Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 29
    Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Exclamation dSLR ili nešto kao Sony r1?

Nisam neki napredniji korisnik fotoaparata, ali pošto dosta putujem, šteta je da sa tih putovanja ne donesem i kvalitetne fotografije.

Do sada sam se služio uglavnom kompaktima, ali sada bih htio nešto malo ozbiljnije. Znam da je prije cca 2 godine izašao Sony-jev model R1 koji bi mislim bio idealno rješenje za mene, ali sada ga više nema u trgovinama. Da li postoji neko slično kvalitetno rješenje?

U obzir dolazi i neki entry dSLR sa objektivom koji ne bih trebao mijenjati, znači neki koji je za širu upotrebu (da mogu slikati i širokokutno i makro itd, itd...). Naravno da to ne podrazumijeva neke vrhunske performanse, ali ja i nisam baš toliko zahtijevan. Dovoljno za sada mi je da su fotografije ipak kvalitetnije od onih koje sam radio sa kompaktom...

Rang cijene na koju ciljam je do 7.000-7.500 kn. To znači, ako bih kupovao dSLR da tu budu uključeni i tijelo i objektiv...

Neki prijedlozi? Bimbi?

Hvala!

Pozdrav!

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nema nikakvog odgovora.... :-((

Dižem budžet na cca 10.000,00 kn... :-)

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sony R1 je poprilicno jedinstven fotoaparat zahvaljujuci prije svega senzoru pune APS velicine i više nego kvalitetnoj optici. Imao je i par nedostataka kao opcenita sporost, los autofokus, problemi sa sumom na visim ISO vrijednostima. Direktna zamjena ili komparativan model drugih proizvodjaca ne postoji (najbliza alternativa su Fuji S9700/s100fs i Panasonic FZ-50 ali oni imaju manji senzor).

Po meni najbolja(najbliza) alternativa R jedinici je kupovina entry level dSLR u kombinaciji s Sigma 17-70 2,8-4,5objektivom...
    Uzimajuci u obzir crop faktor od 1.6 dolazimo do raspona od 27-112mm(Sony R-1 24 - 120 mm) uz manji sum, vecu brzinu i mogucnost daljnje nadogradnje...

Canon 400d tijelo bez kit objektiva u npr. info-gami kosta oko 4300kn + oko 2300kn za Sigmu 17-70...
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    >Uzimajuci u obzir crop faktor od 1.6 dolazimo do raspona od 27-112mm(Sony R-1 24 - 120 mm) uz manji sum, vecu brzinu<

Posto sam stvarno laik, molim te da mi objasnis ove pojmove...

Hvala puno!

Pozdrav!

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao popaj Pregledaj post
    >Uzimajuci u obzir crop faktor od 1.6 dolazimo do raspona od 27-112mm(Sony R-1 24 - 120 mm) uz manji sum, vecu brzinu<

Posto sam stvarno laik, molim te da mi objasnis ove pojmove...

Hvala puno!

Pozdrav!
    Proizvodjaci digitalnih fotoaparata žarišnu duljinu objektiva izražavaju u jedinicama ekvivalentnim 35 mm filmskom formatu. Na vecini digitalnih fotoaparata senzor ima manje dimenzije od 24×36 mm dimenzija 35mm filma.

Npr Canonovi senzori na dSLR fotoaparatima imaju dimenzije od 22.5 mm × 15 mm.

Zbog toga senzor snima sliku manje velicine nego sto bi je na objektivu te zarisne duljine snimio 35mm analogni SLR efektivno odstranjujuci dio slike koji bi bio vidljiv na 35mm SLR-u.

Crop faktor je odnos stvarne velicine senzora na dslr-u i referentne velicine 35mm analognog formata...

Tako Sony R1 ima raspon zarisne duljine ekvavilentan rasponu od 24 - 120 mm na 35mm analognom formatu dok Canon dslr s 17-70mm objektivom ima raspon ekvavilentan rasponu 27-112mm na 35mm analognom formatu..
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala, bar mi je nesto malo jasnije, makar imam jos puno toga za uciti...

Pozdrav!

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sta kazes na ovo? Kakav je objektiv koji dolazi s njim?

