Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10

Hybrid View

zajebant Postignuća:
    SocialVeteranTagger First Class50000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Frequent Poster

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    S6
    Operater
    HT
    Bodovi
    112.292
    Nivo
    81
    Bodovi: 112.292, Nivo: 81
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Sony DSLR - A350H (Sony DSLR A350 + Sony DT18-200mm)

Prije malo više od mjesec dana sam kupio svoj prvi DSLR fotoaparat, pa da napišem nekakvu recenziju

Prethodno sam imao 3 digitalca (nekakav Tust, Canon S1 IS te Sony W80), tako da mi je ovo prvi "ozbiljniji i napredniji" fotić.

Nakon dugo razmišljana i pregledavanja raznih modela i čitanja usporedbi, odlučio sam se za Sony DSLR Alpha 350 H
    Ovaj H označava da se u paketu sa samim tijelom dobije i jedan objektiv.
    Kao što u naslovu piše, radi se kombinaciji Sony A350 + Sony DT18-200mm objektiv.

i pored raznih uređaja sa sličnim karakteristikama i u istom cjenovnom razredu, mislim da je taj objektiv donjeo prevagu, jer mi se to na kraju učinilo isplativije.

Karakteristike Sony α 350:
    • 14,2 Mpx
    • BIONZ image processor
    • ISO: 100 - 3200
    • 2,5 frames per sec
    • 9 point AF
    • 2,7" LCD displey
    • alfa monut
    • Live View sa AF-om
    • Super steadyshot (stabilizacija slike)
    • tilt displey

Karakteristike objektiva (SAL18200):
    • F3.5 - 6.3
    • Konfiguracija (grupe/elementi): 13/15
    • minimalni "otvor": 22-40
    • faktor povećanja: 0,27
    • minimalni fokus: 0,45 (m)
    • dimenzije: 73x85,5 mm
    • težina: 405 g

Pakiranje:
    Pakiranje uređaja i objektiva je jedna velika narandžasta kutija, u kojoj dolazi: kućište aparata (zapakirano u foliju i u mali karton sa donje i gornje strane), objektiv (također zapakiran u foliji i u kartonu), punjač i baterija, kabel za povezivanje TVa i fotića, usb kabel, shoulder strap (traka za nošenje oko vrata/ramena), CD sa programima, upute (na par jezika), te brošure o dodatnoj opremi i o dodatnim objektivima

Tijelo Sony A350
    Tijelo uređaja je napravljeno od crne plastike, koja je jako kvalitetno izrađena. Držač je presvučen mekanom plastikom (gumom?) i zbog toga nemam osjećaj da će mi fotić ispast. Izrada samog uređaja je za pohvalu.

Sa prednje strane uređaja dominira "navoj za leću", te malo poveći natpis SONY iznad leće. Na desnoj strani (gledano od iza), na dršci se nalzi IR senzor, dok je lijevoj strani onaka alfa (narandžaste boje), te ispod nje gumb za oslobađanje objektiva.
    Utor za memorijsku karticu i video out se nalazi na desnoj strani uređaja (gledano od iza) i pokriven je plastičnim vratima, koja je potrebno lagano povući da bi se otvorila. Na lijevoj strani uređaja se nalazi utor za žičani "okidač" (daljinski) i DC IN. ti utori su prekriveni vratima od malo deblje gume.
    Na lijevoj strani uređaja se nalazi gumb za blic, a prema dnu uređaja se nalazi i kliznik za odabir Automatskog ili Manualnog fokusa
    Donja strana samog tijela je plastična, te ima metalni navoj za stativ i plastični poklopac za bateriju.
    Sam poklopac baterije mi je prvih dana korištenja bio malo kompliciran za otvorit, ali sam se naviknuo.
    Na gornoj lijevoj strani uređaja se nalazi kolut za odabir predefiniranih modova slikanja, kao i za odabir automatskog načina rada ili ručnog. Na gornjoj desnoj strani se nalazi malo više gumbiju.
    odmah pored blica se nalazi kliznik: Live View - OVF kojim se bira da li će mo slikat pomoću optičkog tražila ili će se slika prikazivati na displeyu.
    ispod tog kliznika se nalazi gumb pomoću kojeg namještamo self timer, te da li će mo slikati jednu sliku ili više slika uzastopce. Također tu se nalazi i ISO gumb koji služi za namještanje ISO vrijednosti.
    Ipak, najveći gumb na gornjoj desnoj strani je okidač. Po meni, idealno je smješten, i kad slikam horizontalno i vertikalno.
    Stražnja strana je prepuna gumbiju, ali ipak dominira 2,7" displey i optički pretraživač.
    Optički pretraživaš je smješten centralno iznad displeya i prema specifikacijama "pokriva" 95% slike. odmah ispod optičkog pretraživača se nalaze dva senzora koja služe za isključivanje displeya kada se oko približi optičkom pretaživaču.
    Lijevo od optičkog pretraživača se nalzi kliznik za paljenje i gašenje uređaja, dok su sa desne strane gumbi za zumiranje slike prilikom pregledavanja te tipka za digitalni zoom (digitalni zoom radi samo kada se slika pomoću Live Viewa).
    Tipke za zumiranje slike prilikom pregedavanja, se koriste za kompenzaciju ekspozicije prilikom slikanja.
    Lijevo od displeya se nalaze 4 tipke: Menu, Disp, smeće i play.
    Pomoću Menu tipke se ulazi u izbornik, disp tipka služi za paljenje/gašenje displeya, dok je tipka play za pregledavanje slika. Desno od displeya se nalazi FN tipka koja služi za ulazak u brzi izbornik postavki (najčešće korištene postavke). Na desnoj strani su još i 9 smjerna tipka za navigiranje po izbornicima i odabir točki fokusiranja, a ispod nje se nalazi kliznik za stabilizaciju slike.
    Ipak, stražnjim dijelom dominira displey. posebnost ovog displeya je ta što se može namjestiti nagib (za slikanje iznad glave ili za slikanje blizu poda). Sam nosač displeya je napravljen od metala i odaje dobar dojam čvrstoće.
    Također, ovisno da li se slika horizontalno ili okomito, informacije na displeyu se okreću.

