Ovaj tekst pišem radi toga što sam htio ukazati na neke pogreške kod početnika i onih koji odlučuju koji aparat kupiti. Naime i ja sam jednom radio iste pogreške. No sada vidim da im nema svrhe niti cilja.
Radi se o šumu koji je prisutan u određenoj mjeri kod svih digitalnih aparata.
Kada kupujemo aparat gledamo na mnoge parametre uređaja, a među njima jedna od značajnih je i kvaliteta same slike. Šum postoji, on je neizbježan i treba ga imati što manje na slici. Velika većina noise reduction sustava ubija šum, ali ubija i detalje. Dakle trebate naći kompromis između oštrine slike i detalja na slici.
Što je zapravo pogreška?
Svi mi uzimamo sliku i pravimo njezine cropove u 100% veličini kako bi vidjeli koliko šuma ima. No pogreška je što šum tražimo. I onda smo razočarani. Realnost je sasvim drugačija. Ako uzmete u obzir da je slika proizvod aparata, onda se tako i ponašajte. Otiđite u radnju i razvijte slike. Šum će biti drastično manje izražen jer je ogromna slika (svi već danas imaju minimalno 5 MP) smanjena na 15*10 cm. To vam je isto kao da ste i odzumirali sliku na monitoru i divili se kako je oštra "onako malena".
Ja sam kupio FZ50. Ako otiđete na Panasonicov forum svi pričaju o brdu šuma na ISO 100, i o užasno jakom noise reduction sustavu koji mrlja detalje. Slažem se, ima istine, Panasonic je daleko od bešumnog aparata ( a niti je takvim napravljen). No kada otiđem i razvijem sliku od 8.5 MP (u omjeru 1,5:1) u formatu 15*10 cm, dobijem kristal sliku, i vrlo oštru sliku. A to je ono upravo što svi mi i tražimo.
Da ne bi bilo zabune, ne kažem ja da sada svi trebamo prihvatiti sve tipove šuma i brdo šuma na slici. Ne, zato imamo izbor aparata i proizvođača. Sa ovim tekstom vam želim skrenuti pažnju da sliku promatrate onakvom kakva će biti u konačnici, a ne da je stavite na monitor i kažete : ovo nije slika nego je šum.
Isto tako niti svaki šum nije jednako vidljiv na slici, što svakako znaju i proizvođači. Stoga rade sliku na način da kada se smanji na 15*10 šum daje prividnu oštrinu, a ne gubitak detalja.
Vid je lako zavarati, nemojmo ga varati još više ![]()

Odgovori uz citat
Bookmarks