Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 19 od 19

Hybrid View

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

canon powershot S3

nemam previše trenutno vremena, ali evo makar za početak nekoliko mojih dojmova o novom ultrazoom canonovom modelu:

- prije svega, tamno siva boja je puno ljepša i ozbiljnija od srebrne kakvu je imao S2. dobijete neki dojam da u ruci imate aparat koji može i više od onoga što zapravo može. jednostavno, izgleda profesionalnije

- drugo. što mi je na prvu zapelo za oko je LCD ekran od 2'' koji se može okretati na sve strane pod kutem od 270 stupnjeva što je jako praktično i korisno u svakakvim situacijama. to je jedna od stvari koja se može istaknuti kao prednost nad najvećim canonovim rivalima u ovoj klasi, sonyju i panasonicu

- sve kontrole su smještene inteligentno, aparat jako dobro leži u ruci i kad ga upalite, nakon jako malo vremena zapamtite razmještaj i funkciju botunčića...jednim se pritiskom dolazi u aktivni meni za sikanje, ili u meni aparata, dok vam on pamti postavke ako, recimo, gornjim kolutićem mijenjate načine slikanja(auto, program, prioritet brzine okidača, prioritet ekspozicije... itd.)

- LCD ekran je optimalne rezolucije, ali EVF je malo razočaravajuć, ali na to se da naviknuti

- okidač je osjetljiv, ali nije labav, tako da se i na zoom i otpor okidača može brzo priviknuti.

- S3 nudi ISO osjetljivost od 80-800, s tim da postoji ISO auto i ISO HI.slike na ISO 80-200 su besprijekorne dok ISO 400 stvara šum kojeg je moguće srediti laganim NF, a da se ne primijeti velika razlika. ISO 800 stvara dosta šuma, a ne treba ga koristiti ukoliko nije stvarno potrebno ili idemo na male fotografije

- mogućnost namještanja svih postavki uistinu otvara puno mogućnosti, ili da aparat sve sam izračuna ukoliko vi postavite brzinu okidača, ili se sve može namjestiti ručno pri čemu preko LCD-a možemo dobiti dojam i informaciju što smo krivo napravili...

- Na LCD-u piše sve, sve postavke, javlja kad nam treba flash, do tipa fokusa, mjesta na kartici, minuta za snimiti filmić, +- ekspozicija ili flash, boje, veličinu slike, i nešto što smatram jako dobrim -HISTOGRAM koji uistinu može pomoći pri odabiru postavki za dobru fotografiju.

- macro i supermacro opcije su jednostavne i razveseljavaju čovjeka rezultatima. prvih dana nisam mogao odoljeti slikati cijeće u supermacrou koji daje mogućnost od 0 do 10 cd... predobro

- jedino što me malo muči je autofokus, koji izgleda malo muči i aparat. nekad jednostavno ne može fokusirati na ono što bih htio, ali onda se može upotrijebiti manual fokus koji je također jednostavan i učinkovit.

- 12x zoom je precizan i unatoč odličnom sustavu stabilizaciji slike, treba se imati mirnija ruka pri većim udaljenostima, pogotovo kad je svjetlost takva da vam ne treba flash koji bi pokvario dojam...

- kombinirati optički s digitalnim zoomom nije preporučljivo, no ako vam treba, i to može biti korisno, pošto na manjim vrijednostima digitalni zoom neće upropastiti slike. zato postoje vije mogućnosti: 1. optički do kraja pa tek se onda uključuje digitalni ili 2. kombinirani. prvi je svakako preporučljiviji.

- ja sam kupio 8 sanyo baterija od 2700 mAh i one su kao stvorene za ovaj aparat. usporedbe radi, dok mi se prvi komplet tih baterija punio, a drugi čekao punjenje, istrošile su mi se baterije koje sam dobio u paketu i kupio u trafici najobičnije, ubacio u aparat- odmah je javio da promijenim baterije. nije mi vrag dao mira i kupim 4 duracell za 40 kuna(!!!) trajale su oko 3 sata sa niti pola ispucanih slika koje dostižu ove sanyo baterije. 40-ak kuna više za baterije za punjenje nije ništa u usporedbi koliko ove baterije stvarno traju. evo već dva dana navlačim aparat i palim gasim neprestano, zoomiram također neprestano i koristim flash, nisu pokazale znak umora. oko 500 slika na njima zasad...

- preglednik slike je jednostavan, a filmski mode je strašan. ovo nije kamera, ali nudi jako dobru kvalitetu. jedini je problem ograničenje na 1 GB ili 10 minuta na najvišoj kvaliteti, ali i tome se da priskočiti s Dr.divx-om koji sačuva kvalitetu i smanji fajl.

