na 'Anykey' da mi se ne bi upalio komp ako slučajno pritisnem neku tipku na tipkovnici.

@damgol: ovo 'Hotkey' ti je to sa kombinacijom tipaka Ctrl i neka od F1 do F12, a password ti je da upišeš lozinku koju si mu zadao preko tipkovnice (dok je ugašen) i on se na to pali. Prema uputstvima trebalo bi raditi. A lozinka može biti i jedno slovo.
    Radi tako to na svim iole novijim matičnima, radilo je najnormalnije meni i na staroj...
    Zadnji uredio whiteboy : 10-06-2006 u 23:20

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2004
    Mobitel
    V525, mpx200, Nokia 9500
    Operater
    VIP, HT-mobile
    Godina
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ima li ti tipkovnica napon kad isključiš komp?

Na nekim matičnim pločama postoji jumper koji omogućava dolazak napona na tipkovnicu nakon isključenja kompjutera. Pročitaj upute za matičnu.

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Kuki
    Ima li ti tipkovnica napon kad isključiš komp?

Na nekim matičnim pločama postoji jumper koji omogućava dolazak napona na tipkovnicu nakon isključenja kompjutera. Pročitaj upute za matičnu.
    Svaka čast!
    U tome je bila stvar! Našao sam taj jumper, promjenio pinove koje spaja i to je to. Radi.

Više ploča niti ne ispušta zvukove iz PC zvučnika, izgleda da se navikla na mene...

31 days registered

Datum registracije
    Feb 2004
    Mobitel
    HTC Desire, iPhone
    Operater
    vip,t-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)