SONY DSLR-A700K digitalni SLR fotoaparat + standardni objektiv (DT 18-70mm F3.5-5.6)

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

SONY DSLR-A700K digitalni SLR fotoaparat + standardni objektiv (DT 18-70mm F3.5-5.6)
    S obzirom na prezentirano znanje o foto aparatima i opremi, te s obzirom na (ne)interes da se nesto vise sazna (naime sve ovo oko zarisne duljine objektiva, crop faktora ili FLM - a, otvora blende...je detaljno objasnjeno na forumu, za neke sam stvari cak i tutoriale pisao) smatram da bi kvalitetnije rijesenje bila kupnja kalitetnijega prosumer modela.

Od trenutnih modela dostupnih na trzistu savjetovao bi:

1. Panasonic FZ50
    2. Fuji S9600 (ako ga uspijes pronaci)

od Ultra zoom modela mogu preporuciti:

1. Canon S5 IS
    2. Panasonic FZ30

Ako ipak ciljas na ovo sto si napisao (A700 i navedeni objektiv) u usporedbi sa onim sto je naveo stas, dobiti ces kvalitetnije tijelo novijega datuma i nesto bolje ergonomije, ali ces dobiti objektiv slabijih mogucnosti. Raaspon ce ostati u istim okvirima, ali zato predlozeni objektiv koji doazi u kitu sa A700 modelom ima losiju svjetlosnu vrijednost.. Navedeni nedostaci se ocituju u uvjetima smanjena svjetla, kada je nisoku vrijednost otvora blende potrebno kompenzirati sa visim ISO vrijednostima ili koristenjem eksterne bljeskalice.

Pogledaj i sljedece teme:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=52577
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=52379
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=49116
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=26667
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=49782
    http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=46784

Ako se mene pita trenutno najbolja moguca kupnja na trzistu u SLR razredu je kupnja modela Fuji S5, koji je trenutno na akciji u I&I i kod njihovih distributera (Macro Micro, HG Spot i Bratulic), a cijena mu je oko 7500 kn (govorim samo o tijelu, ovdje se radi o pro klasi DSLR - ova).

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja stvarno ni u jednom trenutku nisam spomenuo da sam znalac u poznavanju foto opreme, cak naprotiv... Takodjer, ne mogu se sloziti da ne postoji interes da se nesto vise sazna, dapace... Samo, u ovih par dana od kada sam se zainteresirao za kupnju nove foto opreme, jednostavno nisam pronasao, a i imao vremena (zbog posla) traziti neke osnovne stvari sto se ticu opreme pa sam odlucio pitati ovdje na forumu nadajuci se da ce se naci netko tko bi bio zeljan mi to objasniti...

Aparat bi mi trebao sto prije posto idem na jedno zanimljivo putovanje, pa sam mislio neke stvari nauciti u hodu...

Bez obzira sto sam sada pocetnik, imam namjeru se dalje usavrsavati na ovom polju pa bih definitivno kupio neko dSLR tijelo s objektivom meni prihvatljivim u ovom trenutku (za siru primjenu)...

Mislim da zato ove modele koje si mi preporucio ne bih uzeo u obzir (ne zato sto ne valjaju, nego iz gore navedenih razloga), a sto se Fuji-a tice, koji objektiv mislis da bi meni odgovarao uzimajuci u obzir da zelim (za sada) koristit aparat za tzv. turisticko fotografiranje?

Hvala, i bez ljutnje sto nisam prije skupio neke informacije pa se tek onda obratio Vama na forum.

Pozdrav!

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nazalost nemam iskustva s Sony dSLR fotoaparataima tako da se mogu samo nadovezati na ono sto ti je Bimbi odgovorio o ovoj kombinaciji... Prema recenzijama A700 je vrlo kvalitetan fotoaparat dok sam objektiv nije bas brilirao ali to nije neocekivano za kit objektiv...
    Posto se tek pocinjes baviti fotografijom mozda bi bolja opcija bila kupovina A-200 s istim objektivom za oko 4500kn te daljnja nadogradnja boljim objektivima kad otkrijes svoje fotografske interese...

sto se Fuji-a tice, koji objektiv mislis da bi meni odgovarao uzimajuci u obzir da zelim (za sada) koristit aparat za tzv. turisticko fotografiranje?
    Za cijenu od 7500kn S5 predstavlja odlicnu kupnju. Moja osobna preporuka bi bila prije spomenuta Sigma 17-70 koja postoji i za Nikon mount(Fuji dSLR-i koriste Nikon objektive). Osim nje solidan izbor je i Nikkor 18-70 f/3.5-4.5(Nikonov kit objektiv).

