Join Today
+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 3 1 2 3 PosljednjiPosljednji
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 67
    Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Canon Powershot S3

bog ljudi, novi sam na forumu, vidim da tu ima ljudi koji se kuže u digitalce pa jedno pitanje.....
    evo razmišljam o kupovini, čitao sam vaše rasprave i definitivno sam se odlučio za canon, e sad, S2 ili S3. Računam da mi se isplati više kupiti novi model jer ne može biti lošiji, ali danas sam saznao da će preporučena cijena biti čak 4200 kuna!!! Zar nije to malo previše? Možda će zato naglo pasti cijena S2? Ja bih svakako želio uzet taj S3, iako mi nije ni panasonic FZ7 mrzak, a u Bratuliću su rekli da će cijena biti veća samo 100-200 kuna. Što napraviti i hoće li cijena stvarno biti tako visoka. Ako se usporedi s cijenom u Nitela, to je gotovo 1000 kuna...a čini se da je stvarno dobar aparat iako ne donosi revoluciju, ali ispravlja neke nedostatke S2, što i kako dalje?

4umas4life Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Bodovi: 40.660, Nivo: 49
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa.. ja sam uzeo S2 i nema bas nekih nedostataka...

gledam sad o S3: 6mpx, kuciste u crnoj boji, ISO 80-800, kaze cijena oko 500dolara. da nisam kupio s2, kupio bi ovaj sad samo radi crne boje kucista
    tears stream down your face when you lose something you cannot replace...

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao flOorKilla
    pa.. ja sam uzeo S2 i nema bas nekih nedostataka...

gledam sad o S3: 6mpx, kuciste u crnoj boji, ISO 80-800, kaze cijena oko 500dolara. da nisam kupio s2, kupio bi ovaj sad samo radi crne boje kucista

gledao po netu ono što je zasad dostupno, pošto još uvijek nema cjelovite recenzije, novi S3 stvarno bolje izgleda, donosi novi i brži čip koji ispravlja mutno pri velikom zumu, tako makar govore, kakvo je tvoje iskustvu tu? npr. kad zumiraš do daske, ima li iskrivljenja ili slično?

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da ima problema sa focusom kod velikih zumiranja, nemoze odmah izostrit sliku i to me stvarno zna nazivcirat. al malo strpljenja, malo igranja sa rucnim fokusiranjem pa sve bude ok

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao jerincsson
    ...ima li iskrivljenja ili slično?
    Iskrivljenja kazes...sto bi to tocno trebalo biti?

Sto se tice tvoga pitanja oko mutnoga pri najvecoj izvlaci objektiva (dakle pri maksimalnom optickom zoomu), ono svakako stoji, jer je ova mana cesta i zna zasmetati korisnika. Ali ja ti osobno garantiram da u ovome cijenovnome razredu digitalnih foto aparata o kojemu govoris neces naci niti jedan primjerak koji ima ovako veliki raspon objektiva, a da u isto vrijeme nema problema da fokusiranjem pri najvecim vrijednostima, uz lagane do nesto naglasenije mane na slikama slikanima pri max vrijednosti opt. zooma, pogotovo u svjetlosno zahtjevnijim uvjetima (preosvjetljeni objekti i situacije sa manjkom svjetla). Ne moramo se cak niti zadrzati na ovome cijenovnome razredu, mozemo i vise. Osobno sam imao prilike testirati high end prosumer modele Sony DSC F828 i Sony DSC R1, te Canon Powershot Pro 1, koji cak niti nemaju objektve ovakovih raspona (poput Panasonica FZ7 ili Canona S2 ili S3), a svejedno im pri maksimalnim vrijednostima opt. zooma, pogotovo pri smanjenome svjetlu fokus "pliva", fokusira dugo cak i uz AF assist, te na kraju cesto i pogrijesi u fokusiranju. Ove mane koje sam gore naveo nece biti otklonjene tako skoro, ako i uopce, jer je pravo cudo i razina na kojoj trenutno rade ovakvi aparati sa izuzetnim optickim povecanjima. Greske u fokusiranju u tako velikim povecanjima sa prevormansama objektiva kakvima su opremljeni spomenuti aparati, neminovne su i trenutno nerijesive. Za rijesenje problema potrebni su objektivi mnogo boljih performansi, te sam aparat sa mnogo sofisticiranijim sustavom fokusiranja...to se danas moze naci samo u dSLR domeni.

