Obračunska jedinica - 61s
![]()
Čini mi se da T-mobile krade. Evo zašto to mislim i kako sam došao do tog zaključka.
Pretprošli mjesec (listopad) dobio sam nešto veći račun. Činilo mi se da je preveliki, te sam odlučio napraviti kontrolu. Odredio sam da ću prekontrolirati studeni. Studeni je završio, i krenuo sam.
Pošto imam Nokiu E52, mogu vidjeti sve pozive, SMS-uve, gprs download, wlan veze u zadnjih 30 dana.
Na T-obile imam korisnički račun (mojt-mobile.t.ht.hr) gdje se takodjer mogu izlistati svi pozivi, SMS i gprs veze.
Uspoređivao sam svaku stavku iz moba s svakom stavkom s računa. I sve je bilo ok. Broj poziva, broj sms-a... U isto vrijeme (ok, ajd, konstantna razlika od oko minutu, ali nema veze).
No ono što sam primjetio, je da je svaki poziv na mobitelu zabilježen sekundu kraćim. Točno sekundu.
LG, drugi mobitel, na testiranju je zabiljezio isto trajanje poziva kao Nokia.
Prva minuta je jedna obračunska jedinica, a onda svaka sekunda je druga obračunska jedinica.
Nekako se dosta kockica tu slaže.
Dali bi još netko mogao to provjeriti? Dali je istina da T-mobile poziv bilježi jednu sekundu dužim nego što u biti je.
Znate onu priču kada je bankar krao tako da je svakom korisniku 1 cent uzeo na mjesec. Lik je nakrao milijune, i niko nije skuzio. Dobro, na kraju jesu, al skroz neposredno.
P.S. Ono što sam mislio da ću naći na ispisu, a to je neki nepostojeći poziv ili SMS nisam našao, našao sam nešto sasvim drugo. Ne mislim da sam zbog toga dobio veliki račun, ali da sam dobio i 1 kn više na prevaru, to ne dopuštam. Račun je generalno malo veći bio jer sam generalno malo više pričao.![]()
Obračunska jedinica - 61s
![]()
ja sam primjetio osjetnu razliku u data prometu, koristim iphone i svakok prvog u mj resetiram brojac prometa i sada pred kraj mjeseca provjeravam potrosnju i dode poruka da mi je ostalo 15MB za potrositi (paket 250MB), a brojac na iphoneu kaze da sam potrosio 166MB kada zbrojim upload i download, malo mi je cudno da se toliko moze razlikovati stanje na mobu od njihovog.., skoro 100MB
svaka čast na trudu, ali mislim da to nije nekakvo senzacionalno otkriće niti nekakva zavjera....
Prije bih rekao da je to tako zbog toga što se linija u njihovom sustavu zauzme malo prije nego što sam razgovor započne na mobitelu, odnosno kad se na mobitelu prekine poziv, do njihovog tornja taj podatak stigne s malim kašnjenjem... I kad se to dvoje zbroji, očito se dobije još 1 sekunda ekstra...
![]()
Prije bi rekao da je obracunska jedinica 59 sek. a 60 sekunda je vec druga minuta!
Ostalo mi je u sjecanju da je to cak netko i sluzbeno potvrdio na ovom forumu ili na nekom drugom, ali na zalost ne mogu to vise naci![]()
Nije toliko bitna prva minuta. Npr, meni na mobu piše trajanje 00:08, a na ispisu T-mobila 00:09. Ili 12:34, a na T mobilu 12:35.
Dan ima 24h kao što minuta ima 60 sekundi.
Kada se na satu pojavi 00:00:59 to znači da je završila 59. sekunda, a započela 60. sekunda, a kada vidiš 00:00:00 znači da je započela prva sekunda.
Naravno kad se obračunava vrijeme trajanja poziva svaka započeta sekunda/minuta se računa, a ne ona koja je do kraja iskorištena
Nemoj puno mozgati nego budi SIGURAN da T-mobile krade. Itekako krade. Mi smo doma primjetili da kradu sa spajanjem na internet, zato pojačano pazimo. I jučer su mene pokrali, samo, kako sam mali korisnik, jako mali, ukrali su mi ništa vremena, samo kunu i nešto na tzv. spajanje. Mogu samo s milijun posto tvrditi da spajanja nije bilo, mobitel sama koristim i vrlo pažljivo, nije njima važno, jer odgovor je svima isti: "sustav je tako pokazao".
