Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Hybrid View

Svježe registriran Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2007
    Bodovi
    5.216
    Nivo
    17
    Bodovi: 5.216, Nivo: 17
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Izrada virtualnih šetnji - koju opremu da kupim Nikon-Canon?

Pozdrav, imam priliku dobiti posao izrade virtualnih šetnji za muzej.
    Što se tiče softvera nije mi poblem, planiram se baviti time dugoročno, ne samo muzeje nego i poslovne objekte i sl.. i već sam odvojio novac za program.
    Sad mi ostaje oprema i tu sam se pomalo izgubio, ograničen sam novcima za opremu od cca 1.000,00 € eur.

E sad, što mi preporučujete da nabavim.
    Posao bi većinom bio u zatvorenim prostorima cca 80% vremena a ostalih 20% eventualno vani, ne trebam opremu za slikanje nogometnih utakmica, udaljenih jelena i golubova, vjenčanja, dječijih proslava i sl...trebam opremu sa kojom mogu doći u muzej i odraditi posao.
    Znam da svi preporučuju Nikon&Canon DSLR serije + fisheye ali doista ne znam što nabaviti.
    Sva moja potreba se svodi na to da dođem u muzej, galeriju, crkvu uključim foto i uradim slike sve ostalo ću raditi u photoshopu, Panoweaveru, Panowalkeru i/ili Tourweaveru.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ja sam napravil 270 panorama i napravil virtualnu šetnju po firmi.
    Od opreme ti treba DSLR s pripadajućim fisheye objektivom. Ako je FF, onda 16mm ili ako je APS-C onda 8mm
    Trebaš solidan stativ visine da ti okular aparata bude na tvojoj visini (da se ne saginješ).
    Za taj stativ trebaš panoramsku glavu jer ti ona omogućava raditi s minimalnim brojem slika koje su ti potrebne za puni krug. Ako koristiš neki drugi objektiv moraš raditi više slika u više redova i to ti strahovito usporava spajanje. Ovak ti je dosta jedan red i jedna u strop i jedna u pod. Krug ide od 8 komada, znači sve ukupno 10. Ako koristiš 18mm (APS-C), odnosno 24mm (FF) onda ti treba 12 sa stativa ili 15 iz ruke u dva reda i to ti je odmah 30 komada.

Sve zajedno bu teško išla za 1000€. Moja oprema (samo ova nabrojana) je 2500€ (sve skupa je 15000€).
    Bez stativa nebuš uspio napraviti muzeje jer tamo ne smiješ slikati s blicem. A u svakom slučaju blic treba kod panorama izbjegavati jer dobiješ velike razlike u ekspozicijama, posebice kada imaš staklene površine tada su odbljesci veliki problem. Meni se na nekim lokacijama dogodilo da sam imal i po 13sec ekspoziciju. Pa kako je to industrijski pogon, ima prilično vibracija što će dobar stativ i sustav protiv potresenosti to riješiti. U tom slučaju samo stabilizacija na senzoru radi jer na takvim malim milimetrima nitko ne radi optičku stabilizaciju.

Od programa preporučam AutoPano Pro, a koristim DevalVR plugin. Za njega je jako jednostavno pisati skriptu i lagano se uklopi u web stranicu. Stvar je besplatna, a za 20€ licence možeš genererirati exe verziju svih tih panorama, odnosno cijelog projekta.
    Imam napravljenih i par iz zezancije koje možeš vidjeti ovdje.

E, sad. Nikon ili Canon
    Ja ne bi niti jednog. Oba su preskupa i oba imaju stabilizacije u optici.
    Trenutno stanje tržišta je takvo da je Sony najisplativiji (odnos uloženo/dobiveno), a Olympus je jeftiniji.
    Da bi se uklopio u proračun, uzmeš najjeftinije tijelo (Sony 290 ili koji imaju iz 200 ili 300 serije). Onda uzmeš Samyang 8mm fisheye i neki jeftiniji stativ i obavezno neku glavu koja ima po horizontali neku skalu i obavezno vaser vagu, jer prije snimanja je dobro da ti slike ne "vise".
    Tijelo kupiš kod nas, Samyanga na www.foto-tip.pl Oni šalju poštom i u Hrvatsku, ali je jeftinije da ti pošalju na EU granicu (koja ti je najbliža) jer je poštarina unutar EU 5€.
    To je minimum.
    Zadnji uredio zbozic : 04-05-2012 u 12:11
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

3. 'Hvala' kaže:

Svježe registriran Postignuća:

Datum registracije
    Jan 2007
    Bodovi
    5.216
    Nivo
    17
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala ti na odgovoru, pogledao sam stranice i "to je to" takav konačni rezultat za snimanje unutra želim i ja. Da korisnik koji je u biti čovjek amater može pomicati miša i pregledavati sve oko sebe i imati hotspotove na koje klikne gledajući okvirno prema preporuci mogu li za početak krenuti sa ovim tijelom i fisheye :

http://www.njuskalo.hr/dslr-fotoapar...-oglas-4206756 - cijena mi izgleda korektna za cca 6.000 okidanja ili..?
    http://www.njuskalo.hr/index.php?ctl...m+fisheye+Sony

A za Samyang 8mm fisheye sam bio na stranicama i što god sam gledao stoji mi da je "Out of stock", i gdje i koju da uzmem glavu sa labelama, stative bih relativno lako našao.

Koja bi bila najisplativija kombinacija za Olympus pošto mi je budžet uh, kad sam vidio cifre..mada mislim da uz besplatne a ne komercijalne programe mogu rastegnuti na 1300-1500€ pa onda vremenom polako i oprema može doći bolja.

Hvala još jednom i oprosti na gnjavaži, imam osjećaj kako će mi kamen sa srca pasti u trenutku kad opremu imadnem u rukama i krenem sa vježbanjem.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. trilema canon olympus nikon
    By cober in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 82
    Posljednji post: 16-05-2008, 07:15
  2. Nikon D80 vs Nikon D200 vs Canon EOS 30D
    By rommel in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 04-04-2008, 10:42
  3. Canon 40D vs. Canon 400D vs Nikon D80
    By Nino_SA in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema