Priča se da i nije baš najstabilniji build, ali je BSOD baš simpa:
![]()
Dakle, noćas je Microsoft pustio free nuild za download:
msdn.microsoft.com/en-us/windows/home/
U virtual PCu ne radi baš, nisam probao u drugom okruženju ili clean install.
Eto, probajte, javite dojmove.
Priča se da i nije baš najstabilniji build, ali je BSOD baš simpa:
![]()
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Poslao sestri SMS da skine na komp pošto sam na poslu a ammyy sam zaboravio pokrenuti
Baš me zanima kako funkcionira![]()
Vrlo rani build...kao nekoć Longhorn....Ali pruža uvid u novi način korištenja Windowsa...
I da, nije potrebna aktivacija.
Ostavio skidat na poslu, vidjet ću sutra kako se to ponaša.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Mislim da metro style UI na PCu zahtjeva privikavanje, no može se isključiti i koristiti aero... Ali za tablete je ovo majka.
Navodno mu je bootanje brže od monitora, bar Techradar tako prenosi
Windows 8 boots 'faster than monitor'
Review i usporedba(vjerojatno će se dopunjavat s vremenom):
Hands on: Windows 8 review
Windows 8 vs Windows 7 vs OS X Lion
Nije baš da Win8 može ubrzati POST na svim kompovima. Taj instant boot je čini mi se feature nekih matičnih ploča koje su s Win8 došli na svoje, modificiran S3 sleep mod (tako nešto sam čitao) gdje se core OS-a (da ne kažem kernel) vrti u memoriji i nakon gašenja kompa.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Vrlo pametan tekst:
thenextweb.com/microsoft/2011/09/13/hands-on-with-windows-8/
Instalirao i prvi dojmovi su oprečni. Ako ostavim MetroUI onda će tu trebati određena doza privikavanja, a ako ga izbacim onda je to sedmica malo drukčije zapakirana. Vrijeme boota je drastično brže nego kod sedmice čak i na prosječnoj kanti poput moje, ali zna se dogoditi da nakon restarta ne radi tipkovnica. S obzirom da je to DP nisu takve stvari ni čudne.
Jedino ne znam i nisam nigdje našao kako ugasiti pokrenuti program bez korištenja Task managera. Tko zna!?
Sam Metro sam po sebi kao ideja nije loš, ali za sada ima prilična ograničenja. Pločice idu u grupama po dvije velike ili četiri male u redu i zatim razmak. U visinu ih ide pet. Nema šanse da grupirate npr tri male pločice ili da ih u visinu iako ima mjesta dodate šest. Promjena pozadine ili nije moguća ili je negdje duboko skrivena.
Instalacija novih programa ide bez problema, podržava čak i 16-bitne aplikacije bez dodatnih bravura kao kod Sedmice.
Povlačenjem strelice uz lijevi rub omogućava izmjenu programa poput Alt+Tab kombinacije s tom razlikom da Alt+Tab izmjenjuje i otvorene mape, a ne samo programe.
Hrpu nepotrebnih stvari iz MetroUI jednostavno možete desnim klikom ili maknuti ili deinstalirati. Dodavanje je jednostavno. Počnete pisat naziv programa, automatski se otvara Serach sa rezultatima, desni klik i pin.
Vjerojatno ima još sitnica koje čovjeka vesele, ali meni je i ovih par za sada dosta (treba to zapamtit)
EDIT: sa Ctrl+Esc program se suspendira, a nakon nekog vremena zbog neaktivnosti se sam gasi.
Windows explorer je dobio ribbon baš kao i MS office. Meni se osobno to dopada, a moguće ga je i privremeno ili trajno isključiti
Moguće je dodavati i vlastite prečace na MetroUI.
Pojavili su se i programi za prebacivanje između WIN7 i WIN8 start menia.
Kao i programi za onemogućavanje svih ili samo nekih novih funkcija
Zadnji uredio Sljaka : 18-09-2011 u 09:32
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
To jesam, ali onu foru sa dva programa na desktopu u fullscreenu ne uspijevam.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Novi shortcutsi, možda nekome dobro dođe. Vjerojatno ih ima još
WIN + Z - flips open application
Win + Spacebar – Change the language / keyboard layout
Win + Y – Switches to desktop view. Using this hotkey you can temporarily hide all maximized windows to see the desktop.
WIN + Q – Opens Search Apps menu.
WIN + W – Opens search for Settings menu.
WIN + F – Opens search for Files menu.
WIN + O – Disable screen rotation (allows turning off the Gyro reaction to the tablets)
WIN + C – Open Start Menu.
WIN + I – Opens Start Menu Settings.
WIN + K – Opens Start Menu Connections.
WIN + V – Allows switching between notifications.
WIN + Shift + V – Allows Reverse switching between notifications
WIN + Enter – Runs Utilities Narrator, which reads aloud the titles and contents of the open windows.
WIN + Page Up – Moves the Metro tiles to the left.