Pošto te zanima turisticko fotografiranje moram ti spomenuti i Sigma 18-200 te Nikkor 18-200 objektive. Njih medjutim ne bih preporucao jer performansama ne predstavljaju pravu alternativu posebnim standardnom zoom objektivima koji pokrivaju taj raspon. A ni cijenovna razlika nije tako velika...

Bez obzira sto sam sada pocetnik, imam namjeru se dalje usavrsavati na ovom polju pa bih definitivno kupio neko dSLR tijelo s objektivom meni prihvatljivim u ovom trenutku (za siru primjenu)...
    Prije nekih pola godine nalazio sam se u slicnoj situaciji samo sto sam se ja odlucio za ultra zoom fotoaparat... Iako sam zahvaljujuci njemu poprilicno unaprijedio svoje znanje o fotografiji da sam danas suocen s istim odabirom odabrao bih kupovinu dSLR-a...

Moja osobna preporuka je da se nadjes s nekim tko se bavi fotografijom, uzivo isprobas fotoaparat ili dva koji te zanimaju, isprobas koristiti slicnu kombinaciju objektiva/fotoaparata u uvjetima u kojima ga namjeravas koristiti i tek nakon toga se odlucis za kupnju.
    Zadnji uredio stas : 19-02-2008 u 22:14

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rekao bih da ti je skok na A700 predaleki, ako do sada nisi koristio DSLR aparate. Bit će ti prekompliciran za učenje u hodu i moglo bit ti se dogoditi da s putovanja dođeš doma i razočaras se u slikama. Pogotovo onim prvoga dana.

Puno sigirniji rezultat ćeš imati ako uzmeš nešto iz ultrazoom kategorije, čak ne i prosumer. Recimo, Canon S5IS, Olympus SP570 (pazi 20x zooma), Sony H9 i sl.

Ukoliko ipak želiš DSLR aparat (a imaš fond za njega), za turističke potrebe ti teba široki raspon žarišnih duljina. Za cca 8000kn ćeš dobiti Sony A200 i 18-200 objektiv. Ostatak love investiraj u dodatnu bateriju i dobru torbu (recimo Katinu, imaju ju u Prizimi).
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zbozic Pregledaj post
    Rekao bih da ti je skok na A700 predaleki, ako do sada nisi koristio DSLR aparate. Bit će ti prekompliciran za učenje u hodu i moglo bit ti se dogoditi da s putovanja dođeš doma i razočaras se u slikama. Pogotovo onim prvoga dana.

Puno sigirniji rezultat ćeš imati ako uzmeš nešto iz ultrazoom kategorije, čak ne i prosumer. Recimo, Canon S5IS, Olympus SP570 (pazi 20x zooma), Sony H9 i sl.

Ukoliko ipak želiš DSLR aparat (a imaš fond za njega), za turističke potrebe ti teba široki raspon žarišnih duljina. Za cca 8000kn ćeš dobiti Sony A200 i 18-200 objektiv. Ostatak love investiraj u dodatnu bateriju i dobru torbu (recimo Katinu, imaju ju u Prizimi).
    Slazem se, mislim da cu odustati o A700...

Kao sto si napisao, ipak zelim dSLR aparat... Hvala na preporuci, ali gledao sam i vidio da sad izlazi A300 i A350 za ne preveliku razliku u cijeni pa bih i to uzeo u obzir...

takodjer, gledao sam i Canon 400D sto mi je Stas preporucio i to mi se cini zanimljivim, a sa objektivom 18-200 bi me izaslo slicno kao i Sony. Takodjer, sada uskoro izlazi i novi 450D model koji ce biti malo poboljsan, a ima i live view pa se i kod tih 2 modela dvoumim...

Sta bi mi preporucio, da se odlucim za neki od ovih Sony-jevih modela ili za Canon-a?

Hvala ti unaprijed na preporukama...

Pozdrav!

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovak. Pošto nisi opterećen imenom firme, bit će lakše.

Da se razmemo odmah na početku, svi aparati koji su u istom rangu cijene imaju iste ili vrlo slične karakteristike i odlučuju detalji i osobnost budućeg vlasnika.

1. LiveView
    LiveView je ili nije bitan, koliko će ti u životu značiti. Znači koliko ćeš slikati s poda ili preko nečije glave, makro i sl. Tada koristi. Inače je bacanje novaca.
    Tu moram reći da je Sonyjevo rješenje bolje po jednoj stvari. Autofokus senzor je aktivan i u LiveView modu, što znači da se brzina izoštravanja ne mijenja, za razliku od svih ostalih koji za AF koriste ili LiveView ili glavni senzor, što dosta usporava. Mogu reći za Nikona D300, da brzina AF-a drastično padne u LiveView načinu (uz to što je i nespretno riješeno,ali radi).

