Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 20 od 20

Hybrid View

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Printanje fotografija

U posljednje vrijeme sam dao isprintati dio svojih fotografija, i to u raznim formatima i u raznim dućanima (uglavnom 13x18 i A4).
    Medjutim primijetio sam da postoje znatna odstupanja u boji, tonalitetu, svjetlini, kontrastu, itd...
    Posebno je to indikativno u crno-bijeloj fotografiji (kojih i jeste najviše). Onda sam za test dao iste fotografije na 3 mjesta. Kod jednih preovladava neka čudna zelenkasta boja, kod drugih su iste fotografije skoro pa smedje (više sepia nego cb), itd... Sve samo ne ono što ja smatram c/b fotografijom.

Ima li neko od vas više iskustva i šta mi možete savjetovati? Da li je problem u aparaturi u dućanima? Ili možda u foto-papiru? Ili, ili, ili...?
    Šta ja konkretno mogu uraditi? Postoje li neki dućani u kojima se može suučestvovati pri izradi?
    Ovo sve iz razloga jer bih htio kad već printam, imati uratke onakve kakve sam i zamislio, a sve to skupa nije baš niti tako jeftino.

Dakle, pozivam vas da kazete svoja eventualna iskustva, i ako je moguce pomognete sa kakvim savjetom.

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Mar 2005
    Mobitel
    HTC Evo 3d, Samsung u900
    Operater
    097, 092
    Godina
    41
    Bodovi
    56.072
    Nivo
    57
    Bodovi: 56.072, Nivo: 57
    Bodovi: 56.072, Nivo: 57
    Ukupna aktivnost: 6,0%
    Ukupna aktivnost: 6,0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    a da mozda nabavisprinter koji printa fotografije???ne znam koliko je to jeftin sport, i koje ti dimenzije trebaju...
    ja recimo imam ip4200 (koji je obican printer) i kad printam sliku (zamjenskim tintama) na foto papir, slike izgledaju ok...a kad sam imala original boju i original canon papir i kad sam isprintala fotku, slika je bila kao iz foto studia...
    velim, ne znam koliko slika izradujes i to, ali eto, moj savjet je da mozda sam probas nabaviti neki dobar printer za to...barem ces moc slike isprintat onakve kakve ti zelis...
    Toše hajde da napravimo zvjezdano nebo...budi najsjajnija zvijezda na njemu a ja ću biti tvoj odsjaj u jezeru suza!
    R.I.P.-16.10.2007.

Too old for this Sh**!!! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience PointsOverdriveTagger First Class

Datum registracije
    Nov 2002
    Mobitel
    S.G.S23Ultra/ G.Note10+
    Operater
    Telemach/Congstar
    Godina
    38
    Bodovi
    91.794
    Nivo
    73
    Bodovi: 91.794, Nivo: 73
    Bodovi: 91.794, Nivo: 73
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ...e prijatelju moj...tu ti se radi ne samo o uređaju, nego kao što si već rekao - papir, a najviše onaj tko te slike obrađuje i šalje u printer...naime - prije svake izrade prave se korekcije (netko ne radi, ovisi o fotoradnji te o samoj osobi koja radi ) te se tu događaju ta odstupanja koja ti navodiš...
    ..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Nino_SA Pregledaj post
    Dakle, pozivam vas da kazete svoja eventualna iskustva, i ako je moguce pomognete sa kakvim savjetom.
    Nema nekog bajnog savjeta.
    Odstupanja u kvaliteti izrade fotografija i odstupanja u nijansama boja su svima grafičarima poznata.
    Jednostavno se ne može udovoljiti tolikima korisnicima kada nije moguće sve te uređaje iskalibrirati.
    Također sa ekonomske strane to nije niti malo jeftin sport.
    Čak niti kada se izrađuje na velike količine.
    Najbolje da si sam nabaviš opremu i udri...
    Ali razmisli o tome je li ti isplativo izrađivati tolike fotke, jer ljudi su u zadnje vrijeme navikli pucati tisuće fotki i sada bi htjeli ogromnu količinu njih izraditi jeftino...e ne ide to tako.
    Alternativa...digitalni okviri, digitalni albumi na kompjuterima i dvd-ima, na PDA uređajima i slično.