Zato u duhu gore navedenoga...ne ocekuj cudo od S3. Iz iskustva govorim, premda nisam imao prilike vidjeti niti oprobati S3 (S2 IS jesam i ocijenio bih ga kao vrlo korektan aparat, pogotovo za cijenu za koju se trenutno prodaje, najveca mana mu je izgled i srebrena boja), problemi sa fokusom pri vrijednostima zooma vecima od 8x ce definitivno ostati. Vjerojatno se ostati i relativna razina suma pri visim ISO vrijednostima. OK S3 je noviji proizvod na trzistu i ima 1MP vise u odnosu na S2, definitivno je lijepsi aparat dizajnom, iako smatram kako mu se ergonomske znacajke nisu promijenile, ali sve bitno ostalo je isto. DIGIC II proc i u S2 i u S3, IS jednak i u S2 i u S3, USM i u S2 i u S3. Postoji i ta sitna razlika u ISO osjetljivosti, za koju nisam siguran koliko ce biti upotrebljiva radi razine suma pogotovo pri vecim vrijednostima opt. zooma. Objektivi su im identicne (mislim na S2 i S3).

Dakle, ovako, ako zelis S3 morati ces jos malo pricekati, jer mislim da u daljnih par tjedana nece biti kod nas u ducanima. Nadalje smatram kako ce, barem u pocetku (dakle citaj prvih 6 mjeseci) boravka S3 na trzistu, njegova kupnja u odnosu na S2 (kojemu ce cijena dolaskom S3 vjerojatno i pasti) biti totalno neisplativa. Dakle, osobno ne bih dao 1000 ili vise kn vise za crnu boju i malo redizajnirano kuciste.

Dakle ja bih, pod uvjetom, da mislis kupovati recimo u daljnih mjesec dana, svoju dvojbu zadrzao na modelima Canon S2 IS i Panasonic FZ7 (koji u ovoj prici takodjer ima dosta za reci).

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    btw ja gledam u S3 i ne vidim neke izmjene na kucistu? samo crna boja

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao flOorKilla
    btw ja gledam u S3 i ne vidim neke izmjene na kucistu? samo crna boja
    Bravo killa.

Evo koliko boja moze promijeniti izgled aparata. NAime na prvi pogled mi se ucinio gornji dio aparata, pogotovo onaj dio gdje se nalazi bljeskalica nesto sitno izmjenjen.

Ali nakon pomnije usporedbe na slikama velikih rezolucija da se zakljuciti da su kucista Canona S2 IS i Canona S3 IS IDENTICNA, izuzev razlike u bolji!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na sugestijama. Negdje sam čitao jednu recenziju koja kaže da će veći broj piksela, 6 mega kod S3, pomoći pri izoštravanju ruba slike kod većeg zuma. a pod iskrivljenost sam shvatio "neravnine" također na rubu slike kod velikog zuma. ili nisam dobro shvatio?
    mislim da sve što si rekao o maloj razlici između S2 i S3 stoji, ali je kućište stvarno ljepše, i čini mi se da su mu ugradili bolju softversku podršku. panasonic mi je stvarno dobar, ali kažu da je kod njega problem velik šum pa me nekako to odbija. powershot mi se čini najuravnoteženijim na tržištu u svojoj klasi.

Znate li što je iSAPS Technology? jel to imao S2 ili?
    vidim da možeš snimiti fotografiju čak i dok snimaš video, ali dobro, to i nije najvažnija funkcija na S3....ali mislim, mora biti nekakva konkretna prednost u odnosu na S2 jer ne vidim razloga da bi bezveze razlika bila 1000 kuna. tako mi reče lik iz canona. a u bratuliću vele 200 kuna više. jel se u canona oslanjaju na dobar marketing ili na neznanje, poput mojeg?

4umas4life Postignuća:

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    xperia s
    Operater
    TeleZwei
    Godina
    41
    Bodovi
    40.660
    Nivo
    49
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    okidanje fotografije za vrijeme snimanja ima i S2. mislim da neke 'konkretne' prednosti nad S2 nema. samo usminkavanje

evo neke nove stvari, nesto veci lcd (2incha), neke dodatne funkcije u movie modu, snimanje u 16:9 formatu, dodan tzv. sports mode... ugl. nista posebno

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na sugestijama. Negdje sam čitao jednu recenziju koja kaže da će veći broj piksela, 6 mega kod S3, pomoći pri izoštravanju ruba slike kod većeg zuma. a pod iskrivljenost sam shvatio "neravnine" također na rubu slike kod velikog zuma. ili nisam dobro shvatio?
    mislim da sve što si rekao o maloj razlici između S2 i S3 stoji, ali je kućište stvarno ljepše, i čini mi se da su mu ugradili bolju softversku podršku. panasonic mi je stvarno dobar, ali kažu da je kod njega problem velik šum pa me nekako to odbija. powershot mi se čini najuravnoteženijim na tržištu u svojoj klasi.

