i još nešto: volio bih usporedbu s Panasonicom DMC-TZ1EG-S, koji je u sličnom cjenovnom razredu, a i po funkcijama je tu negdi.
zanimaju me vaša mišljenja o ovom fotiću? cijena je vrlo prihvatljiva (1700 kn), oprema i specifikacije mi se čine isto jako dobrima, ali ipak nisam profić, nit imam puno iskustva, pa bi volio da ih malo prokomentirate. u jednom testu sam kao manu našo da nema stabilizator slike što bi trebala bit (kao) obavezna oprema kod fotića s velikim zumom, pa me zanima jel to odlučujuća mana il se može i bez stabilizatora?
evo specifikacija:
http://www.kodak.com/eknec/PageQueri...q-locale=en_US
i još nešto: volio bih usporedbu s Panasonicom DMC-TZ1EG-S, koji je u sličnom cjenovnom razredu, a i po funkcijama je tu negdi.
ma i ja sam davao spec. svog kodaka koji je igračka spram tvoga,ali nisam dobio nekakve ili bolje reći nikakve odgovore.pa tako sam shvatio da nemogu dobiti od nekog odgovor o nečemu što on nezna.punooo je canonaša i ljudi stvarno znaju skoro pa sve o njima ali o kodaku nema ni riječi.moguće da je to sve prema zasluzi, kvaliteti,neznam čemu još?ipak je to nekoć bila svijetski priznata firma,ali konkurencija radi svoje.
Ooo...moje isprike...sakrila mi se tema, tek ju sada uocih.
Navedeni Kodak nisam imao prilike niti vidjeti u zivo, naravno, shodno tome niti oprobati. Panasonic TZ1 i Panasonic TZ2 sam na kratko vrijeme imao prilike koristiti.
Kako prema specifikacijama vidim Kodak bi imao prednost u rezoluciji koju nudi korisniku te u cinjenici da raspolaze sa nesto vecim mogucnostima manuelnih podesavanja parametar fotografije. Dakle, Kodak ima i Apert. pri. i shutter pri., dok niti jedan od navedenih modova fotografiranja Panasonic TZ1 na posjeduje.
Panasonic TZ1 ima pak prednost u vidu stabilizacije slike pri fotografiranju sto je s obzirom na dimenzije aparata i vrijednosti raspona objektiva bitan faktor. Pored navedenoga ovaj je aparat opremljen nesto vecim display - em vece razlucivosti u odnosu na Kodaka. Prema mojem subjektivnom dojmu, Panasonic ima prednost i u ergonomiji i kvaliteti kucista.
S obzirom na navedeno, moja preporuka bi bila Panasonic TZ1, uz napomenu da, ako ti je vise manuelnih mogucnosti prioritet, tada bi odabir trebao biti Kodak. Takodjer valja spomenuti da prema mojim iskustvima ovaj model Panasonica zna davati vrlo cudne fotografske rezultate pri jacemu intenzitetu svjetla (u takvim situacijama, kao da daje umjetno prekontrastne fotografije, sto ostavlja nepriroda i prilicno plastican dojam). Pored ovoga, aparat generira poprilicne vrijednosti suma, u tamnijim dijelovima kompozicije cak i pri ISO 100.
Sto se vaznosti IS sustava pri vecim zarisnim duljinama objektiva tice, isti je sustav prilicno bitan. Naime, ako su svjetlosni uvjeti idealni, nece biti problema niti pri koristenju aparata pri 10 x vrijednosti optickoga uvecanja i bez IS sustava. MEdjutim problemi nastupaju kada intenzitet svjetla nije idealan, odnosno kada je svjetla manje nego sto bi ga trebalo biti, pa je iz navedenoga razloga ekspozicija nesto dulja. Tada pomaci koji su neizbjezni pri ovako velikim zarisnim duljinama rezultiraju "mutnim" fotografijama. U takvim je situacijama stativ nezamjenjiv dio opreme.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
hvala ti. već sam mislio da odgovor neće ni stić pa nisam dolazio provjerit. bio sam već gotovo odlučio uzet lumixa, al sam onda naletio na dost primjera (i testova) u kojima se fakat vidi šum i pri 'normalnim' uvjetima i to me nekako odbilo (bar zasad). isto tako sam primijetio da slike nisu dovoljno oštre (primjerice u usporedbi s canonom ps620, koji mi je trenutno privlačniji mada nema zum kakav bi ja). ne znam, možda ipak pričekam još malo pa uzmem sonija h2, budući da su olympusa sp510/550 dosta gadno ispljuvali na dp-reviewu, a on mi je jedini ultrazum u (otprilike) toj cjenovnoj klasi. ili pak lumix fz7/8.
Ne znam...mnogo je modela na trzistu, a ti mi saras prilicno po klasama...malo trazis kompaktne aparate, malo ultra compacte, pa onda opet malo u ultra zoom klasu...
Kakav ti uopce aparat trazis?
Sto se SP550 tice, u svakoj ozbiljnijoj recenziji prodje prilicno lose. Ipak citav je model kompromis. mislim kako ce prosjecni korisnici njime biti zadovoljni.
Cekati H2?! Taj je model vec sad prilicno tesko nabaviti. Naime na trzistu je prilicno aktualan H5, a i H7 je vec u prodaji. Krajem 5. ili pocetkom 6. mjeseca u prodaju bi trebao i H9.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
ultrazoom za prihvatljivu cijenu. naravno, pošto sam perfekcionist mora bit bez mane, a takvog naravno nema
canona sam naveo zato što su me oduševili rezultati s testova, kvaliteta slike i trajanje baterije, al principijelno mi ne ulazi u uži odabir zbog zooma od 4x. od ovih ostalih ispada da na kraju tz1 ima najmanje mana
ja bi zapravo bio najzadovoljniji kad bi mi neko dao sve ove aparate na tjedan dana pa da ih ja istestiram i odlučim
![]()
![]()
poskupio je 300 kn u međuvremenu. nije loš, al sam našo neke mane: nema (kao što sam već rekao) optički stabilizator, dakle, ako ti samo malo zadrhti ruka na ultrazumu, gotovo, mutna slika. osim toga, piše u recenziji da je strašno spor, da treba i po pol minute dok spremi jednu sliku. ima još nekih stvari koje mi se ne sviđaju baš previše kod njega, al sve ovisi o tome što ti želiš i čega si se spreman odreći. imaš na www.dpreview test njegov pa si pročitaj.
Bookmarks