Pozdrav.Jedno pitanje,dakle zanimaju me razlike izmedu Gprs,Edge,Umts,Hsdpa,Wlan i Wifi,ali gledajuci na te opcìje na mobitelu,znam da je gprs najsporiji,ali cemu na mobitelu sluzi wlan,a cemu wifi?nekuzim bas to sve
wlan je recimo isto sto i wifi, bezicni pristup internetu (ne ovisi o provideru (ISP-u), nego se mobitelom mozes spojit na bilo koji router koji odasilje bezicnu mrezu i radi u routing modu rada, odnosno podatci za spajanje na net se nalaz u njemu, dok kod bridge moda rada mozes se spojit na ruter ali ne mozes na net ukoliko ti mob nema mogucnost podizanja konekcije).
GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA ti rade na principu spajanja na net preko mobilnog operatera, dakle, kacis se na bazne stanice, a navedeno je samo nista drugo nego brzina protokola prijeosa podataka. Postoji jos i HSUPA, ali to jos zasad nije bas zazivjelo previse (VIP omogucava).
Ah,jel onda onaj mob koji ima wifi ili wlan moze preko moba imat besplatn internet ili kak...kolika je brzina umtsa i hdspa,sto je brze?
probaj malo potrazit na jednoj stranici, pise se google.com, a cita se gugl dot kom.
Besplatni internet preko WLANa imaš ako taj priključak na koji je router spojen ima flat rate. UMTS i HSDPA nemaju nikakve veze s wlan-om, nego s operaterom.
Mile, druze stari, pa nesto ne drzi vodu
a sto ako:
zeli se zakacit na neku mrezu koja je zasticena nekom enkripcijom, a on ju ne zna - uzmimo u obzir da se zeli spojit na neciju mrezu, sa trenutnim znanjem sigurno ne zna razvalit enkkripciju (WEP, WPA, MAC)?
ruter se nalazi u bridgeu (racunalo dize konekciju)?
I flat nema veze sa pojmom besplatni internet, moze on imat/netko imat i ograniceni promet pa se zakacit mobitelom, el tako![]()
Jes to ti il' se magare odvezalo?
Ja sam mu htio samo pojednostavit stvari. Ti ga brate sad kompliciraš do booga. Čovjek se oće spojit na internet besplatno, a ti mu s ovim svojim doktoratom dodatno otežavaš.
Sad kad već vadiš definicije na stol,Što se flata tiče, evo seljačkim riječnikom, ako ja doma imam flat, onda svako ko se spaja na moj ruter, inernet mu je besplatan. U tome je poanta. Naravno da se može spojit i na routere koji nemaju flat, ali to onda nije više definicja "besplatno" u punom smislu riječi nego to spada u jednu drugu domenu, npr krađa?
i ja imam flat, pa nemam besplatan netznaci, nije uvjek tako.
Sta ja zajebavam.lijepo sam pitao koja je razlika izmedu wlan i wifi jer vidim neki mobovi imaju to pa neznam cemu to sluzi,a na nekima pise da imaju umts a neki hsdpa i pitao sam sto je brze,jer me interesira jedan mob koji ima hsdpa pa me zanima nesto kod brzine interneta...sta sam ja sam napravio da dobijem neki bann?
Seljački rečeno WLAN ili WIFI ti je internet za po doma a ove ostale kratice ti označavaju brzine internet prometa preko operatera tj svugdje gdje imaš signal svog operatera. Wlan i Wifi nisu baš korisni na mobitelima sa klasičnim ekranima do 2,6" jer nije baš neki gušt pregledavat internet doma na kuuču na ekranu veličine kutiuje šibica, ali zato taj ekran može dobro poslužit za ubijanje dosade u nekom radu na čekanj ali tada ćeš najvjerovatnije koristit internet svog operatera pa su ti važne ove druge brzine, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA.
Tko laže, taj i krade,
tko krade još je u Vladi ne u Remetincu.
Sve je dobro dok ne tuku !
Javni wlan (Zagreb, Rijeka)? Krivo definirate covjeku stvari, jbga (a i on je nazalost prelijen da se malo potrudi proguglat).
sve navedeno je bezicno odasiljanje signala, samo wlan je pristup internetu ili lokalnoj mrezi putem uredjaja koji odasilje bezicni signal, a naziva se strucno cpe, nestrucno router.
GPRS do HSDPA je pristup mobilnom internetu preko mobilnih baznih stanica (tu ovisis o svom mobilnom davatelju usluge, te placas cijene koje on definira).
Bookmarks