Pošto dosta ljudi postavlja ista pitanja, evo malog tutoriala za one koji hoće svoje motorolice još malo dotjerat... Ovim putem možete otključati dodatne opcije inaće skrivene u vašoj verziji softvera, bez flashiranja, customizirat razne stvari vama po volji i sl.

Cijeli proces sastoji se od downloada seem fajlova sa mobitela, editiranja istih i vračanja editiranih nazad na mob.

1. DOWNLOAD SEEM-a
Koristi se p2k-man koji se može skinuti sa www.motclub.com u sekciji "programas". Ako ste dobro spojili mob i instalirali sve drivere za njega (isto sa www.motclub.com - p2k-driver), kad pokrenete ovaj program za par sekundi bi vam se trebali izlistat svi fajlovi koji se nalaze u mobitelu, al to nam ne treba.
U donjem djelu programa nalazi se ovo:

Za download seema treba u kućice iznad gumba "download seem" upisat koji seem skidamo (najčešće 0032 do 0001).
Nakon toga treba stisnuto gumbić "download seem" i spremiti ga negdje na komp. Preporučam da napravite backup tog file-a za svaki slučaj.

2. EDITIRANJE SEEM-a
Ja ću opisat dvije metode koje se mogu koristit za ovo, jedna lakša, ali s manje opcija i, pogađate, jedna teža, ali s većim mogućnostima.

2.a) SEEM EDITOR
Za ovaj lakši način treba vam seem editor i to je to. U njemu otvorite downloadani seem file (0032_0001.seem) i onda sa kvaćicama uključujete i isključujete opcije... Nakon rada save-ate seem.
(mobileQQ, AIM i engineering menu, neće radit na većini flexeva jer vam fali mma_ucp file kojeg sadrži samo tzv. engineering flex, a sad nemrem nikako naći taj fajl negdje na netu... al niš ne propuštate jer se fakat s tim nemre niš dobit)

2.b) HEX-EDIT
Dakle, treba vam neki hex-editor... ja ću vam davat upute po XVI32 jer sam ja u njemu radio, a i besplatan je.
Pokrenete XVI32 i u njemu otvorite svoj seem file (npr. 0032_0001.seem).
Lista do sad nađenih modifikacija nalazi se na http://xlr8.us/hofo/map.txt (offset-i su podjeljeni po fileovima u kojem se nalaze - 0032_0001, 004a_0001, 00a8_0001...) , a ja ću vam navesti postupak editiranja:
Svaki bit navedenog offseta je switch za pojedinu funkciju. Ja ću objasnit npr. uključivanje sms reporta:
u map.txt-u piše sljedeće -
offset 3D - bit 1: SMS delivery reports (1 on, 0 off)

vi trebate u XVI32 napraviti ovo:
Otvorit 0032_0001.seem,
adress -> goto - sad se pojavi kvadratić gdje upisujete broj offseta (3D) ali MORA biti uključen hexadecimalni, a ne decimalni zapis. Nakon toga stisnete OK i on će selektirat određeni offset.
Sad kad je on selektiran stisnete tools -> bit manipulator i uključite (kvačicom) onaj bit koji piše - u našem slučaju bit 1. Nakon toga stisnete "set".
Kad je editiranje gotovo, morate samo još save-at taj novi seem.

3. UPLOAD SEEM-a
Postupak je isti kao i kod downloada, samo što sad ime seem-a upisujete u donje dvije kućice i stisnete "upload seem" i izaberete modificirani file.

Nakon svakog seem edita treba restartat mobitel!

Ovo je jedan šturi tutorial, ali nadam se da će se neki snaći u njemu. Za opširniji pogledajte na http://xlr8.us/hofo/ . Tamo je zbilja sve objašnjeno u detalje.