Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 11 od 11
    Tek rođen Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Activity Award

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    iPhone 16 Pro
    Operater
    HT
    Bodovi
    63.496
    Nivo
    61
    Bodovi: 63.496, Nivo: 61
    Ukupna aktivnost: 100,0%
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Mobilne komunikacije u USA

Kao autor ovog teksta želim malo predočiti kulturu mobilne komunikacije u USA te neke značajke Američkih operater. Kako sam ljeto 2007. proveo u USA i koristio usluge mobilnog operatera (T-mobile) te stekao neke dojmove koji su dosta različitiji od naših domaćih operatera i same kulture korisnika mobilne telefonije.

Već duže vrijeme sam htio ovo napisati, ali evo tek sad to stavljam u nadi da ću nekome i pomoći ako otputuje u tu zemlju, a ostalim malo informacije neće škoditi.

E sad krenimo redom. Kako sam boravio u Americi puna četiri mjeseca, odmah po dolasku nabavio sam si i SIM karticu jednog od mobilnih operatera u USA, bila je to SIM kartica američkog T-mobila. Preporuka autora ovog teksta je da svatko tko otputuje u neku od stranih zemalja s namjerom da će boraviti duže vrijeme (min. 20-30 dana), a ima namjeru komunicirati s domovinom ili ljudima u zemlji u kojoj ostaje, moje je, da si nabavi SIM karticu jednog od operatera dotične zemlje.

Što se tiče same kvalitete signala, dosta je lošiji u odnosu na T-mobile signal u Hrvatskoj, a i ostale signale mobilnih operatera u Hrvatskoj. Ustvari koliko sam primijetio općenito mobilni signal je stvarno dosta lošiji u USA u odnosu s Hrvatskom ali mislim i ostatkom razvijene Europe. Prvo, primijetio sam da dosta ljudi (ne svi) prvo prisloni mobitel na uho kad sugovornik govori, a zatim ga prinosi blizu ustiju te započne pričati, što izgleda dosta smiješno ili koda je riječ o toki-viki uređaju. Moja iskustva su, da je lošija kvaliteta, neznam čeka ili signala ili kodiranja zvuka ili je mreža stvarno toliko preopterećena da se sugovornik primjetno lošije čuje nego kad razgovor vršim u Hrvatskoj. Možda malo slikovne predodžbe, često se vidi takvo što i po američkim filmovima, neznam dali ste me skužili. Napominjem da sam koristio isti mobilni uređaj koji koristim i u Hrvatskoj, a to je Nokia N73. Ono što je još vezano za signal je to da i nije veliki dio velikih američkih gradova pokriven 3G signalom (NY, LA, SF…), mislim pojedini dijelovi jesu, ali ne i cijela središta i okolice, neznam kako je to riješeno s ostalim operaterima u USA ali T-mobile i nije nešto, neznam ni kako je to riješio T-mobile u Hrvatskoj pošto koristim VIP koji je 3G signalom odlično pokriven (Rijeka i okolica), prostor na kojem svakodnevno boravim, a i Tele2 lagano napreduje. Kada sam dolazio u USA očekivao sam veću pokrivenost 3G signalom.

Ostalo što se dosta razlikuje u odnosu na naše operatere je to da u USA kada nekog zoveš, naplaćuje ti se poziv, normalno to se naplaćuje i kod nas, prilikom uspostave poziva, ali ono što se još naplaćuje je to da i primatelj poziva plaća, dio iznosa, naravno manji iznos nego pozivatelj. Tako da jedan i drugu ustvari plaćaju jedan razgovor, bio pozivatelj ili primatelj poziva.

Sada nešto o nadoplati samog računa, pošto sam bio Prepaid korisnik, odnosno na bonove. Postoji više načina na koje se može nadoplatiti svoj račun. Naravno i u USA se može kupiti na nekom prodajnom mjestu bon, ostrugati zaštitu, ukucati broj i nadoplatiti tako svoj račun, klasika. E sad ono što je dosta interesantno je to da postoji način da u markerima (super-marketi, benzinske crpke…) na kasi zatražiš iznos bona, naravno platiš i dobiješ zato račun na kojem ti je serijski broj koji si ukucaš i tako nadoplatiš račun. I ima način da se mobilnim telefonom spojiš na njihovu Internet stranicu, ode se pod stavku nadoplate računa, ukuca se željeni iznos i broj bankovne kartice i na taj način si uplatiš bon na svom mobitelu.

I za sam kraj nešto o kulturi razgovaranja. Kada te Amerikanac zove i ne dobije te obavezno ostavlja glasovnu poruku, Voice Message. U četiri provedena mjeseca u USA dobio sam više Voice Message nego u 7 god u Hrvatskoj. Tako da svima onima koji tamo borave, neka obavezno i poslušaju primljenu Voice Message poruku. To je dio njihove kulture. Tako sam ja jednom naručivao nešto i dostava je išla preko UPS-a dostavljač me nije mogao dobiti te je ostavio glasovnu poruku. Da je nisam preslušao, neznam što bi bilo…, ali kako sam shvatio da je to normalni dio njihove kulture, nisam ostao uskraćen za obavijest koju je ostavio dostavljač, a i svog paketa.

