Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 10 od 10
    ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D200, Nikkor AF-S VR 24-120 recenzija

Eto vidio ga danas uzivo i imao prilike malo oprobati, pa da podijelim iskustva!

Od kuda mi??? E pa igrom slucaja poznam covjeka koji radi kao fotograf na brodovima namijenjenima krstarenjima onih bogatih i onih jos nesto bogatijih. Covjek i nije bas nesto potkovan u svijetu fotografije, ali pati da ima najbolju i tek mahom izdanu opremu. Tako da je i ponosan vlasnik Nikona D200 (uz Canon D1, Canon F5...placa mu dopusta navedeno). E, pa danas sam ga sreo i oteo mu D200 na pola sata.

Dojam...iznad svih ocekivanja.

Na zalost nisam imao neku rezervnu mem. karticu da UL neku sliku u full formatu (naravno JPEG, jer mi se RAW bas i ne bi dalo UL). Covjek je imao notebook sa sobom sa CS2 instaliranim, tako da sam mogao provjeriti i slike u 100% povecanju i detaljno ih pretraziti u potrazi za manama, izoblicenjima, kromatskim aberacijama i sl. i rezultatima sam impresioniran, cak i u JPEG kompresiji, a o RAW formatu da i ne govorim. Zao mi je sto je danas vrijeme bilo ovako lose kako je bilo, bez tracka sunca (jer ipak su kromatske aberacije kod panorama najizrazenije za suncanih dana). Sve u svemu kvaliteta fotografija zadovoljiti ce i one uistinu visokih standarda i koliko sam ovako na brzinu uspio primjetiti, postoji zamjetna razlika u odnosu na D70 i D70s i u razlucivosti i u ostrini, ali to ovisi i o optici, pa bas i nije zahvalno usporedjivati, s obzirom da nisam imao oba aparata zajedno u rukama, da ih istestiram sa istim objektivima.

Sto se izrade i ergonomije aparata tice...samo pohvale. Naime, jos od E1 nisam vidio uvjerljivije i kvalitetnijega izradjenoga aparata u ovoj klasi digitalca, s time da mi je D200 uvjerljiviji i od E1 - ice. Masom, kvalitetom kucista (magnesium alloy), finalnom obradom, gumenim rubovima i zavrsetcima, svojim dimenzijama, cak i bez dodatnog battery gripa, ovaj aparat odaje dojam respektabilnoga SLR - a s pedigreom. Savrseno lezi u ruci (pogotovo ako vam je saka nesto vecih dimenzija), grip je dosta dubok, tako da je hvat i vise nego siguran i stabilan. Masa aparata dozvoljava montiranje i baratanje bez problema i sa objektivima vecih zarisnih duljina. Posebne pohvale idu i gripu za palac na straznjem dijelu aparata, koji je odlicno pozicioniran i izveden bez mane.

Pohvale i display - evima na aparatu. Ovaj na gornjoj plohi aparata, koji je namijenjen prikazu mnogih za fotografiranje vaznih sitnica olicenje je vec od prije poznate Nikon - ove funkcionalnosti, sa modela prethodnika, dok je onaj u boji na straznjoj strani aparata, veci, bolji, ostriji i vece razlucivosti od npr. D70s, te predstavlja napredak u odnosu na prethodnike u Nikon D seriji. Sustav izbornika je takodjer unaprijedjen u odnosu na prethodne modele i zahvalniji je za uporabu. Zastita za straznji display je takodjer izvedena odlicno, te odaje vrlo dobar dojam.

Fokus: brz, efikasan i nepogrijesiv i u uvjetima smanjena svjetla i bez obzira na mod.

Jos jedna stvar koja je za pohvalu jest i indikator baterije koji daje doista detaljne i precizne podatke o stanju baterije, raspolozivom vremenu forografiranja sa ili bez blica. Sam flash, vrlo je dobar za jedan built in blic u ovoj klasi. Vrlo visoko je postavljan kada je u uporabi, u odnosu na polozaj objektiva, sto je svakako pohvalno.

