Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Hybrid View

Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

koju (polu)profesionalnu kameru odabrat?

potpuni sam laik u odabiru kamere pa tako neznam uopce koju uzet i po kojoj cijeni.

potrebna mi je kamera za reporterske snimke. znaci, dobra rezolucija, jer bi kamera trebala biti alternativa televizijskoj profesionalnoj kameri, ako mi kamerman zakaze. isto tako jako dobar zoom, mogucnost postavljanja na stativ i dobra mogucnost snimanja po noci (to pogotovo). Kamera bi bila namjenjena snimanju terena crne kronike, tako da sad nije potrebno da ima ekstra audio zapis, jer je slika bitnija.
    zaista neznam da li postoji takvo nesto po nekoj pristupacnoj cijeni, jer ovo sta sam gledala, neka minimalna cifra iznosi 30 tis kuna.

ako bi mi netko mogao pomoci, bila bih jako zahvalna!

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Cekaj malo...kazes da bi koristila kameru kao back up u slucaju otkaza kamere kojom se koristi kamerman, koji ocito radi priloge s tobom...moje pitanje je...gdje je taj kamerman u ovoj cijeloj prici, pa kamermani bi trebali znati barem osnove posla koji rade, pa bi te mozda tvoj kamerman mogao i najbolje savjetovati u kupnji kamere...

Uglavnom...precizna si sto se uvjeta koji postavljas pred kameru tice, jedino sto nedostaje da bi imali potpunu sliku jest medij koji zelis da ti kamera koristi...sto mi se cini prilicno bitno s obzirom da bi se kamera koristila i u poslovne svrhe...

Na zalost i kod kamera ti je kao i kod foto aparata...koliko ulozis toliko mozes i ocekivati.

Moji savjeti su sljedeci:

- ako doista ne zelis ili ne mozes izdvojiti vecu kolicinu novca, a spremna si uciniti barem mali kompromis komparirajuci ono sto trazis i ono sto ces kupnjom dobiti, savjetujem sljedeca dva modela, s tim da prvi navedeni ima kod mene prednost kao kuca veliku:

JVC GZ MC500

Sony HDR HC3

Naglasavam kako su oba gore navedena rijesenja doista kompromisna. Radi se o kamerama malih dimenzija, dakle uporaba u "ozbiljnije" svrhe dolazi u obzir samo sa stativom...iz ruke, pogotovo po noci mislim da nebi polucila zadovoljavajuce rezultate (ako govorimo o uporabi snimke kao reportaze). Ipak obje kamere dati ce vrlo kvalitetnu sliku, a i zvuk, ponasati ce se dobro i u uvjetima smanjena svjatla...tu je dobra rezolucija i HDMI izlazi...

Cijena ovoga prvoga navedenoga JVC modela je cca 8000 kn , a Sony ja oko 9000 kn.

- ako pak ne zelis ciniti komprimise oko svojih zahtjeva, tada ces jedino kvalitetno rijesenje pronaci, u nesto skupljemu razredu video kamera...moje preporuke:

DV kamere

Canon DV XM2

Sony DCR VX2100

HDV kamera

Sony HDR FX7

Prvi navedeni model, dakle Canon kosta cca 13 500 kn, Sony VX2100 kosta oko 21 00 kn, dok Sony FX7 kosta oko 23 000 kn.

Moja topla preporuka i moja odluka u vasoj situaciji bi bila Sony VX2100, iako necete puno pogrijesiti da odaberete bilo koju od tri posljednje navedene!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hvala puno na opseznom odgovoru.

ne zelim ulazit jos u polemike s kamermanima, jer kratko radim pa kamermane jos treba vidjet na djelu. ispalo bi da ih vec potcjenjujem.
    iako po do sada prilozenom, nemaju onu brzinu koja je meni potrebna da bi se dobro odradio teren crne kronike. jer do sada sam radila u pisanom novinarstvu i navikla sam da moji fotoreporteri budu na mjestu dogadjaja u roku odmah. ipak, njima je lakse, jer svoje fotoaparate nose sa sobom doma, a crna kronika se uglavnom dogadja preko noci.

inace, u firmi koriste miniDV kamere (igrom slucaja imam kazetu pored sebe pa sam sad pogledala o cemu se radi )
    kazes, tvoja je preporuka Sony DCR VX2100(20 tis kn).
    mozes mi objasnit sto je kod nje bolje?

jer, radila sam malo usporedbu nje i Canona DM XM2 (14 tis kn) i vidim da je Sonyju potrebno min. osvjetljenje 1 lux, a Canonu 0.37 luxa (u low light modeu, iako nisam bas sigurna sta bi taj mode trebao znaciti).
    isto tako canon ima 20x optički zoom, dok sony ima 12x.
    rezolucija je isto tako losija kod sonyja koji ima 1.3 M pixela, dok canon ima 1.44.
    gledam bas i tezinu kamere: canon 1.12 kg, a sony 1.4 kg.
    recimo da je i to bitno, jer sam cura

a opet, vidim da je sony dobio puno bolje ocjene na netu nego canon... pa vise nisam sigurna di, sto i kako

OFF DISCUSSION: e da i nasla sam neku cudo od kamere koju svi hvale-Panasonic AG-HVX200 koja ima sve moguce karakteristike, od filmske, pa do reportazne kamere, a za razliku od svojih konkurenata, ne kosta sto tisuca dolara, nego 33 tisuće kuna. taj mi je model ipak malo preskup za sad (no nikad ne znas -jednog dana mozda), al voljela bi znat sta ti mislis o njemu i koliko bi on bio isplativ samo za reportazno snimanje.

hvala puno jos jednom!
    Zadnji uredio ajrinka : 23-12-2006 u 15:26

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    HVX200 je doista izvanredna kamera, ali isto je tako po cijeni uprao ono sto si zeljela izbjeci, tako da je nisam navodio, kao niti neka JVC - ijeva modele koji su cijenom i karakteristikama vrlo slicni navedenoj.

Sto se moje preporuke tice, ponajprije da kazem kako bi s obzirom da najvise stvari radite upravo u mini DV formatu, kamera koja ga podrzava bila razuman odabir.

Takodjer, prema mojem iskustvu, mini DV format (kada govorimo o amaterskoj klasi video kamera) sto se kvalitete slike tice jos uvijek nema alternative.

Moj glas u navedenoj konkurenciji ide kameri Sony VX2100 jer sam sa navedenom kamerom imao prilike raditi i bio odusevljen mogucnostima i rezultatima koje daje. Funkcionalnost ove kamere je izvanredna, opcije naginju profesionalnijim korisnicima. Zvuk i distribucija zvuka je izvrsna, ekspozicija vrlo ravnomjerna i ucinkovita.

Pored navedenoga kritike koje je ovaj model kamere dobivao bilo po on line recenzijama, bilo po onim tiskanim, su redom pohvale i potvrde kako je ponajbolja u klasi. Vecima amaterskih snimatelja koji se ozbiljnije bave filmskim kreacijama, odlucuju se upravo na ovaj model (i model prethodnik VX2000). Ovu kameru cesto udome i razni foto, kino i video klubovi, a i oni koji dokumentiraju svadbe, krstenja i slicne dogadjaje, uprevo zbog kvalitete slike koju ova kamera pruza u sprezi sa svojim ipak manjim dimenzijama u odnosu na profesionalne kamere, sto ju cini jednostavnijom i laksom za uporabu.

Navedeni Canon nisam imao prilike oprobati tako da ne mogu iz prve ruke...mozda da potrais neke komparacije po netu, ako ih ima...

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ok -hvala ti puno!

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Koju kameru da kupim?