Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Hybrid View

Svježe registriran
    Datum registracije
    Jul 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

mili boze kud sam zaso.... (dslr ili sirokokutni ili ...??)

pozdrav svim forumasima, dosta dugo vas citam i i od danas se ukljucujem u rasprave pa za pocetak molim vasu pomoc.

nisam sigurna postam li u pravom pdf (mozda treba ici u dslr) ali evo o cemu se radi pa neka admin seli po potrebi.

skupila sam nesto novaca i zelim nabaviti novi digitalac. volim fotografiju, amaterski se bavim njome vec godinama, ucila na raznim idiotima, pa malo boljim analognima, pa 3 godine starom olyju mju... i sad jedoslo vrijeme da i ono sto sam naucila citajuci raznu literaturu i web probam pretociti u fotke na nekom boljem fotoaparatu.

za pocetak par informacija. baratam s cca 3.500 kn, amater sam koji zeli napredovati, ucim dosta o fotografiji i jako ju volim. citajuci recenzije na webu i vase komentare da ne postoji najbolji aparat i da svaki ima ono nesto sto je bolje kod drugoga i da jednostavno treba skociti i plivati s onim sto odaberes. tako sam nekako odlucila da bih mozda nabaila oly sp 570uz (iako ste kritizirali karticu i video zapis). i vec sam skoro otisla i kupila ga kad sam na pdf o dslr vidjela nagovaranja da se za te novce moze krenuti i s slabijim dslr aparatom.

e sad tu krecu moje dileme i pitanja. buduci da ne koristim aparat svaki dan i nemam toliko slobodnog vremena da cu moci svaku sliku obraditi u ps-u, ima li uopce smisla razmisljati o dslr? znam da se za te novce moze krenuti s dslr i onda dokupiti dodatne objektive tj. opremu i da je to prednost jer ne moras odmah iskrcati brdo novaca, ali s nekim aparatom sirokog objektiva pokrivam odjednom malo vise mogucnosti. iako me jako privlace price da kad jednom probas dslr drugo vise i ne gledas, odbija me jer znam da je velik i trebas nositi vecu torbu (imam klince) i znam da ga ne mozes samo tako izvaditi i okidati. aparat uglavnom koristim za slikanje obitelji, drustvaa, izleti , putovanja, ali sve vise i za slike prirode, arhitekture, cvijeca, panorama... ono nisam vise samo skljocalo na rodjendanima, sad slikam i ono sto zapazam oko sebe. putujem pa kad nesto lijepo uocim, vadim aparat i slikam.

ima li smisla da ipak pocetnik ili napredni amater prelazi odmah na dslr ili bi bilo pametnije malo vjezbati na nekom aparatu poput ovog olyja? kakva su vasa iskustva? sto vise citam, manje znam sto bih. taman kad nesto odlucim, naidjem na drugaciji stav i savjet... i ko sto naslov kaze: mili boze, kud sam zaso?!

ujedno, budite tako dobri pa na osnovu ovog sto sam napisala i za sto korisim aparat, predlozite i neki model aparata u ovom cjenovnom razredu. beskrajno zahvalna!
    Zadnji uredio Hor : 02-07-2008 u 20:13

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Najbitnije pitanje u ovome trenutku je: je li uvjet da oprema na koju se odlucite bude nova, ili irabljena dolazi u obzir?

Gore navedeno pitanje je izuzetno bitno, jer s obzirom na sve sto ste nabrojali smatram da nemate dovoljno kvalitetnoga rijesenja u DSLR domeni za novac kojim raspolazete.

U slucaju da ne zelite rabljenu opremu, zakljucak bi bio da se odlucite na nesto iz ponude prosumer aparata trenutno dostupnih na trzistu. Ako pak zelite kupiti rabljanu opremu, mozemo razmisljati o nekim DSLR rijesenjima. Naravno da ova druga opcija ukljucuje jos barem toliku svotu sa kolikom sada raspolazete u sljedecih godinu, dvije, da bi "popunili" torbu i koliko se toliko pokrili za situacije u kojima cete se naci.

Uvjet kompaktnosti opreme, bojim se, nikako ne ide sa DSLR aparatom. Ako se odlucite na takvu kupnju morate biti spremni na to da cete kada budete namjeravali fotografirati uz sebe uvjek imati par kg opreme. (kvalitenija torba, tijelo, jedan ili dva objektiva, bljeskalica i sitnice koje idu uz navedeno teze barem 2,5 do 3 kg). U slucaju da je kompaktnost bitan parametar u odluci, moja sugestija je ponovno kakav prosumer model.

Kupnja rabljene foto opreme nosi i dobro i lose. Rabljena se oprema cesto da naci mnogo povoljnije od istih novih kompleta. Cesto, pogotovo kada se radi o SLR apartima, ljudi nakon sto kupe opremu i shvate da su krenuli grlom u jagode i kupili nesto za sto nemaju niti puno afiniteta niti zelje koristiti i uciti kako mogucnosti koje su kupili pretvoriti u fotografske razultate, prodaju gotovo novu opremu, po prilicno nizim cijenama. Takva kupnja je dobra prilika. Sa druge pak strane, fotografska oprema je prilicno osjetljiva i padovi ili nespretno rukovanje, koje se ne mora vidjeti u vidu ostecenja, moze ostetiti samu opremu do te mjere da ista nije upotrebljiva.

Uz sve navedeno, SLR je definitivno zasebna klasa u fotografiji kako kvalitetom izrade tako i ugodom koristenja. Ipak, u zelji da se sto vise snizi cijena entry level DSLR modela proizvodjaci su posljednjih godina cinili razne kompromise u navedenoj klasi. Tako vecina aparata koje u tu klasu svrstavamo naziv SLR zasluzuju samo radi toga jer imaju izmjenjive objektive i zrcalo. P svim ostalim karakteristikama sramota ih je uopce nazvati SLR - ovima. Najproblematicniji u cijeloj prici su objektivi. Objektivi koje proizvodjaci nude u kit izvedbama dno su ponude. Nekome su dostatni, ali iole zahtjevniji korisnik vrlo ce ih brzo prerasti.

Opcenito, za ljude za koje znam da su doista zagrizli za fotografiju i da im to nije prolazan hir, za one koji o fotografiji zele uciti i koji u tome uzivaju, moja je preporuka, da ako ikako imaju mogucnosti pristede nesto malo vise novca i tada kupe DSLR koji ce im navedeno uzivanje omoguciti. Ne govorim ovdje o iznosima od 20000 ili 30000 kn...5000 - 6000 je danas dovoljno da se kupi vrlo kvalitetno tijelo sa pristojnom optikom i ekst. bljeskalicom, a to je set koji ce omoguciti mnogo dobrih fotki i uzivancije.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Bodovi: 7.206, Nivo: 20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovo što Bimbi kaže sve stoji, a ja bih još malo zakomplicirao. Spomenula si klince. Pitanje je koliko su stari, što znači, koliko prtljage moraš nositi umjesto njih. Ako su na nivou pelena, onda je i prosumer model preveliki. Od 5 do 9 godina ti je optimalan upravo prosumer, recimo taj Olympus. Kad dođu u više razrede osnovne škole, postaje im glupo kaj ih fotkaš i bježe. Tada trebaš SLR. Sve ostalo, priroda, cvjeće i sl., nisu parametri koji bi trebali bitno uticati na odluku.
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Svježe registriran
    Datum registracije
    Jul 2008
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala vam na iscrpnim odgovorima. Doista ste mi puno pomogli.

Razmisljala sam o rabljenom slr aparatu no moje kompetencije nisu takve da bih ga mogla kupiti bez vece opasnosti da ce mi netko uvaliti poluraspadajuci aparat. Samim vizualnim pregledom eventualno mogu vidjeti znacajnija ostecenja, ogrebotine ili izlizane oznake na funkcijama tj. ono sto bi ukazivalo na vise koristeni aparat, no ni broj okinutih snimaka ne znaci bas puno, neki aparat moze izdrzati puno vise od deklariranih vrijednosti a neki moze otici puno ranije. Dakle, bas nisam sigurna da ne bih samu sebe ozelila pri toj kupnji.

Buduci da smo jos pelena faza i to izuzetno ziva (ok, divlji ko vragovi... ) izgleda da ce moja ceznja za konkretnijim aparatom morati pricekati jos koju godinu ili barem, kao sto cijenjeni zbozic kaze, dok ne dodju u fazu da mogu sami igrati se, jesti, druziti i slicno bez da gledam u njih 24/7. Do tada cu uciti, fotografirati i nastojati pikupiti kakvih tisucu eura i potraziti nesto rabljeno a da nije entry model. A kad to dodje opet cu vas moliti za savjet oko kupnje.

Vjerujem da je ovaj topic i drugima koji dvoume oko kategorije, rasvjetlio stvari. Jos jednom vam hvala na tome.

I konacno, u ovom cjenovnom razredu hoce li ovaj oly bit dobar izbor ili imata mozda kakav drugi prijedlog.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Hor Pregledaj post
    I konacno, u ovom cjenovnom razredu hoce li ovaj oly bit dobar izbor ili imata mozda kakav drugi prijedlog.
    Ako vam veće dimenzije nisu problem mogli bi pogledati i Fuji S100fs... Cijena je nešto viša(oko 4000kn).
    Polish saying: There aren't ugly women in the world. There is sometimes lack of booze...

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2007
    Mobitel
    E66 + 2Gb
    Operater
    Vip
    Godina
    60
    Bodovi
    7.206
    Nivo
    20
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Hor Pregledaj post
    ....................
    Oly 570 je za fazu pelena odličan izbor. Iako bi se moglo postaviti još pitanje praktičnosti jer mu je zum pomoću prstena na objetkivu, što znači da trebaš dvije ruke (obavezno) za slikanje. Možda ne bi bilo loše razmisliti o nekom od aparata iz ultrazoom klase koji ima zum na gumbe tako da ga možeš držati jednom rukom (i više slika potresti). Tu je po meni jedina alternativa Sony H50. Ali ako ti to ne predstavlja problem, Oly 570 je odlično rješenje, ne samo zbog opsega zuma, već u prvom redu zbog širokog kuta. To ćeš najbiše cijeniti kod dječjeg rođendana jer neće biti potrebe da klince stavljaš u nekoliko redova da ih sve uhvatiš. Bez obzira da li je to doma ili u kakvoj igraonici. Isto tako nećeš morati bake i djede slagati da bi se slikali s unucima. Isto tako velika žarišna duljina će ti omogućiti da klince hvataš i kada ne gledaju u aparat, kad se zaigraju (takve su mi bile najmilije).
    Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
    Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)

Hardcore forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    N8310, iPhone 5S
    Operater
    t-moBajL
    Bodovi
    11.431
    Nivo
    25