Dakle i jedan i drugi model aparata spada u sve popularniju grupu super zoom digitalaca. Ova skupina digitalnih fotoaparata nudi nesto sofosticiranije mogucnosti koje korisniku omogucuju da njegova kreativnost u fotografiranju dodje do izrazaja, ili da se, ako je doista posetnik, njegovo fotografsko znanje razvije do razine koje ce mu omoguciti kreativan rad. Glavna karakteristika ove skupine digitalnih fotoaparata je vrlo velik raspon objektiva (dakle velike vrijednosti optickoga povecanja objekta fotografiranja. Da bi se navedeno ostvarilo objektivi ovakvih primjaraka fotoaparata u pravilu su kvalitetniji i boljih preformansi nego li objektivi digitalnih fotoaparata u kompaktnoj klasi.
Kada je rijec o dvojbi izmedju modela koje si naveo, odluka po mome sudu i ne bi trebala biti tako teska, pa tako u nastavku prednosti svakoga od ovih modela pred onim drugim. Spominjem da sam prednosti i jednoga i drugoga navodio s obzirom na komparaciju samo ova dva navednea modela, dakle nedostatak jednoga je nuzno prednost drugoga modela (tako da nedostatke ne treba posebno navoditi):
Olympus SP 500
PREDNOSTI:
- rezolucija senzora (6MP)
- display 2,5 incha TFT LCD
Panasonic FZ5EG
PREDNOSTI:
- bolja svjetlosna vrijednost objektiva
- veci raspon objektiva (veca vrijednost optickoga zooma)
- bolja rezolucija displaya (premda je display dimenzijama manji)
- po mome sudu ergonomski bolje rijesen
- i NAJVECA PREDNOST...POSJEDUJE SUSTAV ZA STABILIZACIJU SLIKE (navedeni Olympus model je nema, to je ujedno i njegov najveci nedostatak)
Prije nego donasen zakljucak samo da se osvrnem na ovaj sustav za stabilizaciju slike ili IS (Image stabilization). Stvar je u tome da se kod objektiva ovako velikoga raspona (opt. vrijednost povecanja 10, ili 12x) pri maksimalnim povecanjima, dakle iznad otprilike 8x vrijednosti opt. zooma, uz ne bas pretjerane preformanse brzina zatvaraca i ISO osjetljivosti, kod aparata u ovoj klasi, javlja efekat zamucene ili mutne slike. To se desava zbog nemogucnosti potpuno mirnoga drzanja aparata pri fotografiranju, sto se pogotovo ocituje pri ovako velikim vrijednostima zooma. U tome slucaju IS je od izuzetne vaznosti. Aparati ove klase sa IS - om daju mnogo bolje rezultate pri velikim vrijednostima optickoga povecanja od onih bez IS - a. Tako da bi mogli zakljuciti da ako postoji klasa u kojoj je IS prijeko potreban...to bi bila klasa kojoj pripadaju ova dva modela.
Za kraj...jasno je kako i one dvije prednosti koje Olympus ima vrlo malo vrijede pokraj cinjenica koje nam pruza Panasonic. Dakle, moj izbor da sam na tvojemu mjestu bi bez pretjerano mnogo razmisljanja bio Panasonic...osim sto bi se ja odlucio na crnu izvedbu jer meni osobno djeluje privlacnije i efektnije od ove srebrene!

Odgovori uz citat

Bookmarks