Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8
    Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Kupnja novoga DSLR - a (Nikon) - savjeti/misljenja

Pozdrav

Dosad sam imao iskustva sa kompaktnim fotoaparatima i nikad nisam bas koristio nis vise od point and shoot, tj. nisam mogao ni da sam htio.
    To mi je cesto smetalo, jer nisam mogao namjestavati stvari kako sam htio, a pogotovo fokus. Kod makroa mi je rijetko htjelo tocno fokusirati i tako...

Odlucio sam se preci na nesto bolje. Fotoaparat koji radi slike dovoljno kvalitetne da se bez srama mogu staviti na pozadinu monitora (i slikane u losijim uvijetima), te da imam opcije da rucno namjestavam komande. Posto nisam nikad imao iskustva sa tim opcijama trebao bi mi fotoaparat koji ima auto mod, ali i da ima sve druge funkcije da ih mogu postepeno uciti.

Velicinina fotoaparata mi nije previse bitna, te me ne muci ako cu morat nositi ciglicu oko vrata. Ipak ne zelim da ta cigla bude prevelika, tipa nikon D3 ili nes tako .

Planiram slikat pejsaze, makro fotografije te ponekad neke brze sportove i slicno. Isto bi mi bilo zgodno da radi dobr slike i pri losem svjetlu. Broj slika u sekundi mi nije presudan faktor koliko kvaliteta slike.
    Kao sta sam vec rekao slike planiram razvijati u formatima do maksimum A4 i postavljati za pozadine monitora.

Procitao sam mnogo reviewa na netu, i nekako mi se najvise svidio nikon D60. Imao sam ga priliku vidjeti uzivo i sivdaju mi se dimenzije. Nije prevelik.

Sada me zanima vas savjet dal preporucate da uzmem taj ili neki drugi slicnih dimenzija. Neki dan sam vidio najavu za Nikon D90 i ne cini mi se prevelik. Znaci bitno mi je da nije puno veci i tezi od D60. Kod usporedbe D60 i D90 zanima me dali je D90 (ili d80) puno kompliciraniji, tj dal mi se ispati odmah ulagat u nesto bolje, ili mi je za pocetak dosta d60, ili nes takvo u entry level klasi. Novaca sam sakupio tako da to ne predstavlja tolki problem, al opet ne zelim pretjerivat

Nekako kako sam si ja zamislio je uzet D60 u kitu sa dva objektiva 18-55mm VR + 55-200mm VR i uz to za pocetk uzet jedan macro objektiv. A kasnije lako vidim. Zanima me kvaliteta ovih objektiva u kitu sta se dobiju. Dali mi se vise isplati kupit samo tijelo i objektive (kvalitetne) dodatno. Jer sam cuo da je najbolje ulozit u objektive jer da oni traju i mogu se koristit tokom mnogih godina a da se tehnika u tijelima mjenja....

Takoder kad vec pisem temu, zamolio bih da mi date linkove na neke tekstove koji bi mi pomogli upoznati se sa opcijama tipa ISO, brzina okidanja, otvor blende, i slicno. Zanima me sto treba biti kako namjesteno i u kojim situacijama. Neke stvari vec znam, ali se ne osjecam sposobno uzet fotoaparat, stavit ga na manual, namjestit sve i okinut sliku.... Uglavnom neki vodic u fotografiju, i sve te opcije i sve, kako ameri kazu "for dummies" Nije bitno kolko je teksta, glavno da je razumljivo i da saznam puno toga. Moze i neki video, nije bitno (engleski znam). Ne smeta mi ni ako moram kupit neku knjigu ili casopis (da ima u HR) ako cu iz nje saznat sto me zanima.

Hvala unaprijed u nadi da cete me obasipati savjetima i linkovima, i bar malo razjasniti brdo pojmova. Sto vise citam o fotografiji cini mi se da vise neznam i da vise toga postoji, al voljan sam ucit.
    Zadnji uredio Meddlee : 29-08-2008 u 02:27

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    D60 je izvrsna kamera za učenje. Kvaliteta slike je (u odnosu na kompakta) više nego odlična, ali pod uvijetom da si spreman se pozabaviti obradom na ralunalu.

Obzirom da prelaziš s kompakta na DSLR i svjestan si nastupajućih problema, možda bi početni odabir objektiva trebao biti drugi. Umjesto u dva, taj isti opseg uzeti u jednom (18-200 VR). Odličan all-around objektiv koji je zahvalan za učenje. Kada ćeš znati što ti treba od objektiva, tada ćeš ih i kupovati. Makro nemoj kupiti odmah, već prvo s ovim prođi osnovnu školu da bi znao kakav makro ti treba. Zum ili fiksni i s kojim opsegom ili žarišnom duljinom. 18-200 je vrlo praktičan objektiv za svaki dan i u ničemu nije specijalan, zato ćeš uz njega vrlo brzo vidjeti kakve su ti specifične potrebe.

Što se tiče školovanja, preporučujem tečaj digitalne fotografije u CEKAO-u (ako si iz Zagreba). Od knjiga bih ti preporučio onu koju su napisali fotografi National Geographica, Caputo i Burrian i u izdanju National Geographica, ali se više ne sjećam točnog naziva.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala na odgovoru. Nisam iz Zagreba pa mi taj tecaj odpada, trazio sam dal ima nesto takvo u Rijeci al kolko sam vidio nema.

Ne svida mi se previse da trebam obradivat svaku sliku na kompu (osim ako ne postoji nesto automatsko). Kolko sam citao D60 radi dobre jpeg u odnosu na konkurenciju
    Zadnji uredio Meddlee : 29-08-2008 u 10:26

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Takodjer razmislite o Canon 450D. Razlika u cijeni je skoro nikakva a osnovni razlog je što Nikon nema jeftinih (naročito novih) objektiva s motorom.

Najjeftiniji nacin slikanja u uvjetima s slabim osvjetljenjem(neovisno o brandu) je kupovina nekog 50mm 1.8/1.4 prime objektiva a tu je D60 ogranicen nedostatkom auto fokus motora u tijelu zahvaljujuci cemu nemate auto fokus na takvim objektivima.

Pošto znate engleski preporucio bih vam "Understanding Exposure" Bryana Petersona.
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da cu uzet D60 samo tijelo i objektiv 18-200. Kasnije cu jos vidjet dal mi treba koji drugi (macro ili nesto).

Samo me jos malo muci D90, al mislim da ne trebam pretjerivat.

Ima li netko jos nekih savjeta (Bimbi )?

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ispada da cu to uzeti.

Ima li netko preporuku za torbicu koja pase obliku fotoaparata i objektiva (znaci ne neka za vise objektiva) ali da ima malo prostora za memorijske kartice. I bilo bi dobro da ima za prebacit preko ramena/leda te da se zatvara na kopcu (ne cicak ili patent(cicak bas ne drzi a patent je prespor)). Cijena da nije neka divlja al do nekih 400 kuna moze, ako ima koja dobra za vise slobodno preporucite...

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    S obzirom da se radi o prvome SLR aparatu, te s obzirom na o da je glavni cilj kupnje (osim produciranja dobrih fotografija) ucenje...smatram da je D60 i vise nego dovoljan da ispuni sve prije navedeno.

Ulaganje u D90 mislim da trenutno ne bi opravdalo, jer da u nekome razdoblju koristenja aparata i ustvrdite da vam treba kvalitetnije tijelo, kupnja D90 modela ne bi cinila veliku razliku u odnosu na D60 (htjedoh reci ako ste prerasli jedan, prerasli ste i drugi i kupnju bi u tome slucaju morali potraziti u razredu gotovo PRO SLR ova).

D60 ili kako je stas napomenuo 450D, mozda kakav Pentax ono su sto trazite. Dimenzijama ne puno veci od ulta zoom ili prosumer modela, a karakteristikama usmjereni bas u smjeru koji trazite. Samo tijelo ne bi trebao biti faktor odluke. Ja bi tijelu pretpostavio cijene i mogucnost dobave optike, kako bi u trazenju onoga sto vam treba sto vise mogli eksperimentirati. Eksperimentiranje zna biti pomalo nemoguca misija, ako su potrebna velika ulaganja da bi nesto isprobali. Pentax i Sony modeli su tu jako zanimljivi jer vrlo lijepo rade sa nekim starijim serijama objektiva koji se daju nabaviti rabljeni u odlicnome stanju za 500 njak kuna ili manje. Naravno da sve radi manualno, ali u svrhu ucenja, to je i bolja varijanta.

Torbe za ovakve aparate i ne moraju biti velike, barem za pocetak, premda apetiti za spremisnim prostorom u foto torbama kod SLR korisnika vrlo brzo rastu.

Savjetujem Ve-mil ili Konikom (ima ponesto toga i u Tower centru), a od proizvodjaca Lowepro ili Vanguard. Do 400 kuna da se naci modela koji ce sasvim ispuniti zahtjeve.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Aug 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala svima na odgovorima, drugi tjedan cu to ic vjerojatno uzet. Ipak cu uzet nikona, jer mi se bas svidio (imao sam prilike isprobat ga) i ne cini mi se cak ni tako komplicirano vise. Zadnjih par dana slobodno vrijeme proveo sam citajuci o svemu mogucem u fotografiji. Puno mi je toga sad jasnije, sad dolazi red na praksu, onda opet malo knjiga, i izmjena

Kad se naucim stavit cu neku recenziju, ili barem fotke

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Kupnja DSLR aparata/prioritet dinamicki raspon
    By Bara in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 14-01-2009, 15:06
  2. Miniton mdc2700 (Konzum) - misljenja/savjeti
    By cherwar in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 18-12-2008, 10:08
  3. [N93i] Review, pitanja, mišljenja, savjeti
    By Drug Mile in forum Symbian S60 3rd edition
    Odgovora: 31
    Posljednji post: 09-01-2008, 17:54
  4. Olimpic DV368 - misljenja/savjeti
    By iwek in forum Digitalne Video Kamere (Camcorders)
    Odgovora: 2
    Posljednji post: 24-10-2006, 13:14

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove