Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15

Hybrid View

Svježe registriran Postignuća:
    Veteran3 months registered5000 Experience Points

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    Nokia
    Operater
    VIP i Tele2
    Godina
    40
    Bodovi
    6.091
    Nivo
    18
    Bodovi: 6.091, Nivo: 18
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

PANASONIC DMC-FZ5EG-S ili OLYMPUS SP-500 pitanje je sada?

Pozdrav,

trebam pomoc tj. posten savijet.
    Nemogu se odluciti za jedan od ova dva modela digitalaca:

1. Digitalni fotoaparat OLYMPUS SP-500 (6 Mpixela), optički zoom 10x
    2. Digitalni fotoaparat PANASONIC DMC-FZ5EG-S (5 Mpixela), optički zoom 12x, srebrni

cijena im je tu negdje ista, na stranicama hgspota,
    pa bi vas molio da mi kazete sto je bolje uzeti i koje su prednosti a koje mane kod ovih digitalaca?

Opis
    - PANASONIC DMC-FZ5EG-S
    - 5.0 MPx
    - Optički zoom 12x
    - Digitalni zoom 4x
    - Veličina displaya 1.8''
    - SD/MMC memorijske kartice, 16 MB priložena
    - Snimanje filmova DA, 320x240, 30 fps, zvuk
    - Macro 5 – 200 cm
    - Brzina zatvarača 8 – 1/2000 sek
    - Širina optike 36 – 432mm ekvivalent 35mm
    - Priložena oprema SD kartice 16 MB, baterija, punjač, AV kabel, USB kabel, CD-software, knjižica s uputama, zaštita za objektiv
    - Dimenzije 108 x 64.8 x 84.8 mm

Opis
    Tip Digitalni fotoaparat s 6,4 cm / 2,5 inčnim LCD monitorom.
    Slikovni element 1/2.5 inčni CCD sa 6.37 milijuna piksela
    Vrsta memorijskog medija 10 MB ugrađene memorije
    Izmjenjiva xD-Picture kartica (16, 32, 64, 128, 256, 512MB i 1GB).
    Optički zoom 10x.
    Digitalni zoom 5x.
    Tražilo Elektronsko tražilo s 201.600 piksela
    LCD zaslon 6.4cm/2.5 TFT LCD zaslon u boji s 115,000 piksela.
    Ugrađena bljeskalica Način rada Automatski (automatsko uključivanje kod slabe ili pozadinske rasvjete), smanjenje pojave crvenih očiju, dopunski (stalni) bljesak, dopunski bljesak sa smanjenjem pojave crvenih očiju, isključeno (bez bljeska).
    Snimanje u slijedu 2.5 snimke/sek, do 3 slike (postavke brzog snimanja).
    Intervalno snimanje 2-99 slika s intervalom od 1 - 60 minuta između snimke.
    Slike Slide-show s nekoliko efekata, kalendar, album, demo način.
    Video zapis Brzo premotavanje naprijed i nazad, kadar po kadar.
    Video zapisa QuickTime Motion JPEG®* sa zvukom.
    Snimanje video zapisa Do kapaciteta memorijske kartice.
    Na ugrađenu memoriju: QVGA (320 x 240 pixels pri 30 snimaka po sekundi.: 15 sekundi QVGA (320 x 240 pixels pri 15 snimaka po sekundi: 31 sekunda
    Punjive baterije 4 x AA Ni-MH punjive baterije.
    USB 2.0 HI-Speed Auto Connect sučelje u kombinaciji s audio/video izlaznim priključkom (PAL).
    Izravni ispis (DPS) PictBridge i PictBridge EasyPrint podrška omogućavaju direktan ispis na kompatibilnim pisačima.
    Višejezični izbornik Engleski / francuski / njemački / španjolski / talijanski / ruski. Dodatni jezici mogu se preuzeti pomoću OLYMPUS Master programa preko Interneta.
    Funkcija vođenja Tekstualni prikaz na zaslonu objašnjava nekoliko funkcija.
    Dimenzije 105.5 x 74.5 x 71.0 mm (Š x V x D).
    Težina 285 g (bez baterije i kartice).
    Sadržaj pakiranje Trakica, USB kabel, audio/video kabel, 4x AA baterije, OLYMPUS Master 1.31.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dakle i jedan i drugi model aparata spada u sve popularniju grupu super zoom digitalaca. Ova skupina digitalnih fotoaparata nudi nesto sofosticiranije mogucnosti koje korisniku omogucuju da njegova kreativnost u fotografiranju dodje do izrazaja, ili da se, ako je doista posetnik, njegovo fotografsko znanje razvije do razine koje ce mu omoguciti kreativan rad. Glavna karakteristika ove skupine digitalnih fotoaparata je vrlo velik raspon objektiva (dakle velike vrijednosti optickoga povecanja objekta fotografiranja. Da bi se navedeno ostvarilo objektivi ovakvih primjaraka fotoaparata u pravilu su kvalitetniji i boljih preformansi nego li objektivi digitalnih fotoaparata u kompaktnoj klasi.

