Ajme... Pa ovo je zalosno..
Ljudi nemaju pojma koje stvari imaju sve u kompu, najbolji odgovor na "Koju zvucnu karticu imate??" je definitivno-ne vidim je![]()
Surfajući netom, naletio sam na jednu anketu "Koliko Vam kompjuter znači u životu"
Ispunio sam anketu ispravnim podacima, bez zayebancije, i stisnuo sam "pošalji".
Iznenađen sam odgovorima.
Naprimjer:
Koji internet imate ?
- adesel
- wlan
- brzi
- itd.
Ako nekog zanimaju ostali podaci, kakvu tko ima grafičku i kakav monitor, neka ispuni anketu ispravnim podacima te neka stisne pošalji. Mene je nasmijaloali kasnije
P.S. moji odgovori su nastali 18.08.2009 u 10:48:50![]()
Ajme... Pa ovo je zalosno..
Ljudi nemaju pojma koje stvari imaju sve u kompu, najbolji odgovor na "Koju zvucnu karticu imate??" je definitivno-ne vidim je![]()
"Because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do" S. Jobs
ne a još bolja je ona Koji internet imate ? Google ili google chrom
To je netko informatički polupismen išao otvarati anketu. Većina je korisnika jedva informatički pismena, tako da nije čudno ovakvo što vidjeti. To što smo mi ovdje ipak nešto "obrazovaniji" na tom polju, nismo mjerodavni.
S obzirom da danas, dosta ljudi još uvijek nezna čitat ni pisat, mislim da je ovo stvar koja bi nas najmanje trebala zabrinjavati.
Ruku na srce, grozno je npr. na forumu nešto ne moći pročitati, jer nema ni točke ni zareza ni vraga ni boga.
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
Postoje dvije vrste pismenosti, klasična i informatička. Postoje ljudi koji nisu pismeni ni u jednom obliku i njih smatramo nepismenima.
Postoji kategorija ljudu koji su pismeni na klasičan način, ali informatički su nepismeni. Mogu biti i fakultetski obrazovani, ali kad se pojave na netu ispadaju smiješni. Oni pišu gramatički ispravno ali nemaju pojma o čemu zapravo pišu pa onda ispada da imaju Google internet (početna stranica u IE im je Google, pa logično zaključuju da im je to internet). S vremenom nauče (ako žele) baratat s pojmovima ali vrlo rijetko ili nikad ne postanu informatički pismeni. Njima je računalo alat i zanima ih samo onoliko koliko im treba da obave svoj posao. Tu i tamo zalutaju u neke druge vode i onda nastaju gluposti.
Kategorija ljudi koji su informatički pismena, ali zbog previše vremena provedenog za računalom nisu imali vremena steći klasičnu pismenost u pravilu je mlađe životne dobi i na njihovu veliku štetu ono što su propustili usvojit do automatizma nikad više neće moći usvojit. Njihovi tekstovi će uvijek biti s pravopisnim i gramatičkim pogreškama, a o tome da se vrlo često mora razmišljat o tome što je pisac htio reći nije potrebno ni pisat.
Najmalobrojnija kategorija ljudi je ona koja je pismena i klasično i informatički.
Nažalost!
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
potpis na sljaku od a do ž
osobno smatram da je puno bitnija ona gramaticka pismenost, jer informaticka se uz malo truda uvijek stigne svladati (ja, primjerice, do 19-e godine uopce nisam imala kompjutor)
bitna je jos i cinjenica da je internet vrlo nepouzdan medij, pa time niti ona anketa ne moze biti relevantna, jer tko zna koliko se ljudi zapravo tamo sprdalo, a zapravo o svemu imaju odlicno znanje.
bas sam sinoc vodila zanimljivu raspravu s jednim nasim kolegom forumasem o pismenosti na forumu.. i zakljucak je porazavajuc.. cak i ja, koja sam inace vrlo pismena i imam gramatiku u maltene malom prstu, na forumu uopce ne pazim kako pisem.. sto je lose, upravo zbog mladjih generacija, kako je naveo sljaka..
sad sam malo zastranila s teme, ali zaista ogroman je postotak ljudi koji su inace vrlo inteligentni, visoko obrazovani i sto ti ja znam sto sve ne, ali uopce ih ne zanima sto se nalazi unutar njihove kante, koju marku printera koriste i sl. i to, zapravo, uopce ne bih svrstala u informaticku pismenost, jer to su vec znanja koja prosjecnom covjeku za koristenje kompjutora nisu bitna.. puno je bitnije uistinu biti informaticki pismen, znati baratati pretrazivacima i dolaziti do informacija samostalno!
11. o9. 2oo9. & 14. o8. 2o11.
26.04.1986. Припять (Pripyat)
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
u, faco..
a uredno si preskocio dio gdje sam rekla da na forumu iz lose navike NE PAZIM kako pisem
nes ti kapitalne greske..
a da sam napisala samo komp ili moj swatki comp, svi bi me shvatili..![]()
“No measure of time with you will be long enough. But we’ll start with forever.”
kompjutor
K0mPyuT3rr*
![]()
Luna, nemaš pojma
Najjači su mi letci (na stupovima u Maksimiru i Dubravi): Trebate pomoć sa Computorom ....
Ja sam jedini glasao za "Smiješni"
Ma, dajte, pogledajte kako je koncipirana ta anketa, da barem ima neko objašnjenje kada je riješiš.
A ne ovako, da mogu upisati bilo što i na kraju vidim milijun bezveznih odgovora.
Uglavnom, općepoznato (ili se piše odvojeno![]()
) je da su stariji, većinskim dijelom, informatički nepismeni (sada i mlađi- ne žele sami nešto pronači, shvatiti kako nešto radi..., nego žele sve na tacni), a mlađi su sve, gramatički, nepismeniji.
Ne znam razloge toga (da su mlađi gramatički nepismeni- pod nepismeni ne mislim da ne znaju čitati i pisati već da imaju samo osnovno znanje u pisanju/čitanju/govoru, a tada rade greške tipa izražavanja u krivim padežima).
I ne razumijem to pisanje po internetu (uglavnom facebooku), sa onim Wwww, sch, ch...
Ali, mislim da se informatička pismenost starijih neće poboljšati, jer nemaju razloga za to.
Uglavnom imaju stalne poslove koji ne zahtijevaju poznavanje rada na računalu (ili trebaju samo osnovno, napisati tekst u Wordu, isprintati ga i ugasiti kompjuter).
Tako da će jednostavno nove (informatički pismene) generacije samo zamijeniti starije.
Zadnji uredio georgy : 18-08-2009 u 15:19
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Treba u nasoj anketi ponuditi odgovor: njihova anketa je inf. nepismena i besmislena.
Kakav internet imate?! LMAO
Pa zar pojedinac moze imati internet? Pa i da ga moze imati, kakav bi mogao biti? Plav, crven, hrvatski, bosanski, brz, spor....
Meni se cini da je anketu radio netko kome je dosadno, tek toliko da za...... ljude.
E da, moze li mi netko (moze i onaj koji ima gramatiku u malom prstu) obrasniti da li je ispravno reci surfam po internetu, ili surfam internetom, sto ja smatram ispravnim.
niti jedno niti drugo
ispravno je reci "pretrazujem svemrezje"
i u ljepa nasa rvacki jezika ne koristi se "da li", vec "je li"
e jesam dzubar![]()
Očvrsje mi jedna od jačih riječi. Imače, trebala bi biti svojevrsni prijevod riječi "Hardware"...![]()
A software je "omekšje"...
![]()
![]()
Neke stvar se mogu tolerirati,u principu ne da se mogu tolerirati, nego su najnormalnija pojava.
Tipa : tipfeler, "sleng" (žišku, ješbri i sl.)
T-Mobile Iphone 4 4.3 Beta
mozda niste primjetili ali sve ankete na ovom sajtu su polupismene, i kao da ih je desetogodisnjak sastavljao...
Nije samo internet gdje ljudi dokazuju koliko su nepismeni ili koliko su zapravo lijeni pravilno pisati. Primjer su i SMS poruke.
A što se informatičke (ne)pismenosti tiče, ljudi uglavnom se koriste onim stvarima koje ih zanimaju i ne ulaze u detalje oko istih. Ja ih ne krivim, jer isto tako bi se netko mogao čuditi zašto ja ne znam čemu služi rasplinjač, a vozim auto svakodnevno.
Druga je stvar ako se koristiš terminima o kojima nemaš blage veze. Tada ljudi ispadaju još smješniji, da ne kažem gluplji.
Zadnji uredio frish : 21-08-2009 u 22:56
Ja osobno kod pisanja sms-ova i postova na forumima uopće ne držim do gramatičke točnosti i pravopisa.
Možda kod nekog tutoriala i pripazom jer hoću da sve bude cakum pakum. U ostalim prilikama pazim na pravopis.
Po meni nema niti jedan razlog da pazim na sve to u nekoj raspravi kao što je ova - ovo nisu dopisi nego neobavezne brze, kratke poruke. I to što je sve puno nekih grešaka je zato što postoji neki nepisani konsenzus da je to tako - da se ne pridaje puno pažnje gramatici i što ja znam čemu već sadržaju. Forumi su jednostavno takvi - osvjestite se vi koji to još niste skužili
Zato mene više smetaju postovi kojima je jedina namjena nabijanje broja postova (opet besmisleno!), a ne neki odgovor koji doprinosi...
Svojim postom pobijaš samog sebe.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
to je zato što je tema ovakva pa da ne ispadnem totalni zemzo![]()
ja ne pazim na pravopis na netu. pazim kad pisem kakve dopise na poslu.
sto se ankete iz prvogp posta tice , pitanja su nejasna za prosjecnog korisnika .
"koji internet imate" mislim .. IP mi je hrvatski , pa je i ISP.
He he...čitao sam malo ankete...preludo je to![]()
Bookmarks