Možeš li do BIOS-a? Jel se smrzne na ovom ekranu ili još uvijek reagira? Ako vent utihne,mozda je s njim problem i cpu je pregrijan pa se sve zaustavi...![]()
Imam Lifebook E4010 (Intel 1.6GHz, 512MB RAM, 20GB HDD) koji se ne želi upaliti.
Pritisnem gumb za paljenje i pokaže mi se ovaj ekran:
Nakon toga ventilator utihne i ništa se ne desi.
Ekran je uključen (nema slike, ali svijetli) i mogu otvarati/zatvarati CD ROM, ali ništa drugo.
Mogu bootati Ubuntu i Hirens Boot s CD- a. Ne boota čim stavim CD, već moram pokrenuti boot menu i odabrati da boota s CD- a.
Kada bootam Ubuntu- vidim podatke na HDD- u, a Hirens Boot- ovi alati ne nalaze nikakav error, bad sector...
Pokušao sam napraviti napraviti repair Windowsa (XP Pro).
Bootam CD, odaberem disk (setup vidi Windows na njemu), odaberem repair, kopira one fajlove, restarta se, pokaže ekran sa prve slike i stane.
Znači, ne želi automatski bootati (naravno, u BIOS- u sam namjestio da je CD ROM prvi za boot) sa CD- a.
Po svemu tome bi zaključio da je problem u hardu.
Iako mi programi (HD Regenerator ne mogu pokrenuti- ni prijenosnu verziju, a ne mogu ni instalirati) ne nalaze nikakav problem...
Ali, nemam nikakav drugi disk da isprobam- pa, ako imate još koji prijedlog...
Da isprobam nešto- bez da briše podatke, po mogućnosti.
A, sumnjam i na bubamare...
Ima i jedna crvena s desne strane![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Možeš li do BIOS-a? Jel se smrzne na ovom ekranu ili još uvijek reagira? Ako vent utihne,mozda je s njim problem i cpu je pregrijan pa se sve zaustavi...![]()
Mogu u BIOS.
Pokaže se taj ekran, nestane, u toj sekundi još vidim u donjem lijevom kutu broj 29989 (on se pokazuje i kod ovog ekrana na slici) i tada ekran ostane crn (ali upaljen).
Mislim da ne reagira, pošto nema na što reagirati osim gašenja ("na silu"- pomoću gumba).
Ako stavim CD i ne bootam s njega, nakon što ventilator utihne- kratko se još čuje kako CD ROM krči i nakon toga opet ništa.
Sumnjam da se pregrije- pošto je normalno pokrenuo Ubuntu i bio upaljen neko vrijeme.
Doduše, ne predugo- ali barem ga je upalio...
Da ga probam ostaviti upaljenog u Ubuntu kojih pola sata? Da vidim je li do pregrijavanja, tj. hoće li se ugasiti?
Ili da ga otvaram pa malo počistim prašinu?
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Otvori ga,sve počupaj,ispuši,prekontroliraj vent,skini cpu,ispuši socket,nanesi novu pastu i sve sta je plug & play na njemu prekontroliraj. Dok to radiš,skini bateriju s ploče da se napravi reset BIOS-a dok čistiš (dve muhe s jednim udarcem) Sastavi i pokušaj opet...
Otvorio, propuhao i očistio.
Sve izgleda ok.
Skoro isto.
Jedino što javlja da ne može naći OS kada izvadim HDD.
Pa sada još više sumnjam na njega.
Ali, nemam pojma kako bi ga popravio...
A odakle misliš da će povuć OS kad je HDD vani??
Ma, znam- nego mislim da sa HDD- om nije htjelo proći preko onog gore ekrana.
A, ovako vidim da valjda nije ništa sa kompjuterom- već je nešto do HDD- a.
To je neka moja logika
Ipak je sada krenula instalacija friških Windowsa. Još se trudim prepisati CD key s laptopa i onda mi kaže da je kriv...
Valjda bude onda sad radio normalno.
EDIT: Izgleda da sve normalno radi.
Hvala na pomoći![]()
Zadnji uredio georgy : 20-11-2010 u 19:14
Bookmarks