- i na kraju nešto o slikama... nisam veliki stručnjak... mogu se dobti raznoliki rezultati ovisno o poznavanju postavki jer ovaj aparat to nudi.... slike su oštre i mekane, boje su točne, javlja se ponekad CA i PF što se donekle dade kontrolirati kompenzacijom ili smanjenjem ekspozicije... fokus je točan i lako se može mijenjat i dubina polja, koja koliko čujem ipak nije takva kao u boljih aparata, naravno... 6 Mp daju zasigurno više detalja nego kod S2, čini mi se da je i zato manje šuma pri većem ISO...

i eto, ne znam više što bih sad rekao, ako se nečega sjetim, nadodat ću, a ako sam nešto zaboravio, vi me podsjetite...

-

4umas4life Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Bodovi: 40.660, Nivo: 49
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    svaka cast na recenziji, nije losa.
    steta da nisu dodali mogucnost uvida u istrosenost baterije, nadao sam se da su to dodali na s-trici.
    baterije i to je sve super al onda ti se samo odjednom pojavi na displayu znak baterije pri kraju i nakon jos par minuta rada i prije ce se ugasit, sto nije bas ugodno i zna biti nezghodno smatram da korisnik cijelo vrijeme treba imati uvid u istrosenost baterije. no to je jedan, mali minus.
    tears stream down your face when you lose something you cannot replace...

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    to sa stanjem baterije jest malo nepromišljeno od njih....pogotovo što ne možeš procjeniti kad i koliko će ti trebati. ali ako se ima još jedan komplet, nema problema...

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pohvale na recenziji...detaljna je, informativna i cini mi se prilicno nepristrano napisana.

Lijepo je ponekad vidjeti i novu temu u podforumu recenzije...da ih je malo vise ne bi bilo zgorega.

Nije mi jasan samo jedan dio pa ako bi mogao malo pojasniti:

= Citat = Izvorno postao jerincsson
    .... slike su oštre i mekane...
    -
    Pretpostavljam da si mislio da ostrina varira ovisno o uvjetima fotografiranja, ali bas ovako dijametralno suprotno...kada su retultati meki a kada ostri?

Zanima me jos i tvoj dojam samom konstrukcijom EVF - a. Meni je ta komponenta kod S2 IS - a bila malo razocaravajuca...naime kod jake svjetlosti zbog konstrukcije gumanoga eye cup okvira puno svjetlosti prodire u EVF, pa se uslijed njegovoga relativno slaba osvijetljenja i kontrasta, malo toga moglo vidjeti!

Inace jos jednom pohvale na recenziji!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ...hvala
    sto se tice tvog pitanja, krivo sam se izrazio... pod oštrinom sam mislio detalje, a mekane na cjelokupni dojam slike... dakle, detaljne(slikam na najvećoj rezoluciji i mogu povećati - izoštriti neki detalj dosta dobro) i mekane-ne znam koju bih drugu riječ našao....

... nisam toliko koristio EVF, samo sam ga isprobavao u ne toliko svjetlim uvjetima, tako da ti zasad ne mogu reći puno o količini svjetla koje ulazi, ali rezulucija je na prvu bila razočaravajuća činjanica... a zasad ionako baratam samo s LCD-om

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pitanjce.. u kojim okolnostima najbolje iskoristit color swap...
    cemu to zapravo sluzi, i na koji nacin najbolji upotrjebit

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    koliko sam ja skužio, to je zamjena boja, uzmeš uzorke i zamjeniš ih.... a za što je najbolje koristit, ne znam... meni je dobra i color acent(tako nešto) opcija...

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao flOorKilla
    pitanjce.. u kojim okolnostima najbolje iskoristit color swap...
    cemu to zapravo sluzi, i na koji nacin najbolji upotrjebit
    Color swap i Color Acent je alat kojij je Canon "nagurao" u svoje foto aparate (cak i u ultra compact i compact modele), a koji je po meni diskutabilne iskoristivosti.

U osnovi to ti je idantican alat onome u bilo kojemu programu za naknadnu obradu fotografija na racunalu u kojemu mozes podesavati i mijenjati RGB (odnose boja Red, Green i Blue)!

Tim se alatima mogu ispraviti pograske koje je aparat ucinio pri recimo krivome eksponiranju (dakle auto odredjivanje AE) ili pri pograskama u auto balansu bijele boje (auto AWB) sto se cesto zna desiti.

Na racunalu to radi izvrsno, jer imas pravu mogucnost pregleda na velikome ekranu, odlicne razolucije i prikaza, pa kvalitetno mozes razluciti sto dobivas promjenom odredjenoga RGB parametra.

Na malome display - u digitalnoga foto aparata ne vidis blago receno nista. Tako da su opcije o kojima pricamo tu vise jer lijepo izgledaju kada se navedu na brosurama i specifikacijama, nego li sto su doista korisne i iskoristive.

Osnovni razlog, pored marketinskih, zasto je Canon gurao ove opcije u foto aparate, jest mogucnost obrade fotografija, barem one osnovne, prije printanja, i to diraktnoga na ove printere novije generacije, namijenjene samo printanju fotografija, koji rade diraktno sa aparatom, bez podrske racunala.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    Samsung s5230, Xperia X8
    Operater
    Tele2, BonBon
    Godina
    35
    Bodovi
    8.551
    Nivo
    22
    Bodovi: 8.551, Nivo: 22
    Bodovi: 8.551, Nivo: 22
    Ukupna aktivnost: 19,0%
    Ukupna aktivnost: 19,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    daj stavi neke slike slikaj sa mobitelom ako na njemu imaš kameru

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    NOKIA 6280 (+1GB)
    Operater
    vip
    Bodovi
    5.555
    Nivo
    17
    Bodovi: 5.555, Nivo: 17
    Ukupna aktivnost: 7,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da se malo i ja ubacim...

Za 3160kn sam dobio karticu od gige, baterije od 2350mAh+punjač, kvarkovu torbicu i naravno Canon S3. S njim, u kutiji, sam dobio još i karticu od 16MB koju nisam ni otvarao, poklop za objektiv i baterije koje sam potrošio za dva sata...

Što se samog dizajna tiče, reći ću samo da se o ukusima ne raspravlja, ali meni se osobno sviđa. Dobro leži u ruci iako imam podosta duge prste i zamjerka jedino mjestu gdje su stavili oznaku 6.0 MP jer bi se mogla vremenom sastrugati. Kućište je čvrsto izgrađeno. Izbrojao sam 20 šarafa (6 u predjelu bljeskalice koja se ne otvara sama, potrebno ju je podići i 4 u predjelu LCD-a).

12x zoom ima dvije brzino ovisno o tome koliko se zakrene zoom kotačić. Kad se zakrene dokraja potrebno je možda 1,5 ili 2 sekunde, a u sporijem režimu otprilike 6-7 sekundi do najveće zoom vrijednosti. Kad se fortoaparat upali, objektiv se izvuče za 2,9cm, a kad se koristi najveći zoom još se dodatno izvlači za 2-3mm. Tu je još i digitalni zoom od 2 puta koji može poslužiti samo u krajnjim situacijama...Fokusiranje može biti otežano na najvećim žarišnim duljinama u lošim svjetlosnim uvjetima. Uglavnom se to da riješiti manualnim fokusiranjem.

Izbornici su pregledni te, iako se još uvijek nisam upoznao sa svim mogućnostima, stvari brzo postanu jasne... naravno, valja pročitati oko 150 str uputa. Izbornik me nije oduševio svojom ljepotom i izgledom, ali služi svrsi. Pritiskom na tipku Func. pojavljuje se izbornik u lijevom rubu ekrana gdje se mogu podesiti neki glavni parametri rada kamere ovisno u kojem se modu nalazite (balans bijele, veličina i kvaliteta videa i slike, jačina blica, opcija My Colors, kontrola ekspozicije i način mjerenja). U svakom modu moguće je početi snimati pritiskom na tipku koja se nalazi desno od EVF, a pri snimanju moguće je i slikati. Zvuk okidača čut će se pri slikanju (dok se snima) bio on uključen ili ne.

Mislim da još uvijek ne mogu govoriti o kvaliteti slike iako smatram da će moje potrebe sasvim zadovoljiti. Kvaliteta snimaka je u redu, dok se brzina zooma nešto ograničava kako se na snimci ne bi čulo pomicanje objektiva koji je ionako veoma tih zahvaljujući ultrasonic motoru.

Opcije macro i Super macro su odlične jedino što se kod macro funk. ne može koristiti manualni fokus, ali se može koristiti nešto malo zooma, dok se kod Super macra ne može koristit zoom, ali se može koristiti manualni fokus. Za sada mi baterije traju 4 dana sa pola sata korištenja po danu bez uključenog LCD-a(da imam više vremena već bi ja 5x ispraznio baterije). Jedan dan neprestanog korištenja može izdržati (ne mislim da može biti upaljen 24h, ali kad nekud odeš i cijeli dan nešto razgledavaš i slikaš bit će sasvim dovoljno, no još jedan par baterija mi ne gine).

