Nitko nema neki savjet?
Poštovanje, novi sam na ovom forumu, a naslov je iskombiniran ukratko prema mojim potrebama!
Več dugo se krpam i koristim tuđe solidne fotoaparate da za svoje potrebe koje cu objasnit kasnije.
Amaterski, pa djelom i poluprofesionalno se bavim crtanjem i slikanjem... druga stvar za koje mi je potreban solidan aparat su putovanja.
U divljini modela i trgovina, nekome tko ne podliježe današnjem tehnološkom teroru zaista se teško snači u svemu tome. Čitam več nekoliko dana forum i pokušavam se snaći, ali bit će jednostavnije ako izravno kažem potrebe:
Moje glavne potrebe su:
1. trebam solidan macro - iz razloga što fotoaparat namjeravam koristiti djelom i kao skener, pri čestim okolnostima kada je skener jednostavno neupotrebljiv, dobar aparat čini čuda! Dakle prijenos oštre i jasne slike s papira, platna na ekran posredstvom fotoaprata!
2. Detaljna, kvalitetna i opsežna fotografija... krajolika, arhitekture pa i ljudi...
Brzi objekti, filmići, i slične stvari me pretjerano ne zanimaju, te se na to neću osvrtati prilikom kupnje...
Moje mogučnosti su cjenovno do 4000kn sa svime potrebnim, i to je neki gornji limit... normalno neću se buniti ako postoje modeli od 2500, 3000 kn, a odgovaraju mojim potrebama...
Molim vas za prijedloge više modela!
Nitko nema neki savjet?
Dobro nam došao. Za početak, moraš se naučit strpljenju, odgovor ćeš u pravili dobit uvijek, ali ne u roku sat dva. Realnije je očekivat dan dva.
Tvoj upit ima nekih nedorečenih stvari. Pišeš da ti treba solidan makro za korištenje aparata kao zamjene za skener. Po mom iskustvu, makro mod je totalno neupotrebljiv za "skeniranje". Razlog tome je da što više približiš aparat objektu to je razlika udaljenosti između sredine i rubova u postotku veća i imaš izobličenja. Za skeniranje je najbolje koristit žarišne duljine 100-150mm/35mm (mjere za 35 mm film se koriste kao usporedba jer stvarna žarišna duljina ovisi o veličini senzora).
Drugo koju veličinu aparata trebaš, nešto malo što možeš stavit u džep ili ti veličina nije bitna.
I za kraj koje aparate si do sada koristio. Pojam solidan aparat ne znači baš ništa. Ono što je nekom solidno drugom je odlično, kužiš?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Veličina mi uopće nije bitna, kao ni nekavi dodaci...
Ako macro mod nije pogodan za skeniranje, onda mi ni nije pretjerano bitan... dakle bitno mi je da dobro mogu fotografirat slike na papiru, i da mi vrlo vjerno ispadnu kasnije na fotografijama i ekranu!
Također da fotić ima opciju visokorezlutnih fotografija...
Imao sam jako dobar model Olympusa kojeg je sredila kiša, prije 2 godine, nesjećam se broja modela... Koštao je oko 4500kn - 2002. godine... nije imao debeli objektiv već onaj mali (joj koje neprofesionalno izražavanje).. dakle pretpostavljam nije bio SRT..
sad, dali mogu to što trebam dobiti za 2500kn ili za 3500 nemam pojma?
U Olympusovom centru su mi preporučili model E - 420, dok mi moj prijatelj profi fotograf kaže kako meni uopće netreba taj Olympusov SRT več da uzmem dobar kompaktni aparat - kako on piše - Canon PowerShot G10
Prema cijeni pretpostavljam da se radi o nekom mju modelu. Po mom mišljenju, Olympus uglavnom pruža dobar omjer uloženo:dobiveno.
Kako namjeravaš fotografirat slike bitna stvar ti je što veći otvor blende jer upotreba ugrađene bljeskalice skoro da i ne dolazi u obzir zbog odsjaja koji bi se pojavio na fotografiji. Bilo bi dobro da aparat ima mogućnost priključka vanjskog blica.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks