tako izgleda barem...
Evo da i ja jednom pitam.
Znaci li to da će biti onemogućena komunikacije putem Skypea, Vibera, Google Talka, iChata i ostalih servisa?
Vidi:
Specifikacija EXTRA Biz total+ tarifnih modela
Članak 16. U tarifnim modelima HT zadržava pravo onemogućiti korištenje VoiP I MoiP usluga svojim krajnjim korisnicima. HT će navedene zabrane primjenjivati od 31.siječnja 2013.godine
Specifikacija EXTRA total+ tarifnih modela
Članak 16. U tarifnim modelima (naziv) HT zadržava pravo onemogućiti korištenje VoiP I MoiP usluga svojim krajnjim korisnicima. HT će navedene zabrane primjenjivati od 31.siječnja 2013.godine.
Specifikacija EXTRA obitelj tarifnih modela (misli se na obitelj+, iako to nije navedeno u naslovu)
Članak 27. U tarifnim modelima (naziv) HT zadržava pravo onemogućiti korištenje VoiP I MoiP usluga svojim krajnjim korisnicima. HT će navedene zabrane primjenjivati od 31.siječnja 2013.godine.
Zadnji uredio ispravljach : 04-06-2012 u 13:12
tako izgleda barem...
Vas dvojica spomenute uvjete možete zakvačiti za uho jer ste se na vrijeme osigurali!
Zadnji uredio ispravljach : 04-06-2012 u 13:42
A u "obicnoj" extri ce ostati normalno? Onda idem van iz Obitelji i prelazim na Extra
iPhone 5s 16 GB
Ali otkud im pravo onemogućavati ovu vrstu usluga i određivati na koji ćemo način trošiti internet paket?
Trebalo bi vidjeti što će HAKOM reći na ovo, i proširiti ovu informaciju, npr. na HT-ovom fb profilu kako bi potakli reakciju i nezadovoljstvo što više ljudi.
EDIT: Evo što je su napisali na fb stranici HAKOM-a:
"Vaše pitanje ulazi u područje mrežne neutralnosti koja se tumači da su operatori dužni unaprijed obavijestiti korisnika ukoliko koriste neke tehnike upravljanja prometom poput dif. serv-a ili slično, ali su isto tako obvezni obavijestiti korisnika ukoliko neke usluge blokiraju (kao što je npr. Skype, Viber ili slično). Kod tarife gdje je to jasno predočeno korisniku mrežna neutralnost nije narušena jer svaki korisnik ima pravo izbora ugovoriti tarifu ili ne."
Zadnji uredio miha013 : 04-06-2012 u 17:20
ograničenje je navedeno u svim Extra+ tarifama (Total, Total Biz i Obitelj). Izađeš li iz stare Obitelji (Extra Obitelj, Tarifa za Obitelj, Flex Obitelj...) možeš migrirati na Total+ (gdje se navedeno ograničenje sprema) ili na Priču (gdje se data promet plaća kao zlato). Ako imaš Extra Obitelj nema potrebe da je mjenjaš za Extra Obitelj+ jer uštede koje ćeš ostvariti za uspostave poziva bit će manje od više cijene tarife.
KAKOM na svojoj FB stranici "blagoslovio" ovaj potez o ograničavanju VoIP-a.
Planiram prijeci na Extra + bas zbog tih uspostava. Sada imam Extra obitelj 300 i racun se popne na negdje 410-420 kn, bas zbog tih uspostava kojih ima jako puno. Samo na jednom broju ima oko 200 uspostava
iPhone 5s 16 GB
Ne vidim zasto im je trn u oku voip kad I ovako imas samo 1Gb prometa (kad smanje brzinu voip sigurno ne radi). Mozda se pripremaju za buducnost kad budu davali vise prometa ili zbog usluga kao sto je Optima-Tornado?!
Kazu da HAKOMu to nije problematicno (na fejsu), jer su najavili, a ti ne moras tu tarifu koristiti (a druge I nema, osim starih :-) )
Po običaju, pizduni gledaju kako maksimizirati profit, a korisnici kako minimizirati potrošnju
Nego, mene zanima kako oni znaju da recimo ja koristim Skype ili Viber? Zar promet nije isti kao da koristim bilo koju drugu internet uslugu? Što to točno sad znači, sliku možeš poslati mailom ali ne možeš Viberom?
