Prije malo više od mjesec dana sam kupio svoj prvi DSLR fotoaparat, pa da napišem nekakvu recenziju
Prethodno sam imao 3 digitalca (nekakav Tust, Canon S1 IS te Sony W80), tako da mi je ovo prvi "ozbiljniji i napredniji" fotić.
Nakon dugo razmišljana i pregledavanja raznih modela i čitanja usporedbi, odlučio sam se za Sony DSLR Alpha 350 H
Ovaj H označava da se u paketu sa samim tijelom dobije i jedan objektiv.
Kao što u naslovu piše, radi se kombinaciji Sony A350 + Sony DT18-200mm objektiv.
![]()
i pored raznih uređaja sa sličnim karakteristikama i u istom cjenovnom razredu, mislim da je taj objektiv donjeo prevagu, jer mi se to na kraju učinilo isplativije.
Karakteristike Sony α 350:
- 14,2 Mpx
- BIONZ image processor
- ISO: 100 - 3200
- 2,5 frames per sec
- 9 point AF
- 2,7" LCD displey
- alfa monut
- Live View sa AF-om
- Super steadyshot (stabilizacija slike)
- tilt displey
Karakteristike objektiva (SAL18200):
- F3.5 - 6.3
- Konfiguracija (grupe/elementi): 13/15
- minimalni "otvor": 22-40
- faktor povećanja: 0,27
- minimalni fokus: 0,45 (m)
- dimenzije: 73x85,5 mm
- težina: 405 g
Pakiranje:
Pakiranje uređaja i objektiva je jedna velika narandžasta kutija, u kojoj dolazi: kućište aparata (zapakirano u foliju i u mali karton sa donje i gornje strane), objektiv (također zapakiran u foliji i u kartonu), punjač i baterija, kabel za povezivanje TVa i fotića, usb kabel, shoulder strap (traka za nošenje oko vrata/ramena), CD sa programima, upute (na par jezika), te brošure o dodatnoj opremi i o dodatnim objektivima
![]()
![]()
Tijelo Sony A350
Tijelo uređaja je napravljeno od crne plastike, koja je jako kvalitetno izrađena. Držač je presvučen mekanom plastikom (gumom?) i zbog toga nemam osjećaj da će mi fotić ispast. Izrada samog uređaja je za pohvalu.
Sa prednje strane uređaja dominira "navoj za leću", te malo poveći natpis SONY iznad leće. Na desnoj strani (gledano od iza), na dršci se nalzi IR senzor, dok je lijevoj strani onaka alfa (narandžaste boje), te ispod nje gumb za oslobađanje objektiva.
Utor za memorijsku karticu i video out se nalazi na desnoj strani uređaja (gledano od iza) i pokriven je plastičnim vratima, koja je potrebno lagano povući da bi se otvorila. Na lijevoj strani uređaja se nalazi utor za žičani "okidač" (daljinski) i DC IN. ti utori su prekriveni vratima od malo deblje gume.
Na lijevoj strani uređaja se nalazi gumb za blic, a prema dnu uređaja se nalazi i kliznik za odabir Automatskog ili Manualnog fokusa
Donja strana samog tijela je plastična, te ima metalni navoj za stativ i plastični poklopac za bateriju.
Sam poklopac baterije mi je prvih dana korištenja bio malo kompliciran za otvorit, ali sam se naviknuo.
Na gornoj lijevoj strani uređaja se nalazi kolut za odabir predefiniranih modova slikanja, kao i za odabir automatskog načina rada ili ručnog. Na gornjoj desnoj strani se nalazi malo više gumbiju.
odmah pored blica se nalazi kliznik: Live View - OVF kojim se bira da li će mo slikat pomoću optičkog tražila ili će se slika prikazivati na displeyu.
ispod tog kliznika se nalazi gumb pomoću kojeg namještamo self timer, te da li će mo slikati jednu sliku ili više slika uzastopce. Također tu se nalazi i ISO gumb koji služi za namještanje ISO vrijednosti.
Ipak, najveći gumb na gornjoj desnoj strani je okidač. Po meni, idealno je smješten, i kad slikam horizontalno i vertikalno.
Stražnja strana je prepuna gumbiju, ali ipak dominira 2,7" displey i optički pretraživač.
Optički pretraživaš je smješten centralno iznad displeya i prema specifikacijama "pokriva" 95% slike. odmah ispod optičkog pretraživača se nalaze dva senzora koja služe za isključivanje displeya kada se oko približi optičkom pretaživaču.
Lijevo od optičkog pretraživača se nalzi kliznik za paljenje i gašenje uređaja, dok su sa desne strane gumbi za zumiranje slike prilikom pregledavanja te tipka za digitalni zoom (digitalni zoom radi samo kada se slika pomoću Live Viewa).
Tipke za zumiranje slike prilikom pregedavanja, se koriste za kompenzaciju ekspozicije prilikom slikanja.
Lijevo od displeya se nalaze 4 tipke: Menu, Disp, smeće i play.
Pomoću Menu tipke se ulazi u izbornik, disp tipka služi za paljenje/gašenje displeya, dok je tipka play za pregledavanje slika. Desno od displeya se nalazi FN tipka koja služi za ulazak u brzi izbornik postavki (najčešće korištene postavke). Na desnoj strani su još i 9 smjerna tipka za navigiranje po izbornicima i odabir točki fokusiranja, a ispod nje se nalazi kliznik za stabilizaciju slike.
Ipak, stražnjim dijelom dominira displey. posebnost ovog displeya je ta što se može namjestiti nagib (za slikanje iznad glave ili za slikanje blizu poda). Sam nosač displeya je napravljen od metala i odaje dobar dojam čvrstoće.
Također, ovisno da li se slika horizontalno ili okomito, informacije na displeyu se okreću.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
... nastavak slijedi...

Odgovori uz citat

Bookmarks