Što mislite o cjenama originalnog softvera? Dali je to previše?
Photoshop CS4 original košta oko 600$ Ja mislim da su cijene softvera
previsoke.KAKVO JE VAŠE MIŠLJENJE?
Što mislite o cjenama originalnog softvera? Dali je to previše?
Photoshop CS4 original košta oko 600$ Ja mislim da su cijene softvera
previsoke.KAKVO JE VAŠE MIŠLJENJE?
UPOZORENJE! POSJETI
MOJBLOG
A, čuj...
Nije to mala stvar, napraviti tako nešto.
A i činjenica da puno ljudi samo skine krekiranu verziju mora povečati cijenu.
Mislim da većinom samo firme kupuju original programe, pa dobiju i neki popust (a i u firmi nije toliki "šok" uložiti toliko novaca, ako im je to za posao).
A PS je za profesionalce koji se bave obrađivanjem slika i što već (mislim, može ga bilo tko koristiti, ali nema baš puno ljudi koji mogu iskoristiti puni potencijal programa- koji vrijedi 600$).
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Ispravak. Photoshop CS4 košta $699, a cijeli master suite $2,499.
Za nas definitivno preskupo, ali taj komad softvera se kupuje ako se profesionalnije baviš obradom fotografije te grafičkim i web dizajnom, pa vjerovatno time i zrađuješ na tome.
A cujes...koristi se diljem svijeta,PS je jedan od najpoznatijih programa za graficki dizajn...cijena je realna...al zivciraju me ovi konverteri,logo makeri i gluposti,naiso na neki flv konverter (prvi put cuo za njega) licensa kosta 400-500$...ima gluposti al ima i kvalitetnih stvari.
Yes, I am a criminal. My crime is that of curiosity. My crime is that of judging people by what they say and think, not what they look like. My crime is that of outsmarting you, something that you will never forgive me for.
netko je puno truda i rada ulozio, odnosno vise njih, tako da je to po mom misljenju realna cijena za programe takvog tipa.
cvita
ako ti donosi kruh na stol onda nije skupo, ali zujis tek tolko po programu onda je skupo i neisplativo...
...vidim tu smo svi, uglavnom dijelimo slična razmišljanja.
a što se tiče moga komentara na:
teško reći, mislim i da nije, ubiti za naše standarde i primanje je i to svakako, ali za svjetske nije, ionako su si oni primarno tržište i rade za sebe i svoja primanja (čitaj i najveći user-i), a mi ostali hoćeš nećeš... i dolazimo do toga da je nama (pre)skup.Što mislite o cjenama originalnog softvera? Dali je to previše?
HC4L
cjene su ok s obzirom na trud programera i oni moraju od nečeg živjeti ali
to je ipak previše recimo za photoshop traže 699$ to bi trebalo biti bar 300$
UPOZORENJE! POSJETI
MOJBLOG
Programiranje je danas najteži i najčešće jako slabo plaćen posao - tu se ne radi o zidanju cigli ili bubanju napamet iz knjiga naučenog programskog jezika. To je čisto mentalni rad i teško da ga itko osim programera "izmjeriti" - kako bi ti to sad naplatio?
Ako ikad budeš programirao za kruh vjerojatno ćeš shvatiti zašto Solidworks dođe recimo 10K $ i zašto je crack loša stvar![]()
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Hehehehehehe ne mogu a da se ne nasmijem konstataciji kao što je ova.
Ako nema kruha od programiranja onda nek se uhvati lopate.....bogati ti poljubim........svi bi danas da im guza bude na toplome i još da ispijaju kavicu u toplome uredu pored PC-a sa netom!
------------------------------------
Evo on topic i moga mišljenja da su programi zaista iznimno skupi što pokazuje i ogromno tržište "crnoga" softvera.
Da su pamentni (koliko nisu) dali bi to sve u pola cijene i automatski bi ubili sve one koji zarađuju na lomljenu kodova programa!
Dok god je softver skup biti će i porasta potražnje ilegalnoga softvera koji u velikoj većini i koriste amateri koji su željni novih i interesantnih isprobavanja programa iako ne zarađuju ništa na njima!
Zadnji uredio VuKi : 30-03-2009 u 22:28
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
Evo napokon nesto PAMETNO svaka cast i slazem se
computer freak
Nisi me shvatio, ne kažem ništa protiv takvog posla, baš naprotiv. Svaka čast ljudima koji to rade i hoću ukazati autoru teme kako bi bolje shvatio problematiku skupog softvera kad bi se stavio u poziciju programera. Na stranu imidž firme i plaćanje imena, licence itd. Jedan dio ipak ide tim ljudima.
Kod nas to možda stoji, ali u svijetu neznam baš. Jedan Indijac će napraviti isti posao kao i Europejac al za pola cijene. Na firmi je ili da preseli development urede u Indiju, ili srežu cijene u Europi. Indijci i sve veća poplava programera ruši cijene odavno. Još malo pa će ih biti više od ekonomista![]()
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Nema potrebe za likovanjem nad tuđim mišljenjem, a pogotovo ako konkretno ne znaš iz prve ili barem druge ruke koliko i kako programeri zarađuju.
