Dragi forumaši, u proteklo vrijeme bilo je dosta govora o kvaliteti bonbon mreže u odnosu na ponajprije T-Mobile, ali i druge operatere.
S obzirom da često niste bili zadovoljni povratnim informacijama s naše strane i da ste često bili (ili još uvijek jeste) uvjerenja da je kvaliteta bonbon mreže lošija u odnosu na ostale, odlučili smo vam omogućiti da se sami uvjerite u činjenično stanje. Svaki od vas koji to želi, ima priliku sjesti u kombi s našom tehničkom ekipom koja na terenu vrši mjerenja, uvjeriti se u jačinu i kvalitetu bonbon signala i usporediti ga sa signalom ostalih operatera i to po pojedinim punktovima u Zagrebu. To znači da dečki mogu otići na lokaciju koju vi želite provjeriti i tamo izvršiti mjerenja. Za sada je u igri samo Zagreb, što ne znači da kasnije i druge lokacije neće doći u obzir.
Naravno, to je i jedinstvena prilika svakom od vas da našim tehničarima postavi pitanja o mreži koja je oduvijek htio postaviti.
Ako ste za, javite nam se ovdje preko PMa – raspoloživi termini su sljedeći:
Petak, 15.03. 10 h
Srijeda 20.03. 13 h
Petak, 22.03. 10 h
Ako vam neki termin ne odgovara, javite pa ćemo ih organizirati još. Obilazak traje cca 1 – 2 sata, a može i dulje, sve ovisi o vašim interesima, mogućnostima i pitanjima. Vidimo se!![]()
Nadam se da će biti zainteresiranih (šteta da nisam u Zagrebu) i da ćemo pročitati ovdje što su imali prilike vidjeti i saznati.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
nažalost nisam iz ZG ali podržavam inicijativu =)
Siemens A36 > N 3310 > Siemens C60 > Moto v525 > SE z550 > LG KP500 > N 6303 > LG GS290 > SE Xperia X8 > iP 3GS > SE Xperia U > SGS 3 mini > iP 5S > Huawei P9 Lite 2017 > Xiaomi Redmi 6
Dosta nas koji smo se žalili smo zapravo iz Osijeka... Imam kolegu koji na SGS3 fura 2G signal jer stalno pucaju razgovori, a to je žalosno. E da, koje boje je kombi?![]()
Nije losa inicijativa ali bojim se sto bi mi kao laici mogli pitati/saznati o tako kompleksnoj tehnologiji kao sto je mobilna telefonija. Ja sam u tim vodama (telekomunikacijama) i zato sam svjestan te kompleksnosti i koliko sve parametara utjece na kvalitetu signala (tj. ono sto se moze prezentirati u tom kombiju: jačinu i kvalitetu bonbon signala i usporediti ga sa signalom ostalih operatera i to po pojedinim punktovima u Zagrebu). Moja pretpostavka je i dalje da je u pitanju preopterecenost, tj. preveliki broj korisnika na malom broju baznih stanica, a kako to tehnicki projveriti nemam pojma.![]()
Jačina signala je naravno dobra jer koristite t-mobile mrežu koja je dobro pokrivena. Problem dolazi do toga što mreža, kao i svaka moderna, kod opterećenja kako bi mogla opslužiti sve zahtjeve smanjuje kvalitetu. Na taj dio dolazi prioritetnost. A u toj mreži bonbon ima najmanji prioritet, eventualno konzumove kartice imaju manji ili isti. Tu je vaš problem. Kvaliteta će se prvo srozati na bonbon mreži i manje prioritetnim mrežama. T-mobile infrastruktura na sebi ima t-mobile(preplatnike, simpu), bonbon, konzum, internet (t-mobile, simpa, bonbon) i još na sve to tele2 po potrebi. I onda se mi čudimo što je kvaliteta poziva na bonbonu loša, pogotovo na mjestima gdje je infrastruktura tanja pa je taj efekt izraženiji. Isti problem imaju moji prijatelji na Simpi. Možete mjeriti kvalitetu signala po Zagrebu koliko god hoćete i farbat nam oči, ali problem leži drugdje i riješiti ga mogu samo vaše gazde, a ne vi tako što ćete nas vozati po "punktovima" u kombiju.
strikoo, smisao te vožnje je da se takve stvari koje si spomenuo istestiraju i usporede. Uzmeš T-Mobile broj i bonbon broj i usporediš na licu mjesta. Ako si iz Zagreba, virutalno ti otvaramo vrata kombija i pozivamo na vožnju.Lokacije možeš predložiti i ti.
Na moju zalost nisam iz Zagreba jer bi drage volje isao, ne zato sto pusim markentiske trikove, vec zato sto vjerujem da bi bilo iznimno poucno i zanimljivo.
Kvalitetu poziva doma mogu sam mjeriti. U sgs3 nazovem sa bonbon i u isti mobitel ubacim vipnet karticu. NEUSPOREDIVO. Za to mi ne treba kombi, tehnicari i sva vasa oprema. Ali definitivno podrzavam ovu akciju, stvarno bi volio da se mogu pridruziti i pozivam sve koji mogu i zanima ih da se odazovu.
@bonbon
Svaka cast na trudu, ali moras shvatiti da nije sve u jacini signala i mjerenju u kombiju. To je kao da na ulici bakicu pitas sto je to kompjuteras/informaticar/developer, njoj je ista osoba koja sastavlja PC i onaj koji odrzava Oracle baze. Tako i ovdje mijesamo "babe i zabe".
ja sam iz Zg ali nikada nisam koristio t-mobile ili bonbon mrežu(nemojte sad reći,vrijeme je da počneš)
Što bi meni značilo da me netko sa kombijem dopelja negdje i kažeogledaj na monitor ovdje je jakost signala odlična a sutra dođem telefonom a signala nigdje...opet bi bio kriv moj telefon,teren,zagušenje...
Hvale vrijedan potez!
Upravo tako. Steta sto je ograniceno samo na Zagreb, jer me ovo zanima i zbog inzenjerske profesije, pa bi mi ovo bila svojeevrsna nadgradnja znanja.
Trebalo je uzeti statistiku prijava losije kvalitete na razini cijele drzave, pa ga (nas) provozati po pet gradova s najvise problema.
Gdje vidis problem?
Misliš da je nemoguće da je mobitel kriv? Ili da zagušenje neće biti u trenu kad kombi bude tamo?
Bilo je primjera gdje su forumaši napisali da je signal loš kod džamije npr. Sad možemo otići tamo i provjeriti kako je. Ili bilo koju drugu ZG lokaciju.
Također, primamo prijedloge za druge gradove, pa ćemo probat nešto iskombinirati da se ode i izvan ZG.
Hocete provjere raditi i na otocima![]()
Tko rano rani, zajebo je pjetla
Inicijativa je simpatična, zanimljiva i definitivno u bonbon stilu. Samo, na kraju kada se sve zbroji i oduzme krajnjem korisniku neće puno značiti činjenica da na području gdje on ima problema ima i npr Tele2. Što mi to sve skupa vrijedi kada to neće rješiti probleme nego ću i dalje tri puta dnevno htjeti tresnuti mob od pod zato što pukne veza, ili zato što imam te famozne tišine ili isprekidan zvuk sugovornika. Sve ovo je, eto... malo zabave za ekipu, ništa više.
evo ja vam predlazem da se provozate do Vodica i Pirovca, gdije "navodno" postoji pokrivenost 3g signalom,ali sam ja ipak pored bonbon broja morao kupiti jedan od tele2 kako bi se mogao spajati mobitelom na net.
da li je sada tako ,ne znam...ali cijelo proslo ljeto je bilo
Evo npr. Karlovac, južna industrijska zona. Većina poslovnih korisnika u toj zoni koristi istu mrežu kao i Bonbon (T-mobile mrežu naravno), kvaliteta razgovora je koristili Bonbon ili T-mobile odlična. Spajanje na internet funkcionira ovako, van radnog vremena ili ako vam radno vrijeme počinje vrlo rano, možete ponekad uhvatiti i 3G signal, EDGE radi bez problema. Nakon 7-8 sati ujutro o 3G se može samo sanjati, dok EDGE puca i nije stabilan. Ako uzmete tri laptopa i spajate ih preko USB sticka (opet svejedno jel to Bonbon ili T-mobile) dva će se još nekako i spojiti, ali treći neće sve dok se jedan od prva dva ne odspoji. Ovo je testirano više puta unatrag par godina, posljednji puta prije cca dva tjedna.