2. Sistem stabilizacije slike
    Canon i Sony imaju različite filozifije stabilizacije. Canon u optici, Sony u tijelu. Svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Sistem u optici ima smirenu sliku i u tražilu, dok sistem u tijelu u tražilu ima realnu trešnju slike, ali kod same ekspozicije ju smiri. Sisitem u optici ima manu da moraš kupovati objektive koji imaju stabilizaciju ugrađanu, a oni su najmanje 20% skuplji od onih koji nemaju. Kod stabilizacije u tijelu, svaki objektiv koji našerafiš ima stabilizaciju, ali je obično tijelo nešto skuplje. Obično se računa da s dva objektiva kompenziraš razliku.

3. Pixeli
    Puno pixela i nije neka prednost. Manji su i podložniji šumu. To neka ne bude parametar.

4. Servis
    Kod nas su u Canonu dosta bezobrazni oko servisa za razliku od Sonyja i Nikona. Osim toga nemreš ih dočekati.

5. Zamjenski (third party) objektivi
    Poznato je da na Canonu 100% pouzdano rade samo Canonovi objektivi. Česti slučaj da Sigma neće raditi na Canonu, Tamronu se to u pravilu ne događa, ali ima i tu izdvojenih slučajeva. Na Sonyju rade svi. Probal sam na A100 i A700 i stare Minolte, i Sigmu, i Tamrona. Kaj god sam im našerafil sve radi bez problema. Ono što je vrlo upotrebljivo kad imaš stabilizaciju u tijelu je i to što i sa zamjenskim objetkvima radi stabilizacija. Uz M42 adapter, možeš ušerafiti i odlične objektive koje možeš rabljene dobiti za smiješne novce i opet radi stabilizacija. Kod Canona možeš isto staviti M42 objektive, ali bez stabilizacije.

6. I na kraju najvažnije. Sve ovo gore ne mora ništa značiti. Osobni dojam je taj koji će odlučiti. Zato da bi bio siguran da nećeš fulati, odi u dućan koji ima modele koji te zanimaju i traži da primiš aparat u ruku. Nije bitno da li je na njemu objektiv. Procjeni kako ti koji leži u ruci. Canon i Sony imaju dosta različit grip i brzo ćeš ustanoviti koji ti bolje leži u ruci. I to neka bude glavni parametar za odluku.

I jedan detalj. Ukoliko se odlučiš za Canona, oni ne rade 18-200 objektiv. Za Canona im Sigma i Tamron, u tom slučaju, Tamron radi pouzdanije, ali pitanje je kako ćeš ga nabaviti. A i Sigma se dugo čeka.

U svakom slučaju, kada kupuješ SLR, tada ne kupuješ foto kameru, nego sistem. Zato treba znati kakvi te mogući troškovi očekuju ako hoćeš nadograđivati sistem (blicevi, filteri, drugi objektivi itd.)
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala ti puno na preporukama...

Otici cu uzivo isprobati navedene modele, a ako cu imati jos kakvih pitanja, biti cu slobodan te kontaktirati....

Hvala jos jednom...

Pozdrav!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Slazem se, mislim da cu odustati o A700...

Kao sto si napisao, ipak zelim dSLR aparat... Hvala na preporuci, ali gledao sam i vidio da sad izlazi A300 i A350 za ne preveliku razliku u cijeni pa bih i to uzeo u obzir...

takodjer, gledao sam i Canon 400D sto mi je Stas preporucio i to mi se cini zanimljivim, a sa objektivom 18-200 bi me izaslo slicno kao i Sony. Takodjer, sada uskoro izlazi i novi 450D model koji ce biti malo poboljsan, a ima i live view pa se i kod tih 2 modela dvoumim...

Sta bi mi preporucio, da se odlucim za neki od ovih Sony-jevih modela ili za Canon-a?

Hvala ti unaprijed na preporukama...

Pozdrav!
    Ako odluka vec i ide u ovome smjeru, ja bi pri odlucivanju krenuo od optike imajuci u vidu i materijalna sredstva koja mogu izdvojiti za tijelo.

Naime, s obzirom na to da mi se cini kako u pocetku ne mislis kupovati vise od jednoga objektiva, taj koji kupius (pogotovo s obzirom na to da imas afiniteta prema turistickoj fotogafiji) mora biti dovoljno polivalentan da zadovolji vecinu tvoji fotografiskih zahtjeva i da pokrije vecinu situacija u kojima bi se mogao naci rabeci aparat.

Bez obzira na nesto nize svjetlosne vrijednosti 18-200 objektivi su kao stvoreni za tebe. Ovaj objektiv mnogo je puta revidiran kao "jedino" all around rijesenje i izvrsno rijesenje za fotogrfe turiste, hikere...

Njegova polivalentnost i popularnost je tolika da ga je manje vise moguce nabaviti sa svaki sustav (dakle bez obzira na tijelo koje korisnik koristi).

Sigma ga proizvodi za Canon i Nikon mount, Nikon ga proizvodi za svoja i Fuji tijela, Sony za svoja, Olympus ima nesto vrlo slicno (premda ne identicno).

Sljedece sto bi savjetovao je grip uz tijelo. Entry level DSLR - ovi su prilicno malih dimanzija i prilicno male mase. Grip im daje stabilnost i balans u koristenju sa nesto duzim i tezim objektivima. Pored toga u grip idu dvije Li baterije ili veci broj AA beterija (ovisno o tome na koje se korisnik odluci) pa tako dvostruko povecava autonomiju koju korisnik ima sa jednim punjenjem. Ovo je (barem meni, a ja poprilicno putujem) izuzetno bitan faktor.

Slijedi odluka o tijelu aparata, te o sitnicama. Sto se torbe tice, Kata je svakako odlican izbor, ali je i trenutno i najskuplji. Savjetujem da pogledas slicno proizvode Lowepro ili Vanguard (cijena je niza, a kvaliteta na gotovo jednakoj razini).

Ako je limit 10 000 kn, moguce su razne kombinacije.

Osim vec spomenutih ja cu te jos podsjetiti i na:

1. Pentax DSLR modele (vrlo zahvalno rijesenje)
    2. Nikon D80 sa osgovarajucim objektivom i gripom

E da, i za kraj, s obzirom na foto afinitete, svakako savjetujem i kupnju UV i Cirkularnoga polarizacijskoga filtera (odgovarajucega promjera za objektiv za koji se odlucis).

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I meni su pali na pamet grip i filteri, al mislim da će prvo putovanje i učenje i ovo biti dovoljno. Međutim, grip mi se čini preveliko opterećenje za nositi cijeli dan oko vrata. Radije nosim rezervnu bateriju ili dvije u torbi preko ramena ili u džepu.
    Katine torbe jesu najskuplje ali imaju i dobar razlog. Nisi rekel kam putuješ, ali ako je to negdje gdje je vruće i/ili pjeskovito, Kata je jedina koja će ti zaštititi aparat. Imam Katinu torbu H-12 i u nju stane aparat (KM5D, istih dimenzija kao A200), sa objektivom Sigma 18-200, Sony blic HVL56 i 4xAA baterije. Još sa strane su dvije baterije, filteri, krpice i kartice. Kada idem na put, još utrpam punjač s kablom i punjač za AA baterije. Kad je torba zatvorena može pljuštati po njoj, aparat će ostat suh i isto tako na moru stoji 3 sata oko podneva na suncu, a aparat hladan. Nisam požalio tih 750kn.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi Pregledaj post
    Bez obzira na nesto nize svjetlosne vrijednosti 18-200 objektivi su kao stvoreni za tebe. Ovaj objektiv mnogo je puta revidiran kao "jedino" all around rijesenje i izvrsno rijesenje za fotogrfe turiste, hikere...

Njegova polivalentnost i popularnost je tolika da ga je manje vise moguce nabaviti sa svaki sustav (dakle bez obzira na tijelo koje korisnik koristi).

Sigma ga proizvodi za Canon i Nikon mount, Nikon ga proizvodi za svoja i Fuji tijela, Sony za svoja, Olympus ima nesto vrlo slicno (premda ne identicno).
    Ja osobno ne vidim pretjerani smisao u kupovanju all around objektiva. Vecina proizvodjaca u ponudi ima double zoom pakete(s npr.18-55mm i 50-200mm kit objektivima) koji opticki nisu nista losiji a takvi paketi su obicno cijenovno povoljniji...

Npr.
    Olympus E-510 Double zoom Kit (E-510 + 14-42mm objektiv + 40-150mm) za oko 5600kn, Sony A200W (DT 18-70mm F3.5-5.6+70-300mm F4,5-5,6) za oko 6000kn, Pentax K10D (18-55/50-200mm) oko 7000kn itd.

