U zabludi si.
Premijer se tada zvao - predsjednik izvršnog vijeća i svaka općina ga je imala
Parlament je bio skupština/sabor/sobranje/skupščina - ali svaka općina je imala skupštinu, skupštinui općine. Kosovo je imalo - pokrajinsku skupštinu, koju ti sad možeš nazvati parlamentom isto kao što ja mogu svoje općinsko vijeće nazvati parlamentom.
Ti termini su malo rastezljivi i ne mogu se tek tako preslikati na današnju situaciju a pogotovo se ne mogu koristiti kao neka obilježja državnosti.
Nisu to nikakva obilježja državnosti.
Nikakve narodne banke Kosova nije bilo, jer su pokrajine imale narodnu banku Srbije.
Znači, Jugoslavija je imala 6 (šest) federalnih jedinica koje su po ustavu imale pravo na odcjepljenje. Autonomne pokrajine unutar jedne od republika nisu imale to pravo.
BTW, početkom osamdesetih, nakon Titove smrti postojao je poklič "Kosovo republika" na svim demonstracijama i grafitima, a i u službenim krugovima je postojala inicijativa za ustavnim promjenama da bi Kosovo postalo ravnopravna federalna jedinica, međutim to nije prošlo. Tek kao federalna jedinica bi imalo legalno pravo na samoodređenje.
Vjeruj mij , ja sam sve ovo kao odličan učenik i vrijedan pionirpratio u to doba i jako se dobro sjećam velikog broja detalja.

pratio u to doba i jako se dobro sjećam velikog broja detalja.
Odgovori uz citat
Bookmarks