Facebook nije službeno Hakomovo glasilo, stoga treba pričekati žalbe korisnika. Pa taj je potez u stilu sjevernokorejskoga režima!
Mislim da prepoznaju po portu, recimo da Skype koristi port 80, t-mobile blokira sav promet preko tog porta I ne mozes vise skype koristiti.
Cijeli internet ide preko porta 80 (ovaj forum npr), ne mogu tako vršiti filtriranje. Siguran sam da se to radi na puno sofisticiraniji način...
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Mogu prepoznati Voip protokol(e) (ako veza nije šifrirana), ili prema IP adresama poznatih VoiP servisa, i sl.
2003.
pretplata na T-Mobile i pretplata na VIPnet
2013.
pretplata na T-Mobile i pretplata kod drugog operatera za VoiP i MoiP
Korisnici T-Mobilea (zbog jeftinih mobitela) će očito uvijek morati imati još jedan mob
Hoće li i u prepaidu to ukidati? i može li link do tog dokumenta?
Zadnji uredio partwish : 05-06-2012 u 13:22
Ja pretpostavljam da ce i drugi operateri to uvesti jer bi onda t-mobile imao jedan veliki minus.
Cak mi je cudno da sad su vec stavili ono sto ce od 31.1.2013 MOZDA aktivirati (...zadrzava pravo onemoguciti...)?!?!
@partwish Evo ti za Extra Biz total+, clanak 16.
http://www.t-mobile.hr/pdf/Specifika...nih-modela.pdf
Pa jel ne postoji neki fix za to? Nesto sam prije bio naletio da preko iPhone nesto sa VPN-om ima veze
iPhone 5s 16 GB
nije tu nista protiv zakonito, pogotovo jer su objavili unaprijed. pa sad ti potpisi tarifu ako zelis...znas sta te ceka.
meni osobno ovo ne smeta jer rijetko koristim skype preko mobitwela, imam i whatsup,ali bez veze radi u pozadini, jer za gotovo svu komunikaciju koristim FB. a to en mogu ukinuti nikako...jer ako ukinu pristup fejs aplikaciji, veliki broj korisnika bi razmislio o prelasku na mrezu koja tu opciju ne planira ukinuti.
a kako je to t-mobile objavio, vrlo skoro ocekujem isto i od vipa.
naravno, razumijem i njih...nema tu zarade ako ti korisnici ostavljaju samo 50 kn. mjesecno, ali jbg...dosta su oni nas cerupali, vreme je da nesto i nama daju
takodjer, kao sto je jedan kolega vec spomenio, uskoro ocekujem tarife koje ne nude jeftinije uredjaje, u kojima su osnovne usluge skuplje,ali prizaju mogucnost voipa...pa birajte
nije,ali generalno govore ono sto je vidljivo po njihovim pravilnicima i zakonima.
ne isu bas gluposti...
i naravno, svaki operater moze ograniciti sta zeli...dokle god to jasno naglasi,odnosno ne dovodi korisnika u zabludu laznim oglasavanjem ili skrivanjem istine.
a mi kao korisnici uvijek imamo mogucnost izbora
Extra obitelj je za najmanje 2 clana + 3 prepaid, pa tako ipak dijelis pretplatu do 5 korisnika.![]()
Meni samo ne ide u glavu koja im je svrha ograničit voip, a recimo facebook je besplatan. Kad pogledam sestru i njeno društvo (srednja škola) pa nitko nikad ni ne zove nit šalje poruke. Uplate bon jednom-dva puta godišnje da im vrijedi kartica i 0.facebook kad su u gradu, a wifi kod kuće. Kod nas su prejadni paketi da bi netko preko skypa razgovarao često, pa zašto im onda smeta? A ako im smetaju poruke preko takvih programa, valjda bi prvo trebali prisilit korisnike da kupuje pakete umjesto besplatnog facebooka pa tek onda ići poduzimat ovakav potez.
Za Extra total+ = pitati u t-centru
Bookmarks