zasto bezicno? nabavi isdn router... a bezicno ce te kostat malo vise...
Nije mi se dalo sad pregledavat jer mi se žuri ali nabrzinu sam prošao i mislim da nije niko ništa o tome pisao..a mene zanima cijena! iii! još nešto...imam dva kompa!
jedan(moj osobni) je spojen na običnu liniju..znači modem...a drugi je 10 metara dalje...u drugim prostorijama i spojen je na ISDN...eee sad! htjeo bih ih umrežit...i teoretski bih mogao sve raditi sa svoga kompa iz svoje sobe pa i surfat preko ISDNa..a ne da odlazim u tu drugu prostoriju....žiki te šta me zanima?? jel to netko radio...
hvala!!![]()
mama ti sestra!
zasto bezicno? nabavi isdn router... a bezicno ce te kostat malo vise...
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
A joj..imam neke privatne razloge zašto bežično...Izvorno postao flOorKilla
ali eto izgleda da niko ne zna ništa.....
uglavnom želim dva računala povezat.....
mama ti sestra!
nabaviti 2 pci wireless mrezne kartice, acces point ... onda slijede muke po umrezavanju....
ako si vec tolko zapeo za to radje nadji neki strucni forum![]()
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
2 mrežne kartice i ad-hoc mreža. objašnejnje o setupu toga točno u detalje ti je bilo u mobilu broj 54 (rujan 2004.), kratke upute o mrežama i samom umrežavanju u windowsima u broju 52-53. druga solucija (malo ipak pametnija, ali i nešto skuplja) je još i access point u igri, setupiranje toga u detalje u broju 55.
kad podesiš mrežu, uključiš internet connection sharing na ISDN konekciji, na drugom kompu postaviš kao gateway IP adresu kompa koji je vezan na ISDN i to je to
ako nemaš te brojeve, http://www.mobil.hr/pretplata ti je adresa gdje ih možeš nabaviti, ako spomeneš da si s foruma možda nažicaš i popust, ali ti to ne mogu obećat, ne radim ja u marketingu![]()
Hm hm hm.. 10m i wireless.
Daklem, pretpostavljam da imaš interni ISDN adapter. Win2k ili XP recimo imaš...
U oba kompa pikneš fino PCI wifi karticu ili možda USB wireless stick, ovisno kaj ti je milije. Kartica će bolje hvatati od sticka, no stick ti je malo "mobilniji". Ako ti je do štednje, zemi si Canyon karticu WF511 (USB stick je oznake WF518, brijem), kartica je cca 140kn, USB je oko 190kn ... HGŠrot. Digneš vezu u Ad-Hoc modu i kaj se wirelessa tiče, gotov si. Drmni si samo WEP zaštitu na link da ti netko ne bi slučajno upao unutra. A bilo bi dobro da digneš neki MAC filter preko firewalla. Ak ti je do skupljeg rješenja, neka kartica s Atheros čipom će ti dat bolje rezultate, uz odgovarajuću cijenu. Ak ti je betonski zid između, treba bi prvo provjerit situaciju, da ne kupuješ uzalud.
Na kompu s ISDNom upališ Internet Connection Sharing (ICS), a na drugom kompu iskonfiguriraš da se spaja preko te veze. Internet Connection Wizard -> i connect trought LAN .. bla bla. Ne zaboravi staviti da se veza gasi nakon određenog perioda inaktivnosti.
To bi ti trebalo biti to. Ovo rješenje će zahtjevati da je komp s ISDNom upaljen da bi se drugo komp mogao spajati. Kolko ti je to praktično, ne znam.
Druga varijanta je da zemiš ISDN ruter, te AP. Oni će radit neovisno o kompovima i svaki od 2 kompa će moć na net dok drugi nije upaljen. Ovo je skupo rješenje i brijem da se ne isplati.
Treća varijanta je pak da uzmeš Fritz! Bluetooth ISDN ruter (centralu). To će ti rutat ISDN i preko Bluetooth veza će se kompjuteri moć spajati. U paketu brijem da dobiješ jedan Bluetooth adapter za klijetna, tak da ćes si morat zemit još jedan adapter za drugi komp.
I definitivno najbolje rješenje ... je kabel. Jeftino, stabilno, sigurno, jednostavno. NE znam jel itko radio wlan na 10 metara. Mi vučemo UTP na 150metara radije neg da link dižemo.
Uživaj.
P.S. Ak imaš dalje pitanja, šalji na bojan@mobil.hr, nisam čest na forumu.
ček kaj oćeš reći da je bolje vuć 150m kabla neg uzet wireless
...jasno - ako ga možeš zaštititi (jest da se preporučuje do 100 metara ali)...
da brzina je veća... bi ga ja povuko da nemam ludu sudjedu s kojom se ništ ne možeš dogovorit.... brijem da bi odmah došla sa sjekirom meni doma da joj to povučem bez znanja...![]()
A čuj ... kod dizanja mreže treba računat i na vanjske faktore ... kao što je "baba with sjekira next door". A onda je i ludnica pronaći 2 switcha koji će radit s 150m UTPa. Of kors ... jeftinijih od 300kn.
Ma ne ... UTP svuda di ide. Žica je žica, nema dileme. A ak si pri parama ... gigabitni lan ne gine.
Kabel....pa..jeftinija varijanta bi to bila...a ništa..moram što ..samo dvije mrežne kartice imat...10 metri kabla...i to je to!ama oko tri prostorije od moje sobe tamo mi je ISDN a u mojoj sobi obična linija...i običan modem...pa reko da i ja malo iskoristim malo bržu vezu)
e sad!
Bio sam kod frenda tako...ima adsl pa reko da spojim svoj komp sa njim da poskidam štogod bla bla..uglavnom...surfo sam do yaya štob's ono reklo! ali! bome ne možemo recimo moju muziku poslat na njegov komp...svaašta!(ja win 2000pro on xp pro pa to su windoze sa istom jezgrom ama...ne znam više)
mama ti sestra!
Firewall od xpa?
More input!!![]()
Isuuuuse moj Bože! pa daaa!Izvorno postao PaosMarsa
Firewall od xp! eto kako zbog neke naaajobičnije gluposti sitnice vrlo brzo odustaneš jer misliš da nide i goootooovoo!
A kvragu! on je stručnjak za XPon ga ima ne ja..la laaa! nisam ja kriv
![]()
eto...od samog početka sam rekao dabi trebali na faksu kod mene uvest jednu vrstu prakse što se tiče umrežavanja računala....ti Boga! što će mi dva predmeta matematik... maa joj!
![]()
mama ti sestra!
na pcexperts forumu je puno toga objasnjeno u vezi WLAN-a...ja sam tamo trazio kad sam sebi umrezavao bezocno doma kompove (T-comova bezicna oprema - vrlo jeftino) i sad mi sve super radi....
@vkosalec de reci malo kakve su cijene
neznam kakve su sada,al kad je bila akcija "Idu vam žice na živce" za 100 kn si mogao kupiti ADSL modem ujedno i WLAN i LAN (4 utora) router, Siemens Gigaset SE515dsl, za 100 kn USB WLAN Siemens USB Adapter54 (za stolno računalo) i po 100 kn WLAN PCMIA karticu (za laptop)....inace router kosta oko 1000 kn, USB adapter oko 400 i PCMIA kartica oko 400 kn (tako sam nacuo) + da bi mogao opremu kupit po ovim povoljnijim cijenama morao si produziti ADSL ugovor sa 12 mj na 18 mj....
--> po meni vrlo vrlo povoljno...ja sam za 200 kn dobio router i WLAN adapter i vec sam si ih otplatio jer imam 3 kompa doma i ja sam jedini imao ADSL, dok su ostali korstili dial-up i mjsecni racun je iznosi oko 100 kn (CarNet) za druga dva kompa...sad vise ne koriste dial-up pa tih 100 kn dam rade za opremu koju mogu i prodat kasnije (bar mislim)....
p.s.imao sam doma jos jednu WLAN LevelOne 108 Mb/s pa sam ju stavio u 3. komp....
off topic ovo moje-3 komp? lol!Izvorno postao vkosalec
![]()
Hvala za preporučen forum![]()
inače nisam na niejdan Hrvatski forum o rčunalima logiran jer po meni jako nekvalitetno..nestručno....itd..
a eto ovdje ima vas par na ovom forumu.![]()
mama ti sestra!
PCEkspert je poprilično OK forum što se tiče hardveraja i softverskih pitanja. Još da nabave neke dobre sponzore da im daju opremu na testiranja i fore.. uh.
Što se wirelessa tiče, na newsima hr.comp.mreze.bezicne mozes dobiti, mislim, sve odgovore koji će ti trebati. Ekipa iz WiFiHRa i ostalih udruga ti to stalno prati (ja baš i ne, al tak i tak ima puno pametnijih od mene tamo).
Bookmarks