Jedina prednost koju ja vidim u kupovini allaround objektiva je izostanak potrebe za mjenjanjem istog sto po meni ne opravdva razliku u cijeni... A za razliku u cijeni mogu se kupiti npr. memorijske kartice, kvalitetna torba, stativ, jeftiniji prime objektiv(50mm f1.8 npr), dodatne baterije...

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ali meni se neda nosti još dodatna kila okolo. Pogotovo u obilasku nekog mjesta. Ponekad bi radije kakav UltraZoom kompakt. Zato mi je 18-200 više nego dobar, posebice kad uz njega imam blic GN56@ISO100 kad mi usfali koji stupanj blende.

Svaki ima svoj način i želju kod fotografiranja. Kada se čovjek premišlja između hibrida i SLR-a, onda mu je SLR s all-around objektivom odlično rješenje. Ima SLR, a opseg mu je ko kod kompakta. Ali za prime imaš pravo. Ja sam uzeo 50/1.7 za 350 kn (malo sreće, pa malo cjenkanja). I to iz prve serije koja ima sve metalno unutra.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako bi se odlucio za Canon-a, da li objektivi 18-200 i 17-70 (Sigmini pretpostavljam) imaju stabilizaciju i ako nemaju, da li mi to treba biti toliko bitno?

Takodjer, Canon ima CMOS cip, a Sony i neki drugi aparati CCD. Koje su prednosti i mane jednih i drugih? Davno prije su CMOS cipovi bili, ako se ne varam, ispred CCD-a pa ne znam kakva je situacija danas...

Ovi 18-200 objektivi mi se cine vrlo prakticni pa me zanimaju te nize svjetlosne vrijednosti. Da li je pri slabijem osvjetljenju taj objektiv manje upotrebljiv od, primjerice ovog 17-70 (koji je vise sirokokutni)? I kolika je razlika u kvaliteti toga objektiva od nekog prime-a ili nekog "usko specijaliziranog" (mozda sam krivi izraz izabrao, ali nadam se da cemo se razumijeti.. :-))

Nekako vise naginjem Sony-ju (A300 ili 350) zbog vise stvari - stabilizaciji u tijelu, mogucnoscu kombiniranja vise objektiva ako ce nekad biti potrebno, samo sto citajuci komentare postanem skeptican posto dosta njih spominje losiju kvalitetu slike u odnosu na Canon-a i druge slicne stvari, a ne mogu odrediti koliko je realnosti u tome...

Sto se putovanja tice, sad cu otici bez fotoaparata (jer navedenih modela jos kod nas nema), ali nije ni neka steta posto mi je otpalo to kamo sam trebao ici... Ali sam zato to zanimljivo putovanje prebacio za ljeto, a idem sa zenom u Skandinaviju (Finska, Svedska, Danska, Norveska) s naglaskom na posjete nacionalnim parkovima, prirodnim ljepotama, jezerima, fjordovima te Nordkapu-na ledenom moru (tamo je u to vrijeme ponocno sunce) pa se nadam da ce biti dobrih fotografija posto cu se moci izvjezbati do tada...

Nadam se da ne gnjavim s pitanjima, ali investicija je poprilicna i dugotrajnije rjesenje pa bih zelio imati sto vise informacija.

Hvala svima jos jednom.

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Iako ti se sviđa A300/350, izgleda da ti za tvoje potrebe LiveView ne treba. Što znači da ti je A200 puno bolje (čitaj isplativije) rješenje.

Nemam baš slike s tom kombinacijom, ali za barem neki primjer evo par slika raznih kombinacija:
    Tri tijela (KM5D, A100, A700) i objektivi Minolta 50/1.7, Minolta 50/1.4, Sigma 18-200, CarlZeiss 16-80 i blic HVL56

A700, Minolta 50/1.7

A700, CZ 16-80, blic

5D, Sigma, ISO 1600

A700, Sigma

A700, CZ 16-80, blic, ISO800

A700, CZ 16-80, blic, ISO800

A700, CZ 16-80

A100, kit objektiv

A100, 50/1.4, dva blica na stativima i kišobranima (studio)

5D. Sigma

5D, Sigma

5D, Sigma, blic

5D, Sigma, blic

5D, Sigma, ISO3200

Da bi stekao dojam kaj se tiče šuma, otprilike isti šum je na 5D kod 3200, A100 kod 1600, A700 kod 3200 s tim da A700 ima još ISO6400.
    Ove veličine slika na monitoru ti odgovaraju kad bi ih stavio na papir na 10x15cm.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako bi se odlucio za Canon-a, da li objektivi 18-200 i 17-70 (Sigmini pretpostavljam) imaju stabilizaciju i ako nemaju, da li mi to treba biti toliko bitno?

