neces dobiti neku znacajnu razliku...
pozdrav....ovako....
imam malo stariju konfiguraciju...AMD athlon 3000+ koji radi na 2.01...2 gige rama i graficku od ati-a 9600 AGP....i sad....
posto bas nisam pri parama da si kupim novu masinu, razmisljam o tome sta bi se desilo da ja malo overclockam procesor....
i da....nabavio sam drugu graficku....geforce 7600gt....koja je po meni najbolje sta mogu dobit od agp grafckih....zanemarimo x seriju od ati-ja koja, koliko znam, ima problema sa driverima na agp grafickim karticama....
eto, zelim cut vase misljenje o tom overclockanju i kako bi to sa novom grafickom sve skupa izgledalo?
isplativo ili ne?
tnx
neces dobiti neku znacajnu razliku...
a s grafickom?
pa i u prvom postu je bilo sa grafickom, 7600gt i athlon od 2ghz, taman, nista ne dobijas mijenjanjem clocka procesora, mozda da oboje overclockas...
pa pitam te da li cu sta dobit zamjenom graficke.....npr, da li cu moc pokrenut neke igre koje mi sad sa starom grafickom trzaju i na low detaljima....kao npr, witcher, just cause, bioshock, mass effect i to.....
3000+ pretpostavljam radi na 2,0ghz.Bez podizanja voltaže i dodatnog zagrijavanja može se podići na 2,8 Ghz.Uz bolji cooler i na 3,4Ghz.Sa 7600GT bi bez problema trebao zavrtiti 2-3 godine stare naslove.
Sa 7300GT koju imam u rezervi bez problema zavrtio Prey,UT 2007,NFS Carbon....
Ako ja vrtim Carbon sa integrušom onda skoro pa da nemamo što uspoređivat nju s 7300GT.
Clockanje mozes radit,ali nije velika razlika,pa zbog same dugovječnosti i stabilnosti te eventualnih preinaka na samoj mašini,s obzirom na ostatak konfiguracije toplo ne preporučujem.![]()
Da ne otvaram novu temu...
Imam procesor Intel Pentium 3.0GHz socket 775
1,5GB rama
Grafu: VGA PCI-E VTX HD4670 512MB
Dali se tu isplati overclokat procesor?
Ne.
..............
A na koliko bih mogao dici procesor...najvjerojatnije bih i stavio 1gb rama jos tako da bi imao 2 i pol GB rama....zato sam i razmišljao o overclocku procesora
Ovak, ovisi kakve su temperature, kakvo je hlađenje, da li matična podržava OC, do koliko bi ona izdržala, da li imaš dovoljno jako napajanje, kvalitetnu overclocabilnu memoriju (jer i ona se OC-a zajendo s procesorom).
Asus P5GD1-VM
napajanje ATX 500w
Komp radi vec 14h bez prestanka...log iz everesta:
Code:Polje Trenutna vrijednost Informacije o senzoru Tip senzora Winbond W83627EHF/EHG (ISA 290h) Naziv matične ploče Asus P4GD / P4GPL / P5AD / P5GD / P5GL / P5P800 Series Kućište je otvoreno Da Temperatura Matična ploča 50 °C (122 °F) CPU 47 °C (117 °F) Seagate ST3250410AS 38 °C (100 °F) Hladnjaci CPU 2109 RPM Naponi CPU jezgra 1.41 V +3.3 V 3.36 V +5 V 5.64 V +12 V 12.28 V +5 V Standby 5.07 V
Zadnji uredio kikas : 01-06-2010 u 23:47
Ako bi stavio bolji CPU cooler,mogao bi se dobro clockati....
Na koliko bi ga mogao dici?
Vec sam govorio o tome negdje. Overclocking nije mačji kašalj i ne radi sa na šemu "sad ću ja odvrnut pa će letit po sobi". To se radi pedanto,precizno,i u koracima da se ne dogodi šteta na samom računalu. Znači,znaj da će se clockanjem podignut temperatura procesora i da će ga trebat bolje ohladit. Zatim treba pazit na napon na ploči da se podigne previsoko i da nešto ne zasmrdi.
Single core procesor se moze clockat ali učinak nije nikakav boom i nekakav ogroman skok s obzirom na sadašnje stanje. Sad u ovom trenutku kad tvoj CPU nije clockan,zagrijan je na 47 stupnjeva i hladnjak se vrti na cca 2000 o/min. Razmisli dokle ti moze ic temperatura i kakav ces ventilator morat imat da se ne vrti ko budala i da sve to skupa ohladi. Kad se zakuha temperatura u kućištu,jasno je da ne moze kao takva napravit nista dobro pa ju treba izbacit van s još najmanje jednim dobrim ventom. Treba i bolju termo pastu stavit na procesor da se bolje odvodi temperatura s procesora putem hladnjaka i ventilatora. Dakle,nije piece of cake i treba oprezan bit,iako je sad sve ovo sta sam napisao ispala teška filozofija,sve skupa nije teško ako se radi po pravilima i ako se pazi. Sretno!![]()
Do koje temperature moze doci maximalno?
Nećeš naparaviti nikakvu štetu ako dižeš lagano i kontroliraš temperaturu.Savjetujem kupnju nekog coolera jer ćeš postići bolje rezultate i imati niže temperature...
Ne obraćaš pažnju na mnogo stvari.
Nisi rekao o kojoj je jezgri riječ.
Sa tvorničkim ventilatorom i hladnjakom nećeš daleko ako uopće išta i napraviš,jer i sam vidiš da se i sad procesor dosta grije. Dakle do 3.8 teoretski bi mogao otić uz savršeno sređeno hlađenje,mada ne vjerujem ni da ćeš iznad 3.3 s obzirom da ploča nije nešto pretjerano moderna. Najvjerojatnije si na DDR memoriji tj. nemaš DDR2 pa te i to može kočit.
Ne znam koliko je pametno ić u takvu investiciju pa ti mozda i ne bih preporučio clockanje ako nije neophodno za tebe.
Prije svega bi bilo jako dobro da se malo educiraš o svemu i vidiš kako stvar izgleda.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Overclocking
http://www.overclock.net/
![]()
Bookmarks