nemam previše trenutno vremena, ali evo makar za početak nekoliko mojih dojmova o novom ultrazoom canonovom modelu:
- prije svega, tamno siva boja je puno ljepša i ozbiljnija od srebrne kakvu je imao S2. dobijete neki dojam da u ruci imate aparat koji može i više od onoga što zapravo može. jednostavno, izgleda profesionalnije
- drugo. što mi je na prvu zapelo za oko je LCD ekran od 2'' koji se može okretati na sve strane pod kutem od 270 stupnjeva što je jako praktično i korisno u svakakvim situacijama. to je jedna od stvari koja se može istaknuti kao prednost nad najvećim canonovim rivalima u ovoj klasi, sonyju i panasonicu
- sve kontrole su smještene inteligentno, aparat jako dobro leži u ruci i kad ga upalite, nakon jako malo vremena zapamtite razmještaj i funkciju botunčića...jednim se pritiskom dolazi u aktivni meni za sikanje, ili u meni aparata, dok vam on pamti postavke ako, recimo, gornjim kolutićem mijenjate načine slikanja(auto, program, prioritet brzine okidača, prioritet ekspozicije... itd.)
- LCD ekran je optimalne rezolucije, ali EVF je malo razočaravajuć, ali na to se da naviknuti
- okidač je osjetljiv, ali nije labav, tako da se i na zoom i otpor okidača može brzo priviknuti.
- S3 nudi ISO osjetljivost od 80-800, s tim da postoji ISO auto i ISO HI.slike na ISO 80-200 su besprijekorne dok ISO 400 stvara šum kojeg je moguće srediti laganim NF, a da se ne primijeti velika razlika. ISO 800 stvara dosta šuma, a ne treba ga koristiti ukoliko nije stvarno potrebno ili idemo na male fotografije
- mogućnost namještanja svih postavki uistinu otvara puno mogućnosti, ili da aparat sve sam izračuna ukoliko vi postavite brzinu okidača, ili se sve može namjestiti ručno pri čemu preko LCD-a možemo dobiti dojam i informaciju što smo krivo napravili...
- Na LCD-u piše sve, sve postavke, javlja kad nam treba flash, do tipa fokusa, mjesta na kartici, minuta za snimiti filmić, +- ekspozicija ili flash, boje, veličinu slike, i nešto što smatram jako dobrim -HISTOGRAM koji uistinu može pomoći pri odabiru postavki za dobru fotografiju.
- macro i supermacro opcije su jednostavne i razveseljavaju čovjeka rezultatima. prvih dana nisam mogao odoljeti slikati cijeće u supermacrou koji daje mogućnost od 0 do 10 cd... predobro
- jedino što me malo muči je autofokus, koji izgleda malo muči i aparat. nekad jednostavno ne može fokusirati na ono što bih htio, ali onda se može upotrijebiti manual fokus koji je također jednostavan i učinkovit.
- 12x zoom je precizan i unatoč odličnom sustavu stabilizaciji slike, treba se imati mirnija ruka pri većim udaljenostima, pogotovo kad je svjetlost takva da vam ne treba flash koji bi pokvario dojam...
- kombinirati optički s digitalnim zoomom nije preporučljivo, no ako vam treba, i to može biti korisno, pošto na manjim vrijednostima digitalni zoom neće upropastiti slike. zato postoje vije mogućnosti: 1. optički do kraja pa tek se onda uključuje digitalni ili 2. kombinirani. prvi je svakako preporučljiviji.
- ja sam kupio 8 sanyo baterija od 2700 mAh i one su kao stvorene za ovaj aparat. usporedbe radi, dok mi se prvi komplet tih baterija punio, a drugi čekao punjenje, istrošile su mi se baterije koje sam dobio u paketu i kupio u trafici najobičnije, ubacio u aparat- odmah je javio da promijenim baterije. nije mi vrag dao mira i kupim 4 duracell za 40 kuna(!!!) trajale su oko 3 sata sa niti pola ispucanih slika koje dostižu ove sanyo baterije. 40-ak kuna više za baterije za punjenje nije ništa u usporedbi koliko ove baterije stvarno traju. evo već dva dana navlačim aparat i palim gasim neprestano, zoomiram također neprestano i koristim flash, nisu pokazale znak umora. oko 500 slika na njima zasad...
- preglednik slike je jednostavan, a filmski mode je strašan. ovo nije kamera, ali nudi jako dobru kvalitetu. jedini je problem ograničenje na 1 GB ili 10 minuta na najvišoj kvaliteti, ali i tome se da priskočiti s Dr.divx-om koji sačuva kvalitetu i smanji fajl.
- i na kraju nešto o slikama... nisam veliki stručnjak... mogu se dobti raznoliki rezultati ovisno o poznavanju postavki jer ovaj aparat to nudi.... slike su oštre i mekane, boje su točne, javlja se ponekad CA i PF što se donekle dade kontrolirati kompenzacijom ili smanjenjem ekspozicije... fokus je točan i lako se može mijenjat i dubina polja, koja koliko čujem ipak nije takva kao u boljih aparata, naravno... 6 Mp daju zasigurno više detalja nego kod S2, čini mi se da je i zato manje šuma pri većem ISO...
i eto, ne znam više što bih sad rekao, ako se nečega sjetim, nadodat ću, a ako sam nešto zaboravio, vi me podsjetite...
-

Odgovori uz citat

Bookmarks