Ako slučajno na mobitelu imate Netmonitor (good old Siemens) možete vidjeti da je to cijelo područje pokriveno sa svega tri bazne postaje. Postavlja se pitanje zašto je tako? Ako je moguće s običnim mobitelom shvatiti u čemu je problem, onda ne vjerujem da tehničko osoblje T-mobile-a (možemo i napisati i Bonbon tehničko osoblje jer se radi o istim ljudima) ne može to shvatiti. Znači očito je da postoji neki poslovni razlog da se to stanje godinama ne mijenja.
Ima li smisla, osim markentiškog, dovlačiti i ljude i opremu da utvrdimo da T-mobile i Bonbon imaju istu kvalitetu signala? Kad je očito da nemaju dovoljne kapacitete.
Btw. Ni ostali nisu puno bolji, a ima i gorih.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Ali cekajte,puno ljudi koriste 2 mobitela tj. 2 operatera (ako nista drugo posudis karticu/mobitel ili pozoves prijatelja koji je npr. na T-mobile pretplati).Pa kakva je znanost u tome da npr uzmes dva mobitela i kazes vozacu "vozi me na bundek,tamo mi je los signal dok lizem sladoled".Oni te otpeljaju na bundek i ti izvadis svoja dva mobitela i vidis dali je signal iste jacine.Nakon toga zamjenis kartice i opet provjeris...Pa zar moras imati 10 godina faksa da bi izbrojio crtice na svome mobitelu?Eventualno obavis poziv/posaljes mail/upalis youtube ili sto ti vec ne ide na toj mrezi i to je to...
Ja bih rekao da je ovo opet vrsta marketinga. U stilu, mi smo vam spremni pomoci i sve poduzimamo da budete zadovoljni a sve se svodi da je jeftinije ponuditi kombiji ciji sat koristenja kosta recimo 500kn nego ugraditi nove bazne stanice od 20.000 eura na x lokacija! ;-)
Vidiš, to je dobra ideja. Zašto ne bi, umjesto vožnje kombijem u samo jedno određeno vrijeme, skupljali podatke kad imamo za to prilike i slali ih Bonbonu?
@Bonbon Kako se vama u Bonbonu sviđa ova ideja?
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Uvijek smo za to. Već smo radili individualne provjere i svaki podatak dobro dođe. Ali s obzirom da je bilo ljudi koji nisu bili zadovoljni provjerenim omogućili smo i ovaj način da se po Zagrebu izvrše mjerenja i da neki forumaš sudjeluje u tome.
Aplikacije nude precizne podatke o snazi signala, polozaju baznih stanica, kanale, frekvenciju itd. Takav jedan log je zbilja informativan. Jedina mana je sto na uredjajima SGSII i SGSIII RX vrijednosti nisu tocne, bug u samim uredjajima.
Ima li za iphone takvih aplikacija da se i ja pridruzim
Mogao bi bonbon naručiti od nekoga aplikaciju/e. Vjerojatno je jeftinije nego vozikanje kombijem. Da se zabilježe logovi i da im se pošalju.
Ja imam neki GSM Signal Monitor i on mi na 2g signalu pokazuje samo 4 antene, ponekad i 3, u gradu naravno. Sjećam se vremena od prije desetak godina kada sam na Nokiji 3310 aktivirao Net monitor pa sam ih u svakom trenutku hvatao najmanje 7-8, a bilo ih je i više. Radilo se o VIPu. Vjerujem da je T-mobile bio sličan. E sad, da li je ova aplikacija ograničena ili moj telefon sa bonbon karticom stvarno ne vidi ništa dodatno.
Inače, danas, sjedim u podrumskom prostoru i mobitel je na stolu radi signala. Ako je u džepu nedostupan sam 100%. Dok je na stolu bio nepomičan, signal je varirao od jedne do tri crtice. Zaboravio sam pogledati u dBm. Uglavnom, u 12:08 stiže sms kako imam dva propuštena poziva od kojih je zadnji 12:07. Uzmem mob i bez ikakvih čujnih prekidanja obavim taj razgovor. Zašto sam bio nedostupan? Radi se o 2g signalu. U biti stalno sam na 2g signalu zbog veće autonomije i bolje dostupnosti, tako da nema trenutaka da mi se mob sam prebacuje 2g - 3g pa da su tu rupe u dostupnosti. Svejedno net koristim minimalno, update ovoga i onoga, mail i to je to.
Bookmarks