Imam dva zlatna lancica (malo deblja), neznam koliko grama.
Oba imaju oznaku za zlato 585, dali ta oznaka upucuje na to koliko su karatni???
Koliko mogu dobit za gram zlata, a koliko moram platit za gram srebra???
Hvala unaprijed na odgovorima!
Imam dva zlatna lancica (malo deblja), neznam koliko grama.
Oba imaju oznaku za zlato 585, dali ta oznaka upucuje na to koliko su karatni???
Koliko mogu dobit za gram zlata, a koliko moram platit za gram srebra???
Hvala unaprijed na odgovorima!
585-zlato,to ne pokazuje kolko ima karata
uglavnom je to sve 14 karatno zlato
otkup zlata ti je oko 30-45 kn
gram novog srebra je 30kn
fino ti njih prodaj nekome ispod ruke a nemoj biti budala pa odnjeti u zlataru i dat ga njima za bescjenje, fino izvagas koliko imas grama i prodas nekom drugu, rodjaku, komsiji po cijeni malo nizoj od prodajne cijene zlata u zlatari![]()
pa to sam i mislio, samo nisam znao koliko kosta gram zlata.
Hvala na informacijama!
EDIT: Dali se u zlatarnama naplacuje sto ti izvagaju lancic???
Nemam ga gdje izvagat a imam potencijalnog kupca.
Zadnji uredio Black_Hawk : 26-02-2007 u 23:31
ne naplacuju vaganje![]()
nabacis osmjeh od uha do uha i zamolis onu tetu sto radi da ti ga izvaga, jer ako je neki mrskorod od radnice nece ti izvagati kad bi molio
Odi tam i reci da ti kazu kolko bi dobio za njega, onda kad ga izvaze reci da ti je to malo love i gotovo...
160-180kn
imao sam isti takav
585 = 14kt. Označava količinu čistog zlata u ukupnom "teretu". Znači da je ukupno 58.5% zlata (0.585 grama u svakom gramu nakita), a ostalo su legure (srebro i bakar, ovisno o količini dobije se žuto, crveno ili bijelo zlato).
750 = 18kt zlato, isti princip (0.750 grama u svakom gramu nakita).
Koliko možeš dobit? Vjerojatno ne previše jer je probušen. No ipak ga treba vidjet "stručnjak" da ti veli. U svakom slučaju možeš dobit lom-cijenu, dakle "na kile":
3.5g x 0.585 = 2 grama zlata. Ako je cijena zlata oko 16300 (eura za kg) - a mislim da se tu negdje kreće, onda ti je to 16.3 eura za gram, ili 32.6 eura za tvoj medaljonček. Prevedeno u zvjerad, oko 240 kuna. A sad, ovisno kome ga prodaješ, može ti računat veću ili manju cijenu zlata, pa ti dat koju kunu više ili manje, mada ne vjerujem da bi razlika bila drastična.
Naravno, ostaje slučaj da taj dukat actually vrijedi nešto pa da cijena ide drugim putevima - jednom sam imao zlatnik od Franje Josipa koji je težinski vrijedio jedno, ali kolekcionarski puno više: takve se stvari ne tale nego se prodaju dalje...
Zadnji uredio BlueDevil : 01-03-2007 u 08:33
Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni
Ovaj je iz 1915.
Sad gdje ja mogu ponudit to kolekcionarima???
mozda budem imao srece....
mislim da je mala spomenula da joj se baka bavi antikvitetima. pričekaj da joj istekne ban pa probaj nju pitat...![]()
.
If they don't have chocolate in Heaven, I ain't going.
Ma ne treba to prodavat,čuvaj,ipak tome ima,ne znam koliko,godina
Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.
Nekoć sam ja išao s onim od Franje Josipa pa pitao po raznim zlatarnama gdje otkupljuju lom-zlato, i moram priznat da me nikad nitko nije probao zavaljat. Svi su rekli da bi trebalo provjerit da li je zlatnik pravi, i ako je da ne ide na težinu nego da vrijedi xxxxx para (rekli su mi svi koliko, svi istu cifru).
Probaj pitat, ništa te ne košta...
Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni
Evo danas sam bio u 2 zlatarne.
U jednoj nije bilo sefa pa mi ova nista nije ponudila, a u drugoj mi lik odmah bez vaganja ponudio 500 kn. Sad neznam dali on mozda vrijedi vise, a neznam ni kako to saznat...
''Prsten i zlatni lanac,dat' će ti Bosanac...''