Znate li što je iSAPS Technology? jel to imao S2 ili?
    vidim da možeš snimiti fotografiju čak i dok snimaš video, ali dobro, to i nije najvažnija funkcija na S3....ali mislim, mora biti nekakva konkretna prednost u odnosu na S2 jer ne vidim razloga da bi bezveze razlika bila 1000 kuna. tako mi reče lik iz canona. a u bratuliću vele 200 kuna više. jel se u canona oslanjaju na dobar marketing ili na neznanje, poput mojeg?
    Veci broj MP na chipu iste velicine pomaze pri ispravljanju nekih anomalija, ali navedeno ovisi i o koristenoj optici. Posto je u ovome slicaju optika ostala jednaka, mozemo govoriti o eventualnome smanjenju vinjetiranja i bacvastih izoblicenja kod krajnjih vrijednosti optickoga povecanja. Ipak 1MP razlike nece tako znatno utjecati na gore navedeno.

Postoji i negativna strana povecanja broja MP na chipu jednakih dimenzija. Naime, navedeno dovodi do degradacije slike, odnosno do smanjenja njene ostrine i porasta suma. Ali kako rekoh posto je razlika u MP mala (1MP) mislim da se razlika nece osjetiti niti kao korist niti nedostatak.

Kuciste je kako smo utvrdili potpuno jednako i u S2 i u S3, ali crna boje definitivno pridonosi ozbiljnijemu dojmu S3 - ojke. Konstrukcija i materijali koristeni pri izradi kucista su takodjer jednaki, sto se lako moze iscitati iz masa aparata cija je razlika 5 grama, bez baterija.

Sto se iSAPS - a tice. I S2 i S3 posjeduju navedeni sustav. Da ne idemo sad u detalje, iSAPs je sustav algoritama razvijen od strane Canona, koji se baziraju na dugogodisnjim istrazivanjima i biljezenjima parametara slike, odnosno njihovoj medjuovisnosti. Tako taj sustav dovodi u relaciju AF, AE i AWB (dakle, Auto Focus, Auto Exposure i Auto White Ballance). Naime primjeceno je da su vrijednosti u korelaciji i da se cesto puta odredjenim algoritmima na osnovu jedne ili dviju vrijednosti da procijeniti ona koja nam medostaje. Tako da ovaj sustav, ubrzava proces odredjivanja ta tri parametra pri fotografiranju koristecu podatke i algoritme unesene u aparat pri samoj proizvodnji (SW).

Sto se Panasonica i suma tice, tu si definitivno u pravu. Medjutim, probaj procijeniti svoje zahtjeve i situacije u kojima ces fotografirati, jer ako nemas potrebu isi ispod ISO 100 Panasonic je vrhunski aparat. Ispod ISO 100 cinjenica je da daje znacajnu razinu suma na fotografijama.

Sto se razlike u cijenama tice, to je jednostavno tako. Novi model dolazi, cesto puta i nisu velike razlike u odnosu na stari, ali je cijena zamjetno veca. Uvijek postoje kupci koji jedva cekaju novi model da svoj stari zamjene za njega. To je ponekad stvar nestrpljenja, a ponekad prestiza. Stoga bi me iznenadilo da razlika u cijeni S2/S3 bude samo 200 njak kuna, cifra od 100 sura mi se cini razumna!

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da, istina, izgleda da nema značajnijih razlika osim nekih koje će biti uočljive oštrom i izvježbanom oku... u svakom slučaju, još ću malo pričekati, ali se svakako javim kad izaberem i kažem prve dojmove....puno hvala na pomoći

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da, istina, izgleda da nema značajnijih razlika osim nekih koje će biti uočljive oštrom i izvježbanom oku... u svakom slučaju, još ću malo pričekati, ali se svakako javim kad izaberem i kažem prve dojmove....puno hvala na pomoći
    Svakako...bilo bi mi drago da se javis sa dojmovima bilo koji aparat izabrao. Imamo na forumu i dio u kojemu Korisnici ostavljaju recenzije foto opreme koju posjeduju, pa ako imas volje mozes i tamo djelovati.

Pored navedenoga, ako se u medjuvremenu ukaze jos kakvo pitanje ili dvojba, slobodno se javi i postaj, drage volje cu pomoci!

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    još jedno pitanje u vezi memorijskih kartica......ne znam je li se o ovome već pisalo.....ako je uputite me...
    uglavnom....ima u ve-mila za oko 350 kn sd kartica.....pitam za canon powershot..e sad, kaže da ima brzinu prijenosa 10 Mb u sekundi....
    koliko je dovoljno, i zašto bi se isplatilo ili ne bi kupovati onu bržu s pridjevima flash, ultra, extreme i slično......
    kakva je dovoljna, prosječna i preporučljiva?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    O ovome sam vec detaljno pisao na forumu. Jest da se navedeno nalazi u podforumu SLR digitalna fotografija i oprema i da se radi o Compact Flash karticama, ali isto je sto se perfoemansi i brzina kartica tice, primjenjivo i na SD medije (pritom mislim na brzine Ultra i Extreme izvedbi)!

Dakle sve sto trazis imas u dolje navedenoj temi, pa procitaj, ako imas nakon, jos neko pitanje, samo postaj ovdje:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=21497

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo, dakle, ako kupim SD 1GB flash karticu, i punjač+baterije 2500 Ah, za S2 ili S3, to bi trebalo bit ok?
    malo sam čitao okolo, ali mi treba potvrda.....

Forumaš
    Datum registracije
    Dec 2003
    Mobitel
    t610
    Godina
    40
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    flOorKilla:
    da to je ok. tako ja imam. pozelio sam sd od 2gb ili vise radi snimanje videa. al ionako se u komadu moze snimit do 1gb
    što su ljudi mnogobrojniji, manje ljudi ima....

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    evo, dakle, ako kupim SD 1GB flash karticu, i punjač+baterije 2500 Ah, za S2 ili S3, to bi trebalo bit ok?
    malo sam čitao okolo, ali mi treba potvrda.....
    Stoji sto si napisao!

Dakle, 1 GB prostora na memorijskoj kartici, trebao bi biti sasvim dostatan i za fotografiranje i za snimanje ponekoga video clipa. Sto bih ja savjetovao jest da Compact Flash ipak bude iz Ultra II generacije. Ultra II Compact Flash omogucuje vece brzine citanja podataka sa kartice i snimanja na karticu, a jos uvijek ja cijenom prihvatljiv. Extreme III CF memorije jos su uvijer relativno skupe, pa tako moj savjet za Ultra II CF, nosi najbolji omjer ulozeno/dobiveno (Ultra II CF jes gotovo dvostruko brza kartica od klasicnoga CF - a).

Baterije od 2500mAh ce dostajati. Savjet je da ako je moguce budu Sanyo, jer sam se vise puta uvjerio u njihovu kvalitetu i izdrzljivost. A sto se punjaca tice, ako ce biti onaj iz jeftinije klase (do cca 150 kn) odluci se za neki koji ima dulje vrijeme punjenja, u ovoj jeftinijoj klasi, ovi sa duljim vremenom punjenja bolji su izbor, bez obzira na to sto ces malo dulje pricekati da napuni baterije, uciniti ce to kvalitetnije, dakle zdravije za same baterije (produljuje trajanje baterija), te ce autonomija sa jednim punjenjem biti nesto veca.

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sad sam se malo zbunio.....sve kužim, ali ne kužim za što stoji SD, Security digital ili Sandisk? jer S2,S3 koriste SD i MMc, e sad jel to neka od ovih što si gore naveo, npr. compact flash card ultra sandisk, ili je to security digital flash card, na ve-milovom cjeniku piše da imaju iste brzine čitanja....pa sad...

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    mislim da sam skužio, radi se o secure digitalu, ali mi molim te reci ukratko(da te ne tlačim više) koja je razlika između prve i ostalih, pošto vidim da imaju slične brzine čitanja i prijenosa podataka - oko 10 MB/s? Security Digital 1GB Flash Memory Card je najeftinija, 350 kn, a ima gigu?

Sandisk Security Digital Ultra II 512MB plus USB
    Security Digital 1GB Flash Memory Card
    Kingmax Security Digital 1GB Flash Memory Card

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kingmax Security Digital 1GB Flash Memory Card
    Mislio sam u proslome postu da brzine prijenosa koje vrijede za CF otprilike ostaju i ovdje, za iste edicije kartice (dakle npr. SD Ultra II je otprilike jednako brz kao i CF Ultra II...)!

Naravno da se radi o razlicitim karticama. CF stoji za Compact Flash kartice, razvijale su se u tri generacije i dimanzijama se razlikuju od SD (Secure Digital) kartice. SD se takodjer razvijao u tri generacije, a razvijen je od strane Matshushita Electronic i SanDiska. Dakle San Disk je samo ime proizvodjaca, kao i gore navedeni King Max.

SD koji na sebi nema deklariran "High speed" po meni bi trebalo izbjegavati jer prema veciti testova ne moze podrzati vece brzine prijenosa od 2MB/s. Dakle, svakako bi trebalo kupiti SD karticu koja na sebi ima deklarirano "High speed" ili Ultra II SD.

Tri kartice koje si gore naveo ne razlikuju se medjusobno po performansama, vec samo po proizvodjacima. Niti jedna nije High speed i ne bi ti ih savjetovao!

Sandisk Security Digital Ultra II 512MB plus USB
    Ovo je ono sto bi trebao kupiti, nije sad konkretno bitno je li proizvodjec SanDisk ili neki drugi, vazno je da je ova kartiva High speed, sto znaci da ima sposobnost citanja i pisanja cca 10MB/s. Bas ova koju si citirao bila bi dobar izbor!

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala ti još jednom...nego, znači li to da,recimo, oni u ve-milu krivo navode sprecifikacije proizvoda, jer kad klikneš na ovu najeftiniju karticu, za nju piše da ima 10MB/s??? koja je stvarna brzina koja se postiže u fotoaparatima pri spremanju fotografije?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala ti još jednom...nego, znači li to da,recimo, oni u ve-milu krivo navode sprecifikacije proizvoda, jer kad klikneš na ovu najeftiniju karticu, za nju piše da ima 10MB/s??? koja je stvarna brzina koja se postiže u fotoaparatima pri spremanju fotografije?
    Vrlo vjerojatno...da! Mnogo je proizvoda na trzistu, znanje u prodavaonama elektronicke opreme u RH i nije bas na razini, tako da vjerojatno navode tu specifikaciju od 10MB/s onako po default - u za sve SD medije koje imaju, iako to ne odgovara istini.

Klasifikacija SD kartica danas na trzistu nije jednostavna. Mnogo je proizvodjaca, koji se trude dosjetiti mnogim trikavoma da ucine svoj proizvod, marketinski zanimljivim. Tako da da danas imamo SD, SD Ultra II, SD Extreme III (ovo je SanDisk - ova nomenklatura) pa zatim imamo SD pokraj kojega se brzina navodi na sljedeci nacin: 10x ili 40x ili 60x ili 100x, sve do 120x. Ovo je takodjer vise marketinski trik nego li stvarne performanse kartice.

Nit vodilja bi trebala biti sljedeca. Ako kartica nema naznaceno High Speed transfer ili Ultra ili sl, tada spada u prvu generaciju SD medija i vjarojatno ne podrzava brzine prijenosa vece od 2MB/s. Ako na sebi ima deklarirano High Speed ili Ultra ili sl. tada spada u drugu generaciju SD kartica i podrzava brzine prijenosa do 10MB/s. Brze kartice od ovoga si rijedje i skuplje, kao primjer navodim SanDisk - ovu SD Extreme III karticu.

Nadalje savjetujem uzimanje brand kartica, nikako ovih koje kakvih no name. Brand kartice jesu nesto skuplje, ali se to nesto sitno kuna razlike isplati izdvojiti da se dobije pouzdana kartica, danas je stanje takvo da brand barem kada je o memorijskim karticama rijec ipak znaci odredjenu sigurnost u pogledu izdrzljivosti i preformansi kartice koju kupujete. Dakle SanDisk, Lexar, KingMax...definitivno ne ova koje kakva no name cuda na kakva sam naletio u Ve - milu na primjer, a ima ih i u drugim vecim centrima za prodaju elektronicke opreme.