WIN + Page Down – Moves the Metro tiles to the right.
WIN + Shift + Plus(+) – Open magnifier for maximizing the desktop.
Win + Shift + Minus(-) – Opens magnifier for minimizing the window.
Stare kratice također rade
E ljudi, imam pitanje.
Da li je moguće napravit Upgrade sa 7 na 8 (da mi sve ostane na HDD-u, igre, programi, ma znate valjda šta je upgrade)?
I jel opće radi većina programa na 8-ici? Jel opće vrijedi prelaziti sa 7-ice na 8-icu, ili je bolje čekat službeni release?
One day, sky went blue...
1.) Ne, potreban je clean install.
2.) Radi većina programa, AFAIK neki antivirusni programi ne rade dobro.
3.) Ne vrijedi prelaziti na Win8, probaj je u virtualki/VHD/dual boot.
Ne vrijedi prelaziti, jer ovo nije niti beta verzija, miljama daleko od bilokakve upotrebljivosti.
Stigao je i Consumer Preview
Product Key: DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J
(Vrijedi za sve verzije i jezike)
Instalirao sam ga na laptop, javim dojmove nakon što se malo bolje poigram. Za sada sam iznenađen, povukao mi je mailove, kalendar kao i SkyDrive bez problema (trebate Microsoft Account, iliti po starome Windows Live), OS radi brzo i (za sada) stabilno. Naravno, ovo su sve početni dojmovi.
Instalacija je protekla brzo, brže nego Win 7 no ništa spektakularno iako smatram da to nije nešto posebno važno jer, let's face it, ne instaliramo Windowse svaki dan
Instalacija drivera i samo konfiguriranje OS-a tijekom prvog boota trajala je oko desetak minuta, sve je radilo od prve. Stavio sam za sad drivere za touchpad, sutra nastavljam sa ostatkom.
Metro UI -ili ga volite ili mrzite, nema sredine. Ja ga volim te stoga nedostatak Starta ne smatram nikakvim problemom. Istina, treba se naviknuti na drugačije hendlanje i navigaciju no imam osjećaj da se neke rutinske stvari mogu napraviti dosta brže.
Task Manager je malo zbunjujuć na početku no vrlo se lako možete priviknuti na isti. Ako radite s mišem prizivate Start izbornik tako da mičete kursor od donjeg desno kuta prema gornjem desnom kutu.
Win8CP vrtim u dual bootu sa sedmicom, nikad nisam volio virtualke tako da nisam niti u ovo slučaju htio raditi u kvazi-uvjetima
Ako imate pitanja pucajte![]()
Evo i ja si ga sad skidam, tj instaliram putem onog installera, i preporučam vam. Lijepo skenira komp i kaže kaj bu radilo a kaj nebu (od onoga kaj imaš na kompu/laptopu), i kaj zahtjeva pažnju (npr. iTunesi, da deautoriziraš acc, na što bi ja zaboravio).
Dobiješ i Serial key koji si zapišeš, i kasnije ga trebaš unjeti pa imaš updateove.
Jedva čekam da se instalira do kraja![]()
One day, sky went blue...
Prvo - ne instalirajte drivere za Radeon grafičke koji su namjenjeni za Windows 7 - meni je bacio BSOD.
Također ako isključite UAC tileove neće raditi. Glupo.
Zadnji uredio Mario92 : 20-05-2013 u 08:24
S obzirom da je službeno vani koliko vas koristi Win 8?
Jako mi je čudno kaj nema interesa ovdje za novi OS.
Osmica kao OS za desktop računala i laptope je u odnosu na sedmicu korak natrag. Istina je da se brže pokreće, da ima manje hardverske zahtjeve i to je to. Da bi dobio funkcionalnost sedmice i uklonio iz osmice ono što je eventualno praktično jedino kod tableta moram posezati za third-party rješenjima. I da bude još gore sa svakom verzijom koja je izlazila programi koji su omogućavali npr. klasični start meni iz prethodne verzije nisu radili i trebalo je ispočetka tražiti po netu rješenja. Kao da su se u MS-u zainatili da Osmica mora baš raditi kako su oni zamislili.
Kad na kraju zbrojiš koliko vremena treba da se svi ti dodatni programi pokrenu (klasični start, logiranje u desktop...) dođeš do istog vremena podizanja sustava kao kod Sedmice i imaš funkcionalnost Sedmice.
Kojeg onda ima smisla uopće koristiti Osmicu?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Ne kuzim sta ce vam taj start?? Ja to ni ne sedmici ne koristim. Imam precace na radnoj povrsini i to je to. Jedino u start idem da ugasim racunalo.
Sve ima svoje prednosti i mane. Nije uvijek praktično spuštat i/ili zatvarat otvoreni prozor da bi se na nešto kliknulo na desktopu. Start je često brža opcija. Još kad uzmeš u obzir da je kod sedmice u start ukomponirana i tražilica, onda start i nije baš za baciti.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks