Braću Karamazove sam pročitao skoro pola, napisao pored toga skoro tri stranice imena likova i njihovih odnosa, što rodbinskih što seksualnih, i sve skupa lijepo zatvorio te pohranio na tamno i mračno mjesto. Nema jeb* šanse da ih više otvorim :D
Printable View
Braću Karamazove sam pročitao skoro pola, napisao pored toga skoro tri stranice imena likova i njihovih odnosa, što rodbinskih što seksualnih, i sve skupa lijepo zatvorio te pohranio na tamno i mračno mjesto. Nema jeb* šanse da ih više otvorim :D
as i said, pretesko stivo za mene :D plus traume od lektira iz srednje.
kojem to veleumnom biseru palo na um staviti stivo poput ekvinocija, pisanog dalmatinskim arhaicnim dijalektom, kao stivo koje bi jedan sesnaestogodisnjak trebao ne samo procitati, nego i shvatiti?! kako, yebote, kad za svaku rijec moras okretat iza na rijecnik, jer nista ne razumijes?!
satrala me srednja. ubila u pojam. 99% tog stiva nije nit citljivo jednom tinejdjeru, a kamoli da ga moze cijeniti.
da su mi u srednjoj dali da citam nesto normalnije za lektiru, danas bih mozda bila zrela za jednog kafku. ovako samo imam traume, i ne samo da sam citanje kao takvo skorz izbjegavala do pred 2 godine, nego bjezim od "ozbiljnih" knjiga k'o vrag od tamjana. i na nivou sam vamipra koji šljašte :rolleyes:
..a kad se sjetim da sam s 13 samoinicijativno gutala Zagorku..
uzas.
tu srednjoskolsku lektiru pod hitno treba mijenjati. ta neka bitna, vazna i teska djela nek se obradjuju na satu, lektira nek bude razbibriga, nek potice djecu na citanje i diskusiju. to bi joj trebala bit svrha i smisao. a ne maltretiranje (najveca enigma do dana danasnjeg mi je ostala kako je moj bratic u strukovnoj srednjoj (gradjevinska) morao procitati CIJELE Ilijadu i Odiseju, dok sam cak i ja u gimnaziji imala samo izdvojena poglavlja. sto je to nego cisto maltretiranje i izivljavanje :dunno:)
Da, malo se treba vraćati da se sve pohvata :D
Još ona njihova imena od kojih su neka jako slična... :/
Luna- meni su lektire bile ok (u tehničkoj)...
Jedino što nisam pročitao je Zlatarevo zlato (bilo je nešto pred kraj polugodišta/godine pa nismo ni trebali) i Proustov Combray.
combray nam je odmah profesorica rekla da će nam biti dosadno i da nije bed ako probamo i odustanemo od daljnjeg čitanja.
Uglavnom, pročitao sam nekih 60-70 stranica i shvatio da bih cijelo djelo mogao svesti na 20 stranica u kojima ne bi bilo opisa nepotrebnih stvari :lol:
Tipa 3 stranice opisivanja trave na livadi... :rolleyes:
Ali, u četvrtom razredu su mi ostale lektire bile super... :dunno:
Nas profesor prije svake analize lektire (blok sat) ispituje, jedno pitanje znas/ne znas. S tim da su ta pitanja vrlo cesto bila u vezi nekih detalja koje nema sanse nac u nekom vodicu za lektiru ili internetu :D.
A najgluplje djelo koje sam morao procitat do sada je definitivno Pirandelovo Sest lica trazi autora.
Proust je imao jaaaako puno vremena i zato su njegova štiva tako opširna. Pogledaj mu biografiju, sve će ti biti jasno :)
Nisam ni ja volio lektiru u srednjoj ali sad mi je žao kaj nisam čitao neke naslove, sad to nadoknađujem. Ovako, dok imam vremena i dok nisam pod prisilom rokova i zadaća zbog lektire, imam više volje čitati.
Ma, znam- pričala nam je i puštala film.
Svaka mu čast na tome što je toliko napisao i "sjećao" se svega, ali mi je to više za privatnu zbirku nego za lektiru :D
Kad smo kod knjiga i filmova, ja se radujem novoj ekranizaciji Ane Karenjine, u kinima od januara. Nadam se da neće razočarati.
Inače, bolestan sam, ostao sam kod kuće danas... :(
Čitao iko 50 nijansi sive? Trilogiju tu, valja to? Vidim da se reklamira opako
lol, lol, lol
ja sam kupila prvu knjigu, nisam je jos pocela citati..
znas ti kaj je to?
to ti je 'njava za zene :rotfl:
ne, za ozbiljno.
trilogija je nastala iz fanfictiona, i to ni manje ni vise nego sumrak sage :rotfl: zena je taj fanfiction pisala i objavljivala na blogu, oni koji su ga citali kazu da je istovjetan knjigama, samo su, ofkors, imena likova promijenjena.
nekak si mislim da to nije stivo za.. hm.. tebe :rotfl: nisma nit ja fan 'njave za domacice, al morala sam nekaj uzeti jer sam uclanjena u svijet knjige, pa sam, eto, uzela tu knjigu da vidim oko ceg je tolka halabuka. jos se nisam natjerala da je citam :D
Niš od toga onda hehe
Gledam dalje
Gledao sa curom, meni je ok.
Navodno budu još dva komada, možda zato kraj prvog nije nešto. ;)
Inače cura ne pada na filmiće tipa sumrak ali ju je ovaj novi zaintrigirao iz nekog razloga, pa me počela obrađivat da idemo gledat... A onda je pogledala foršpan i rekla "bljuv, nema šanse".
zena, rav, zena :belj: reci to :D
samo se pazi da se ne docepa sumrak knjiga. i ja sam pljuvala po sumraku i odbijala sve sto ima veze s time... dok sasvim slucajno nisam pogledala filmove i samo rekla da, eto, i nisu bas toliko sranje koliko sam mislila da jesu.. onda su me babe obradile da moooooraaaam procitati knjige.
i tako je rodjena jedna opsesija...
ali, svako zlo za neko dobro; pa me tako sumrak vratio citanju knjiga. nisam od osnovne citala ovim intezitetom kojim sada citam. spomenuh vec, ubila me srednja u pojam.. tako da, koliko god msece taj sumrak bio, ipak je iz njega proizaslo nesto dobro :D
:tjesise:
Jesam u eteru?
neznam za tebe al mi se baš bacamo u eter
Hijao!
When the going gets weird, the weird turn pro...
Ljencarim....
Dobio diplomu i tako uspjesno zavrsio skolovanje... :notooth:
Sent from my HTC Sensation using Tapatalk
Oho, čestitke onda :)
Čestitam! :)
I ja! Baraba, dođe na kafe samo kad se treba pohvaliti :)
ivek, a si ti jos u frigoplusu?
Gledam snjeg kako pada ************* * ********* ** ****
Moji su napokon shvatili da nema smisla čistiti snijeg dok pada :D
U svakom zlu neko dobro :notooth:
Sad još samo da do ponedjeljka jedan dan sunce opali i sve rastopi da se ne mora čistiti...
razmišljam dali prodati htc evo 3d i kupiti neki jeftiniji smartf.koji može skoro isto npr.Huawei G300
Skije, stapovi, ruksak i pravac Boskoviceva na pripreme!