Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13
    Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Wink

Bok svima! Imam pitanje! Kupujem digitalac, a dvoumim se između sony dsc-w50 (inače prodajem svoj W5,razlog veličina i težina) koji ima 6,0 megapiksela, 3xoptika,leća Carl Zeissr, iso do 1000,baterija 2xAA i canona ixus 55,ili 60(ima više piksela i veći iso..),baterija 1 lithium NB-4L.
    Znam da su doista i slični ali nikako ne mogu odlučiti koji je kvalitetniji s obzirom na leće, važan li je čimbenik iso osjetljivost, koji ima bolju boju slike, kvaliteta snimanja video zapisa.......i sl. Možda netko ima iskustva s ovim digitlcima?
    Hvala!

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pitanje je relativno nezgodno za dati odgovor, jer se radi o doista vrlo slicnim aparatima. Pored navedene cinjenice valja uzeti u obzir i to da govorimo o ultra compact modelima digitalnih foto aparata, a u toj klasi veliku ulogu potencijanim kupcima igra i sam izgled i dimenzije aparata. Tako da su neke kategorije poput dopadljivost pojedinoga modela i samoga izgleda vrlo subjektivne i razlikovati ce se od korisnika do korisnika.

Zato cu se u svojim savjetima u vasoj dvojbi osvrnuti samo na tehnicke podatke i karakteristike dva navedena modela, pogotovo s obzirom na njihov ne tako prerazlicit izgled, te vrlo slicne dimenzije i masu.

Kada stvari svedemo na samo tehnicke karakteristike proces odluke se naglo pojednostavljuje.

Naime, podosta je parametara koji su jednaki navedenim aparatima (ovdje se primarno osvrcem na modele Ixus 60 i W50, posto mi je nit vodilja bila komparacija sto slicnijih modela od tri koja ste naveli), pa cu najprije njih pobrojati. Dakle zajednicko aparatima je razlucivost chipa (6 MP), nedostatak manuelnih postavki, sto je sasvim normalno za ovu klasu, vrlo slican nacin fokusiranja, movie mode vrlo slicnih performansi, 2,5 inch LCD dobre rezolucije, LI-ion beterija slicnoga trajanja (berem prema testovima)!

E sad razlike. U svakoj od razlika Canon ovoga puta, uz iznimku ISO osjetljivosti, gdje Sony nudi 1000 (ne znam koliko je ovo doista iskoristivo, s obzirom na optiku), za razliku od Canona kojemu je max ISO 800, odnosi pobjedu i time ukupno ostavlja nesto bolji dojam. Dakle, Canon je u prednosti ponajprije radi, po specifikacijama, nesto kvalitetnijega objektiva. Objektiv u Ixusu 60 ima za svoju pocetnu vrijednost raspoloziv ipak nesto siri kut od W50, sto cesto vrlo dobro dodje kako u eksterijerima, tako i u interijerima. Pored svega Canonov objektiv ima i nesto bolju svjetlosnu vrijednost. Continous mode kod Canona je takodjer nesto bolji, a tu je i cinjenica da koristi SD/MMC koji su ipak jeftiniji mediji od Memory Sticka koji koriste svi Sony - jevi digitalni foto aparati.

Na zalost Canon ima i vecu cijenu od kojih 50 ak eura ili cca 400 njak kuna, koja je po meni jos uvijek prihvatljiva s obzirom na performanse, a pogotovo ako mislite kupiti nesto vecu memorijsku karticu, jer ce te tada ustedjeti na razlici u cijeni memorijskih medija, tako da ce te u konacnici doci na isto kao da ste kupili W50 sa jednakom kolicinom memorije!

Dakle ako se mene pita Canon Ixus 60...ipak lova je vasa, pa tako i izbor!
    Zadnji uredio Bimbi : 19-05-2006 u 14:59

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala ti puno što si se potrudio na odgovoru!
    Doduše i ja mislim da je ovaj canon ixus 60 najbolji izbor ali iskrsnula mi je prilika da sonya w50 kupim po povoljnijoj cijeni (zato se još i dvoumim). Također u subotu idem u Graz pa ću vidjeti da li je canon tamo nešto jeftiniji (možda možeš preporučiti koji dućan).
    Inače cijena sonya je oko 2000, a canona oko 2500, te bi s mojim popustom razlika bila oko 800 kuna (s karticom i više). Misliš li da se i u tom slučaju canon više isplati? Ako je tvoj odgovor -da - u tom slučaju mislim da ne bih štedjela novac?!
    POZDRAV!

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    3 months registered

Datum registracije
    Dec 2002
    Mobitel
    SE K800 napokon! K510
    Operater
    VIP
    Godina
    46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Samo pitanjce, koliko fakat kostaju ovi drugi mediji.
    Pitam jer su Sonyevim sad dosta pale cijene.
    Memory stick duo pro od gige je sad 480kn.
    Things will not calm down, in fact, they will calm up!
    Definitivno su u pravu!! Ja sam postao zvukoholicar!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao refugee
    Samo pitanjce, koliko fakat kostaju ovi drugi mediji.
    Pitam jer su Sonyevim sad dosta pale cijene.
    Memory stick duo pro od gige je sad 480kn.
    Definitivno si u pravu!

Razlika u cijeni izmedju Memory Stickova i CF - a i MMC - a se polako topi i nije niti priblizno onolika kolika je bila u pocetku proizvodnje Sonyjevih medija za prve digitalne fotoaparata koje su izbacili na trziste.

Inace cijena SD/MMC medija od 1 GB ovisi o brzini citanja/pisanja samoga medija, ali se uglavnom krece izmedju 220 i 300kn!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao mija
    Hvala ti puno što si se potrudio na odgovoru!
    Doduše i ja mislim da je ovaj canon ixus 60 najbolji izbor ali iskrsnula mi je prilika da sonya w50 kupim po povoljnijoj cijeni (zato se još i dvoumim). Također u subotu idem u Graz pa ću vidjeti da li je canon tamo nešto jeftiniji (možda možeš preporučiti koji dućan).
    Inače cijena sonya je oko 2000, a canona oko 2500, te bi s mojim popustom razlika bila oko 800 kuna (s karticom i više). Misliš li da se i u tom slučaju canon više isplati? Ako je tvoj odgovor -da - u tom slučaju mislim da ne bih štedjela novac?!
    POZDRAV!
    Nema na cemu!

Sto se savjeta oko ducana u Grazu tice imam ih par...naime i sam sam trenutno u nekim varijantama kupnje foto aparata i opreme, pa mi je Austrija vrlo realna alternativa, s obzirom na podosta nize cijene, pogotovo ako se radi o nesto skupljim foto aparatima i foto opremi.

Dakle, mogu ti preporuciti sljedece ducane:

http://www.classiccamera.at/
    http://www.fotobaldur.at/
    http://www.fotoehmann.at/
    http://members.aon.at/koberl/startset.htm

NApominjem da prije posjeta kontaktiras navedene ducane foto opreme, jer i ako nemaju odredjeni artikal koji trazis postoji mogucnost nabavke u odredjenom roku, koji ovisi o specificnosti dijela opreme koji trazis (posto ides u subotu bas i nemas vremena za to, ali eto neka se nadje za nekoga tko u buducnosti mozda bude citao ovu temu). U svakome slucaju uputivsi mail na njihove mail adrese mozes si pristediti put do ducana, ako saznes da trenutno ili uopce nemaju ono sto trazis. Napominjem takodjer da znanje njemackoga jezika nije uvjet, jer gospoda komuniciraju i na engleskome (govorim iz iskustva jer sam se ubio od truda da prvih par mailova posaljem na njemackome koji mi bas i ne lezi pretjerano).

Sto se isplativosti kupnje uz popust tice. Cijena Canona Ixus 60 je kako sam rekao nesto vise od 2200 kuna. Tu informaciju mozes provjeriti i na sljedecim stranicama:

http://www.optimum-online.hr/shop/in...ge=2&cat_id=94
    http://www.links.hr/index.php?option...egorija=300324

S obzirom da kako vidim iz tvoga posta ti W50 mozes dobiti za cca 1700 kn, radi se o razlici od 550 - 600 kn! S obzirom na ukupnu cijenu i mogucnosti aparata, da ja kupujem ja ne bih dao 550 - 600 kn vise za Canona, mislim da ne opravdava toliko veci izdatak. Ali kako rekoh to sam opet ja. Tvoja odluka ne mora biti ista.

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bimbi, hvala puno na savjetima i adresama...
    Doduše nisam shvatila jednu stvar u tvojem prvom odgovoru. Napisao si da canonov objektiv ima veći raspon tako da nudi konačnu vrijednost optickog zooma od 4x u odnosu na sony koji ima 3x, a u specifikacijama stoji da i jedan i drugi imaju 3x opticki???

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Napisao si da canonov objektiv ima veći raspon tako da nudi konačnu vrijednost optickog zooma od 4x u odnosu na sony koji ima 3x, a u specifikacijama stoji da i jedan i drugi imaju 3x opticki???
    Mea culpa, mea maxima culpa!