Već sam mali korisnik radi njihovih cijena, naravno da imam i drugog operatera kod kojega "prašim", ali T-mobile mi se zgadio. Malim korisnicima uzimaju malo, velikima više, tako da se ne primjeti, ali vrlo stručno i vrlo lopovski. Sve naše reklamacije sa Službom za korisnike su "luk i voda" . Nitko od nas ne može njima dokazati da nije bilo pogreške.
Kako li se tek nakradu kod onih s velikom potrošnjom?
ovakve pausalne izjave su barem meni smijesne a znaju biti i glupe.
Nije bas sportski tako samo nasvrljati da netko krade a nicime to ne objasniti. Na koji nacin ces nama objasniti da nije bilo spajanja?
dobar grah daleko se čuje
Nije niti malo sportski kad ti netko mazne lovu i onda se izvlači na sustva.
A da glupo je, smiješno čak, sve dok jednog dana i ti to ne doživiš. I sama sam nekad znala posumnjati kad su mi drugi pričali da im se to događa, pa se evo i meni počelo događati. I još sa starim telefonom N3120 koji i ne izlazi iz moje sobe, stoji na stolu i rabim ga rijetko i samo ja i nema mjesta nikakvoj sumnji. T-mobile me pokrao! I ne samo mene. Koliko je samo prigovora bilo na HRT-ovom Potrošačkom kodu i nikome ništa. Nema veze, čvrsto sam odlučila promijeniti operatera. Uz velike cijene, ovakve lopovluke ne opraštam!
kao prvo moraš biti dobro upoznata sa sustavom i njegovim načinom rada da bi mogla osudit nekoga da te potkrada, te isto tako cijenama i obračunski jedinicama! Meni se isto dogodilo stavio sam u ne-brandiranu nokiu xm5800 t-mobile prepaid i pojelo mi je 80Kn, stvar je jednostavna moralno gledajući sam pokraden ali s tehničke strane moj se telefon iz ne znam kojeg razloga spojio na net i napravio trošak niti sam ja to želio ni namjeravao, pošto je nebrandiran mob postavka za spajanje na net nije bilo ili očito se to nekakvim automatizmom podesilo iako ja to nisam odobrio niti htio! Ono što ti hoću reći je da prvo kreneš od sebe i da se informiraš pa ako tada ustanoviš nešto što ne štima onda glamiš, vjerovatnost takvih sustava koji obračunavaju aktivnosti gsm mreže da pogriješe je vrlo mala, obično korisnii zbog neinformiranosti misle da su podkradeni, iako stojim kod toga da to nije u redu moraš gledat i drugu stranu!
Ono što sigurno znam di t-com krade pare je u primjeru iphone-a i prepaid korisnika! Telefon se prilikom priključka na punjač automatski spaja ne net (uredno pojede gotovo sam novac sa računa), bez iakvog razloga (update-i i postavke sl. nadogradnji isključene). Nakon toga otišao sam u apple hrvatska i dobio odgovor da uređaj to ne bi smio radit! Nakon upućene žalbe, odgovor je aktivirajte si uslugu webnwalk, ali ja to ne želim niti mi treba plaćat nepotrebne troškove za nešto što mi ne treba jednostavno to je tako kod njih zamišljeno da taj uređaj ide sa tom uslugom!
Što se tiče tvog slučaja, čm ti koristiš internet i imaš podešene postavke za spajanje na net teško možeš tvrdit da 100% nije bilo spajanja na internet, jer svi dobro znamo da se slučajnim pristiskom na više tipki uređaj može spojit da mi to ni ne znamo, čak iako je jako kratko, a i ne znaš kako uređaj točno radi (možda se on spoji a net a da to nije grafički prikazano). Ne znam koju uslugu koristiš ali ako kod t-mobile nemaš aktivu neku opciju tipa web&walk spajanje na internet je jako skupo a to ti je 5,98 kn / 100 kB, (ne znam koliko si upoznata sa obračunskim jedinicama) znači logički si ti tim jednim kratkim spajanjem mogla potrošit tu 1 kn ili koliko već!
Bookmarks