Evo pogledaj temu ispod Sony ili Canon, ja se dvoumio između Sonya w120 i Canon IXUSa 70, oba koštaju 1300 kn. Ugl, Sony je bolji.
dakle htjela bih da je manji, veceg displaya, dobro fotka u noci (bez crvenih ociju), okida odmah u trenu kad pritisnem gumb...
istrazivajuci po ovo forumu vidjela sam da su u toj klasi najpopularniji:
CANON IXUS 75
SONY DSC W55
istrazivajuci dalje po netu naisla sam na
OLYMPUS X-825
FUJI F480
koji su vrlo slicni ovima gore.
znam da ima dosta slicnih tema ovdje, ali stvarno sam se sva izgubila vise u pustim modelima... pa vas samo molim da mi preporucite neki, jer ipak bih do 1500kn (bez torbice i kartice) htjela imati aparat koji ce mi trajat godinama.
Evo pogledaj temu ispod Sony ili Canon, ja se dvoumio između Sonya w120 i Canon IXUSa 70, oba koštaju 1300 kn. Ugl, Sony je bolji.
No sikiriki...
Samo da se osvrnem na ovaj dio "da okine odmah kad pritisnem okidac".
Stvar funkcionira na sljedeci nacin:
- odberes kadar koji zelis fotografirati
- kadriras preko display - a (jer gotovo da nema modela ultra compact ili compact klase koji ima opticko trazilo vrijedno paznje)
- pritisnes okidac do pola (drzeci aparat sto mirnije u istoj poziciji)
- aparat fokusira
- aparat obavlja fokusiranje koristeci razne algoritme odredjivanja distence objekta, jasno je da aparat nema inteligenciju i da ne ne cita misli, sto znaci da ne zna koji je dio kadra tebi bitan i za koji zelis da bude u fokusu
- upravo iz toga razloga aparat nudi korisniku razne nacine fotografiranja u kojima se fokusna distanca odredjuje na razlicite, predefinirane, nacine (tu dolaze do izrazaja recimo portrait mode, kada aparat obicno trazi najblizi objekat u kadru i na njega fokusira, pa recimo landscape mode, kada aparat podrazumjeva da fotografiramo pejsaz, pa fokusira u beskonacnost...)
- koliko dobro odaberes neki od ovih nacina u sprezi sa onim sto fotografiras, fokusiranje ce biti ucinkovitije i brze
- u nekim uvjetima aparat ce se muciti sa fokusiranjem, bez obzira na odabir nacina rada (ovo su mahom uvjeti sa malo svjetla u kadru), razlika izmedju skuoljih aparata i jeftinijih aparata je pojednostavljeno u tome sto ce se skuplji puno brze snaci i biti precizniji (puno ce manje grijesiti) dok ce jefitniji i uz vise vremena koje ce potrositi na fokusiranje jos uvijek i podosta grijesiti
- nakon sto odfokusira pritisces okidac do kraja i aparat uzima fotografiju
Dakle, da zakljucimo, nema aparata, a pogotovo ne za ovu cijenu koji ce u bas svim uvjetima fotografiranja okidati trenutno kada ti pritisnes okidac, a pravilo koje otprilike mozemo navesti da kako uvjeti bivaju tezi, a aparat jeftiniji, vrijeme od kada ti pritisnes okidac, do samoga okidanja...raste.
Sto se savjeta oko modela tice, pogledaj sljedecu temu...tu su se stvari prilicno islristalizirale:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=55948
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Bookmarks