... nastavak slijedi...
    ... HTC Desire -> Sensation -> One (M7) -> Note 3 -> LG G2 -> S6 SM-G920F

zajebant Postignuća:
    Nagrade:
    Frequent Poster

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    S6
    Operater
    HT
    Bodovi
    112.292
    Nivo
    81
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Načini slikanja
    Kao što sam već napisao, ovaj uređaj posjeduje "mode dial", pomoću kojeg se može izabrati jedan od predefiniranih načina slikanja i ručni načini.
    Auto - automatski način slikanja
    Flash off - također automatski način slikanja, samo je ovdje blic isključen
    Portrait - automatski način slikanja za slikanje portreta
    Landscape - automatski način slikanja za slikanje krajolika
    Macro - za slikanje makro fotografija
    Sports action - način slikanja za slikanje objekata/ljudi u pokretu
    Sunset - za slikanje zalazaka sunca
    Night portrait - za slikanje portreta po noći ili za slikanje objekata po noći
    P (program auto) - način kada su zadržane automatske postavke, ali se neke postavke mogu mijenjati (npr ISO, D-range...)
    A (Aperture priority) - način kada sami podešavamo otvor (F), dok se brzina okidača automatski podešava
    S (Shutter speed priority) - način kada sami podešavamo brzinu okidača, a F broj se automatski prilagođava (podešava)
    M (Manula) - potpuno ručni način

Kao što možete primjetiti, A350 nema mogućnost snimanja video zapisa!

Fn postavke:
    Kao što sam spomenuo, pored displeya se nalzi Fn gumb koji služi za promjenu pojedinih postavki.
    Fn izbornik se sastoji od 6 postavki.
    Flash mode - za izbor načina rada blica (off, auto, fill-flash, slow, rear, wireless)
    Autofocus mode - za izbor načina fokusiranja (Single shot, Automatic, Continuous)
    White balance - balans bijele boje (Auto, dnevno svjetlo, sjena, tungsten, flourescentno, blic, color temperature (tu se može izabrati od 2500k do 9900k) i Color filter (od G9 do M9) i custom)
    Metering mode - multi segment, center, spot
    AF area - Wide, spot, local
    D-Range optimizer - off, standard, advanced

Izbornik (postavke/menu):
    Izbornik kod alfe 350 je podjeljen u 4 kategorije. Prva kategorija se odnosi na slike i postavke za slikanje, druga se odnosi na postavke pojedinih gumbi i senzora, teći se odnosi na playback, dok je četvrtak kategorija postavke.