Ừ cup of tea, anyone? Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    May 2004
    Mobitel
    ZUK Z1
    Operater
    Tele2
    Godina
    47
    Bodovi
    84.660
    Nivo
    70
    Bodovi: 84.660, Nivo: 70
    Bodovi: 84.660, Nivo: 70
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao HCSC Pregledaj post
    ...Ostalo što se dosta razlikuje u odnosu na naše operatere je to da u USA kada nekog zoveš, naplaćuje ti se poziv, normalno to se naplaćuje i kod nas, prilikom uspostave poziva, ali ono što se još naplaćuje je to da i primatelj poziva plaća, dio iznosa, naravno manji iznos nego pozivatelj. Tako da jedan i drugu ustvari plaćaju jedan razgovor, bio pozivatelj ili primatelj poziva...
    Ovo nije u potpunosti točno. Sve zavisi o tome kakvu uslugu plaća korisnik. Frend je neko vrijeme koristio mob od svoje mame na T-Mobileu i imali su mjesečni limit besplatnih minuta primljenih poziva. Sada koristi usluge jedne druge tvrtke (Cricket) i za $45 mjesečno ima besplatne pozive, kao što i nema ograničenja na primljene pozive.

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran3 months registered10000 Experience Points

Datum registracije
    Jul 2006
    Mobitel
    xperia Neo "Slow boy"
    Operater
    bonbon
    Bodovi
    11.227
    Nivo
    25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Bodovi: 11.227, Nivo: 25
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    AFAIK , kod njih se u relativno maloj mjeri koristi prepaid. Koristi se pretplata , plate odredenu mjesecnu ratu , ali zato imaju veci broj minuta besplatnih . Bar tak mi je rekla ova cura koja studira tamo.

ovo za primljene pozive - el o el. Jel se to smije uopce , mislim kod nas , jel nas stiti Ustav , Kirin il netko vec ?
    Potrubi ak ti se sviđa moj avatar

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    iPhone, EF81, MDA Compact
    Operater
    T i Tele
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    zanimljiv ti je clanak, dobro da si podijelio s nama da steknemo uvid

u zadnje vrijeme citam malo americke web portale koje se bave mobitelima i sl, uspio sam shvatit da ima 3G pokrivenost i nije tako rasirena, tj da je ogranicena na gradove, ali bas da je sam signal za razgovor toliko losiji, nisam znao

Forum Admin Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Nov 2004
    Mobitel
    DynaTAC 8000X
    Godina
    44
    Bodovi
    146.836
    Nivo
    92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Bodovi: 146.836, Nivo: 92
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    da, s 3G se nisu baš pretrgli, ponajviše jer postoje ogromne površine gdje je gustoća naseljenosti nikakva, pa im se milijunska ulaganja nikako nisu isplatila. pošto je u SAD-u all about money, onda je to i razumljivo.

Super-forumaš Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class25000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2005
    Mobitel
    Nokia E71
    Operater
    T-Mobile
    Godina
    36
    Bodovi
    30.046
    Nivo
    42
    Bodovi: 30.046, Nivo: 42
    Bodovi: 30.046, Nivo: 42
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    No zato namjeravaju pokriti preko 100 milijuna ljudi sa LTE-om i drugim 4G tehnologijama.
    Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
    www.gadgethive.com

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran1000 Experience Points

Datum registracije
    May 2008
    Mobitel
    iPhone4, SE W880i
    Operater
    t-mobile
    Bodovi
    4.531
    Nivo
    15
    Bodovi: 4.531, Nivo: 15
    Bodovi: 4.531, Nivo: 15
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao HCSC Pregledaj post
    E sad ono što je dosta interesantno je to da postoji način da u markerima (super-marketi, benzinske crpke…) na kasi zatražiš iznos bona, naravno platiš i dobiješ zato račun na kojem ti je serijski broj koji si ukucaš i tako nadoplatiš račun.
    Oprosti ako nisam dobro shvatio, ali ovo ima i kod nas i to odavno...

Npr dođeš u hrvatske lutrije, tražiš simpa bon 50 kn, platiš, i djelatnica ti tamo fino isprinta listić sa potrebnim kodom koji je odmah vidljiv.

Inače što se tiče te govorne pošte, ja ju APSOLUTNO NIKAD nisam koristio otkad imam mob a to je skoro 10godina, šta nije lakše nekom poslat SMS ?

Ali mislim da je baza u tome što kod njih u USA nije moguće slati SMS poruke između različitih operatera (nisam 100% siguran, nek neko potvrdi), tako da je vjerovatno zbog toga kod njih prevladao taj voice mail.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Jan 2006
    Mobitel
    LG G2
    Operater
    TELE2 Smart bon
    Godina
    41
    Bodovi
    18.708
    Nivo
    33
    Bodovi: 18.708, Nivo: 33
    Bodovi: 18.708, Nivo: 33
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mislim da kod nas nije zaživjela govorna pošta jer su t-mobile i vip godinama naplaćivali preslušavanje iste. Tele2 je prvi uveo besplatno preslušavanje za prepaid korisnke, ali prekasno, jer ko će vam ostavit poruku kad čim mu se javi sekretarica psuje m.... da mu je uzelo puno love za poziv prema drugoj mreži umjesto da ostavi poruku Zato većina korisnika to ima isključeno.

Tek rođen Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience PointsOverdrive
    Nagrade:
    Activity Award

Datum registracije
    Oct 2005
    Mobitel
    iPhone 16 Pro
    Operater
    HT
    Bodovi
    63.496
    Nivo
    61
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Punto Pregledaj post
    Oprosti ako nisam dobro shvatio, ali ovo ima i kod nas i to odavno...

Npr dođeš u hrvatske lutrije, tražiš simpa bon 50 kn, platiš, i djelatnica ti tamo fino isprinta listić sa potrebnim kodom koji je odmah vidljiv.

Inače što se tiče te govorne pošte, ja ju APSOLUTNO NIKAD nisam koristio otkad imam mob a to je skoro 10godina, šta nije lakše nekom poslat SMS ?

Ali mislim da je baza u tome što kod njih u USA nije moguće slati SMS poruke između različitih operatera (nisam 100% siguran, nek neko potvrdi), tako da je vjerovatno zbog toga kod njih prevladao taj voice mail.
    To za Hr lutriju nisam znao. Sad sam se sjetio da imamo i mi još jedan način takve nadoplate, a to je kada se vrši preko bankomata. To je sada malo out teme.

Što se tiče SMS-a i slanja među ostalim operaterima, moram priznati da si me uhvatio. Stvarno se ne siječam, predpostavljam da može. Istina, svi skojima sam se dopisivao bili su na USA T-mobil-u. I Inače njihova kultura nije nešto pretjerano vezana za pisanje SMS poruka. Više su orijentirani glasovnoj komunikaciji ili dopisivanju preko nekog IM klijenta.

A i sam znaš koliko se više toga može reći glasovnom porukom nego SMS porukom. Oni ti "rade" na principu, zovu te, ne javljaš se i automatski ti se javlja sekretarica da ostaviš glasovnu poruku, koju znaju i ostaviti. Istina ne rade to svi ali jedan dio DA. Što nije slučaj tu kod nas. Osobno ni ja ne ostavljam nikakve glasovne poruke.

Malo da se još nadovežem, na moj prvi post iz ove teme. A to je da ako nemaš dovoljan iznos novca na svom računu, ne možeš biti ni pozivan. Barem je to slučaj bio s T-mobilom. Sve se vrti oko novca.

Pravi forumaš Postignuća:
    31 days registered

Datum registracije
    Nov 2007
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao stamp1 Pregledaj post
    AFAIK , kod njih se u relativno maloj mjeri koristi prepaid. Koristi se pretplata , plate odredenu mjesecnu ratu , ali zato imaju veci broj minuta besplatnih . Bar tak mi je rekla ova cura koja studira tamo.

ovo za primljene pozive - el o el. Jel se to smije uopce , mislim kod nas , jel nas stiti Ustav , Kirin il netko vec ?
    Ovako... radi se o sustavu regulative.
    Europa, i USA imaju drukčije regulatorne sustave što se tiče mobilnih komunikacija.

Ova dva sustava zovu se: CPP i RPP (ili MPP).
    CPP - calling party pays
    RPP - receiving party pays

KAko je Europa u svemu naprednija što se tiče regulative (više je toga regulirano), tako je i ovdje.

CPP sustav je nešto kompleksniji.
    Iz nekoliko razloga:
    - mora postojati mehanizam naplate među operaterima (naplata interkonekcije) - tj. među povezivanja (i.e. kada vi zovete iz npr. T-Mobilea u VIP, iako vidite da samo "T-Mobile" korisnik plaća, koriste se obe mreže, te oba operatora su plaćena)

- mora postojati način "obavještavanja" korisnika koliko plati (u USA su i mobilni i fiksni brojevi iz istog range-a), tako da onaj tko zove ne zna da li zove fiksnu ili mobilnu (kod nas zna ako zove 09... da će ga to kostati vise neko ako zove 01...)

- i još ima nekih "problema", ali eto, nije stvar operatora, već sustava regulative.

I još nešto: u mobilnoj neeeeema besplatnog :-), ima samo da ne vidiš da plaćaš

Forumaš sa iskustvom Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2008
    Bodovi
    8.513
    Nivo
    22
    Bodovi: 8.513, Nivo: 22
    Bodovi: 8.513, Nivo: 22
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    AKo je sve ovo istina,a vjerujem da jest onda smo mi stvarno duplo bolji nego amrei što se tice mobilne telekomunikacije ali zato je UK 10 puta bolji od nas.

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Mobilne telefonije!???
    By Karatas in forum Općenito
    Odgovora: 1
    Posljednji post: 13-11-2006, 01:41
  2. mobilne zafrkancije
    By Cule_ST in forum Općenito
    Odgovora: 6
    Posljednji post: 24-09-2006, 20:12
  3. ICQ za mobilne telefone
    By Gen Mo'Kai in forum Općenito