2 Black_Hawk: pa odi u još koju zlatarnu i zamoli da ti izvažu i procjene.Isto je poželjno da obaviš barem dvije tri procjene jer će svatko reć drugu cijenu.
obzirom da je probuše za privjesak, kolekcionari ti se neće baš isprsit. uopće sumnjam da će ti neki zlatar dat kakvu pametnu lovu za to. vjerojatno će ti ga otkupiti pod "lom-zlato". mislim da ti je bolje to zamijenit kod Gjon-Gjonia u ilici za naki drugi komad zlata ili srebra, ak ti se već ovaj ne sviđa. fak , šteta.
inače ,, procjenu će ti najvjerojatnije naplatiti. ono pisofšitod procjenitelja u gajevoj ti uzme 50 kuna.
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
Ja imam takav iz 1897 dobro očuvan nebušen, i čisto me zanima koliko to vrijedi. Ne mislim ga prodavati jer sam ga dobio i želim ga čuvati.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
ja velim - niš. toga zlatari imaju ko pljeve, a svaka kuća u "ovom dijelu evrope" nekoliko takvih zlatnih i srebrnih. to ti je više kao neka virtualna i emotivno-uspomenska vrijednost. možda i vrijedi u drugom dijelu svijeta, kao što bi kakav japanski zlatnik te starosti vrijedio ovdje.![]()
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
Bok ljudi!
Kopao sam po netu pa vidio da imate problema oko pitanja finoće zlata.
Nadam se da vam mogu pomoći kod tog odgovora.
Finoće zlata zapravo pokazuju koliko grama čistog zalata ima u nekoj leguri.
Primjer.
Lančić težine 10g
Oznake 585
ima 5.85g čistog (24Karatnog zlata)
10g * 585/1000=5.85g
Trenutna cijena čistog zlata je oko 17,7€/g, ali koliko sam upoznat sa situacijom za gram takvog lančića (14Kt)ili nekog drugog zlatnog predmeta(14Kt) možete dobiti od 37-40Kn/g ako ga prodajete kao lom zlata.
Što se tiče probe na kamenu, mogu se probati i provjeriti sve finoće od 0 do 24Kt ili drugim riječima na kamenu se može provjeriti dali je predmet zlatni i ako je onda se kreče u prvjeru njegove finoće (količine čistog zlata).
Zadnji uredio bozic : 13-11-2007 u 16:25
mozda da stavis sliku pa bi ti se grubo moglo reci, "zenska burma od bijelog zlata" je sirok pojam![]()
Mene zanima koliko se u Zagrebu može dobiti za Krugerrand zlatnik od 1 unce čistog zlata.
imam isto dukat iz 1915 godine,očuvan,lik u zlatarni mi je nudio 1200 kn i reko je da je od cistog zlata,ali mislim da vise vrijedi..moze li iko pomoc???????
Nasljedio sam jedan zlatni dukat. Tocno je tezak 1 uncu (cca. 31g) i na njemu pise da je napravljen od 999.9 zlata.
Interesira me gdje u Zagrebu mogu napravit provjeru cistoce zlata i gdje bi se mogla napraviti prodaja ili otkup?
Malo sam guglao oko svega toga i cijena se krece oko 1550$ po unci.
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
Vrijednost tog dukata je 100% vrijednost zlata. Naravno, razni dileri ili brokeri zlatom ili otkupljivači zlata, ponudit će razne cijene, jer oni se bave izvozom, imaju određene troškove i jednostavno moraju napraviti neki, barem mali profit u tome.
ARGENTUM: http://www.argentum.com.hr/
AURO DOMUS: http://www.otkupljivanje-zlata.com/
OTKUP ZLATA: http://otkupzlata.hr
Argentum tvrdi da plaća 290 kuna za čisto zlato, pošto je to samo 10 kuna niže od stvarne cijene zlata, otprilike, preporučujem da tamo probate. Znam neke osobe koje privatno žele kupiti takve zlatnike po cijeni od 99%. Ja osobno kupujem takvo zlato po cijeni od 100% u svrhu osobnog investiranja. Možda je dobro postaviti i na Njuškalo. Naravno, uvijek se radi samo o nekoliko eura razlike.
Zlato u kovanici ne bi se trebalo "testirati", jer se testiranjem može oštetiti. Pogotovo se ne preporučuje da se takvo zlato nosi zlataru koji će ga "zagrebati, pa testirati". Ako je zlatnik u pitanju, pošto zlato ima specifičnu težinu, taj se zlatnik samo izmjeri da štima promjer, debljina i težina, prema tome ne može biti lažno zlato ukoliko sve dimenzije odgovaraju očekivanim dimenzijama.
Bookmarks