Plus, barem ako se mene pita jest i cinjenica da ovaj aparat opcijama balansira izmedju pro i prosumer klase. Dakle, za potpuni fotografski dozivljaj nudi gotovo sve sto od manuelnih postavki mozete pozeljeti, ali u isto vrijeme raspolaze i nekim predodredjenim opcijama kojima se na ovoj klasi aparata nisam nadao, sto opet u odredjenim uvjetima moze biti od velike koristi.

Sve u svemu, ako je meni i mojoj prosudbi za vjerovati, definitivno pogodak Nikon - a. Ovaj je aparat bez trunke sumje best buy u, ajde da je nazovemo, klasi polu pro SLR - ova, uz opasku da bi i mnogi koji aparat koriste u profesionalne svrhe (njime zaradjuju za zivot...), ovim modelom mogli zadovoljiti svoje potrebe. Kada govorimo o njegovim suparnicima na trzistu malo ih je tesko pozicionirati, jer ovaj aparat kao da je u zlatnoj sredini, naravno samo ako promatramo cijeno, jer svojim karakteristikama definitivno pripada samome vrhu. Aparati s kojima bi ja komparirao ovaj a s obzirom na dvojbe, trojbe..., pri odluci o kupnji novoga dSLR - a, bili bi: Canon 20D, Canon 5D, Nikon D100 i Nikon D70 i D70s. Jedini od navedenih koji moze dostojno parirati Nikonu D200 jest Canon 5D (5D nisam imao u rukama tako da svoju zadnju tezu baziram na proucavanju njegovih teh. specifikacija). Prednost koju bi 5D definitivno ima nad D200 bio bi Leica format CMOS senzor vece razlucivosti i nesto veci izbor samih parametara odredjivanja fotografije. Sve ostalo jednako je. Definitivna prednost D200 bio bi izgled kucista, ergonomija, izrada i kao velika prednost cijene (D200 upola je jeftiniji od Canon 5D modela). Svi ostali navedeni aparati definitivno su inferiorniji Nikonu D200. Navedeno mogu procijeniti iz vlastita iskustva jer sam imao prilike oprobati sve navedene.

Cijena cca 1500 - 1600 eura nije mala, ali je definitivno opravdana svime sto ovaj aparat nudi. D200 vrijedi svaki euro ili kunu koji ga platite.

Sto se mene osobno tice...moji planovi o kupnji Canona 20D koji su trebali biti realizirani krajem ove godine opasno su naruseni, i morati cu dobro prekalkulirati sve mogucnosti nabavke D200 jer bi bio grijeh kupiti 20D ako postoji i najmanja mogucnost da si priustite Nikon D200!

Zadnji uredio Bimbi : 26-11-2005 u 23:50

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi
    Sve u svemu kvaliteta fotografija zadovoljiti ce i one uistinu visokih standarda i koliko sam ovako na brzinu uspio primjetiti, postoji zamjetna razlika u odnosu na D70 i D70s i u razlucivosti i u ostrini, ali to ovisi i o optici, pa bas i nije zahvalno usporedjivati, s obzirom da nisam imao oba aparata zajedno u rukama, da ih istestiram sa istim objektivima.
    Koji objektiv je bio na D200?
    Novi 18-200?

Pohvale i display - evima na aparatu.
    E da, 2.5 inča visoke rezolucije i na SLR-u! To smo čekali!
    Ovaj gornji ima osvjetljenje, naravno?

Prednost koju bi 5D definitivno ima nad D200 bio bi Leica format CMOS senzor vece razlucivosti i nesto veci izbor samih parametara odredjivanja fotografije. Sve ostalo jednako je.
    No CMOS ima i svojih mana isto kao i Leica format sa neadekvatnim lećama...
    Ovaj CCD na D200 mi se čini odličnim, po onome što sam pročitao.

Cijena cca 1500 - 1600 eura nije mala, ali je definitivno opravdana svime sto ovaj aparat nudi. D200 vrijedi svaki euro ili kunu koji ga platite.
    To je cijena samo tijela ili?

