Taj tp link je meni crkao(resetirao se svako malo) neki dan i uredno su ga zamijenili bez ikakve naknade.
Prije 15 dana sam imao problem sa ruterom, slučajno sam na korisničkim stranicama Optime promijenio lozinku za internet neznajući da se onda treba to promijeniti i u ruteru. Nakon nekoliko pokušaja nisam se nikako uspio logirati u ruter preko IP adrese 192.168.1.1 pa sam jednostavno resetirao ruter na ono dugme u rupici što stoji iza. Nakon toga uspio sam ući u postavke rutera ali nije mi se htio nikako spojiti na internet, zvao sam SZK koja je bila nakon svih mogućih isprobavanja nemoćna i zaprimili su to kao kvar. Postavke u ruteru se nisu nikako mogle promijeniti tj. dok je PVC0 (to je tvornička postavka) onda je VPI:1 i VCI:32, a treba biti 0 i 35 i ne spaja se na internet. Ako pokušam promijeniti VPI na 0 i save, to prođe ali čim nakon toga VCI promijenim na 35 i stisnem SAVE pojavi se greška ERROR: FAIL TO UPDATE DUE TO... Duplicate to a VPI/VCI ! i ne snimi te nove postavke, vrati na 1 i 32. Tek kada promijenim na PVC2 i u NAT postavkama isto stavim PVC2 onda automatski se VPI/VCI promijene na 0 i 35 i internet proradi nakon unosa korisničkog imena i lozinke. Dakle, vrlo čudna stvar sa tim ruterom, a nisam mu nadograđivao firmware niti bilo što dirao. Večeras sam zvao SZK jer mi OptiTV nije radio (gledam satelitsku većinom pa ni neznam otkad ne radi) i isprobavali smo sve i svašta ali ne radi. Izbacuje da nije spojen na poslužitelj, a uredno ima zauzetu IP adresu i sat i datum su ažurirani. Ovaj lik iz SZK kaže da uopće ne vidi da je STB spojen. Ovo je stvarno zavrzlama neviđena, jer ako ruter stavim na tvorničke postavke, ne radi mi internet, a ako stavim na onaj PVC2 onda radi, dok OptiTV ne radi ni u jednom slučaju. Još su mi rekli da ako hoću novi ruter da ću morati plaćati najam 11,25kn/mj. jer nisam pod ugovorom, a STB će se provjeriti i eventualno zamijeniti. Meni se iskreno ne plaća tih 11kn/mj. jer internet mi radi, a OptiTV mi i nije toliko važan jer on mi je kao neka rezerva kad satelitska izgubi signal. Sad na kraju balade ako ste uspjeli pohvatati konce, šta da radim? Da li da probam nadograditi firmware rutera? Mislim da ne mogu puno zeznuti stvar, jer ako on krepa do kraja nakon nadogradnje onda u najgorem slučaju ću uzeti novi ruter i plaćati tih 11kn/mj. Pucajte!
EDIT: Nadogradio sam firmware na zadnju verziju ali problem sa VCI/VPI je ostao.
Zadnji uredio bpodnar : 23-10-2014 u 21:18
Taj tp link je meni crkao(resetirao se svako malo) neki dan i uredno su ga zamijenili bez ikakve naknade.
Ako plaćaš najam, onda je u garanciji i mijenjaju ga besplatno bez obzira što je uzrok kvara.
Ako hoćeš na PVC0 napraviti konekciju moraš prvo otvoriti pvc sumary i tamo obrisati konekciju koja ti je ista sa tom koju želiš na pvc0 a tek onda mjenjati VPI i VCI
Vidio sam taj summary ali nisam skužio kako ga mijenjati?
EDIT: Napravio sam, klik na DELETE u dnu i onda sam postavio ponovno PVC0 i sad radi.
EDIT2: Sad još treba popraviti OptiTV, Albis se i dalje odbija spojiti na internet i ne prima upisane korisničke podatke
Zadnji uredio bpodnar : 24-10-2014 u 00:30
Moraš pronaći vpi i vci za optitv pa upisati ja ih neznam ali vjerovatno neko to ima pa ti može dati.Takođe moraš vezati te vpi i vci za port na koji ti je prikačen kabal od optitv.Toradiš u naprednim postavkama pod karticom vlan.Moraš ćekirati pišem napamet nešto kao asign itd pa ispod urediti grupe.Pogledaj to malo pa ako ne uspiješ imam nekog kineza koji ima isti softver pa ću pogledati i napisati korake.
Zadnji uredio otop : 25-10-2014 u 02:19
Probao sam svašta ali nisam uspio pokrenuti OptiTV.
Idemo redom:
-otvoriš tab interface setup
-pošto si već dobio konekciju na internet na pvc0 to neću objašnjavati jer to već znaš.
-zatim pod virtual circuit pronađi pvc1 i onda čekiraj activated.
-upiši VPI i VCI za opti tv(ja sam negdje vidio da bi moglo biti 0/40 ali provjeri i to upiši).
-kod isp čekiraj bridge mode a pod encapsulation: 1483 Bridged IP LLC i onda sve to snimi.
-sada trebaš napravljene konekcije vezati za lan portove na ruteru i to tako što klikneš na tab advance setup na karticu vlan i tu čekiraš activated.
-kliknuti na assign VLAN PVID for each interface i u prva dva polja upišeš 1 i 2 a ostalih 6 polja ostaviš jedinice ako nemaš potrebu za još nekom uslugom.U drugom djelu pod eternet port za portove na ruteru na kojima trebaš internet staviš 1 a za opti tv staviš 2.I pod wiraless staviš 1 i sve to snimiš.
-sada ideš na next ili se vratiš jedan tab nazad(ovisi o softveru) pa otvoriš tab define vlan group i pod vlan index 1 čekirati active yes vlan id 1,atm vcs čekirati port 0,et.port čekirati portove na ruteru na kojim želiš imati internet i čekirati wiraless lan port i zatim to snimiti.Potom se vratiti na početak pa pod vlan index staviti 2 ,active čekirati yes, vlan id staviti 2,atm vcs čekirati port 1,pod eternet port čekirati port na koji je spojen resiver od optitv i to snimiti.
-sada ići na tab maintace i odabrati sys restart čekirati curenci restart i restartati ruter.
Nakon ovoga trebalo bi da radi i internet i optitv.
Probam večeras pa javim rezultat. Hvala na detaljnim uputama!
Evo napravio sam sve kako si rekao ali optiTV ne radi. U PVC1 sam stavio VPI/VCI 0 i 40 jer sam tako i našao na internetu, ali ništa. STB je zauzeo IP adresu ali piše da mu nije dostupan internet, a meni na svim računalima i mobitelima internet radi preko wifi.
Zadnji uredio bpodnar : 27-10-2014 u 23:30
Nisi dobro vezao portove.Probaj uštekat resiver u svaki port na ruteru.Takođe ako možeš spojiti port1 na ruteru sa računarom pa provjeri da li na računaru imaš internet.
Neznam kako nisam dobro povezao portove, napravio sam doslovno sve kako si rekao.
![]()
Zadnji uredio bpodnar : 28-10-2014 u 09:22
Provjeri još na interface setup/lan jesu li odčekirani portovi 3 i 4 pa i to snimi.Ovo si napravio kako treba i moralo bi raditi.Takođe nakon što restartaš ruter na sysrestart probaj ga na nekoliko minuta potpuno ištekati iz struje jer se zna dogoditi da iz nekog razloga ne reagira poslije nekoliko uzastopnih promjena i restarta.Provjeri sa navedenim postavkama na kojim lan portovima imaš internet(trbalo bi 1 i 2).
Ne da mi da snimim to kada odčekiram port 3 i 4. Trenutno su čekirani.
EDIT: Kad sam odčekirao i kliknuo na SAVE nakon minute se ruter restartao sam i bilo je odčekirano na portu 3 i 4, ali sada i nakon restartanja STBa opet pokazuje da nema spoj na internet, opet crvena točkica stoji na ikoni zemaljske kugle gore u desnom kutu. Takođe ako idem na korisnički račun, pa OptiTV prijava, tamo piše da poslužitelj nije spojen. Ništa, sačekat ću tehničare pa nek mijenjaju STB, valjda će proraditi.
---------- Post added at 15:33 ---------- Previous post was at 11:49 ----------
Upravo je bio tehničar Optime i zamijenio mi ruter i sad sve radi. Nije mi uopće jasno kako se on zeznio, al ajd, bitno da sad radi.
Zadnji uredio bpodnar : 28-10-2014 u 12:59
Ništa čudno, pokvare se i routeri od nekoliko tisuća eura, a kako neće taj od 100 kn...
VPI/VCI za Maxtv je 0/40 za Optimu bi trebao biti 0/37 koliko ja znam, možda je i to smetalo
Nisi pročitao da je problem riješen
Bookmarks