naći nekoga tko uzima adsl pa mu platiti da uzme wlan?
ovako,imam problem.na stolnom računalu imam adsl prištekan na mrežnu karticu nekih pola godine i taj pc je u jednoj sobi.e,a sad nastaju problemi.nedavno sam kupio laptop i je na korištenju kod mene u drugoj sobi.ja bi sada htio povezati njih dvojicu i omogućiti im pristup internetu preko adsl-a.bio sam danas u ht-u i gamad me traži da,ukoliko hoću uzeti wlan za 199kn(koji bi riješio problem) moram se obvezat na još dvije godine,a to mi se nesviđa.
koje su mi mogućnosi?
hvala puno
naći nekoga tko uzima adsl pa mu platiti da uzme wlan?
jok,dalje molim
a) kupiti router koji će te koštat malo više od 200 kuna, ali te ne obavezuje na pretplatu. kupiš rabljeni pa kad ti više ne treba ga opet prodaš....
b) složit jedan komp da bude router, mora radit STALNO (to je onaj na koji je vezan DSL)... tj. onoliko stalno koliko treba pristup adsl-u bit aktivan s drugog kompa... ako je samo veza prema lapu, onda u taj komp ugradiš još jednu mrežnu, povežeš žicom ili bežično (ako uzmeš wlan karticu) s lapom i složiš internet connection sharing dsl-a na tu mrežu prema lapu...
recimo da uzmem router i wlan,koliko bi me to izašlo?i onda bi mogo se neovisno laptop od pc-a spajati?
molio bih da navedeš komponente
hvala
Kupiš fino, bez puno razmišljanja:
Canyon WF-514 Wireless Broadband ruter. Imaš unutra 4 LAN porta, spajaš na to fino komp. I imaš fino antenu i spajaš na to laptop (imaš valjda u njemu neku wifi kartušu??), da možeš s WCa surfat. I imaš WAN port za uštekat DSL modem. I eto. Stvarčica se pokazala relativno OK što se wirelessa tiče, za WAN pojma nemam, nije niko isprobao još. Za po doma bu fino služilo. 400kn, fakat nije puno.
nemam kartušu,bad.
malo mi se to puno životinjica čini,ruter 400, kartica 150...uf.
a neki običan ruter,pa malo kabla?bi šljakalo?
il neka jeftinija wireless kombinacija?
Kaj će ti router,može se ovaj Siemensov modem iskonfigurirat pa da glumi router.
kak?pa ima sam jedan ulaz za mrežu!
Ima 2, kolko mu i treba. RJ11 priključak za WAN i RJ45 za LAN. To što neki imaju više RJ45 priključaka, to sam znači da imaju integriran switch.
@PaosMarsa da li je mogu spojiti USB ADSL modem na tog Canyona?
Disease and deprivation are stalking our land like... two wild, stalking things
RJ11 priključak se koristi uglavnom za telefon. WAN je kratica od wide access network. Malo si pobrkao lončićeIzvorno postao PaosMarsa
Ovo za switch je točno...
U speckama se spominju 2 RJ45 konektora, jedan se spominje kao WAN jer u njega štekaš utp od dsl modema, pa tvoj lan ima izlaz na wan![]()
Zadnji uredio gog : 18-08-2005 u 07:58
Ne kontam kaj sam pobrkao. Za DSL ruter, potreban je 1x RJ11 port i 1xRJ45 port.Izvorno postao gog
Neki ruteri imaju RJ45 priključak za WAN, to je točno, ali tu nije riječ o DSL ruterima. To je brodaband ruter, bilo DSL, Cable ili nešto trečega, i u njih se priključuju "modemi" (DSL, Cable itd.).
Daklem, sad već imamo 3 stvari:
1) HTov DSL "modem" koji može rutati promet, i ako se ukopča u najobičniji switch, stvar je rješena
2) DSL ruter koji ima 1xRJ11 za WAN i 1 ili više RJ45 za LAN (dakle ima ugrađen DSL "modem" u sebi)
3) Ruter koji ima nekoliko RJ45 LAN portova i 1xWAN RJ45 port u koji se prikopčava "modem" (DSL, Cable, bla bla)
E, i svo troje radi istu stvar.
Bookmarks