A to da su programi iznimno skupi, kao što je i Šljaka naveo, neki opravdavaju cijenu, neki ne. Kao i svki drugi proizvod na tržištu, bilo to LCD televizori, cipele, auti ili šivaće mašine.
Misliš da se ne bi ti isti programi krekali da su duplo jeftiniji? Vraga ne bi. Crackeri (ne oni za uz čaj) sa tom svojom djelatnošću zapravo si nalaze buduće poslove u programerskim firmama tako da većina prije ili kasnije naplati taj svoj dobrotvorni rad.
Nije likovanje nad tuđim mišljenjem nego moje osobno stajalište o nazvanima "jadnim programerima".
Evo vidiš, ako baš želiš tu informaciju "iz prve ruke" i znam i mogao bi navesti nekoliko primjera!
U Švedskoj gdje mi je bratić zarađuje oko 17840Kruna (cc 12200Kuna)
dok par prijatelja ovdje u Hrvatskoj koji se sličnim poslom bave u programiranju jedva da navuku od 5-6t kuna, ali opet što je za naše prilike jaaako dobro!
Naravno ne računamo "kućne programere" koji povremene nešto rade za neku tvrku!
Tako da programeri kojima je to isključivi posao jako dobro mogu živjeti, opet ne mogu da ne naglasim da govorim o pravim programerima a ne o onima koji se igraju sa tim!
![]()
George Eliot
Cijene orginalnog softvera i jesu i nisu previsoke. Ne može se o tome općenito razgovarati. Postoje programi koji vrijede svaki cent, dolar, euro, kunu koje za njih treba platiti, a postoje i oni koji debelo pretjeruju u odnosu na ono što nude.
Famu o tome kako je programiranje najteži i slabo plaćen posao slobodno možete objesiti mački o rep. Ne plaća se programiranje nego se plaća gotov proizvod i kupca ne zanima kako je do njega došlo. On gleda što dobiva za svoj uložen novac i koliko mu investicija u program omogućava zaradu ili uštedu u budućnosti.
Tako da je cijena relativna stvar, ovisi o tome tko i zašto nešto plaća.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
za neke stvari su cijene realne...no za neke nisu...po meni ne bi smio ni jedan program biti skuplji od samog OS!!!tj Windows-a!
###1410989180026
istina, kao i sat rada u servisima koji vecinom premasuje 100kn kao i instalacija originalnog windowsa u servisu (instalacija na hdd bez inst cda) npr. pri kupnji laptopa bez osa krece se oko 800kn sto naravno ljude tjera na zvanje "prijatelja od prijatelja" koji ce instalirati full funkcionalan ilegalac za 200kn
computer freak
Stvar je u tome što oni se za tu lovu krvavo namuče. Nije to sjedni-tipkaj-završi-next! To su nailasci na greške, prepreke, probleme i pokušaji ispavaka istih i to je proces koji traje i traje, a rokovi pritišću.
Programeri itekako trebaju biti jako dobro plaćeni, jer sve što koristimo na računalnima uzimamo zdravo za gotovo i kada nešto ne valja, yebemo maj... jel.
A ti novci u jednoj Švedskoj su u najbolju ruku soldni, ne i odlični.
....hehehehe da baš.
Postaviču samo ti jedno pitanje. Zašto onda npr. Windows imaju SP1, SP2, SP3 ako je konačni proizvod?
U svijetu programera nema tako nešto kao konačni proizvod jer je sve podložno ekspanziji i poboljšanjima!
Nitko ne kaže da ne treba takve ljude platiti (čak što više)jer oni nisu samo programeri, oni su inovatori!
Mislio sam na naše a ne njega u Švedskoj, jer tamo to i nisu neki strašno veliki novci!
P.S.-Na sreču ne živi se samo od toga. Prije koji tjedan je personalizirao jer program za vođenje pohranjivanja-skladištenja robe u jednom poduzeču što je dobro bio nagrađen (izvan svoje firme)
Naravno kod njih se to sve legalno prijavi i obrazloži a olakotna okolnost je što sve to obavi firma za koju radi posao programer tako da on samo "sredi" program i uzme novce!
Zadnji uredio VuKi : 31-03-2009 u 14:46
George Eliot
jbt nije mi jasno zas je toliko skup autocad...mislm ono 45k kn....znam da je to za arhitekte neophodan program ali ipak.....
....DULCE ET DECORUM EST PRO PATRIA MORI....
Samo ludak prkosi jacima od sebe i izlazi kao pobjednik!
A čuj, nisu ni arhitekti jeftini.
A i u njihovom poslu nije baš svejedno da li nešto fula ili program krivo napravi.
Zadnji uredio georgy : 31-03-2009 u 20:40
˙ɐsıdoʞnɹ ƃoʌs ǝɾuɐʇıɔ oʇ ǝɾ ouɔıqo -ɐƃoʞ olıq po ıɾloq ǝɾ nɯǝɔ n oʇsǝu ɐɯı ʞǝɾʌoɔ ıʞɐʌs
Nije da se zgrade i mostovi nisu rušili....Ali, ne idimo off topic.
Bookmarks