Zasto ti savjetujem SD Ultra II 1GB karticu. Zato sto se barem meni osobno 1GB na ovome aparatu namece kao jedini dostatan i optimalan izbor. Ponuditi ce dostatnu autonomiju za fotografije i pokoji filmic. Nadalje, manje vise sva testiranja aparata danas sto moze vidjeti na razinu review - ima po netu ili casopisima obavlja se sa ovom karticom. Pokazala se kao doista pouzdana i kvalitetna. Pored toga smatram kako trenutno nudi najbolji omjer ulozeno/dobiveno.

Stvarna brzina prijenosa fotografija nakon fotografiranja fotografije na memorijsku karticu, varira od aparata do aparata. Canon S2 is je opremljen Digic II Canon chipom za obradu fotografiranih podataka i prebacivanje na karticu. To mu omogucuje prijenos 1 fotografije u JPEG formatu max kvaliteta i rezolucija na karticu za nesto manje od sekunde. Dakle, mozemo u prosjeku reci da je uracunavajuci i vrijeme obrade i zatim snimanja na karticu neki prosjek 2,5 - 3 MB/s. Sama brzina prijenosa je nesto veca jer smo u navedeni period ukalkulirali i obradu i prolaz podataka kroz Digic II chip.

Iz navedenoga se vidi da recimo SD koji nije High Speed ili Ultra II, ne bi bio dostatan da maksimalno iskoristi potencijale koje Canon S2 IS pri prijenosu fotogafiranoga materijala moze ponuditi. Navedeno bi se pogotovo osjetilo pri Continous modu fotografiranja, kao i pri snimanju movie clipova.

Karticu koju ti preporucam mozes naci u HgSpotu:

19179 SecureDigital 1 GB SANDISK PLUS ULTRA, USB
    18446 SecureDigital 1 GB SANDISK Ultra

Ova prva navedena je skuplja 50 kn od druge, zato jer vec ima ugradjeno sucelje za USB, dok ova druga nema. Sve ostale su im karakteristike jednake.
    Zadnji uredio Bimbi : 29-04-2006 u 17:48

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    svaka čast....stvarno si legenda...ima li neko pitanje kojim bi te mogao iznenaditi???

naiđoh na ovo pa mi reci, ne moraš na široko pisat jer te ne želim piliti,

Memorijska kartica SD Apacer 2 GB, Hi-Speed

Complies with the SecureDigital™ memory card specifications
    Up to 22.54MB per second read/write rate
    Cryptographic security for protection of copyrighted data
    User-selectable mechanical write protect switch on the card casing
    Very low power consumption
    Zero power data retention
    Power: voltage 3.7 to 3.6 volts
    Operating temperature: 0 to 55C
    Storage temperature: -20 to 65C
    Operating shock rating of 2,000Gs
    MP Cijena: kn619.49

Cijena za gotovinu: kn588.51

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Memorijska kartica SD Apacer 2 GB, Hi-Speed

Cijena za gotovinu: kn588.51
    To je ono o cemu sam govorio!

Vjerovati cemo ima na rijec da je ova kartica doista High Speed, sto se i navosi u specifikacijama. Dapace, ova bi kartica prema specifikacijama cak spadala u trecu generaciju SD kartica, jer one imaju brzinu pisanja i citanj min 20MB/s.

Sljedece sto se vidi da ovaj proizvodjac nudi 2GB za cijenu SanDisk - ove kartice Ultra II od 1GB. Pored toga ova Apacer jos je i dvostruko brza prema specifikacijama, jos jednom kazem za gotovo istu cijenu.

Ti kupujes i lova je tvoja, pa tako i odluka...ali ja im osobno ne vjerujem, niti bi kupio ovu karticu!

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    to te ja pitam....

+ Odgovori na temu
Stranica 1 od 3 1 2 3 PosljednjiPosljednji

Slične teme

1. Video capturing sa canon PowerShot S1 Is?
    By Gruntovčan in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 03-10-2005, 13:53
  2. Video capturing sa canon PowerShot S1 Is?
    By Gruntovčan in forum Fotografiranje # Softverska obrada # Foto radnje # Foto materijal
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 10-09-2005, 15:25
  3. Canon PowerShot A510 slike, utisci ...
    By Šile in forum Recenzije digitalnih fotoaparata
    Odgovora: 11
    Posljednji post: 16-06-2005, 20:21
  4. Canon powershot A300
    By plišani in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 12
    Posljednji post: 03-07-2003, 10:49
  5. CANON Powershot A10
    By nimda in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 0
    Posljednji post: 22-05-2003, 19:01

Bookmarks