Sto se mene osobno tice...moji planovi o kupnji Canona 20D koji su trebali biti realizirani krajem ove godine opasno su naruseni, i morati cu dobro prekalkulirati sve mogucnosti nabavke D200 jer bi bio grijeh kupiti 20D ako postoji i najmanja mogucnost da si priustite Nikon D200!
    Svakako razmisli! D200 mi se čini fantastičnim!

P.S. Svaka čast na recenziji!
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    Koji objektiv je bio na D200?
    Novi 18-200?
    Na zalost, ne! Medjutim i ovaj koji je bio gore respektabilan je objektiv, uistinu mu je tesko naci zamjerke. Dakle na aparatu je bio AF-S VR 24-120mm/3.5-5.6G IF-ED.

Koga zanima vise evo i linka na kojemu vise moze saznati:

http://nikonimaging.com/global/produ...g_if/index.htm

E da, 2.5 inča visoke rezolucije i na SLR-u! To smo čekali!
    Ovaj gornji ima osvjetljenje, naravno?
    Naravno. Slicica postana u recenziji bas je sa osvijetljenim display - jem. Dakle zelenkasto pozadinsko svijetlo, zadovoljavajucega intenziteta.

No CMOS ima i svojih mana isto kao i Leica format sa neadekvatnim lećama...
    Ovaj CCD na D200 mi se čini odličnim, po onome što sam pročitao.
    Potpisujem. Iako i CMOS - ovi na recimo Canon - ima 20D ili 5D prema iskustvima i recenzijama odlicno obavljaju posao. Sto se CCD - a u ovome Nikonu tice, citao sam malo po netu...razvijen je za ovaj model i cini se da je ponovno djelo Sony - ja!

To je cijena samo tijela ili?
    Nazalost, samo tijelo, barem za sada. Osobno ocekujem da ce ga se u dogledno vrijeme i u nekom kitu moci kupiti!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Na zalost, ne! Medjutim i ovaj koji je bio gore respektabilan je objektiv, uistinu mu je tesko naci zamjerke. Dakle na aparatu je bio AF-S VR 24-120mm/3.5-5.6G IF-ED.

Koga zanima vise evo i linka na kojemu vise moze saznati:

http://nikonimaging.com/global/produ...g_if/index.htm

Da i ovaj objektiv dobro 'zgleda'. To je vjerujem taj čovjek zasebno kupio?

Bilo bi odlično kada bi došao kit sa nekim od tih VR objektiva...

...ali ovaj 18-200 blows my mind!
    Koja mrcina!

No sumnjam da će s njim dolazit u kitu (bar ne prvo vrijeme)...

Nazalost, samo tijelo, barem za sada. Osobno ocekujem da ce ga se u dogledno vrijeme i u nekom kitu moci kupiti!
    Evo još jedan info glede cijena i kitova sa dpreview-a;

D200 body only: £1299.99 / €1940
    D200 & 18-70mm: £1499.99 / €2240
    D200 & 17-55mm: £2299.99 / €3435

Ova predviđanja mi se čine puno preskupa! Vidjet ćemo...
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo još jedan info glede cijena i kitova sa dpreview-a;

D200 body only: £1299.99 / €1940
    D200 & 18-70mm: £1499.99 / €2240
    D200 & 17-55mm: £2299.99 / €3435

Ova predviđanja mi se čine puno preskupa! Vidjet ćemo...
    Uh...puuno!

Doista mi se nakako previse cine nevedene cijene!

Aparat je vec u prodaj na americkom trzistu i tamu su cijene samo tijela oko 1600 dolara. Tako da ne znam sto bi se to moralo desiti u distribuciji da u europi budu ovako visoke cijene!

Svježe registriran
    Datum registracije
    Jan 2006
    Mobitel
    nokia
    Operater
    vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pozdrav svima...