Postavke slika
    U ovom izborniku možemo podešavati veličinu i kvalitetu slika.
    Sony A350 ima mogućnost slikanja u rezolucijama: L 14Mpx , M 7,7Mpx, S 3,5Mpx, te možemo odabrati format slike: 3:2 ili 16:9.
    Što se tiče kvalitete slike, možemo odabrati neku od opcija: RAW , RAW & JPEG , FINE, STANDARD
    Također možemo birati i "Creative style", gdje možemo izabrati između: Standard, Vivid, Portrait, Landscape, Night view, Sunset, B/W, Adobe RGB

Postavke gumbiju
    U ovom dijelu izbornika se može izabrati da li da se displey gasi kada se približimo optičkom tražili, postavku AEL tipke, Red eye reduction (on/off), vrijeme pokazivanja slike nakon slikanja (off, 2sec, 5sec ili 10 sec)

Playback izbornik
    U ovom dijelu izbornika postoji mogućnost da se izbrišu slike, formatira memo kartica, zaštite slike, postavke automatske rotacije slika, te interval slide show-a

Izbornik postavki
    U ovom izborniku je moguće podesiti LCD osvjetljenost , vrijeme trajanja prikaza informacija na displeyu (5,10, 30 sec ili 1 min), power save (nakon koliko vremena se gasi fotić), Video output, Jezik, mogućnost podešavanja datuma i vremena, određivanje kako će biti numerirane fotografije itd

Memorija
    Što se tiče same memorije na koju se slike snimaju, A350 ne posjeduje nikakvu internu memoriju, već se sve slike snimaju na memorijsku karticu.
    Sony DSLR A350 za pohranu slika koristi Compact Flash memorijske kartice. Osim Compact Flash kartica moguće je koristiti i MemoryStick Duo memorijsku karticu, ali je u tom slučaju potrebno uzeti adapter (MemoryStick -> Compact flash).
    Pošto volim na novim uređajima imate sve originalno, tako sam nabavio adapter (AD-MSCF1) i MemoryStick Pro Duo 4GB.
    Na 4GB memorijsku karticu, stane otprilike 790 slika, rezolucije 14Mpx, formata 3:2, spremljenih kao JPEG, "kvalitete" Fine

Baterija
    Jedna od karakteristika s kojom sam izuzetno zadovoljan je baterija. Sony tvrdi da je moguće sa jednim punjenjem snimiti cca 730 slika (kosteći optičko tražilo). U praksi, mislim da taj podatak ne odstupa puno.
    Baterija koja je došla u paketu sa fotićem je: FM500H, 7,2V, 1600mAH.
    Ja sam uspio uslikati 340 slika (velika većina sa optičkim tražilom, nešto sam koristio i live view, kod nekoliko slika je korišten i blic) + 2 ili 3 puta pregledavanje svih slika + par puta pregledavanje zadnjih nekoliko slika + par minuta igranja sa fotićem i na kraju dana mi je ostalo 50% baterije.
    Za bateriju isto jedna velika pohvala!!

Objektiv
    Objektiv koji se dobije u paketu je Sony DT18-200mm, F3,5-6,3.
    Objektiv je malo veći (dimenzijama) i malo teži. sastoji se 13 grupa sa 15 elemenata, te spada u zoom objektive.
    Prije kupovine samog aparata, malo sam čitao razne rercenzije i shvatio da je za mene (za početak) idealan ovaj "turistički objektiv" (kako ga svi zovu).
    Po meni, jedina mana su mu makro fotografije. tj, minimalni fokus.
    Pošto se ne razumijem previše u objektive, neću više ništa pričati o tome, samo ću staviti jednu sliku objektiva

Zadnji uredio Ico : 14-06-2011 u 18:07

zajebant Postignuća:
    Nagrade:
    Frequent Poster

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    S6
    Operater
    HT
    Bodovi
    112.292
    Nivo
    81
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zaključak
    Što napisati osim da sam za sad prezadovoljan sa fotićem.

Jako mi se sviđa činjenica da je u tijelo aparata ugrađen autofocus i stabilizator slike. Također mi se sviđa baterija koja jako dugo drži, te tilt displey sa mogućnošču live view-a.
    Mali nedostatak može nekome predstavljati to što A350 nema mogućnost snimanja video zapisa. Drugi nedostatak koji sam primjetio je vezan za blic. Ako na objektivu ostavim lens hood i slikam objekte blizu fotića koristeći blic, jako je vidljiva sjena koju pravi lens hood (obično u donjem dijelu sliku). Da li je to zbog nedostatne jačine blica ili zbog nešto "nižeg" blica, neznam. ukoliko maknem lens hood te sjene više nema.
    Ali bez obzira na te dvije stvari, po mom osobnom sudu, puno je više prednosti nego nedostataka.