LCD je uredu, slika se dobro vidi i sve, ali je u ovo vrijeme zaista sićušan. Čvrsto je napravljen i pruža dovoljno otpora. Kako se okreće ekran,okreće se i slika. Isto vrijedi i za cijelu kameru koja prepoznaje u kojem se položaju nalazi te sama, ovisno o situaciji (horizontalno-okomito) rotira sliku.

primjer super macro funkcije:

prašina je očigledna pri super macru, doduše sve se to može očistiti, a pri normalnom slikanju nije je moguće primjetiti

kvaliteta slike pri 48x povećanju (registraciju nije moguće vidjeti golim okom)
    Zadnji uredio zoom222 : 10-05-2007 u 12:40

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    N8310, iPhone 5S
    Operater
    t-moBajL
    Bodovi
    11.431
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.431, Nivo: 25
    Bodovi: 11.431, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    totalno razocarenje sa S3 !!
    Danima sam lutao netom i citao testove i pomislih...konacno sam pronasao svoj novi fothic...a kada sam ga vidio u zivo i imao priliku malo raditi s njim....blago receno, katastrofa! Kuciste je napravljeno kao na nekoj jeftinoj igracki...jeftina plastika....a tipke nedoradjene i od lose plastike...nema pravog osjecaja pritiska....
    gledao i sony h9 ...ista stvar....
    sve mi se cini da je sve to u toj klasi nedoradjeno...
    izdvaja se g7...daleko kvalitetnije napravljeno, no ima samo 6x zoom
    RoBee

Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Može mi netko rec kako je sa S3 sa snimanjem i fotkanjem u mraku? jesu okej fotke? Jer sam se gotovo sigurno odlucila za njega a to je još jedina stvar koja mi je upitna? eto, fala...

Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    NOKIA 6280 (+1GB)
    Operater
    vip
    Bodovi
    5.555
    Nivo
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    imaš slike različitih iso vrijednosti na gotovo svim stranicama koje su napravile review pa si pogledaj:
    link1
    link2 (usporedba Canon S3 IS / Sony H5 / Panasonic FZ7)
    link3

inače, ja mislim da fujifilm s6500 (review) daje puno bolje slike na višim iso vrijednostima, a ako ti je to veoma važno pri kupnji digitalca onda ga definitivno uzmi u obzir.

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav,

Ako netko ima volje i vremena malo mi objasniti postupak korištenja manual focusa kod S3 IS

Znam da ima tipka na objektivu MF ali ne znam kako to uopće funkcionira
    Sta dobivam manualnim fokusom u odnosu na AF

hvala

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa samo ime ti govori. dobivas to da manualno - rucno upravljas fokusom umjesto da aparat sam odredi fokus.
    a koristis tako da drzis tipku za mf te odredjujes udaljenost od objekta kojeg zelis fokusirati (tipkama gore-dolje)
    doduse ja govorim kako je na S2 al vjerujem da je na S3 ista stvar.

Datum registracije
    Sep 2006
    Mobitel
    NOKIA 6280 (+1GB)
    Operater
    vip
    Bodovi
    5.555
    Nivo
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dok držiš pritisnutom tipku za manual focus na objektivu, pritisneš tipku za dolje/gore i to ti to...a koristiš ga kad fotić ne može sam fokusirati ili nisi zadovoljan onim na što je fokusirao

Forumaš sa iskustvom Postignuća:

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    S3 ima lampicu za osvjetljavanje kao pomoć kod izoštravanja i ona ima domet cca 3..4m. Kada se koriste malo duže žarišne duljine, onda se najčešće zaboravi na to ograničenje. Izoštrit će dobro (možda ne i brzo) ako je to što slikaš do tih 3..4m. Sve kaj je dalje je diskutabnilno.

Tu se možeš poslužiti trikom. Ako ima nešto na istoj udaljenosti, a svjetlije je ili barem kontrastnije, izoštriš tamo, pa rekadriraš. I tako se mjerenje svjetla događa kada okidač pritsneš do kraja, pa je bitno samo da fukus zaključaš na pravom mjestu.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Feb 2008
    Godina
    44
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Smile

Dobar dan, eto ja sam nova na forumu
    Od neki dan sam postala vlasnca Canona (gore navedenog) a kako sam početnik vezano za sve ove opcije nadam se da ćete mi ponekad odgovorit na koje moje blesavo pitanje
    Do sad sam slikala sa aparatima point & shoot, tako da mi je ovo totalno nova galaksija

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Canon Powershot S3
    By jerincsson in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 66
    Posljednji post: 21-06-2007, 20:25
  2. Video capturing sa canon PowerShot S1 Is?
    By Gruntovčan in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 03-10-2005, 13:53
  3. Video capturing sa canon PowerShot S1 Is?
    By Gruntovčan in forum Fotografiranje # Softverska obrada # Foto radnje # Foto materijal
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 10-09-2005, 15:25
  4. Canon powershot A300
    By plišani in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 12
    Posljednji post: 03-07-2003, 10:49
  5. CANON PowerShot Digital Ixus 330
    By nimda in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 22-05-2003, 19:33

Bookmarks

Pravila postanja