Takodjer, Canon ima CMOS cip, a Sony i neki drugi aparati CCD. Koje su prednosti i mane jednih i drugih? Davno prije su CMOS cipovi bili, ako se ne varam, ispred CCD-a pa ne znam kakva je situacija danas...

Ovi 18-200 objektivi mi se cine vrlo prakticni pa me zanimaju te nize svjetlosne vrijednosti. Da li je pri slabijem osvjetljenju taj objektiv manje upotrebljiv od, primjerice ovog 17-70 (koji je vise sirokokutni)? I kolika je razlika u kvaliteti toga objektiva od nekog prime-a ili nekog "usko specijaliziranog" (mozda sam krivi izraz izabrao, ali nadam se da cemo se razumijeti.. :-))

Nekako vise naginjem Sony-ju (A300 ili 350) zbog vise stvari - stabilizaciji u tijelu, mogucnoscu kombiniranja vise objektiva ako ce nekad biti potrebno, samo sto citajuci komentare postanem skeptican posto dosta njih spominje losiju kvalitetu slike u odnosu na Canon-a i druge slicne stvari, a ne mogu odrediti koliko je realnosti u tome...
    Ako govoris o Sigmi 17-70, 2.8-4, onda je odgovor da. Ova Sigma ima bolju svjetlosnu vrijednost od spomenutih objektiva raspona 18-200 bez obzira od kojega proizvodjaca oni bili. Upravo to i jest najveca prednost ovoga 17-70 primjerka, ali je raspon, naravno, daleko inferijerniji. Sto se prednosti toga objektiva u sirini kuta razliku sa 18 mm na 17 mm pri min. zarisnoj duljini uz crop faktor ces relativno tesko primjetiti, tako da to ne bi navodio kao komparativnu prednost 17-70 objektiva.

Turisticka je fotogafija obicno podjednak omjer fotografiranja u interijerima i eksterijerima. Ipak svetko od nas ima neke stvari koje i na putovanjima preferira fotografirati. Stoga, ako si jedan od onih koji u vecemu obimu paznju posvecuje krajobrazu i fotografiranju eksterijera, bez vecih si gubitaka, pogotovo uz IS sustav (ako se odlucis na neko od Sony - jevih tijela) mozes priustiti i nesto slabiju svjetlosnu vrijednost objektiva.

Ako si pak jedan od onih koji vise motiva nalazi u interijerima (pogotovo sakralni objekti ili muzejski prostori koji pate od kronicnoga pomanjkanja svjetla, bilo bi pametno razmisliti o ulaganju u jedan svjetlosno jaci objektiv. Tu bi izrazito logican bio odabir nekoga od Sony ili Canon modela, a potom kupnja rabljenoga M42 objektiva ili nekoga od starijih 1.4 Canona, da se pokrijes u navedenim, svjetlosno slabim uvjetima. Osobno bi preferirao M42.

dbozic...imao sam prilike koristiti Katin torzo pak, i na krace vrijeme jedan njihov ruksak...naravno da ne mogu osporiti da se radi o izvrsnoj opremi (vjerojatno i najboljoj na trzistu). Ipak, recimo nova lowepro serija, parira po svemu. Svaki njihov elemenat ima i dzep sa nepropusnom kabanicom, te je izrazito termo izoliran (testirao par torbi i ruksaka). Meni osobno vise odgovaraju "reporterke" pa tako jednu njihovu i trenutno koristim kao "prvi" izbor. Nisu znatno nize cijene, ali su ipak povoljniji. Prema Vanguard torbama sam bio prilicno skeptican, ali nakon sto sam imao prilike oprobati jedan njihov ruksak i ostao doista ugodno iznenadjen i otpornoscu na udarce i temperaturu i vlagu.
    Zadnji uredio Bimbi : 21-02-2008 u 11:37

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na savjetima.

Jos se samo zanima ovaj dio koji sam napisao o losijoj kvaliteti snimke kod Sony-ja u usporedbi sa Canon-om. Navodno (tako sam procitao), slike na Sony-ju se trebaju dodatno obraditi na racunalu da bi kvaliteta dosla do izrazaja. Da li tu ima istine ili...?

