Ponajprije sto se pucanja ekrana na SD300 (Ixus 40) tice, to su, blago receno lovacke! Dakle, to ti je nesto kao i spontano zapaljenje ljudi. Svi kao znaju da se i kako se to moze, a nitko jos nije dokazao. Kako sam vec u jednoj temi i napisao pucanje ekrana, samo od sebe, ne moze se pojaviti. Ako se i pojavi radi se o tvornickoj gresci, koja se mora ocitovati vrlo rano pri koristenju i tada biti podlozna zamjeni posredstvom garancije. Inace, kako sam vec takodjer pisao osobno nisam nasao neke slabosti u konstrukciji ili kvaliteti kucista Ixus serije opcenito, pa tako niti kod navedenoga modela. Takodjer, osobno poznam vise ljudi kojima bac Ixus 40 sluzi vec dulje vrijeme i nije im "samoinicijativno" pukao display. Tako da se istoga ne moras bojati.
Sto se dvojbe izmedju dva navedena aparata tice...sve je upravo kako si i sam predstavio u svome postu kojim si i otvorio temu. Sve karakteristike osim dimenzija i mase (naravno ako podrazumijevamo da su manja masa i dimenzije prednost, sto u ovoj kategoriji aparata stoji) su na strani A610. Osim vece razlucivosti CCd - a (5 MP naprama 4MP kod SD300), vecega raspona objektiva (35 - 140 mm naprama 35 - 105 kod SD300) i bolje svjetlosne vrijednosti objektiva, A610 posjeduje i nizu minimalnu brzinu zatvaraca (bitno pogotovo s obzirom na male mase aparata), mnogo vise mogucnosti manuelnoga podesavanja parametara fotografije (aperture pri., shutter pri.), sto opet omogucava i razvoj fotografskoga znanja korisnika i za kraj pokretljivi display nesto vece rezolucije. Cetiri AA baterije kod A610 mani osobno nisu nedostatak vec prednost jer omogucuju vecu autonomiju rada, te je jednostavnije i jeftinije imati jedan rezervni, uvijek pun komplet baterija. Takodjer te 4 AA baterije i oblik koji zbog njih aparat poprima daju mu odredjenu tezinu koja omogucuje bolje lezanje aparata u ruci te po meni bolju ergonomiju nego sto je posjeduje SD300.
Naravno A610 bas i nije aparat koji ce ti stati u dzep kosulje. Ako ti je to najbitnija karakteristika, dakle, da je aparat sto manji i laksi, da stane svugdje, onda nemas sto razmisljati. Jer premda A610 nije velik aparat ne moze se mjeriti sa "kompaktnoscu" SD300. Uostalom oni sto se toga tice cak i nisu ista klasa. Naime, dok bi A610 svrstali u compact klasu SD300 bi definitivnu isao u onu koje odlikuju manje dimenzije i masa, dakle ultra compact.
Pokretljivi display je korisna stvarcica. Olaksava snimanje fotografija pri "cudnim" ili neobicnim kutevima snimanja. Zamisli da npr. zelis uslikati psa ili macku ali tako da dobijes neobicnu fotku. pa slikas od ispod dok objekt stoji, u slucaju da imas pokretljivi display mozes bez lezanja na podu vidjeti rezultat fotografiranja i prije nego okines, tako da mogucnost greske svodis na minimum. Isto vrijedi i kada zelis "nezapazeno" slikati po npr. muzejima ili ustanovama gdje je to zabranjeno...aparat drzis u ruci koja je spustena, blic iskljucen, display okrenut prema gore da vidis na sto ti je objektiv usmjeren i slikas...primjera je jos... Dakle frekventnost koristenja pokretnoga displaya ovosi samo o tebi, tvojim potrebama i tvojoj kreativnosti.
Sve u svemu A610 je bolji aparat, jedino sto te moze "natjerati" na kupnju SD300 je prijeka potreba ili jaka zelja za diosta malim aparatom, koji u konacnici nije losih karakteristika.
Da ja biram izmedju dva navedena odluka bi definitivno pala na A610!

)... E sad, da li je to samo 'gossip' ili istina? Jer, ne bi mi bilo bas milo da jeste...
Odgovori uz citat

Bookmarks