imam sony w115 fotoaparat i zarko bi zelio nekad poslikat munju ali ne znam kako da slozim postavke. citao sam da ekspozicija treba bit 15 sekundi,e a ja neznam gdje da to u postavkama slozim, pa onda otvor blende itd
imam sony w115 fotoaparat i zarko bi zelio nekad poslikat munju ali ne znam kako da slozim postavke. citao sam da ekspozicija treba bit 15 sekundi,e a ja neznam gdje da to u postavkama slozim, pa onda otvor blende itd
Dinamo rules!!!
Što se tiče postavki totalni sam laik no ako ti što znači također imam Sony aparat ( T100 ) i ljetos sam pokušavao istu stvar...koliko se sječam bila je neka opcija za brzo okidanje. Rezultat je bio dosta dobar, sad kvaliteta slike kod ultrakompakt klase u mrklom mraku je drugi par rukava
http://img47.imageshack.us/img47/1760/dsc01080ad2.jpg
angels might have been eaten.
Ekspozicija ti treba biti dosta dugačka, a blenda opet ne previše otvorena jer ćeš teško onda išta uhvatiti u fokus navečer. Tim načinom možeš uhvatiti više munja ovisno o vremenu ekspozicije...ali...one se po putanji malo pomiču pa ne budu prebistre.
Drugi način koji sam također koristio je to gore navedeno brzo okidanje sa postavkama da mi pamti samo zadnje 4 slike nakon što pustim okidač. Dakle kada spaziš da si ju uhvatio u kadar pustiš odmah okidač i ona će biti u prvoj ili drugoj slici uhvaćena. Potrebno je dosta refleksa ali ćeš biti nagrađen mnogo čišćom munjom nego kod dugih ekspozicija. Nedostatak je što možeš upecati samo jednu munju po slici.
Ne znam koje ti opcije ima aparat, ja sam s HP R707 bez po muke uspio slikat munju. Fokus u beskonačnost i uključen burst mode. Iako bi burst trebao napraviti niz slika (što je isto zgodno kod munja), na ovom aparatu napravi jednu sliku koja je "zbroj" tih slika, dok ne postigne određenu svijetlinu. Na potpuno mračnom nebu to traje otrpilike 2 minute, dok neka udaljena svijetla to vrijeme skrate na oko 30 sekundi.
Problem je što je potreban stalak jer je nemoguće rukom držati fotoaparat dovoljno mirno, pa su okolni predmeti i svijetla mutni.
![]()
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Evo vam ovdje objašnjeno kako slikat munju
HTML kôd:http://www.telfon.net/dig/fotografiranje_munja.php
..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
ekspozicija u postavkama je EV, zar ne? eh, ne kuzim otvor blende, gdje je to? probat cu sa ovim burst i nadati se da ce u barem jednoj slici biti nesto.
Dinamo rules!!!
Zadnji uredio VuKi : 14-11-2008 u 20:09
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
Nemam baš na lapu najbolje slike ali evo ti jedna stara slikana sa ultrazoom fuji-em:
http://img206.imageshack.us/img206/9683/kratkacq9.jpg
Ekspozicija 1/10sec
Ma znam da ne ide bez stalka, aparat sam držao naslonjen na ogradu, pa su još dobro i ispale s obzirom kako su mogle. Djeluju neprirodno najviše zbog velike razlike u ekspoziciji munje i okoline, ali netko bi trebao photoshop za ovo napraviti :-)
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Bookmarks