Odlučio sam se uključiti na ovaj forum jer me pretraživač usmjerio na ovdašnje postove o d200. Ovaj mi je, naime, zapeo za oko i imam namjeru ga kupiti.
    Ipak, koliko god sam ipresioniran njegovim karakteristikama i izgledom, a moj dojam je da nisam usamljen u ovom razmišljanju, obeshrabruje me nesrazmjer između evropskih i cijena u Americi. Razlika je u prosjeku 20-30%.

Samu cijenu ne smatram prevelikom, iako je nedvojbeno riječ o značajnoj količini novca...pa naglas razmišljam....Ovaj aparat gotovo ni po čemu ne kaska za 5d koji košta dvostruko više...čak je i puno ljepši (ima nešto u tom nikonu ), zatim...10 miliona pixela...uz takav senzor, još dugo neće trebati bolje...i na kraju: aparat ima sve što treba imati, čak i za profi SLR. Zato, cijena i nije velika. Trajat će barem 10-tak godina. Shutter mu se testira na 100000 ciklusa...to isto govori dovoljno.

Da ne bi sad ispalo da sam ekcentrični bogataš kojeg baš briga za novac, pitam vas slijedeće (zapravo vječno pitanje):

Koje su najpovoljnije opcije za kupovinu u krugu Cro-Slo-Aus-Ita?

BTW, interesantan preview na http://www.letsgodigital.org/html/re.../dslr_EN1.html

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da...imas pravo! I meni je uvijek ta razlika u cijeni foto aparata i foto opreme, izmedju SAD - a i Europe, bila zagonetna. Naime, koliko je meni poznato proizvodi Nikona, Canona i ostalih ne dozivljavaju nikakve posebne modifikacije za Americeo, odnosno Europsko trziste, tako da tako osjetnu razliku u cijeni uistinu ne razumijem.

Ako za primjer uzimamo D200, njegova cijena u RH bila bi cca 15000 kuna, dok se u SAD - u da nabaviti za cca 1200 dolara. To je definitivno osjetna razlika. Vec kada bi krenuli na optiku, razlika bi i dalje postojala, ali ne ovako velika.

Dakle, najisplativija kupnja bi bila, kada bi imao nekoga u SAD - u ili Kanadi, ili ne daj boze, Japanu pa da kada namjerava svratiti do nasih krajeva prikupi sto god od opreme i aparata pa prenese preko granice kao svoje.

Ako nemas nikoga takvoga, biti ce dobar i netko iz nama bliskih drzava, ili sam put pod noge pa u Sloveniju ili Austriju po opremu kada se ustedi kuna.

Po meni Italija bas i nije pogodna za kupnju navedenih stvarcica. Bio sam vise puta, evo cak sam i ovu novu godinu cekao u Rimu, i posto sam freak za fotografiju uvijek zalazim u te ducane i moj je zakljucak da nase i cijene u Italiji lice kao jaje jajetu.

U sloveniji su cijene u prosjeku do 10 - ak % nize nego li kod nas. Jedino sto pravih ducana ima tek u Ljubljani ili Mariboru, a kada si vec tamo onda mozes skociti i do Austrije.

U Austriji do 30 % nize cijene. Pogotovo primjetno ako se misli uloziti veca svota u foto opremu...da ne pisem sve ponovno, vec sam nesto o tome i pisao, pa evo ti link, pa procitaj i ovu temu:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=17322

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo narucio D200 u Grazu...konacno!

Dogovaram se sa vlasnikom, sto telefonom sto mailovima vec skoro tri tjedna!

Na kraju su pristali naruciti mi opremu koju sam trazio, ovako na lijepe oci...na povjerenje, pa kada dodje, obavijeste me, pa se zaletim do tamo!

Sranje je sto nemaju IF ED G 18-200 VR objektiva...a on mi se cini kao najlogicniji izbor. Recenzije vrlo dobre, objektiv kompaktan i konzistentan duz cijeloga raspona, bez znatnih mana...dakle kao prvi objektiv i za sada jedini ne postoji opravdaniji izbor. Uzeo bih jos jedan konstantne blende, vjerojatno f2.8 17-55 DX IF ED, ali to ce morati pricekati, barem godinu dana, da se oporavim od financijskog soka !