Kada je rijec o dvojbi izmedju modela koje si naveo, odluka po mome sudu i ne bi trebala biti tako teska, pa tako u nastavku prednosti svakoga od ovih modela pred onim drugim. Spominjem da sam prednosti i jednoga i drugoga navodio s obzirom na komparaciju samo ova dva navednea modela, dakle nedostatak jednoga je nuzno prednost drugoga modela (tako da nedostatke ne treba posebno navoditi):

Olympus SP 500

PREDNOSTI:
    - rezolucija senzora (6MP)
    - display 2,5 incha TFT LCD

Panasonic FZ5EG

PREDNOSTI:
    - bolja svjetlosna vrijednost objektiva
    - veci raspon objektiva (veca vrijednost optickoga zooma)
    - bolja rezolucija displaya (premda je display dimenzijama manji)
    - po mome sudu ergonomski bolje rijesen
    - i NAJVECA PREDNOST...POSJEDUJE SUSTAV ZA STABILIZACIJU SLIKE (navedeni Olympus model je nema, to je ujedno i njegov najveci nedostatak)

Prije nego donasen zakljucak samo da se osvrnem na ovaj sustav za stabilizaciju slike ili IS (Image stabilization). Stvar je u tome da se kod objektiva ovako velikoga raspona (opt. vrijednost povecanja 10, ili 12x) pri maksimalnim povecanjima, dakle iznad otprilike 8x vrijednosti opt. zooma, uz ne bas pretjerane preformanse brzina zatvaraca i ISO osjetljivosti, kod aparata u ovoj klasi, javlja efekat zamucene ili mutne slike. To se desava zbog nemogucnosti potpuno mirnoga drzanja aparata pri fotografiranju, sto se pogotovo ocituje pri ovako velikim vrijednostima zooma. U tome slucaju IS je od izuzetne vaznosti. Aparati ove klase sa IS - om daju mnogo bolje rezultate pri velikim vrijednostima optickoga povecanja od onih bez IS - a. Tako da bi mogli zakljuciti da ako postoji klasa u kojoj je IS prijeko potreban...to bi bila klasa kojoj pripadaju ova dva modela.

Za kraj...jasno je kako i one dvije prednosti koje Olympus ima vrlo malo vrijede pokraj cinjenica koje nam pruza Panasonic. Dakle, moj izbor da sam na tvojemu mjestu bi bez pretjerano mnogo razmisljanja bio Panasonic...osim sto bi se ja odlucio na crnu izvedbu jer meni osobno djeluje privlacnije i efektnije od ove srebrene!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    Nokia
    Operater
    VIP i Tele2
    Godina
    40
    Bodovi
    6.091
    Nivo
    18
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sa nestrpljenjem sam cekao odgovor na ovo postavljeno pitanje i
    sva sreca sto si se ti ''Bimbi'' javio i rijesio me dilema. Svaka cast!
    BTW, odlucio sam kupiti digitalca do 2500kn pa eto ta su mi se dva
    nekako ucinila najzanimljivijima pa uskoro ce pasti jedan, naravno Panasonic.
    Ovaj post moram svakako isprintati! Hvala!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao ivek66
    BTW, odlucio sam kupiti digitalca do 2500kn pa eto ta su mi se dva nekako ucinila najzanimljivijima pa uskoro ce pasti jedan, naravno Panasonic.
    Mislim da je kupnja u ovome razredu foto aparata...vrlo logican i isplativ izbor, osim za one kojima su u prvome planu izuzetno male dimenzije modela.

Aparati u super zoom klasi ipak raspolazu kvalitetnijom optikom od aparata u kompakt i ultre kompakt klasi, ergonomski su kvalitetnije rijeseni, te posjeduju dovoljno postavki za manuelno odredjivanje parametara fotografiranja sto u odredjenome smislu omogucuje i lagani rast fotografskoga znanja u korisnika.

Sve gore navedene mogucnosti su upakirane u jos uvijek ne tako velika i nezgrapna kuciste a da se ne bi u vecini situacija nasla uz korisnika, te se nude uz poprilicno povoljnu cijenu s obzirom na ono sto pruzaju...za usporedbu jedan ovakava aparat kosta jednako kao i jedan Sony T7 ili T5, a po performansama je neusporedivo bolji, dok kod navedenih ultra compact modela placamo dizajn i vrlo male dimanzije, a karakteristike su u drugome planu.