Takodjer, kao sto sam napisao da li je to toliki nedostatak ako nemam stabilizaciju ni u tijelu ni u optici?

A, i ovaj dio sa cipovima, zanima me Vase misljenje?

Hvala!

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Jos jedna stvar koju sam procitao za Sony-ja.

Navodno su slike u jpegu losije kvalitete (max. cca 3 MB), a tek u RAW-u to izgleda ok...

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Uspoređivao sam slike iz A100 i 350D. Na istom ISO, sa 18-200 objektivima (Sigma na A100, Tamron na 350D) i ciljano sam tražio razlog zašto je Canon tako razvikan. Tek na ISO1600 se vidi da Canon ima malo manje šuma, ali i manje detalja.

Isto tako sam uspoređivao A700 sa 30D. Na 30D i ISO3200 je ista slika kao i na A700 na ISO6400. A po meni je slika na manjim ISO vrijednostima bila ista iako je na A700 bila moja Sigma, a na Canonu 17-40 L. Očekival sam drastičnu razliku, a zapravo je oštrina bila ista, samo su sa Sigmom bile malo slabije boje i to si tek videl kad si na istom monitoru stavil sliku do slike. Uz to, Sony je bio preproduction model.

I kaj se tiče obrade slike. Na Canonu ju treba obavezno dorađivati. Na Sonyju samo kad si u RAW-u ili ima manje svjetla, pa treba dodati boje i kontrasta. Po meni (ali to je čisto subjektivno) Sony ima sliku koju ne treba svaki puta provlačiti kroz photoshop. Inače je generalno pravilo da ako hoćeš izvuči maksimum iz DLSR slike, mora obavezno proći kroz PS.

Ako si čitao na dpreview-u tu usporedbu, znaj da je njima Canon sponzor.

Ove slike gore su sve slikane u jpeg-u minimalne kompresije osim one u studiju. Ona je iz RAW-a.

Prošlo je vrijeme kada je Canon bio nedodirljiv glede šuma. Svi su ga već stigli, a mislim da je Sony sa A700 i bolji od recimo 400D. 450D nisam još imal u ruci i uspoređivao.

Ukoliko hoćeš vrhunsku sliku iz Sonyja A200+CZ 16-80 za tvoj buđet ili A700+CZ 16-80 za 4000kn više. DSLR klasa ti je vreća bez dna. Uvijek ima bolja kombinacija i nikada nemaš previše novaca. Zato treba znati stati na loptu i pametno početi. S vremenom ćeš točno znati kaj ti treba i zašto.

Kvaliteta JPEG-a ?? Misliš povećavati slike na 100x70cm ? Budi siguran da niti tim dimanzijama nećeš vidjeti artefakte. Na 10x15cm možeš ići sa srednjom rezolucijom i najvećom kompresijom i nećeš vidjeti artefakte isto kao što nećeš vidjeti razliku između A200 i 450D niti Sigminog, Sonyjevog ili Tamronovog objektiva.

Zato se time ne opterećuj.

Presudni parametri bi trebali biti ovi i tim redom:
    1. Subjektivni osjećaj držanja (80%)
    2. Sistem stabilizacije (ako misliš imati više od jednog objektiva, isplativiji je onaj u tijelu) (10%)
    3. Sevisna podrška (10%) - tu je malo Sony u prednosti

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala!

Mislim da bude a200 pao jer mislim da mi stvarno live view nije potreban (sto ce sigurno malo povecati cijenu)...

Samo da li da uzmem 18-200 objektiv Sony-jev ili Sigmim. Vidio sam tvoj review i nemam nikakvog zakljucka osim da je Sigmin jeftiniji.

+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 2 1 2 PosljednjiPosljednji

Slične teme

1. Sony ili Canon ili Olypus ili nešto četvrto
    By Ico in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 19
    Posljednji post: 06-08-2007, 10:27
  2. dSLR za makro
    By Artifact in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 24-02-2007, 17:19
  3. Sony T5 ili nešto drugo?
    By gog in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 10
    Posljednji post: 05-01-2007, 19:02
  4. Canon EOS 400D ili Sony DSLR A 100
    By minolta in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 8
    Posljednji post: 26-11-2006, 13:39
  5. Sony Alpha DSLR-A100...Sony se pridruzuje DSLR drustvu!
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-08-2006, 17:16

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove