Imam prilike uzeti Pearl 8100 i zanima me kakav je za rad i koja su pozitivna i negativna iskustva!
Imam prilike uzeti Pearl 8100 i zanima me kakav je za rad i koja su pozitivna i negativna iskustva!
Zadnji uredio Jamal : 17-12-2007 u 20:02
U školu sam im´o ja petice sve, samo iz vladanja bogami ne!
Negativno:
nije proširiv softwareom... ( nije smartphone )
dizajn tipkovnice nisu pogodili, bolje da su pravili vodoravne linije tipaka a ne ih ukosili...tipkovnica sama po sebi je jedna od gorih na kojima sam radio... ako ciljaju poslovne korisnike i to večinom muške, trebaju shvatit da imamo velike prste... ovo je više ko za ženske.. sama izvedba trackballa mi se ne sviđa, prednost bi dao običnom joysticku...
poslovni mobitel današnjice bi trebao imati wifi...
nedostatak je eto što nema radio tuner... to isto mnogi poslovni imaju i stvarno je korisna stvar...
ja da imam novac da kupim blackberry pearl, odustao bi i kupio HP Ipaq 514 koji je sve ono što blackberry nije. ( http://i.expansys.com/i/b/b146093.jpg )
ili eventualno HTC S710 ( http://www.htc.com.hr/html/proizvodi/htcS710.html )
Čitao sam da ima delay oko pisanja poruka, primanja poruka i poziva. Zvoni na nešto deseto i da je software jako bug-ovit! Plus ovo što si i ti dodao!
U školu sam im´o ja petice sve, samo iz vladanja bogami ne!
ja sam ga koristio malo, i software je bio brz... no definitivno najbolje qwerty riješenje ima sonyericsson M600 i P1 ... ovo je glupost
Meni je stigao danas i moram reć da tipkovnica je presitna ali bolja nego na m600 tamo tipke na klackalicu mi se nikako ne svidjaju!
Puuuuno je brži od bilo kojeg symbian ericssona
zašto da se svađam kada sam u pravu?
Dosta mobitela sam izmjenjao u zadnje vrijeme, svih tipova symbiana i wm-ova, te je došlo vrijeme za taj "blekberi" sa bobicama...
Prvi dojam:
Zgodan telefon, stavim ga pored ženinog k800, ajme duplo tanji. Sa strane lijepo blješti srebrna plastika ko na jeftinim izvedbama korejanskih luxuznih auta. Zelena ledica blica kad je upaljen (nešto slično kao kod t10, t18, t28, r320 da sad ne nabrajam, ali starijih telefona) ali kad dođe poruka blica crveno. Fenomenalna stvar koja mi je falila na novim uređajima, zapravo i ne znam zašto su to maknuli sa mobitela?
I tako vrtim ja telefon i vidim da nema utor za punjač, dakle utor za usb je isti i za punjenej baterije i to je klasični mini usb za spajanje vanjskih diskova i digitalaca ( jedan kabal manje u torbi barem).
Mrcina od ekrana dobra rezolucija 240x260 lijepe boje, ako ja koji imam nokiu E70 sa rezolucijom 420x380 kažem da je ovaj dobar ekran onda je.
Blekberry:
Ajde da ja laik koga 0,09% zanima što je taj njihov klikneš i šalješ mail sazna nešto o tome. Koristim web'n'walk Xl sa 1gigom prometa i imam iskonfigurirane mailove šaljem primam bez beda na ostalim telefonima, podesiš pop3 i gotovo. Malo brljam po imenicima, nema pop3 nigdje za podesit, neki blackberry komunikator ne želi dodat kontakte. Ne znam, laik sam.
Vrijeme je da mi t-mobile služba za korisnike to malo razjasni. Dobar dan, pošaljite mi postavke da mogu preko w'n'w na internet. "e to vam nije moguće" morate platit 80kn mjesečno za blekberi uslugu tog push maila i onda tek mogu i na internet (ali da ne zaboravimo da jadna zenskica je 5 minuta procavala sto napraviti prije nego mi je rekla). Molim? Znaci jos 80kn placat za neku glupost koju svi normalni telefoni imaju imaju preko w'n'w i wlana i sl... Ok ajde razmišljam možda to i isprobam, onda skužim da u opcijama programa koji sam nainstalirao na komp nema opcije modem, dakle taj internet bi služio sam da se ide na internet sa blekberijem, ne mogu ga spojit i ić sa laptopom online što ja često radim jer putujem. Ništa nek si to neko drugi koristi.
Programi:
Neki jive talk, 2 blekberi komunikatora pojma nemam niti me zanima. Nema office, nema pdf ( što već sa symbbianima nekima dolazi), i ostalo oni alarmi, memo kalendar bla bla bla. Ali odlično je da kada stisnem meni gumb pojave se svi programi i ja jedno stavim hidden one koji mi ne trebaju i nemam ih na desktopu, tj. brži pristup ostalima koji mi trebaju (sms, kontakti, kalkulator...). Veliki +
Navigator:
Vidim ja nekako je osjetljiv taj vrag, samo ga taknem već leti. Ajme pa to je kotačić!!! Stvar je kao na mišu vrti se u svim smjerovima i kada se biraju programi turbo brzo pronađem koji hoću, i kotačić je osvjetljen! Iskreno ja bi to stavio na sve telefone odlična stvar. Ima poseban gumb za ulazak u menu kao na symbian njokama a ne klikom na kotačić, isto ok. Dobar +
Kamera:
Ako netko želi kameru kao na starom simensu S65 (1.3MP), neka izvoli. Na njemu sam barem imao neke opcije, Bw, sepia, kvaliteta birat, okviri i to... Ovdje ništa, veličina slike i gdje želim spremat. Ima i blic, ali tako je loš da na pola metra udaljenosti se ni ne osjeti. Slike se pregledavaju u velikim thumnailovima što je jedina pozitivna stvar u multimediji.
Muzika i video:
Kakav bi to bio telefon bez mp3 i video plejera. Ima u sebi jedan normalan plejer koji može plejat foldere! Konačno telefon kojem kažem play ovaj folder i to je to. Symbianima je to problem oni hoće izvođaće, pa grupe, playliste. Prvi put pustim i nekako je zvuk tup, skinem poklopac i zvučnik je lijevo od kamere stisnut iza poklopca. Pustim muziku bez poklopca odličan zvuk ima, jasno ne kao stereo na nokiji 6233 ali ok. Dakle ako želimo slušat na vanjskom zvučniku skinut prije poklopac. Video player hoće samo mp4 i to je to, a skinut dodatne playere za video je malo komplicirano. regao sam se na blacberry forume ali ni tamo baš nema pregršt programa za to kao u symbianima. Da, aslušalice su 2,5' tako da ćete ih morat kupit
Baterija i brzina:
Brz je ko vrag, na to se nisam naviknuo na ostalim telefonima. Ima intel xcale na 412mhz odlično. A baterija se naravno puni preko USB-a i to jako brzo i relativno ok dugo drži, za jedan tako jaki proc. Znam da sam na k800 bateriju ako preko kompjutera punim punit ju cijeli dan, a ovdje sat-2 i već je prazna baterija puna.
Stigne poruka, opa ledica se promjeni i blica crveno, ma genijalno samo zbog ovoga bi ga ostavio. Poruke su kad ih čitam lijepo poslagane po ljudima kji su slali. Npr: ako sam od marinka primio poruku prekjuce i danas opet, on će mi uz sadašnju poruku prikazat i onu zadnju ispod ove. Tipke su male, ali da se tipkat, slova u sredini imaju samo 2 znaka dok one vani po jedan i odlično je. Više mi se sviđa nego na m600 ona klackalica. Veliki +
Teme:
Nema ih baš puno i teško se nalaze, čak sam i jednu trial skinuo. Šta će trial tema? Sa temom se mijenja popis ikona koje će bit na vanjskom ekranu prije nego se uđe u menu i to je glupo ne mogu to promjenit. Tema mi se svidi, ikone se lijepo promjene ali na displaju je samo aplikacije i kalendar, dok za poruke moram ulazit u menu i klikat. Te font slova u nekim temama ne možeš mjenjat. Ako nisam naveo prije da može se mijenjat font i veličina slova što je najbolja stvar na blekeberiju i to se promjeni u sekundi nema čekanja. +
Pa jel tako teško staviti sat kada je telefon u power sawer modu? Očito je, neke funkcije na telefonima mi jednostavno fale i to mi čini telefon nezamisliv. Dobro je da ima te lampice kada dođe poruka da ne moram stalno gledat el sam dobio poruku.
Ako se sjetim još nečega dopišem, za sad blacberry i da i ne...
Zadnji uredio mortal : 17-10-2007 u 00:28
Telefon je jednostavno drugačiji od svega što sam imao i to me drži stalno napetim i istraživam njegove funkcije, programe.
Dakle pokušao bi sumirati pozitivno i negativno u mom skromnom mišljenju:
POZITIVNO:
Kotačić kao navigator
Prikaz više sms ova odjednom
Veliki ekran dobrog prikaza
Teme koje promjene sve na telefonu
Punjenje i spajanje na komp preko istog kabela i utora
Lampice za primljenu poruku
Brz je prilkom pisanja poruka, u menijima i to
Media player radi po folderima
Mijenjanje fontova slova i veličine
NEGATIVNO:
Kamera je dosta loša, ima blic ali kao da nema
2,5' konektor za slušalice, teško za nać
Tipke su dosta male i mora se koncentrirat za pisanje sms-a
Blackberry usluga se dodatno plaća!
Metalizirana plastika na boku izgleda jeftino
Zvučnik se nalazi iza plastike i jako je tup zvuk (dok se ne skine poklopac i onda je odličan)
Ali sve u svemu još nisam našao ravnoga mojoj nokiji E70.
Zadnji uredio Bimbi : 16-10-2007 u 13:26
mene zanima dali sa Pearl 8100 kada ga koristis bas za mailove mozes u mailu slati i attachment??
imam Nokiu E61i sa Blackberry funkcijom koja btw. i ne sljaka bajno
ali nema sanse da posaljem attachment u mailu!
dali se to moza na ovome 8100??
hvala![]()
"I'd rather die than be trapped in a living hell..."
koristim ga sada vec cca 3 mjeseca...
jedino kaj cu reci da se vise ne odvajam od bb mobitela![]()
"I'd rather die than be trapped in a living hell..."
mislim da ti se više isplati kupiti curve jer ti je lakše pisati mailove i poruke
mada kad si već zapeo za pearl uzmi si 8110, 8120 ili 8130
Ma double letter tipkovnica je OK, samo treba malo navike![]()
Bookmarks