Dakle kako rekoh sranje je sto u cijeloj Austriji, Nikon Austrija, koje sam takodjer kontaktirao, za prvi rok isporuke po narudzbama za navedeni objektiv (18-200 VR), navodi kraj 07. i posetak 08. mjeseca 2006. Ista situacija je i u Sloveniji!

Za ne vjerovati je ali nas ga dicni Fototeh ima! Skuplji je 220 eura u RH nego li sto bi me dosao u Grazu! Ali kako rekoh imam neke frendove fotografe, pa cemo na firme i ostalo...svesti cijenu na 50 ak eura vise nego u Austriji.

Usteda kupnjom u Austriji (barem vecine opreme, a objektiv, kako i rekoh, ako i kupim kod nas isfurati ci si cijenu vrlo bliskou onoj koju bi dobio vani)...znatna!

Dakle, Nikon D200, Battery Grip MB-D200, Batt. EN-EL3e x 1 i IF ED G 18-200 VR, po predracunu koji mi je poslan prosli tjedan iz Fototeha, kosta kod njih: 22 684 kn!

Cijena u Austriji, po predracunu koji mi je poslan danas mailom: 2610 EUR Mwst Incl. Dakle nakon povrata poreza cca 2150 EUR ili 15 690 kn, sto je 7000 kuna ili gotovo 1000 eura manje nego u RH!

Eto ne znam da li netko misli nabavljati navedenu opremu, ali moje topla preporuka je da ode van...gore navedeno cini taj izbor opravdanim!

Eto toliko za sada...nadam se da ce skoro, pa kad dodje mozda malo i upotpunim ovu recenziju koju sam za navedeni aparat vec podavno napisao!

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Evo da malo osvjezim temu.

D200 imam vec neko vrijeme...pokusavam upoznati finese i probati ga u sto vise uvjeta, prije nego li nadopunim recenziju. Pored navedenoga cekao sam i IF ED G 18-200 VR objektiv. Dobio sam ga jucer.

Kad malo namucim doticni objektiv i steknem kompetniji dojam o njemu i pogotovo njegovome radu na D200, uslijediti ce nasto detaljnija recenzija, sa osvrtom bas na komplet Nikon D200 + Nikorr IF ED G 18-200 VR!

Sto se cijene svega tice...

Samo tijelo (Nikon D200), battery grip (MB-D200), 2 x baterija (EN-EL3e) i jedan Skylight 1B filter (Hoya HMC 1B, 72mm), sam nabavio u Grazu, provukao preko grane i kada mi vrate MWST cijena iznosi...1600 eura, ili 11650 kuna.

Objektiv sam kupio u RH (Fototeh), ali preko frenda koji ima Foto radnju, tako da su isli neki popusti i rabate, jer kao namijenjen je daljnjoj prodaji, pa me u konacnici dosao 4650 kuna.

Dakle sve skupa...16300 kuna.

Puno ali za nevedenu opremu vrlo prihvatljivo i definitivno povoljno. Jer kako sam u proslome postu i napisao Fototeh mi je poslao ponudu za istu opremu, koja ne ukljucuje filter od 22684 kune. DAkle sa filterom razlika od 7000 kuna.

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Svaka čast na kupovini! Odličan izbor svih komponenti! I cijena je čak stvarno OK s obzirom na kupljeno.

S nestrpljenjem očekujem recenziju!

***Evo samo da nadopunim ovu temu, sa temama koje se ticu Nikona D200 na nasem forumu:

Nikon D200 (opcenito)

Nikon D200, AF-S 18-200 IF ED G VR recenzija

Bimbi***

Zadnji uredio Bimbi : 10-06-2006 u 23:24

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Upute na hrvatskom za Nikon D200
    By nisde in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 05-01-2009, 16:55
  2. Nikon D80 vs Nikon D200 vs Canon EOS 30D
    By rommel in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 04-04-2008, 10:42
  3. Nikon D200
    By Bimbi in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema