sve nula. za*ebavaš ?
Evo zadatak koji treba riješiti:
Zbrojiti sve neparne brojeve između -150 i +150, i izračunati prosječnu vrijednost tih brojeva. Ako netko zna kako to napraviti, molim pomoć![]()
sve nula. za*ebavaš ?
za prosjek je AVERAGE(A1:A301) pod pretpostavkom da imaš tih 301 broj upisan u nekoj koloni.
ovako na kompliciraniji nacin:
naredbe ISODD i DATA - FILTER - ADVANCED FILTER
naime, s prvom mu kazes da ti kraj neparnih napise TRUE, a zatim ih preko data filtera odvojis i sada imas samo neprane brojeve.
Nakon toga SUM i AVERAGE..
Ma kakvi. Tko će pisati broj po broj, i tako 300 brojevaA na ispitu za 5 zadataka imaš 30 minuta, pa dok ispišeš tih 300 brojeva već ti je prošlo tih pola sata.
![]()
U zadatku samo piše ono što sam gore naveo, pretpostavljam da treba postaviti određene uvjete kod funkcije SUMIFS - npr. raspon je od -150 i +150, pa onda da se zbrajaju samo neparni brojevi..tako nešto.. Inače sam stručnjak u MS Office-u, ali mi ovo zbilja ne ide![]()
[QUOTE=Chukie0080;914356]Ma kakvi. Tko će pisati broj po broj, i tako 300 brojevaQUOTE]
u A1 napišeš -150, u A2 -149, zacrniš obadvije ćelije i razvučeš na dolje.
cca 10 sekundi.![]()
Eto, ovo moje radi u 2003 verziji.
samo moras ukljucit neki Add-in:
Jedno je mozda previse kompliciranja.On the Tools menu, click Add-Ins.
In the Add-Ins available list, select the Analysis ToolPak box, and then click OK.
If necessary, follow the instructions in the setup program.
Mozda bi se moglo s nekom IF naredbom, ali mi nitsa ne pada na pamet
Označiš...
I ti si mi dobar u Office- u...![]()
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
dakle, moglo bi se ovako riješiti u 5 minuta ali ti trebaju ASAP utilities.
napišeš svih 301 broj u jednu kolonu.
obojiš sve ćelije u kojima su negativni brojevi. naravno ne jednu po jednu nego opet oblikovanjem prvih dviju pa kopiranjem preko cijelog raspona.
nakon toga filtriranje obojenih, zbrajanje i average.
edit: može i bez ASAP utilities. ima opcija sortiraj po boji ćelije.
@ georgy
Pa označio sam ja, i razvukao prema dolje, kako je rekao magicmist, ali se ništa ne događa. Ako bi to trebalo ispisati sve ostale brojeve umjesto mene, ne ide baš najbolje.
@Chukie0080 - nakon što označiš te dvije ćelije moraš povući za donji desni kut (za onaj mali crni kvadratić u kutu) tih označenih ćelija i onda će ti radit![]()
Zadnji uredio Rodney : 15-02-2010 u 00:33
Postoji i funkcija SUMIF u kojoj se može postavit kriterij zbrajanja samo neparnih brojeva.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Evo riješio sam! I suma i prosječna vrijednost su nula. No morao sam svejedno to znati, jer profesor je luđak!
Znači upisao sam u A1 -150 a u A2 -149, označio i razvukao dolje do +150, što mi je ispisalo ostale brojeve. Pa sam obojao A2 i A4, tj. -149 i -147, i opet razvukao dolje što mi je obojalo sve ćelije s neparnim brojevima. Nakon toga desnim klikom na taj stupac i odabrao sortiranje po boji ćelije, što mi je na dno postavilo sve obojane tj. neparne brojeve. Označio neparne brojeve pa na zbroj i prosjek, i to je to. Hvala svima!
EDIT:
Evo to je to, samo neznam što upisati pod Criteria kako bi odabrao neparne, odn. parne brojeve.
Ne koristim trenutno Windowse nego Linux i OpenOffice. Nije potpuno isto sa excellom. Sutra ti to napišem.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Vidim da je Sljaka zaboravio, pa cu ja uskociti... Ovo su dvije opcije koje mi trenutno padaju napamet...
Neparni brojevi.xls
"Problem upravljanja kvalitetom ne proizlazi iz onoga što ljudi ne znaju, već iz onoga što misle da znaju."
Philip B. Crosby
Darujte krv! Gdje? Pitanja i odgovori.
@Šljaka
Funkcija nije dobra. Javlja mi da je premalo argumenata.
Ovo što je n00b postavio, izgleda da funkcionira. Moram još samo malo probati s drugim rasponima, da vidim dali je funkcija O.K.
Koja verzija Excella? Meni je radilo na 2007.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Ispričavam se Šljaka. Ja sam ovo vaše samo kopirao i zaljepio u f(x) redak, pa zato nije uspjelo izračunati. Kasnije sam izabrao funkciju SUMIF, te unio navedene argumente, tj. raspon - A1;A301, te pod Criteria - ISODD, pa je na taj način izračunalo kako treba. Hvala!
P.S. I ja koristim Office 2007.
Bookmarks