Znam da izrada fotografija ima svoje čari ali...jednostavno to ne ide samo tako lako, pogotovo ako nemate para na bacanje

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Nino_SA Pregledaj post
    U posljednje vrijeme sam dao isprintati dio svojih fotografija, i to u raznim formatima i u raznim dućanima (uglavnom 13x18 i A4).
    Medjutim primijetio sam da postoje znatna odstupanja u boji, tonalitetu, svjetlini, kontrastu, itd...
    Posebno je to indikativno u crno-bijeloj fotografiji (kojih i jeste najviše). Onda sam za test dao iste fotografije na 3 mjesta. Kod jednih preovladava neka čudna zelenkasta boja, kod drugih su iste fotografije skoro pa smedje (više sepia nego cb), itd... Sve samo ne ono što ja smatram c/b fotografijom.

Ima li neko od vas više iskustva i šta mi možete savjetovati? Da li je problem u aparaturi u dućanima? Ili možda u foto-papiru? Ili, ili, ili...?
    Šta ja konkretno mogu uraditi? Postoje li neki dućani u kojima se može suučestvovati pri izradi?
    Ovo sve iz razloga jer bih htio kad već printam, imati uratke onakve kakve sam i zamislio, a sve to skupa nije baš niti tako jeftino.

Smatram kako ces ovdje tesko dobiti konkretne odgovore na pitanja koja postavljas iz ocitoga razloga...zivis u Sarajevu, a nismo bogati bas sa korisnicima iz BiH. Ako svracas u ZG javi, pa cu te drage volje uputiti na par mjesta u kojima ces dobiti tocno ono sto zelis od fotografije.

Općenito govoreći, postove dvije metode prijenosa digitalnoga zapisa (digitalne fotografije) na papir: ispis na foto printeru ili ploteru (za vece dimenzije ispisa) i ispis na foto papir posredstvom digitalne masine.

Ispis na printeru ili ploteru je losije rijesenje i sto god tvrdili i koliko god hvalili (pogotovo kucne) "printercice" za ovu svrhu, ova metoda jos ne daje niti priblizno kvalitetne razultate onima koji se dobivaju ispisom na digitalnoj masini. Razloga je vise, a najveci lezi u dvije stvari: kvaliteti papira koji se koristi i mogucnostima ispisa (detalja, boje i kontrasta).

Ispis na digitalnim masinama daje izvrsnost i kvalitetu. Pri ispisu nude ili sirovo razvijenje (dakle izravan ispis onoga sto je fotograf donio, bez korekcija) ili mogucnost provlacenja fotografija kroz razne filtere, kojima se korigiraju njihovi nedostaci. Prije samoga ispisa na ovakvim je masinama moguce korigirati i RGB parametre, svjetlinu, kontrast i jos ponesto. Cijena kvalitetnijih novih primjeraka se krece od cca 40000 ak eura pa na vise. Njihov glavni problem je sto ne podrzavaju ekstremno velike formate (sto znaci da cete se ako zelite ispis veci od pola metra kvadratna morati pomiriti sa ispisom na ploterima).

Ako je slucaj takav, i zelite tako velike formate, savjetujem odlazak u neki od foto studija koji imaju kvalitetan ploter i kvalitetan kadar koji sa tom opremom zna raditi (premda se cini jednostavnim pustiti print na plotanje, iz iskustva znam da nije nimalo tako jednostavno). Cijene ovakvih plotera drasticno su manje od cijena digitalnih masina (relativno kvalitetan ploter se da nabaviti vec od kakvih 5000 eura pa na vise). Za print fotografija u vecim formatima preporucam gloss papir min gramaze 220g. Naravno za ovakve vrste ispisa i eventualne korekcije prije ispisa (odnosno kalibraciju donesenoga sa opremom) idealno je donjeti fotografiju u nekome od sirovih formata (biti ce foto radnji koji ce se buniti na sirovi format, ali od takvih ionako treba pobjeci bez razmisljanja tako da vas to ne smeta).