Isprike, pri odgovaranju na tvoju temu pisao sam simultano jos i dva maila, u kojima sam takodjer savjetovao kupnju digitalnih foto aparata. Tamo se spominjao jedan Canon sa 4x opt. zoomom, pa sam vjerojatno pomijesao to sve!

Jos jednom moje isprike i ispravak netocnoga navoda:

Canon Ixus 60 posjeduje opticki zoom ekvivalentan vrijednosti 3x, raspon objektiva je 35 - 105 mm!

I svoj prvi post cu editirati da ne bi dolazilo do zabuna!

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Question

Bok Bimbi!
    Bila sam u Grazu i vidjela par modela od canona (ixus 60 nisu imali), te mi se čini da su cijene gotovo iste kao i u Zagrebu. Nažalost,nisam stigla posjetiti adrese koje si mi preporučio...
    Čitala sam neke tvoje postove i vidjela da hvališ model sony dsc-T30 i T9.
    Misliš li da su bolji od sonya W50? Znam da je malo nezahvalno pitanje ali kako se još nisam odlučila sve opcije su otvorene....
    Zadnji uredio mija : 25-05-2006 u 14:47

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bok Bimbi!
    Bila sam u Grazu i vidjela par modela od canona (ixus 60 nisu imali), te mi se čini da su cijene gotovo iste kao i u Zagrebu. Nažalost,nisam stigla posjetiti adrese koje si mi preporučio...
    Čitala sam neke tvoje postove i vidjela da hvališ model sony dsc-T30 i T9.
    Misliš li da su bolji od sonya W50? Znam da je malo nezahvalno pitanje ali kako se još nisam odlučila sve opcije su otvorene....
    Zao mi je da nisi imala prilike posjetiti u linkovima navedene ducane, jer su doista povoljniji od RH ducana. Mozda to na ovoj klasi aparata i nije toliko primjetno, ali ipak su jeftiniji! Ja upravo u jednome od tih ducana kupujem nesto ozbiljniju opremu i foto aparat i usteda je znatna.

http://cafe.mobil.hr/showpost.php?p=331725&postcount=8

Sto se usporedbe T9 i W50 tice. Objektivno gledano T9 nije bolji aparat...cak bih rekao da je i nesto losiji! Osim sto je T9 fancy model i privlacniji je dizajnom i izgledom, sto se placa, tako da je podosta skuplji od W50, tako je njegova cijena cca 2500 kuna.

T30 jest bolji aparat od W50, ali je razlika u cijeni drasticna, tako da ne znam koliko bi to ulaganje bilo opravdano (pogotovo s obzirom na cinjenicu da je T30 zadnji iz T serije i stoga vrlo kratko na trzistu, tako da cijena nije stigla pasti niti kune). Naime cijena T30 modela u RH je 3000 kuna!

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kupila sam sony W50 s 512 Mb karticom! Prilično sam zadovoljna. Izdvojila bi samo dva nedostatka. Prvi je efekt crvenih očiju koji se redovito javlja na većini slika (smeta me iako imam photo shop), a drugi je male tipke odnosno previše su uvučene unutra tako da je malo "debljim muškim pstima" ili dužim ženskim noktima teže rukovati.
    Pozdrav!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kupila sam sony W50 s 512 Mb karticom! Prilično sam zadovoljna. Izdvojila bi samo dva nedostatka. Prvi je efekt crvenih očiju koji se redovito javlja na većini slika (smeta me iako imam photo shop), a drugi je male tipke odnosno previše su uvučene unutra tako da je malo "debljim muškim pstima" ili dužim ženskim noktima teže rukovati.
    Pozdrav!
    Cestitam na odabiru i kupnji!

Sto se dva problema tice vrlo je jednostavno: muskarcu kupis malo veci aparata, a nokte podrezes (ja jos nisam vidio fotografa ili fotografkinju sa dugim noktima) !

Sto se crvenih osiju tice, kako sam vec puuno puta na forumu i rekao u ultra compact i compact klasi aparata, koji god model da odaberete, tesko da ce te biti postedjeni ove negativnosti!

Javite se sa dojmovima ili jos i bolje ako se osjecate kadri napisite recenziju!

Svježe registriran
    Datum registracije
    May 2006
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Što se tiče nedostatka vezanog uz tipke ja nemam s tim problema!
    Hvala puno na odgovoru!
    Potrudit ću se napisat recenziju!

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Download Uputstava za sve mobitele
    By Downloader in forum Općenito
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 01-11-2009, 14:27
  2. Sony DSC P serija
    By Bimbi in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 26-05-2007, 10:41