Trend pada cijene super i ultra zoom klase biti ce i nastavljen padom cijene praga prelaska na dSLR modele koja je svakim danom sve niza i niza i opasno se priblizava granici od 5000kn!

Ova skupina svakako isplacuje i malo vise ulaganje od 100 njak eura uz odnosu na kompaktne aparate...stoga je kako sam vec i spominjao trzisno najlogicniji izbor, trenutno!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    Nokia
    Operater
    VIP i Tele2
    Godina
    40
    Bodovi
    6.091
    Nivo
    18
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Čitao sam malo Vaše postove na forumu i do nekog posebnog zaključka NISAM došao
    Još uvijek se informiram po pitanju digitalaca u superZOOm kategoriji!

No da se ja vratim na ovog Panasonica FZ5, taj uređaj mi je zapeo stvarno za oko, mozda ce ovo sad glupo zvucati ali TV reklama za ovaj model fotoaparata me je u potpunosti zaintrigirala da nesto vise procitam o njemu i da se konacno odlucima da ga u skoro vrijeme udomim.
    (mozda ste vidjeli tu reklamu, kako lik se na snijegu trese i slika fotke)

Nakon reklame, mogucnosti ovog fotoap. su za moje potrebe vise nego dovoljne, a k svemu tome cijena je vise nego povoljna u HGspot-a oko 2400kn.

Sad me zanima dali se moze raditi s ovom vrstom digitalaca ''interpolarizacija'', nisam siguran jesam li dobro upotreijbio ovaj termin, sorry. Ja na svom starom
    digitalcu kad prebacujem slike na komp imam mogucnost da pomocu ''interpolarizacije'' povecam tj. prebacim sliku na komp. u punoj vecoj rezoluciji nego je sama fotka snimljena. Ako me ko moze malo bolje informirati o ovome bilo bi superrr inace cu ostati glup po ovom pitanju

BTW opet se ja vracam na onog Panasonica, negdje na foumu sam procitao da
    taj digitalac ima uzasnu elektroniku, da je valjda spor ili sta ti ga ja znam da nesto steka, jel to istina ili necija glupost koji je dospila na forum. Jer meni
    nema smisla da tako dobar fotic ima takav problem ili da se ceka pola sata da uslika nesto.
    Ako moze i u tom podruciju me informirajte

Necu vise pitati, pricekat cu odgovore na ova pitanja, hvala!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dakle, ovako...

Ponajprije...nekako im se cini da vam je problem pitati!

Ovo je forum, ljudi pitaju, a ako se tko nadje tko ima znanja i volje...odgovori!

Prema toma sto vas god zanima ili niste sigurni oko necega, slobodno postavite pitanje, a ja ili netko drugi tko zna, cemu u razumnome roku, ili u vremenu koje nam nase druge obveze dopuste, odgovoriti. Pored navedenoga, mozda dvojbe ili problemi koje vi imate, bude imao jos netko, pa ce mu ova tema koju ste vi otvorili biti od koristi i pomoci.

Nadalje sto se "interpolarizacije" tice, kako ste vi naveli.

Radi se o Interpolaciji pixela. Ovu metodu su koristili i jos uvijek koriste neki proizvodjaci u svojim modelima digitalnih foto aparata. Radi se o software - skom udvostrucenju broja pixela koje digitalac moze realno proizvesti.

Dakle, svaki digitalni aparat ima chip pomocu kojega biljezi informacije o slici koju fotografirate. Taj cip je ekvivalent filmu kod klasicnih fotoaparata. Svaki takav chip ima odredjenu rezoluciju, odnosno broj podataka (pixela) koji maksimalno moze proizvesti i zabiljeziti. Taj broj zovemo realna rezolucija digitalnoga foto aparata. Ipak, sve se informacije koje chip zabiljezi ne mogu korisno upotrijebiti pri kreiranju fotografije u odredjenih, ili gotovo svih modela fotoaparata. Broj podataka ili pixela koji se koriste pri kreiranju fotografije zovemo korisna rezolucija digitalnoga foto aparata (effective pixels).

Rezolucije digitalnih foto aparata (onih cescih i prodavanijih u konzumnoj i zoom klasi) danas se krecu od 4 do 8 milijuna pixela.

Interpolacija je proces koji nam omogucava da udvostrucimo broj pixela korisne rezolucije digitalnoga fotoaparata i to vec na samome aparatu za vrijeme slikanja ili naknadno na racunalu posredstvom odredjenoga programa.

Bitno je spomenuti da se ovakav nacin dobivanja pixela ne moze niti po vjerodostojnosti prikaza niti po kvaliteti, usporedjivati sa stvarnom kolicinom pixela koju mozemo dobiti iz samoga chipa.

Tako da je ova interpolacija u pocetku proizvodnje modela aparata koji su je podrzavali bila vise reklamni trik nego li korisna opcija. Danas, razvojem algoritama koji se pri interpolaciji pixela koriste, ona cak daje i dobre rezultate, premda bi se ja uvijek odlucio za aparat koji posjeduje chip vece rezolucije i bolju optiku, nego li za onaj koji mi omogucava dobivanje vece rezolucije interpolacijeom, jer se usprkos svemu interpolacija u konacnici nikada ne moze dati kvalitetan rezultat jednak onome koji smo dobili iskoristavanjem potencijala chipa.

Pretpostavljam da ste imali neki Fuji model, oni su prvi poceli sa interpolacijom.

Ovaj Panasonic nema mogucnost interpolacije, ali mu to nije nedostatak, niti se nedostatak opcije interpoliranj pixela moze kod bilo kojega aparata promatrati kao nedostatak.

Sto se elektronike Panasonic digitalnih foto aparata tice, bilo je nekih potuzbi na njih, u smislu sporosti i nesto cescih otkaza nego kod drugih proizvodjaca, ali navedeno je vise iznimka nego pravilo, tako da smatram da se oko toga ne morate brinuti.

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    BB-9000
    Operater
    VIPnet
    Godina
    44
    Bodovi
    20.359
    Nivo
    34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Bodovi: 20.359, Nivo: 34
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao ivek66
    BTW opet se ja vracam na onog Panasonica, negdje na foumu sam procitao da taj digitalac ima uzasnu elektroniku, da je valjda spor ili sta ti ga ja znam da nesto steka, jel to istina ili necija glupost koji je dospila na forum. Jer meni nema smisla da tako dobar fotic ima takav problem ili da se ceka pola sata da uslika nesto. Ako moze i u tom podruciju me informirajte
    ja sam radio s dva panasonica i to na koncertima di su uvjeti dosta loši za rad... radio sam baš mislim sa fz5 (nisam 100% ziher, ko će te njihove oznake modela popamtit, ali po slikama aparata mi se čini da je to taj, whiteboy je pisao recenziju za mobil pa ako nalerti na ovaj post, možda potvrdi o kojem se modelu točno radilo) i LC1 (http://panasonic.co.jp/pavc/global/lumix/lc1/index.html)

kod oba sam primijetio da imaju 'čudnu' elektroniku, zoomiranje im je problem. sporo (wannabe 'precizno' uvlači i izvlači zoom 'na sitno' i dok on to riješi, meni je izvođač na stageu tri puta obišao cijeli stage... također, primijetio sam na tim fotkama dosta ružnog digitalnog šuma (plavi pikseli), što me pogotovo malo razočaralo na LC1 koji ima zaista fenomenalnu optiku. generalno nisu ti aparati toliko loši kao globalna ocjena, jedino imaju nesrazmjer optike i elektronike u čemu elektronika dosta zaostaje za kvalitetnom leica optikom.

fz5 (ako sam to imao u rukama) ima još jednu, ajmo reć smiješnu, stvar... kad se stavi lens hood, a aparat skroz odzoomira, u kadar uletava navedeno sjenilo. ali je bitno da su mu latice ispružili ko da je ne znam šta... ne smeta u radu, nije tehnička greška na aparatu, ali eto može bit nepraktično ako se odlučiš koristiti to čudo, a želiš široki kadar - neće ići... evo i review, sa slikama toga, i po tome mi se čini da sam baš fz5 imao u rukama: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz5/page2.asp

no, generalno, taj aparat može dosta... fotke koje sam napravio s njim su evo tu: http://foto.muzika.hr/thumbnails.php?album=56 (ima neznatnih korekcija kontrasta i slično, kao i za svaki aparat kompaktne klase, jedini s kojim nisam morao radit korekcije je SLR), jedino što ta sporost elektronike pri zoomiranju može živcirati ako se fotkaju brzi događaji (sport, koncerti, zaigrani hiperaktivni pas...), za pejzaže i ljude koji su se voljni namjestit i pričekat koju sekundu, aparat je i više nego dovoljan.
    Zadnji uredio zappan : 18-04-2006 u 10:26

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Download Uputstava za sve mobitele
    By Downloader in forum Općenito
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 01-11-2009, 14:27

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke