Xperia Z je počela gurati drugu godinu korištenja, pa mislim da je došlo vrijeme za promjenu.
Razlog promjene je poglavito fizičko stanje mobitela, koji je polako već stučen sa svih strana unatoč tome što sam ga pazio. Sve brtve i klapne su popustile čime više nije vodootporan, a baterija je već podosta oslabila.

Od svega trenutno na tržištu u obzir jedino dolaze G3 i Note 4.
Bitno mi je da mob ima min. 3000 mAh bateriju i IR blaster jer se želim rješiti svih daljinskih koje imam :^)

G3 i N4 su gotovo jednakih specifikacija, oba imaju Quad Core (N4 ima jači), 3GB RAM/32GB pohrane i QHD ekran, tako da se bazirati čisto na specifikacije ne treba.

Ono što me poglavito zanima je podrška custom romova i koliko je komplicirano s njima baratati. Imao sam davnih dana LG Optimus 2x koji i nije bio baš najbolje pokriven custom romovima, pa ne bih htio napraviti istu grešku. Također ne bih htio mob sa zaključanim bootloaderom, kao što je bila Xperia Z, koju sam nosio na servis da mi oni službeno otključaju BL. Navikao sam i na Lollipop na Z, a G3 i Note 4 ih već službeno i imaju, ako se ne varam.

Brine me kompatibilnost IR blastera (i S-pena) s custom romovima (baziranih na CM12, ne stock s/w), jer znam da niti jedan CM rom ne podržava FM radio koji je specifičan za svaki model.

Znam da je i razlika u cijeni između G3 i N4 trenutno podosta velika, no to me previše ne brine. Kanim sljedeći mob opet koristiti 2 godine, pa mi veći izdatak za N4 ne pada toliko teško. Zanima me jedino da li je 1000-1500 kn više za Note 4 opravdano.
Ne bih kupovao preko operatera niti preko dućana, jer mi se ne gubi tarifu koju imam u HT-u, a koja mi vrijedi još 3 godine (plan za mlade iz 2011.), tako da vrijede fluktuirajuće cijene iz njuškala.

Na kraju me zanima što mislite, da li je sada uopće vrijeme za kupovati G3? Vidim da se po netu pojavljuju specsi za G4, što bi značilo da predstavljanje uskoro slijedi, samo se još ne zna na kojoj konferenciji. Pretpostavljam da će cijena za G3 podosta pasti nakon što izađe G4 na naše tržište, no to može biti i podosta kasno, ovisno naravno od operatera i tromosti njuškalo tržišta. Za Note 4 pretpostavljam da cijena neće padati još neko vrijeme, budući da je tek nedavno izašao.