I na kraju, par slika...

Wide:
    http://imageshack.us/photo/my-images...sc00242td.jpg/
    full zoom:
    http://imageshack.us/photo/my-images/806/dsc00254v.jpg/

razno
    http://imageshack.us/photo/my-images/542/dsc00267v.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images...sc00307sq.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images...sc00325kz.jpg/

4. 'Hvala' kažu:

Najčlan 2009. Postignuća:
    SocialVeteranOverdriveTagger Second Class250 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2006
    Mobitel
    S10e
    Operater
    A1
    Godina
    33
    Bodovi
    50.075
    Nivo
    54
    Bodovi: 50.075, Nivo: 54
    Bodovi: 50.075, Nivo: 54
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Super recenzija
    Samo su ti se "strgale" slike u drugom postu.

Možete mi pobrisati post, kada ga Ico vidi
    ˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs

6. 'Hvala' kaže:

Ico

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zahvaljujem puno na recenziji i feedbacku o aparatu i opremi na taj nacin.

Bilo bi dobro da ovoga imamo puno vise, jer su ovakvi postovi najcesce jedino pravo i bitno mjerilo ljudima prilikom kupnje foto aparata i opreme.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

8. 'Hvala' kaže:

Ico

zajebant Postignuća:
    Nagrade:
    Frequent Poster

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    S6
    Operater
    HT
    Bodovi
    112.292
    Nivo
    81
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @georgy: hvala na hintu... popravio sam linkove za slike koje su falile

Apple Moderator
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    iPhone 5s
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    109.480
    Nivo
    80
    Bodovi: 109.480, Nivo: 80
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Sve OK i pohvala za recenziju, ali mogao si slike staviti na npr. Pohrani.com Nesto mi imageshack nece razvuci (povecati) slike
    iPhone 5s 16 GB

zajebant Postignuća:
    Nagrade:
    Frequent Poster

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    S6
    Operater
    HT
    Bodovi
    112.292
    Nivo
    81
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

nekoliko slika slikanih sa Sony DSLR A350

@imaticx: evo, slike sam prebacio na pohrani.hr ... uživajte ...

napomena: slike su u punoj veličini, bez da sam ih smanjivao (slike su cca 3,5 - 5 MB)

još slika ću dodati u ovaj post ...
    Zadnji uredio Ico : 15-06-2011 u 00:36

12. 'Hvala' kaže:

Apple Moderator
    Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    iPhone 5s
    Operater
    T-Mobile
    Bodovi
    109.480
    Nivo
    80
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    OK, thx Pohrani valjda imaju oko ponoci neki update pa upload ne radi neko kratko vrijeme. Jel to samo meni ne radi full slika na imageshack ili...? Kliknem na sliku ode na pocetnu stranicu, kliknem na ono povecalo, samo refresha.
    iPhone 5s 16 GB

zajebant Postignuća:
    Nagrade:
    Frequent Poster

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    S6
    Operater
    HT
    Bodovi
    112.292
    Nivo
    81
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao imaticx Pregledaj post
    OK, thx Pohrani valjda imaju oko ponoci neki update pa upload ne radi neko kratko vrijeme. Jel to samo meni ne radi full slika na imageshack ili...? Kliknem na sliku ode na pocetnu stranicu, kliknem na ono povecalo, samo refresha.
    Slike sam uploadao na pohrani.hr, pa ih sad možeš vidjeti u punoj veličini...
    Što se imageshack-a tiče, meni normalno poveća sliku kada stisnem na povećalo...
    ali to bi sad bio off topick...

Slobodno komentirajte slike

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Sony DCR-HC53 ili Sony DCR-HC62
    By vatrogasacGoran in forum Digitalne Video Kamere (Camcorders)
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 23-06-2008, 21:18
  2. Olympus FE340 vs Sony W130 vs Sony W90
    By redscro in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 23-04-2008, 20:21
  3. dSLR ili nešto kao Sony r1?
    By popaj in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 28
    Posljednji post: 22-02-2008, 14:48
  4. Canon EOS 400D ili Sony DSLR A 100
    By minolta in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 8
    Posljednji post: 26-11-2006, 13:39
  5. Sony Alpha DSLR-A100...Sony se pridruzuje DSLR drustvu!
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-08-2006, 17:16

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove