Bok,
Nisam baš često ovdje i više sam lurker nego sudionik, al sad sam napravio nešto za što mislim da vrijedi i da bi trebalo podijeliti s ljudima...
Dakle, mučio me nedostatak kvalitetne .hr tipkovnice s rječnikom, a inspirirao me članak na mob.hr s original Gingerbread tipkovnicom, ali s par sitnih i jednim velikim problemom.
Zahvaljujem mobilx-u koji se tamo spominje kao izvor tipkovnice. Tim sam se layoutom poslužio i u svojoj verziji. Samo sam ispravio ona dva 'glitcha' s "&" natpisom u simboličkom dijelu tipkovnice i omogućio promjenu rječnika koja nije radila.
A sad ono glavno. Rječnik.
Kako bih napravio da radi kvalitetnu predikciju unosa, napravio sam slijedeće:
1) Skinio veliki hrvatski forum (preko 14.000.000 riječi u oko 200.000 postova). Poslužio se sa 'wget -r'
2) Počistio sve osim samih postova; poslužio se sa 'sed', 'tr', 'grep' naredbama i regularnim izrazima ultraedita.
3) Izbrojao broj pojavljivanja svake pojedine riječi i sortirao.
4) Ovako dobijenu listu usporedio s popisom riječi koji se može naći ovdje i dobio pravopisno ispravne riječi rangirane prema učestalosti ponavljanja.
5) Ostatak neprepoznatih riječi provrtio kroz Office spellchecker (Excel macro), tako da ne bacim nešto što valja i dobio konačnu listu s oko 110.000 riječi.
6) Složio xml i iskompajlirao main.dict prema uputama
Rezultat:
Full HR Gingerbread tipkovnica v1.0
Apk je namijenjen za zamjenu sistemske tipkovnice. Meni tako treba, pa sam tako napravio. Da ne bi opterećivao suvišnim rječnicima, uz hrvatski ostavio sam samo engleski i njemački.
Način instalacije ne bih na dugo objašnjavao. Ukratko: Zbriše se original LatinIME.apk i stavi se ovaj. Za svaki slučaj si napravite Nandroid backup prije. Detaljnije tu ili tu.
Isprobano na Desire s Oxygenom i Desire HD s Cyanogenom.
Eto, prvo objavljujem ovdje, pa isprobajte, javite jel šljaka kako treba, pa možda ne bi bilo loše zamoliti ROM developere nek ubace u službena izdanja.
Toliko za sada.

Odgovori uz citat

Kutgw!

Bookmarks