naknadna obrada...
filteri
Evo zanima me kako dobiti onaj efekt da je sve crno bijelo na slici, a samo jedan objekt u boji, npr. snima se raznobojno cvijeće i sad su samo crveni cvjetovi crveni a sve ostalo crno bijelo... nadam se da ste skuzili kaj sam htio pitat i dal to ovisi o postavkama fotoaparata ili se obrađuje naknadno u nekom programu?
naknadna obrada...
filteri
Na samoj lokaciji prilikom fotografiranja ovakav je efekat nemoguce dobiti.
Postoje tehnike za pojacavanje efekata komplementranih boja, kao i manipulacije pozadinom, ali ovo o cemu pricas je nemoguce dobiti.
NAvedeni efekti mogu se postici naknadnom obradom na racunalu (pr. Photoshop upotrebom layera).
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
znam ja kaj ti oces, odi ovak.. posto vidim da si pocetnik ne preporucujem ti photoshop. zasto? photoshop zahtjeva neko vrijeme da se nauci raditi u njemu i to je profi alat..
sve osnovne i dosta naprednih opcija moci ces odraditi, i to dosta kvalitetno, i sa nekim drugim photo editor programima, a ja ti preporucam od Ulead-a Photoimpact. ja ga koristim cesto stvarno nemam prituzbi a za pocetnika (ne bas onog pocetnika koji nezna ni po windowsovom paint-u) je ko stvoren.
za ovo sto ti zelis, najlakse je ovako: select tool-om selektiraj djelove na slici koje za koje zelis da ostanu u boji (lasso tool) zatim napravi invert, tako da se selektira sve ono sto ne zelis da bude cb i zatim u opcijama boja postavi crno bijeli ton... (color - saturation ...)
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
EDIT
neznam kako mi nije bilo palo napamet kad sam pisao ovo, alito sto zelis je moguce i na samom fotoaparatu!
naravno, ne bilokojem, ja na svojem canonu s2 imam tu funckiju.
to se podesi u posebnom nacinu rada sa bojama... princip je jednostavan, mali kvadratic na trazilu se uperi u boju koju zelimo da bude vidljiva na slici, potvrdi se izbor i zatim ce sve sto je crvene boje odnosno +/- par nijansi crvene biti vidljive na slici a sve ostalo CB...
nije lose ali naravno kompjuterska obrada je kvalitetnija..
mogu puknut jednu fotku da vidis kako izgleda
tears stream down your face when you lose something you cannot replace...
Mogo bi stavit sliku bas da vidim. btw. ja imam canon eos 400d pa cu potrazit tu funkciju...
Da, od aparata to jedino imaju Canoni S1, S2, i S5IS
Sony SLT-A77, A900, Sigma 18-200, Minolta 50/1.7, Samyang 8mm, HVL-F56M, Arax 35/2.8 T/S; 80/2.8 T/S
Sony 24-70ZA/2.8, Sony 70-200/2.8G, Sony 16/2.8, Sony 50/2.8 makro, HVL-58M (2)
Onda meni znaci ta mogucnost otpada...
zapravo imaju to i IXUS-i, samo se ta funkcija zove Color Accent (to je u modovima slikanja - Auto, Manual Macro...). isti je princip, usmjeriš na boju koju želiš naglasiti, potvrdiš i slikaš. sestra mi ima IXUS 75 i radi bez problema. čak možeš malo i podesiti koliko želiš da se naglasi ta boja (od -5 do 5 su vrijednosti)
"Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction." - Albert Einstein
Bookmarks