Cijena ovakve vrste ispisa je 250-300 kn po metru kvadratnome (sa vrstom papira koju sam vise spomenuo).

Lose ispise koji ne odgovaraju onome sto vam prije ispisa prikazu na ekranu ne prihvacajte...to sto je vecini ispodprosjecan rezultat zadovoljavajuci, ne znaci da bi se svi time trebali zadovoljiti.

I jos sitnica koja se tice ispisa na digitalnim masinama...digitalne masine cesto ne ispisuju fotografije u punome formatu. Navedeno znaci da donesete fotografiju koje su mahom u 4:3 formatu, a pri ispisu masina nudi nesto drugaciji format. Tada covjek koji rukuje masinom postavi frame koji mu masina ponudi na mjesto na kojemu smatra da reze najmanje detalja sa fotografije. Ovo je nuzno zlo. Ipak postoji nacin na koji se citava fotografija moze dobiti ispisana, u tome slucaju treba odrediti ispis po kracoj osi na papir (tada ostaje nesto bijeloga neiskoristenoga uzduz rubova ispisane fotografije sto se nakon ispisa odreze). Takav nacin ispisa potrebno je najaviti prilikom predavanja materijala fotografu.

Osobno ogroman sam vroj fotografija vratio fotografima koji su mi razvijali, ponajvise iz razloga sto svoj posao shvacaju olako i ponajvise radi toga sto ljudi mahom donose smece na razvijanje (mutno, nefokusirano, podeksponirano...) pa su zadovoljni ako se na ispisu daju prepoznati lica.

Opet previse pisem...

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bimbi, najvjerojatnije velika većina ovdje voli kad ti puno pišeš
    Hvala svima na odgovorima. Nisam se niti nadao dobiti neki univerzalan odgovor koji bi mi riješio problem. Kako vidim moraću si naći nekoga ko hoće i ima volje izraditi mi fotke prema mojim željama. Jučer sam uspoređivao fotografije na koje se žalim sa nekim starim fotografijama koje smatram "pravim" c/b uratcima. Na ovim mojima novima najveći je problem to što crna nije crna. Ili je zelenkasta ili žućkasta ili neka varijanta narandžastoga, ali crno svakako ne... Idemo tražiti poštenu foto-kuću po Sarajevu
    Moram napomenuti da su sve c/b fotke koje sam dosad radio urađene na način da sam na aparatu odabrao b&w-mode. U posljednje vrijeme sam prešao na fotografiranje bojom u raw, pa ću ih sam naknadno napraviti kakve mi trebaju. Kako sam vidio po forumima i u literaturi tu i nije svejedno čime ih "prevodimo" u c/b. Ima boljih i lošijih konvertera. Negdje sam našao odličan tekst o tome (sa primjerima), moram se malo zakopati u linkove pa ću ga postati ovdje ako bi nekoga zanimalo. Moj problem je da nisam nikada radio u Photoshopu, a nisam baš niti oduševljen tom idejom. Za mene je idealna fotka: c/b, slikano sa "normalcem" od cca 50mm, bez ikakvih dorada! Čist život, produženo oko

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Za ispis do formata A4 (20x30) najbolji su rezultati na digitalnim mašinama. Sad je pitanje kako dobiti rezultate najsličnije onome što vidiš doma na monitoru.

Od svih ovih koje si testirao, odaberi onoga koji ima najbolji papir (čitaj najdeblji). Ili još bolji parametar, ako vidiš, tko ima najnoviju mašinu. Tada donesi jedan negativ da ti ga odskeniraju (na mašini za razvijanje koje mora biti povezana s printerom) i spreme na CD s time da naglasiš da ti te fotke (odaberi dvije-tri) odskeniraju u svim podržanim formatima. Uz to tražiš da ti snime sve color profile (*.ICM) koje imaju na računalu koje tjera mašinu. Te profile staviš kod sebe i zapravo imaš boje koje će ispasti na toj mašini.
    Skeniranje ti treba samo da vidiš na koliko pixela trebaš izrezati sliku da bi izašla cijela van, da ti ju on ne reže, već da sam odrediš veličinu. Isto tako već kad si u studiju, ako nećeš skenirati, uzmi ravnalo i izmjeri njihove izložene slike svih formata točno u milimetar i zapiši. Možeš i po dimenzijama cropati, i dobiti točan ispis.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Gdje, dakle, naručiti fotke u ZG?

Bimbi,

Ne znam bi li se smatralo reklamom da navedeš:

a) Foto-radnje u ZG koje izrađuju najkvalitetnije
    b) kod kojih je najbolji omjer cijene i kvalitete

Radi se o dimenzijama 10x15 pa do formata A4.

..i o color, kao i c/b fotkama

ako bi se smatralo reklamom, može li PP?
    TNX

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Većina studija u ZG ima Fujijeva Frontier mašine. Tako da će ti rezultati biti svi tu negdje.

Osobno radim slike u Foto Studiju Exlusive na Savici. Isto tako sam sa jednom slikom obišao nekoliko studija u gradu (čak i van grada). Od obiđenih, samo dva su mi zadovoljili. Badrov i Exslusive, a kako stanujem na Savici, do ovog mogu pješice. Od njih sam onda uzel color profile, odskeniral u svim rezolucijama, i izmjerio papir. Kada dođem tamo, već znaju da ne diraju na fotkama ništa, već samo pošalju na ispis. E, da. Oni koriste Konca osvjetljivač. I ono što mi je najvažnije, kada i nakon mjesec dana ponovim neku sliku, ista je. Mali formati su vrlo povoljne cijene (9x13 1kn, 10x15 1.4kn), a podržavaju do 20x30cm, ali ne znam cijenu.
    I brzina je vrlo zadovoljavajuća. U tjednu (da nije subota) donesem 80 slika za napraviti (10x15) u 17h, u 19 ih podignem. Prije podne zna biti čak i brže. Subotom obično ne jer ako imaju snimanje svadbe onda imaju i više posla, pa treba duže čekati, ali sve se može dogovoriti.

Bez obzira gdje ćeš raditi fotke, ako ti je stalo do kvalitete, trebaš maksimalno napraviti doma u pripremi. I s vremenom uspostaviti dobar odnos.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Jun 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zbozic Pregledaj post
    Većina studija u ZG ima Fujijeva Frontier mašine. Tako da će ti rezultati biti svi tu negdje.

Osobno radim slike u Foto Studiju Exlusive na Savici. Isto tako sam sa jednom slikom obišao nekoliko studija u gradu (čak i van grada). Od obiđenih, samo dva su mi zadovoljili. Badrov i Exslusive, a kako stanujem na Savici, do ovog mogu pješice. Od njih sam onda uzel color profile, odskeniral u svim rezolucijama, i izmjerio papir. Kada dođem tamo, već znaju da ne diraju na fotkama ništa, već samo pošalju na ispis. E, da. Oni koriste Konca osvjetljivač. I ono što mi je najvažnije, kada i nakon mjesec dana ponovim neku sliku, ista je. Mali formati su vrlo povoljne cijene (9x13 1kn, 10x15 1.4kn), a podržavaju do 20x30cm, ali ne znam cijenu.
    I brzina je vrlo zadovoljavajuća. U tjednu (da nije subota) donesem 80 slika za napraviti (10x15) u 17h, u 19 ih podignem. Prije podne zna biti čak i brže. Subotom obično ne jer ako imaju snimanje svadbe onda imaju i više posla, pa treba duže čekati, ali sve se može dogovoriti.

Bez obzira gdje ćeš raditi fotke, ako ti je stalo do kvalitete, trebaš maksimalno napraviti doma u pripremi. I s vremenom uspostaviti dobar odnos.
    Brži si od njih.

HVALA

Veteran3 months registered10000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    xperia Neo "Slow boy"
    Operater
    bonbon
    Bodovi
    11.227
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    dobor jel moze neko konkretno rec di da odem u zgu da mi naprave kvalitetne slike jel ?
    i da je u nekim granicama normale sto se cijene tice.velicina standardna , nista ogromno.

iako sam razmisljao i o digitalnom okviru , 1600 mi je ipaq too much.
    Potrubi ak ti se sviđa moj avatar

Svježe registriran Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2007
    Mobitel
    0915137456
    Operater
    VIP
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da li postoji mogućnost printanja na platno

Forum Admin Postignuća:
    SocialYour first GroupVeteranTagger First ClassOverdrive

Datum registracije
    Jan 2007
    Mobitel
    Nokia 8, Xperia X Compact
    Operater
    tomato, Vip
    Godina
    33
    Bodovi
    57.688
    Nivo
    58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Bodovi: 57.688, Nivo: 58
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa, kako se printa na majice, tako se printa na platno, zar ne?

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zbozic jel može adresa tok fotostudija exclusiv na Savici. Živim na sigecici pa mi Savica i nije daleko.

Ovo sa color profilima i mjerenjima papira te nisam najbolje razumio, al kad želiš fotografije 10*15 u kojoj im rezoluciji pošalješ fotke?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Koga Pregledaj post
    Zbozic jel može adresa tok fotostudija exclusiv na Savici. Živim na sigecici pa mi Savica i nije daleko.

Ovo sa color profilima i mjerenjima papira te nisam najbolje razumio, al kad želiš fotografije 10*15 u kojoj im rezoluciji pošalješ fotke?
    Rezolucija i nije toliko bitna (bilo bi zgodno da je veca stranica barem 1800 pixela)...bitan je omjer (4:3) da bi se izbjeglo nezadovoljstvo nakon sto fotografije dobijes razvijene.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    U ZG većina koristi Fuji? Ja baš ne preferirem Fuji, po mom mišljenju Noritsu daje za mene poželjan film-like ispis. U ostalom i Fujia radi Noritsu samo šta sam radi softver.

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @Bimbi
    10x15cm je omjer 2:3 (leica format)
    digitalni je 10x13.5 i to je 4:3

@koga
    To je studio pored knjižnice na katu (ne onaj u placu).

Trenutno je Fujijev Frontier jedina opcija kod osvjetljivača. Pitanje je samo ko je uzeo koje opcije jer i tu ima velikih razlika, ovisi koji software se koristi itd.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Oct 2008
    Mobitel
    K800i
    Operater
    Tele2, T-mobile
    Godina
    37
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Trenutno je Fujijev Frontier jedina opcija kod osvjetljivača.
    Šta znači ovo da je Fuji jedina opcija kod osvjetljivača?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dodajem link na srodnu temu:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=62781

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Dec 2006
    Operater
    Tele 2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Thumbs up

@Bimbi
    10x15cm je omjer 2:3 (leica format)
    digitalni je 10x13.5 i to je 4:3

@koga
    To je studio pored knjižnice na katu (ne onaj u placu).

Trenutno je Fujijev Frontier jedina opcija kod osvjetljivača. Pitanje je samo ko je uzeo koje opcije jer i tu ima velikih razlika, ovisi koji software se koristi itd.
    Hvala Zbozic na informaciji.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Printanje zaštićenih .pdf-ova
    By xlr in forum Operacijski sustavi
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 21-10-2006, 20:00
  2. Printanje dvd covera
    By Šile in forum Aplikacije
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 04-07-2006, 20:52
  3. Printanje sa MDA Varia